Jak pisalem, wymienilem egr na nowy, elektrozawór turbiny, i właśnie ten map.Maverick_86 pisze: ↑17 cze 2018, o 23:53Kolego angel_dark napisz proszę czego dokładnie się pozbyłeś wymieniając ten MAP, jakich negatywnych objawów które miałeś przed wymianą? Bo okazało się, że u mnie jednak siedzi już taki sam MAP jak ten nowy, który Ty kupiłeś z dopiskiem EGR (mam auto MY 2010,), a pomimo to jednak u mnie jest odczuwalny wyraźny spadek mocy w upalne dni w odniesieniu do poranków, kiedy to temperatura jest około 18 st. lub poniżej. MAP oczywiście czyściłem niedawno.
Mialem tak ze jak było gorąco to miałem muła pozinej 2 tys obrotów i czasem puscił sporego bąka, czasem brakowało mocy.
Map, Maf, Egr, klapka w kolektorze zamykająca sie jak wyłączasz silnik, elektrozawór turbiny ; to wszystko współpracuje razem, jak jedno nawali to reszta tez nie pracuje poprawnie, stąd problemy.
Po wymienie elektrozaworu turbiny wróciła moc ,przestał przerywac, po wymienie egr przestał kopcić, po wymienie map`a skończył sie problem z różnicami temperatur, turbo lepiej wstaje, lepsza dynamika od dolu (nie twierdze ze nie był uszkodzony aczkolwiek parametry na to nie wskazywały ). Odpinałem ten czujnik w zzderzaku ale w moim przypadku nic to nie dawało.
Co do czyszczenie mapa, mechanik który pracuje w serwisie ( nie wymieniacz ) powiedział mi ze nie powinno sie go czy czyścić bo wtedy go uszkadzamy. Jezeli jest dobry to czy my go wyczyścimy czy nie, bedzie działał tak samo.