--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

AFL - Układ adaptacyjny reflektorów lampy BiXenon

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
wassermann
Zapaleniec
Auto: Insignia GSi 2.0T
Kod silnika: B20NFT
Rok produkcji: 2018
Miasto: nec temere, nec timide
Postawił piwo: 3 razy
Otrzymał  piwo: 40 razy

Re: AFL - Układ adaptacyjny reflektorów lampy BiXenon

Post autor: wassermann » 14 paź 2016, o 16:08

Nie, jak jest mokro, to tak nie zapierniczam ;) Problem dotyczy trybu > 120 km/h, nawierzchnia sucha. Ale to nie jest problem, tylko przewrażliwienie innych i już. Mam auto z jesieni 2015, nie ma dla mnie przewidzianej kampanii AFL. Od samego początku tak to działa.

M.

Awatar użytkownika
coco
Nowicjusz
Auto: Insignia
Kod silnika: B15XFT
Rok produkcji: 2015
Miasto: Śląsk
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: coco » 14 paź 2016, o 16:33

Ja odbierałem w październiku 2015 jakoś na początku i byłem na regulacji w serwisie, choć według mnie działało wszystko poprawnie.

szymek76

Post autor: szymek76 » 14 paź 2016, o 16:56

no to ok, ale na marginesie ja odbierałem auto 30-10-2015 i musiałem jechać na kampanię oprogramowania bo w deszczu ustawiały się za wysoko. Ja widziałem parę insigni z afl na autostradzie z przeciwka, światła przyciągają uwagę ale nie oślepiają, to niestety problem przyzwyczajonych do swoich świeczek. Na pewno nie świecą mocniej niż niektóre auta na diodach

Awatar użytkownika
zubek
Zapaleniec
Auto: IB/ST
Kod silnika: B20DTH
Rok produkcji: 2017
Moje auto: viewtopic.php?f=53&t=8662
Miasto: WWL
Postawił piwo: 23 razy
Otrzymał  piwo: 58 razy

Post autor: zubek » 14 paź 2016, o 20:28

W przedlifcie też ten tryb autostradowy jest zaje...mocny ale to nie jest od 120 - myślę, że od ok. 160 (nie zapamiętałem dokładnie). Widoczność rewelacyjna ale migają nie tylko z naprzeciwka ale też ci co jadą przed - bo myślą że jedzie się na długich. Dodam, że światła sprawdzone na stacji i na przeglądzie w ASO (wiem... nie robią pomiarów przy 180 km/h ;) ). Widocznie tttm.
Co do automatu drogowe / mijania to wg mnie nie da się na tym jeździć nie wkurzając innych.

Awatar użytkownika
coco
Nowicjusz
Kod silnika: B15XFT
Miasto: Śląsk

Post autor: coco » 14 paź 2016, o 21:52

Jeśli chodzi o automat drogowe/mijania to nie przesadzajmy. Według mnie działa to nawet dobrze. Zdarzało mi się z tego korzystać a myślałem, że będzie klapa. Warto pamiętać, żeby szyba była możliwie czysta.

CargoHS
Nowicjusz
Auto: Insignia 2.0 Cosmo
Kod silnika: A20DTL
Rok produkcji: 2009
Miasto: Wadowice

Post autor: CargoHS » 15 paź 2016, o 07:09

wracając do meritum wczoraj wymieniłem sobie sam ten silniczek i wszystko działa jak należy :D

Awatar użytkownika
wassermann
Zapaleniec

Post autor: wassermann » 15 paź 2016, o 10:25

zubek pisze:W przedlifcie też ten tryb autostradowy jest zaje...mocny ale to nie jest od 120 - myślę, że od ok. 160 (nie zapamiętałem dokładnie). Widoczność rewelacyjna ale migają nie tylko z naprzeciwka ale też ci co jadą przed - bo myślą że jedzie się na długich.
O tych nie wspomniałem. Fakt, też się tacy zdarzają. Pokazują przeciwmgłowe, awaryjne, a pewnego razu jeden ch...ek wyjechał mi na połowę lewego pasa i blokował. Naprawdę, dziwne pomysły miewają ludzie w środku nocy na pustej A1. Widocznie zależało mu na tym, żebym dłużej za nim jechał ;)
Nie wiem czy ten tryb włącza się zero-jedynkowo, czy płynnie wzrasta moc i zasięg światła. Faktem jest, że nigdy go nie brakuje i jeździ się ryzykownie szybko jak na noc...

M.

norbi333
Ekspert
Auto: INNE
Rok produkcji: 2020
Miasto: Suwałki
Otrzymał  piwo: 39 razy

Post autor: norbi333 » 15 paź 2016, o 11:05

zubek pisze:W przedlifcie też ten tryb autostradowy jest zaje...mocny ale to nie jest od 120 - myślę, że od ok. 160 (nie zapamiętałem dokładnie).
Oświetlenie autostradowe
Włączane automatycznie przy prędkościach jazdy powyżej około 115 km/h, przy minimalnych ruchach kierownicy. Jest włączane z opóźnieniem lub natychmiast po dużym przyspieszeniu samochodu.Wiązka światła jest dłuższa i jaśniejsza.

zeti

Post autor: zeti » 26 paź 2016, o 18:46

Czy ktoś znalazł sposób na, w miarę bezproblemowe, rozklejenie lamp?

lukasz8484
Użytkownik
Auto: insignia
Kod silnika: A20DTH
Miasto:

Post autor: lukasz8484 » 5 lis 2016, o 19:20

Ja kolego rozklejalem lampy z pierwszą było ciężko ale z drugą już tak źle nie było ale łatwo nie było

Awatar użytkownika
Alex
Zapaleniec
Auto: Peugeot 508
Rok produkcji: 2017
Miasto: Iława
Otrzymał  piwo: 8 razy

Post autor: Alex » 5 lis 2016, o 19:25

A mógłbyś napisać jak dokładnie się do tego zabrałeś ?
Zwycięzca konkursu na zdjęcie miesiąca CZERWIEC 2014

lukasz8484
Użytkownik
Miasto:

Post autor: lukasz8484 » 9 lis 2016, o 06:54

Po pierwsze musisz wyciągnąć lampę na wierzch najlepiej na stół. Potem bierzesz opalarke nożyk do tapet lub inny cienki nóż i śrubokręt. Grzejesz i próbujesz rozklejac. Ja przy okazji pomalowałem sobie w środku lampy na czarno.

pawelus668
Forumowicz
Kod silnika: A16LET
Rok produkcji: 2012
Miasto:

Post autor: pawelus668 » 9 lis 2016, o 11:32

Dlaczego jak przekręcę pokrętło na światła mijania, to praktycznie całkiem inaczej działają niż w trybie automatycznym? Nie skręcają na boki, wiązka na ścianie jest całkiem inna i chyba nie zmieniają jej przy różnych prędkościach?

Awatar użytkownika
Fede
Użytkownik
Auto: czarny sedan, 205KM
Miasto: Warszawa
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: Fede » 9 lis 2016, o 12:01

Jaki był by sens, gdyby na obu trybach działały tak samo? :D
Auto to auto, czyli wszystkie tryby AFL'a.
Światła mijania to po prostu światła mijania, ustawione na sztywno jak w każdym innym aucie.

Awatar użytkownika
wassermann
Zapaleniec

Post autor: wassermann » 9 lis 2016, o 13:59

Powinno być tak:
- AUTO: działają wszystkie funkcje AFL
- wymuszona pozycja pokrętła w prawo: nie działają zaawansowane funkcje AFL, ale działa dynamiczne doświetlanie zakrętów (soczewki skręcają na boki podczas ruchu kierownicą) i statyczne doświetlanie (dodatkowe żarówki do 40 km/h)

W praktyce bywa inaczej. Kolega zadający pytanie jest najwyraźniej wyjątkiem, bo soczewki mimo wszystko powinny skręcać na boki.
Ja też jestem wyjątkiem, bo u mnie po przekręceniu gałki w prawo nadal działają wszystkie tryby AFL - bez różnicy w stosunku do ustawienia AUTO.

W noszych Insi jest jeszcze możliwość wyboru "zaawansowania" AFL poprzez menu z wyświetlacza (np. R700, Navi900). Można wyłączyć całkowicie, włączyć tylko doświetlanie zakrętów lub włączyć pełne spektrum opcji.

Nie wspomnę już o tym, że w autach z FlexRide wybranie trybu SPORT może powodować przestawienie się świateł od razu do jazdy szosowej, z pominięciem trybów do małych prędkości.

M.

Awatar użytkownika
Fede
Użytkownik
Auto: czarny sedan, 205KM
Miasto: Warszawa
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: Fede » 9 lis 2016, o 23:39

Hmm, a to Ci ciekawostka.
U mnie w 2009/10 z FlexRidem działa to dokładnie tak: na auto - wiadomo, wszystko skręca i przestawia się. Na manualnych światłach mijania działa tylko doświetlanie dodatkowymi żarówami przy niskich prędkościach; podczas szybszej jazdy soczewki nie chodzą na boki. Przy aktywacji trybu sport AFL działa też tak jak zwykle.

pawelus668
Forumowicz
Kod silnika: A16LET
Rok produkcji: 2012
Miasto:

Post autor: pawelus668 » 10 lis 2016, o 11:05

Panowie chodzi mi o to że np pada deszcz a nie używam wycieraczek bo mam np niewidzialna wycieraczke lub sam klikam manetka w dól to tryb auto mi nie włączy światel, to samo jak jeszcze nie jest na tyle ciemno a chce włączyć światła. Myślałem że tryb auto to znaczy że sam zmienia dzienne/mijania i tyle, a ustawienie na mijania to po prostu wymusze wlaczanie ich ale z AFL. Teraz wszystko jasne.

Haju

Post autor: Haju » 17 lis 2016, o 22:35

Witam i mnie dopadły awarie AFL. Poza kontrolką na desce i komunikatem awari AFL na wyświetlaczu wyskakuje mi komunikat o awarii czujnika poziomowania świateł. Błędy U0422-Invalid Data Received From Body Control Module i U0073-Control Module Communication Bus "A" Off. Podejrzewam że padł czujnik poziomowania świateł, tylko który przedni czy tylni ? Jak to sprawdzić ? Dodam że światła chodzą góra,dół na boki i poziomują się w trakcie jazdy, drogowe/długie też działają. Jakieś pomysły ?

lukasz8484
Użytkownik
Miasto:

Post autor: lukasz8484 » 20 lis 2016, o 14:57

Witam wczoraj wracałem w spaskudnej pogodzie padał strasznie deszcz i zauważyłem że światła na trybie auto jak włączało automatycznie światła drogowe to raz wiązka szła długo i daleko ale innym razem swieciła krócej i bardziej na boki. Doświetlając bardziej pobocza też tak macie pozdrawiam

Stiui

Post autor: Stiui » 20 gru 2016, o 00:45

Witam. Czy ktoś miał taki przypadek, że światła działają poprawnie lecz jedno doświetlanie zakrętu nie działa. U mnie wygląda to tak: odpalam samochód wszystko działa poprawnie skręcam w lewo działa ok skręcam w prawo nie działa doświetlanie zakrętu pojawia się komunikat i żółta kontrolka od AFL. Dodam że żarówka się nie przepaliła ponieważ światła przeciwmgielne są oby dwa. Może ktoś pomóc co może być tego przyczyną? Pozdrawiam!

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”