M.
--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuAFL - Układ adaptacyjny reflektorów lampy BiXenon
- wassermann
- Zapaleniec
- Auto: Insignia GSi 2.0T
- Kod silnika: B20NFT
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: nec temere, nec timide
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 40 razy
Re: AFL - Układ adaptacyjny reflektorów lampy BiXenon
Nie, jak jest mokro, to tak nie zapierniczam
Problem dotyczy trybu > 120 km/h, nawierzchnia sucha. Ale to nie jest problem, tylko przewrażliwienie innych i już. Mam auto z jesieni 2015, nie ma dla mnie przewidzianej kampanii AFL. Od samego początku tak to działa.
M.
M.
- coco
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: B15XFT
- Rok produkcji: 2015
- Miasto: Śląsk
- Otrzymał piwo: 1 raz
Ja odbierałem w październiku 2015 jakoś na początku i byłem na regulacji w serwisie, choć według mnie działało wszystko poprawnie.
-
szymek76
no to ok, ale na marginesie ja odbierałem auto 30-10-2015 i musiałem jechać na kampanię oprogramowania bo w deszczu ustawiały się za wysoko. Ja widziałem parę insigni z afl na autostradzie z przeciwka, światła przyciągają uwagę ale nie oślepiają, to niestety problem przyzwyczajonych do swoich świeczek. Na pewno nie świecą mocniej niż niektóre auta na diodach
- zubek
- Zapaleniec
- Auto: IB/ST
- Kod silnika: B20DTH
- Rok produkcji: 2017
- Moje auto: viewtopic.php?f=53&t=8662
- Miasto: WWL
- Postawił piwo: 23 razy
- Otrzymał piwo: 58 razy
W przedlifcie też ten tryb autostradowy jest zaje...mocny ale to nie jest od 120 - myślę, że od ok. 160 (nie zapamiętałem dokładnie). Widoczność rewelacyjna ale migają nie tylko z naprzeciwka ale też ci co jadą przed - bo myślą że jedzie się na długich. Dodam, że światła sprawdzone na stacji i na przeglądzie w ASO (wiem... nie robią pomiarów przy 180 km/h
). Widocznie tttm.
Co do automatu drogowe / mijania to wg mnie nie da się na tym jeździć nie wkurzając innych.
Co do automatu drogowe / mijania to wg mnie nie da się na tym jeździć nie wkurzając innych.
- coco
- Nowicjusz
- Kod silnika: B15XFT
- Miasto: Śląsk
Jeśli chodzi o automat drogowe/mijania to nie przesadzajmy. Według mnie działa to nawet dobrze. Zdarzało mi się z tego korzystać a myślałem, że będzie klapa. Warto pamiętać, żeby szyba była możliwie czysta.
-
CargoHS
- Nowicjusz
- Auto: Insignia 2.0 Cosmo
- Kod silnika: A20DTL
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Wadowice
wracając do meritum wczoraj wymieniłem sobie sam ten silniczek i wszystko działa jak należy 
- wassermann
- Zapaleniec
O tych nie wspomniałem. Fakt, też się tacy zdarzają. Pokazują przeciwmgłowe, awaryjne, a pewnego razu jeden ch...ek wyjechał mi na połowę lewego pasa i blokował. Naprawdę, dziwne pomysły miewają ludzie w środku nocy na pustej A1. Widocznie zależało mu na tym, żebym dłużej za nim jechałzubek pisze:W przedlifcie też ten tryb autostradowy jest zaje...mocny ale to nie jest od 120 - myślę, że od ok. 160 (nie zapamiętałem dokładnie). Widoczność rewelacyjna ale migają nie tylko z naprzeciwka ale też ci co jadą przed - bo myślą że jedzie się na długich.
Nie wiem czy ten tryb włącza się zero-jedynkowo, czy płynnie wzrasta moc i zasięg światła. Faktem jest, że nigdy go nie brakuje i jeździ się ryzykownie szybko jak na noc...
M.
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 39 razy
Oświetlenie autostradowezubek pisze:W przedlifcie też ten tryb autostradowy jest zaje...mocny ale to nie jest od 120 - myślę, że od ok. 160 (nie zapamiętałem dokładnie).
Włączane automatycznie przy prędkościach jazdy powyżej około 115 km/h, przy minimalnych ruchach kierownicy. Jest włączane z opóźnieniem lub natychmiast po dużym przyspieszeniu samochodu.Wiązka światła jest dłuższa i jaśniejsza.
-
zeti
Czy ktoś znalazł sposób na, w miarę bezproblemowe, rozklejenie lamp?
-
lukasz8484
- Użytkownik
- Auto: insignia
- Kod silnika: A20DTH
- Miasto:
Ja kolego rozklejalem lampy z pierwszą było ciężko ale z drugą już tak źle nie było ale łatwo nie było
- Alex
- Zapaleniec
- Auto: Peugeot 508
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Iława
- Otrzymał piwo: 8 razy
A mógłbyś napisać jak dokładnie się do tego zabrałeś ?
Zwycięzca konkursu na zdjęcie miesiąca CZERWIEC 2014
-
lukasz8484
- Użytkownik
- Miasto:
Po pierwsze musisz wyciągnąć lampę na wierzch najlepiej na stół. Potem bierzesz opalarke nożyk do tapet lub inny cienki nóż i śrubokręt. Grzejesz i próbujesz rozklejac. Ja przy okazji pomalowałem sobie w środku lampy na czarno.
-
pawelus668
- Forumowicz
- Kod silnika: A16LET
- Rok produkcji: 2012
- Miasto:
Dlaczego jak przekręcę pokrętło na światła mijania, to praktycznie całkiem inaczej działają niż w trybie automatycznym? Nie skręcają na boki, wiązka na ścianie jest całkiem inna i chyba nie zmieniają jej przy różnych prędkościach?
- Fede
- Użytkownik
- Auto: czarny sedan, 205KM
- Miasto: Warszawa
- Otrzymał piwo: 2 razy
Jaki był by sens, gdyby na obu trybach działały tak samo?
Auto to auto, czyli wszystkie tryby AFL'a.
Światła mijania to po prostu światła mijania, ustawione na sztywno jak w każdym innym aucie.
Auto to auto, czyli wszystkie tryby AFL'a.
Światła mijania to po prostu światła mijania, ustawione na sztywno jak w każdym innym aucie.
- wassermann
- Zapaleniec
Powinno być tak:
- AUTO: działają wszystkie funkcje AFL
- wymuszona pozycja pokrętła w prawo: nie działają zaawansowane funkcje AFL, ale działa dynamiczne doświetlanie zakrętów (soczewki skręcają na boki podczas ruchu kierownicą) i statyczne doświetlanie (dodatkowe żarówki do 40 km/h)
W praktyce bywa inaczej. Kolega zadający pytanie jest najwyraźniej wyjątkiem, bo soczewki mimo wszystko powinny skręcać na boki.
Ja też jestem wyjątkiem, bo u mnie po przekręceniu gałki w prawo nadal działają wszystkie tryby AFL - bez różnicy w stosunku do ustawienia AUTO.
W noszych Insi jest jeszcze możliwość wyboru "zaawansowania" AFL poprzez menu z wyświetlacza (np. R700, Navi900). Można wyłączyć całkowicie, włączyć tylko doświetlanie zakrętów lub włączyć pełne spektrum opcji.
Nie wspomnę już o tym, że w autach z FlexRide wybranie trybu SPORT może powodować przestawienie się świateł od razu do jazdy szosowej, z pominięciem trybów do małych prędkości.
M.
- AUTO: działają wszystkie funkcje AFL
- wymuszona pozycja pokrętła w prawo: nie działają zaawansowane funkcje AFL, ale działa dynamiczne doświetlanie zakrętów (soczewki skręcają na boki podczas ruchu kierownicą) i statyczne doświetlanie (dodatkowe żarówki do 40 km/h)
W praktyce bywa inaczej. Kolega zadający pytanie jest najwyraźniej wyjątkiem, bo soczewki mimo wszystko powinny skręcać na boki.
Ja też jestem wyjątkiem, bo u mnie po przekręceniu gałki w prawo nadal działają wszystkie tryby AFL - bez różnicy w stosunku do ustawienia AUTO.
W noszych Insi jest jeszcze możliwość wyboru "zaawansowania" AFL poprzez menu z wyświetlacza (np. R700, Navi900). Można wyłączyć całkowicie, włączyć tylko doświetlanie zakrętów lub włączyć pełne spektrum opcji.
Nie wspomnę już o tym, że w autach z FlexRide wybranie trybu SPORT może powodować przestawienie się świateł od razu do jazdy szosowej, z pominięciem trybów do małych prędkości.
M.
- Fede
- Użytkownik
- Auto: czarny sedan, 205KM
- Miasto: Warszawa
- Otrzymał piwo: 2 razy
Hmm, a to Ci ciekawostka.
U mnie w 2009/10 z FlexRidem działa to dokładnie tak: na auto - wiadomo, wszystko skręca i przestawia się. Na manualnych światłach mijania działa tylko doświetlanie dodatkowymi żarówami przy niskich prędkościach; podczas szybszej jazdy soczewki nie chodzą na boki. Przy aktywacji trybu sport AFL działa też tak jak zwykle.
U mnie w 2009/10 z FlexRidem działa to dokładnie tak: na auto - wiadomo, wszystko skręca i przestawia się. Na manualnych światłach mijania działa tylko doświetlanie dodatkowymi żarówami przy niskich prędkościach; podczas szybszej jazdy soczewki nie chodzą na boki. Przy aktywacji trybu sport AFL działa też tak jak zwykle.
-
pawelus668
- Forumowicz
- Kod silnika: A16LET
- Rok produkcji: 2012
- Miasto:
Panowie chodzi mi o to że np pada deszcz a nie używam wycieraczek bo mam np niewidzialna wycieraczke lub sam klikam manetka w dól to tryb auto mi nie włączy światel, to samo jak jeszcze nie jest na tyle ciemno a chce włączyć światła. Myślałem że tryb auto to znaczy że sam zmienia dzienne/mijania i tyle, a ustawienie na mijania to po prostu wymusze wlaczanie ich ale z AFL. Teraz wszystko jasne.
-
Haju
Witam i mnie dopadły awarie AFL. Poza kontrolką na desce i komunikatem awari AFL na wyświetlaczu wyskakuje mi komunikat o awarii czujnika poziomowania świateł. Błędy U0422-Invalid Data Received From Body Control Module i U0073-Control Module Communication Bus "A" Off. Podejrzewam że padł czujnik poziomowania świateł, tylko który przedni czy tylni ? Jak to sprawdzić ? Dodam że światła chodzą góra,dół na boki i poziomują się w trakcie jazdy, drogowe/długie też działają. Jakieś pomysły ?
-
lukasz8484
- Użytkownik
- Miasto:
Witam wczoraj wracałem w spaskudnej pogodzie padał strasznie deszcz i zauważyłem że światła na trybie auto jak włączało automatycznie światła drogowe to raz wiązka szła długo i daleko ale innym razem swieciła krócej i bardziej na boki. Doświetlając bardziej pobocza też tak macie pozdrawiam
-
Stiui
Witam. Czy ktoś miał taki przypadek, że światła działają poprawnie lecz jedno doświetlanie zakrętu nie działa. U mnie wygląda to tak: odpalam samochód wszystko działa poprawnie skręcam w lewo działa ok skręcam w prawo nie działa doświetlanie zakrętu pojawia się komunikat i żółta kontrolka od AFL. Dodam że żarówka się nie przepaliła ponieważ światła przeciwmgielne są oby dwa. Może ktoś pomóc co może być tego przyczyną? Pozdrawiam!