Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
Tutaj jest: http://selgros24.pl/Motoryzacja/Uklad-s ... 74241.htmlkuba89 pisze:Czy ten olej w Selgrosie to dokładnie ten sam co leja w ASO ??
Ale skąd wniosek że to badziewie ? twoja wizja ? jakoś serwis leje tylko gm w autach na gwarancji i chodzą jeżdżą maja przebiegi i nic się nie dzieje ? to według ciebie to czemu badziewie może jaśniej wytłumaczysz ?bo widzę że jesteś ekspertem to konkrety podaj ?tomek evo pisze:Po co reklamować to badziewie? Tanie jest i owszem i na tym zalety tego oleju się kończą. Oczywiście nie każdy musi kupować olej po 150-200 zł ale nawet za te pieniądze są lepsze oleje.
Twój wybór. Ale można jechać do ASO ze swoim olejem i filtrami. Dostęp do myOpel też będzie.IBZI pisze:Sam jeżdżę na GMie, zmieniam co 10 tys. (w ASO aby mieć pełen dostęp do myOpel) i nie narzekam.
Wybacz ale nie podzielam tej opinii o tym oleju. Po pierwsze jak pisałem skąd Twój mechanik wie czy ten olej ostatnio kupowany jest tym samym co poprzednio skoro de facto praktycznie nikt tego nie wie? Gwarancji nie ma żadnej a do tego olej podrabiany na potęgę bo skoro ASO nie jest w stanie rozpoznać podróby to co dopiero zwykły Kowalski. Zapytaj go gdzie jest ten olej produkowany? Bo jeśli chodzi o polecane przeze mnie oleje to jestem w stanie podać zakład produkcyjny każdego z nich. Na allegro ten olej potrafi kosztować poniżej 70 zł za 5l co biorąc pod uwagę prowizję allegro oznacza cenę ok. 13,00 zł brutto za litr a biorąc pod uwagę minimalną marżę sprzedawcy wychodzi ok 10,00 zł netto za litr. Ponieważ sprzedający jest w najlepszym wypadku 3 podmiotem po producencie (właściwie producencie i zleceniodawcy) i importerze (a każdy musi zarobić)a jeszcze trzeba zapłacić 1,18 zł brutto/l akcyzy to maksymalny koszt produkcji wynosi ok. 7,00 zł netto za litr a obstawiam bardziej kwotę 6,00 zł netto (i chodzi tu o łączny koszt a nie sam techniczny koszt wytworzenia). Tak się składa, ze mam jako takie pojęcie ile obecnie kosztuje wyprodukowanie oleju i proszę mi wierzyć, że za te pieniądze to będzie olej zrobiony tak aby na styk spełniać normę producenta czyli Dexos 2, która nie jest specjalnie wymagająca. Oczywiście przy regularnej wymianie silnik nam raczej nie padnie jeśli użytkujemy go z głową jednak margines bezpieczeństwa w przypadku tego oleju jest wyjątkowo niski i wolałbym mieć inny olej w przypadku kłopotów z ciśnieniem oleju. Za podobne pieniądze można kupić Specola Spec Premium C3 (droższego w produkcji o jakieś 30% żeby nie było), który moim zdaniem jakościowo jest o przynajmniej klasę wyżej, jest produkowany w 1 konkretnym krajowym zakładzie produkcyjnym z lepszych baz i z wykorzystaniem lepszych dodatków. Więc jak kogoś stać na auto za kilkadziesiąt tysięcy (albo nawet ponad 100 tys. w przypadku nowego auta) a nie stać na olej za 200 zł czy choćby 130 zł to nie jest skazany na GM dexos 2, który znany jest z tego, ze jest znany i leje go ASO. Przepraszam za sarkazm ale to nie jest olej godny polecenia. Moim zdaniem oczywiście.IBZI pisze:No to moje dwa grosze podparte opinią mechanika robiącego w zasadzie tylko Ople. On normalnie zalewa klientom ten olej (GM), ponieważ twierdzi, że nie jest taki zły, a klienci widzą, że dostają to samo co w ASO. Do tego w hurcie ma chyba jeszcze taniej niż ten w Selgrosie, bo z filtrem i korkiem jest w stanie zejść sporo poniżej tej promocji z ASO (199 zł). Dodatkowo twierdzi, że jeśli zachowa się interwał wymiany 10-12 tys. km to nic złego na tym oleju się nie dzieje. Dla wymagających klientów leje inne oleje (ostatnio miał jakieś promo na Motul'a <120 zł + filtr), ale i tak zaleca wymianę max. co 15 tys. km. Reasumując. Sam jeżdżę na GMie, zmieniam co 10 tys. (w ASO aby mieć pełen dostęp do myOpel) i nie narzekam.
kecraminsignia pisze:Czy aby mieć pełny serwis na myopel musieliscie to zgłosić? Ja nie mam tego na stronie ?