--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Oleje oraz dodatki do diesli CDTI - porady, dobór

ODPOWIEDZ
darek0808
Użytkownik
Auto: Opel Insignia kombi
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2011
Miasto:
Otrzymał  piwo: 10 razy

Re: Oleje oraz dodatki do diesli CDTI - porady, dobór

Post autor: darek0808 » 15 kwie 2017, o 21:41

;) jest nas więcej ;) ja wyszedłem z założenia, że skoro uszczelka miękka to jest Ok. Miska też była czysta. Nie ma co dramatyzować. Jak uszczelka jest w porę wymieniona nie powinnno być problemu. Nie czarujmy się, to ona jest główną przyczyną awarii tych silników.

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
wojtekski
Użytkownik
Auto: insignia, 207cc
Rok produkcji: 2016
Miasto: Suwałki
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 4 razy

Post autor: wojtekski » 15 kwie 2017, o 21:53

A z tego co gdzieś widziałem to jakiś serwis pisał o profilaktycznej wymianie tej uszczelki co 4 lata.

Bodex

Post autor: Bodex » 15 kwie 2017, o 22:35

Problem obróconych panewek występował w 1,9 Dci Renault kazało wymieniać olej co 30 tys , a ten sam silnik w Volvo v40 z wymianą co 15 tys .
W Renault nawet przy 150 tyś. padał silnik , a Volvo przy 400 tys kończył żywot.
@Dan nie wiadomo kto przed Tobą jak dbał o zmiany oleju.
,

Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony 16 kwie 2017, o 11:33 przez Bodex, łącznie zmieniany 1 raz.

P405
Zapaleniec
Auto: Insignia CDTI
Rok produkcji: 2009
Miasto: Leszno
Otrzymał  piwo: 28 razy

Post autor: P405 » 16 kwie 2017, o 10:01

Taka prawda, jak silnik przez ponad 100 tys dostaje w kość to musi się to później odbić. Było to już opisywane, Ci co mają auta od nowości albo kupili z małym przebiegiem i dbają o silnik to robią duże przebiegi bez problemu.

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

tomek evo
Użytkownik
Auto: Skoda Superb Kombi
Kod silnika: inny
Miasto:
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: tomek evo » 17 kwie 2017, o 20:10

Pisałem już o tym, ze generalnie na autostradzie "dojechany" silnik statystycznie ma dużo większą szanse paść niż w mieście bo zwłaszcza przy długotrwałej jeździe z duża prędkością/wysokimi obrotami rośnie temperatura oleju, spada lepkość i ciśnienie oleju. Ciężko jest jeździć po mieście długo na wysokich obrotach przez dłuższy czas 8-). Nie jest to równoznaczne z tym, że silnik na autostradzie się szybciej zużywa - pisałem o tym. To trochę tak jakby palacz dostał zawału podczas joggingu a nie podczas palenia co nie oznacza, że bieganie jest szkodliwe a palenie zdrowe :D . Ale jak ma paść to padnie, zwłaszcza jak jest jakiś problem czy wada fabryczna.

godiw

Post autor: godiw » 21 kwie 2017, o 09:22

Pumaster pisze:Czy ktos z forumowiczow stosował/stosuje MOTUL SPECIFIC DEXOS2 5W30?
Czy macie jakieś opinie o tym oleju?
Witaj kolego ja od 6 lat leje motyla do swoich aut i wiem jedno ze te negatywne opinie są przez to że coraz więcej jest podróbek. Lepiej dopłacić i kupić u oficjalnego dystrybutora motul polska i spać spokojnie niż zaoszczędzić 40 zł i uszkodzić silnik .Dzisiaj wymieniam olej i bez zastanowienia padło na motul specific dexos2

kecraminsignia
Zapaleniec
Auto: Astra J ST
Rok produkcji: 2013
Miasto: LDZ
Otrzymał  piwo: 17 razy

Post autor: kecraminsignia » 21 kwie 2017, o 09:50

Ile już masz przelatanych km?

kecraminsignia
Zapaleniec

Post autor: kecraminsignia » 22 kwie 2017, o 10:33

Od jak dawna (od jakiego przebiego) lejesz motula?

darek0808
Użytkownik
Miasto:

Post autor: darek0808 » 22 kwie 2017, o 10:39

Odpowiedź Motula na mojego maila w temacie jakości:

Panie Dariuszu,

Dziękuję za pytania od Pana i cieszę się, że dyskusje o naszych produktach na forum użytkowników Opel Insignia cieszą się dużym zainteresowaniem. 

Nie jesteśmy w stanie zmienić tego co pisze się o nas w internecie i odniosę się tylko merytorycznie do przytoczonych przez Pana pytań i opinii.

Pierwsze, odnośnie produkcji w fabryce we Włoszech.

Przeniesienie produkcji wysoko seryjnych produktów z fabryki francuskiej do włoskiej podyktowane zostało koniecznością zapewnienia ciągłości dostaw naszym klientom. Fabryka we Francji znajduje się wewnątrz miasta i nie ma możliwości jej rozbudowania a od długiego czasu pracuje na 100% możliwości produkcyjnych 24 godziny na dobę 7 dni w tygodniu. Zwiększone zapotrzebowanie na nasze produkty spowodowało uruchomienie produkcji weWłoszech. Bez względu na miejsce produkcji używamy dokładnie tych samych receptur a co ważniejsze nie zmieniliśmy nawet dostawców komponentów, tak więc bez wątpienia jakość olejów z obu fabryk jest dokładnie taka sama.

Drugie, odnośnie podróbek.

Z najwyższą uwagą obserwujemy rynek na całym świecie. Polska nie jest wyjątkiem. Na bieżąco sprawdzamy wszelkie doniesienia o ewentualnych podróbkach naszych produktów. W naszej firmie działa specjalny dział zajmujący się między innymi podobnymi doniesieniami. Nikomu jak nam nie zależy bardziej na tym, aby na rynku nie pojawiały się żadne podrobione produkty sygnowane naszym Logo. W przeciągu całej historii oficjalnej działalności naszej firmy na rynku Polskimzidentyfikowaliśmy tylko jedną taką sytuację. Miała ona miejsce w 2011 roku w Szczecinie. Nieuczciwy sprzedawca wprowadzał do obrotu oleje z podrobionymi etykietami w ilości kilkudziesięciu opakowań 5L miesięcznie przez parę miesięcy. Niestety jej skutki i dyskusje o niej w internecie podgrzewane są do dziś. Nasz dział prawny zajął się ta sprawą niezwłocznie a osoba, która była za te działania odpowiedzialna przegrała wszystkie sprawy sądowe i od tamtej pory nie zauważyliśmy na rynku żadnych podobnych działań. Dzisiaj jesteśmyprzekonani, że na ryku nie ma żadnych podrabianych produktów. Jeżeli jakiekolwiek produkty Motul budzą podejrzenia podrabianych prosimy o zgłaszanie takich sytuacji, będziemy za to bardzo wdzięczni. Zależy nam na tym, aby wszyscy nasi klienci kupowali tylko najwyższej jakości produkty oryginalne. Zachęcamy tym samym do zakupów w autoryzowanej sieci sprzedaży.

Trzecie, odnośnie naszych działań marketingowych.

Bardzo się cieszymy, że zauważają Państwo nasilenie naszych działań marketingowych. Wkładamy dużo pracy w to, aby nieduża do niedawna marka Motul na stałe znalazła swoje miejsce na rynku w Polsce. Budżet marketingowy Motul jest jednakże wciąż nieporównywalnie niski w stosunku do dużych koncernów petrochemicznych, zatem jakość naszych produktów pozostaje naszym największym atutem w walce o klienta.

Czwarte, odnośnie używania słabej jakości komponentów.

Jako osoba odpowiedzialna w firmie za sprawy techniczne mogę najdokładniej zapewnić Pana, że odkąd produkty pod marką Motul pojawiły się na rynku, zawsze produkowane były tylko i wyłącznie z najwyższej jakości komponentów. Dotyczy to zarówno podstawowej jakościolejów mineralnych jak i najbardziej zaawansowanych produktów serii 300V. Zawsze zależało nam na tym, aby sprzedawane przez nas oleje wyróżniały się na rynku najwyższą jakością i zapewniam Pana, że używamy zawsze najlepszych, niestety drogich komponentów. Dotyczy to zarówno olejów bazowych mineralnych, syntetycznych w tym między innymi estrowych jak i modyfikatorów lepkości, dodatków przeciwzużyciowych czy nawet glikoli czy alkoholi używanych do produkcji naszych płynów do chłodnic i do spryskiwaczy. Nie używamy komponentów regenerowanych a spośród wszelkich dostępnych na rynku komponentów wybieramy te najlepsze. 

Piąte, odnośnie składu produktu 8100 X-clean FE i wszystkich innych naszych produktów.

Skład chemiczny wszystkich naszych produktów to głęboko strzeżona tajemnica handlowa. Na tyle na ile możemy ją ujawniać publikujemy ją w dostępnych dokumentach. Wszelkie informacje zawarte w arkuszach danych technicznych i kartach charakterystyki są zgodne z prawdą i przyjętymi na świecie definicjami potwierdzonymi przez wszelkie międzynarodowe instytucje.

Aby nieco się zagłębić w skład obecnie produkowanych olejów na świecie polecam poniższą publikację:

http://www.autoexpert.pl/technika-i-ser ... tyk,9608,1

Powyższe stanowisko odnosi się do zadanych przez Pana pytań w mailu, przepraszam nie czytałem wątku podanego przez Pana w mailu w całości.

Jeżeli chciałby Pan zamieszczać moją odpowiedź na Państwa forum, proszę aby została ona umieszczona w całości.

Pozdrawiam / Best Regards

Piotr Pyrka

Technical Manager Poland

norbi333
Ekspert
Auto: INNE
Rok produkcji: 2020
Otrzymał  piwo: 39 razy

Post autor: norbi333 » 22 kwie 2017, o 10:59

Czyli w sumie nic z tej odpowiedzi nie wynika. Każda inna firma podobnie odpowie.

Wyjeżdżone 7 zbiorników Vervy z dodatkiem T2. Żadnej różnicy nie zauważyłem.Ciszej nie pracuje,spalanie bez zmian ,wypalanie dpf nie wiem,bo nie zwracam uwagi co ile km się wypala.Także bezsensowne dolewanie .Strata czasu i kasy

Bodex

Post autor: Bodex » 22 kwie 2017, o 12:42

Norbi , ty byś chciała wszystko dotknąć... odrobine wiary w to co robisz .

kecraminsignia
Zapaleniec

Post autor: kecraminsignia » 22 kwie 2017, o 13:36

A co z Motula mieli napisać ze sa najgorsze? Napiszcie do producenta oleji z biedronki ciekawe co innego napisze. Nie neguje że te oleje są kiepskie ale od tego są osoby z marketingu żeby na takie odpowiedzi pisać to co autor chce usłyszeć.

darek0808
Użytkownik
Miasto:

Post autor: darek0808 » 22 kwie 2017, o 13:42

Wkleiłem jako ciekawostkę, nie pisałem, że mi się to podoba. Dla mnie to zwykła marketingowa papka.

darek0808
Użytkownik
Miasto:

Post autor: darek0808 » 22 kwie 2017, o 13:51

Ciekawe info o podróbkach, których praktycznie brak.

kecraminsignia
Zapaleniec

Post autor: kecraminsignia » 22 kwie 2017, o 14:04

Darek fajnie że chciało Ci się napisać i wkleić na forum. Odpowiedź tak jak napisałeś typowo marketingowa papka.

norbi333
Ekspert
Auto: INNE
Rok produkcji: 2020
Otrzymał  piwo: 39 razy

Post autor: norbi333 » 22 kwie 2017, o 14:27

Bodex pisze:Norbi , ty byś chciała wszystko dotknąć... odrobine wiary w to co robisz .
Rzeczywiście najlepiej uwierzę,że jest różnica mimo,że jej nie widzę :lol: :lol:

Bodex

Post autor: Bodex » 22 kwie 2017, o 15:09

Norbi , tankując on zwykły z bio mamy w pakiecie wodę , bo te bio chłoną jak gąbka , woda ,krople,korki wodne , powoduje korozję wnętrza pompy , czy też wtryskiwaczy,
Dodając 23 t otrzymujesz ważne i drogie części w stanie naoliwionym , a olej chroni przed korozją .
Niestety ON jest tak suchy jak benzyna dzisiaj .
Kiedyś, 238 lat we stecz , ropowałem w wojsku radiostację i 3 miechy się świeciła tlusta.
Możesz spróbować dzisiaj kawałek blachy i wystaw na słońce i deszcz po 2 dniach śladu ropy nie będzie.

To całe E5, E6 ti jest po to by mieszczuchy co zarabiają najwięcej byli zmuszeni do zmiany auta , a tym samym napędza fabryki...

Awatar użytkownika
IBZI
Moderator
Auto: Insignia 2.0
Kod silnika: A20DT
Miasto: Gliwice
Postawił piwo: 8 razy
Otrzymał  piwo: 42 razy

Post autor: IBZI » 22 kwie 2017, o 15:34

Kiedy Ty w tym wojsku byłeś? :lol: Co to było - wojna o niepodległość Stanów Zjednoczonych? ;)
Radiostacji to jeszcze chyba nie mieli a na ropę to olej skalny chyba wołali... Kup sobie chłopie w końcu ten nowy telefon i pisz normalnie :P

Dobra, do rzeczy. To, że koledze Darkowi odpowiedzieli, to już jest coś. Fakt, głównie marketing, ale mnie też zainteresowało info, że od kilku lat nie mają podróbek. No to by chyba oznaczało, że wszystkie "okazje" cenowe na znanym portalu aukcyjnym dotyczą oryginalnego oleju...

darek0808
Użytkownik
Miasto:

Post autor: darek0808 » 22 kwie 2017, o 15:41

Też mnie to szczególnie zainteresowało w kontekście rzekomych podróbek, o których pisał tomek evo. Są to poprostu bajki dystrybutorów, którzy nakłaniają np. Millersa pewno z wyższą marżą. Zaniżonego na allegro Motula nie opłaca się im polecać ;) zalałem Millersa, nie słyszę różnicy między nim a Motulem.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik diesla”