--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Oleje oraz dodatki do diesli CDTI - porady, dobór

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kuba89
Zapaleniec
Auto: Insignia 2.0 T 4x4
Kod silnika: A20NHT
Rok produkcji: 2009
Miasto: Berlin
Otrzymał  piwo: 8 razy

Re: Oleje oraz dodatki do diesli CDTI - porady, dobór

Post autor: kuba89 » 29 mar 2017, o 08:35

Jeżeli to ten sam to... masakra

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Awatar użytkownika
_Michal_
Forumowicz
Auto: Insignia ST / 160KM
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2010
Miasto: łódzkie
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: _Michal_ » 29 mar 2017, o 08:37

kuba89 pisze:Czy ten olej w Selgrosie to dokładnie ten sam co leja w ASO ??
Tutaj jest: http://selgros24.pl/Motoryzacja/Uklad-s ... 74241.html
Ja nie skorzystam ;)

Awatar użytkownika
Gregs
Użytkownik
Auto: Insignia HB
Rok produkcji: 2014
Miasto: Warszawa

Post autor: Gregs » 29 mar 2017, o 08:58

A może zrobić tak jak w tym filmiku :D
https://www.youtube.com/watch?v=e9i0CdVBuZs
Zalać ekologiczny olej do silnika, a na oleju GM usmażyć frytki?

tomek evo
Użytkownik
Auto: Skoda Superb Kombi
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2011
Miasto:
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: tomek evo » 29 mar 2017, o 09:58

Ten sam w sensie marka handlowa ale sam olej może być inny bo "jak wieść gminna niesie" olej ten jest produkowany/blendowany w różnych zakładach w różnych krajach i w ASO sami nie wiedzą skąd ten olej jest i czy ten z ostatniej dostawy jest tym samym co z poprzedniej. Teoretycznie niezależnie od "zakładu produkcyjnego" (czy z Rumunii, Polski czy Ukrainy) olej powinien być może nie identyczny ale o bardzo zbliżonych parametrach/składzie. Teoretycznie 8-) Produkowany podobno przez Elfa a właściwie na zlecenie Elfa.

Awatar użytkownika
wojtekski
Użytkownik
Auto: insignia, 207cc
Rok produkcji: 2016
Miasto: Suwałki
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 4 razy

Post autor: wojtekski » 29 mar 2017, o 16:37

tomek evo pisze:Po co reklamować to badziewie? Tanie jest i owszem i na tym zalety tego oleju się kończą. Oczywiście nie każdy musi kupować olej po 150-200 zł ale nawet za te pieniądze są lepsze oleje.
Ale skąd wniosek że to badziewie ? twoja wizja ? jakoś serwis leje tylko gm w autach na gwarancji i chodzą jeżdżą maja przebiegi i nic się nie dzieje ? to według ciebie to czemu badziewie może jaśniej wytłumaczysz ?bo widzę że jesteś ekspertem to konkrety podaj ?

Awatar użytkownika
IBZI
Moderator
Auto: Insignia 2.0
Rok produkcji: 2013
Miasto: Gliwice
Postawił piwo: 8 razy
Otrzymał  piwo: 42 razy

Post autor: IBZI » 29 mar 2017, o 16:53

No to moje dwa grosze podparte opinią mechanika robiącego w zasadzie tylko Ople. On normalnie zalewa klientom ten olej (GM), ponieważ twierdzi, że nie jest taki zły, a klienci widzą, że dostają to samo co w ASO. Do tego w hurcie ma chyba jeszcze taniej niż ten w Selgrosie, bo z filtrem i korkiem jest w stanie zejść sporo poniżej tej promocji z ASO (199 zł). Dodatkowo twierdzi, że jeśli zachowa się interwał wymiany 10-12 tys. km to nic złego na tym oleju się nie dzieje. Dla wymagających klientów leje inne oleje (ostatnio miał jakieś promo na Motul'a <120 zł + filtr), ale i tak zaleca wymianę max. co 15 tys. km. Reasumując. Sam jeżdżę na GMie, zmieniam co 10 tys. (w ASO aby mieć pełen dostęp do myOpel) i nie narzekam.

Bodex

Post autor: Bodex » 29 mar 2017, o 18:18

A to nie chodzi o to by "jak najtaniej ," tylko jak najlepiej .

Wysłane z Leżajskiej krainy złotego napoju

Awatar użytkownika
Gregs
Użytkownik

Post autor: Gregs » 29 mar 2017, o 18:51

IBZI pisze:Sam jeżdżę na GMie, zmieniam co 10 tys. (w ASO aby mieć pełen dostęp do myOpel) i nie narzekam.
Twój wybór. Ale można jechać do ASO ze swoim olejem i filtrami. Dostęp do myOpel też będzie.
Pozwolę sobie wrzucić mały OT a propos wymiany oleju w ASO. Mój znajomy pojechał na przegląd Audi A5 1.8 TFSI. Zgłosił, że silnikiem trochę telepie na wolnych obrotach. Zainkasowali za przegląd 1800 PLN. Przy czym w fakturze była pozycja 5l oleju Castrol za 400 PLN. Oczywiście samochód zastępczy na jeden dzień, kawa itp. Jak zobaczyłem cenę oleju to zdębiałem. Prawdopodobnie do wahadłowców wlewają tańszy olej. Oczywiście z telepaniem nic nie zrobili.
Po dwóch dniach znajomy pojechał do fachowca od silników TFSI i okazało się, że na jednym cylindrze świeca zalana jest olejem. Zalecił aby samochodem nie jeździć do czasu remontu. Remont silnika ok.12k PLN. Nawet nie chcę myśleć ile policzyliby w ASO.

Awatar użytkownika
IBZI
Moderator

Post autor: IBZI » 29 mar 2017, o 19:17

Pełen dostęp do myOpel masz przy usłudze za min. 199 zł (w teorii za 200 zł, ale promocyjna wymiana oleju też się łapie). Nic innego u nich nie robię. Więc owszem, jeśli dam 200 zł za wymianę własnego oleju, to będę miał pełen dostęp do myOpel :lol: Tylko to trochę bez sensu...

Awatar użytkownika
Gregs
Użytkownik

Post autor: Gregs » 29 mar 2017, o 19:35

Jeżeli tylko wymiana, to rzeczywiście trochę bez sensu, ale ja umawiam się na przegląd samochodu z wymianą oleju.

Benek
Nowicjusz
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DTR
Rok produkcji: 2010
Miasto:

Post autor: Benek » 29 mar 2017, o 19:38

@Gregs - jeździłem przed Insignią Audi. Fakt, koszt wymiany oleju to ok. 650 zł (Castrol 5W-30 Long Life+filtr+usługa). Ale to najdroższa usługa w przeglądzie. Za całość przeglądu nie zapłaciłem nigdy więcej jak 1300 zł. Są różne serwisy. Jedno ASO może być OK, drugie do d. I nie ma znaczenia czy Opel czy np. VW.
W Oplu aby mieć dostęp do wszystkich opcji w myOpel trzeba zrobić przynajmniej raz w roku coś za 200 zł. Robię podobnie jak @Ibzi i wymieniam olej. A że dużo jeżdżę (ponad 50 tysięcy rocznie), to w ASO mam co piątą wymianę :) Normalnie leję Motula 8100, a w ASO olej GM. Nie widzę różnicy w pracy silnika o:o Może na starość ogłuchłem :lol:

kecraminsignia
Zapaleniec
Auto: Astra J ST
Kod silnika: A20DTH
Miasto: LDZ
Otrzymał  piwo: 17 razy

Post autor: kecraminsignia » 29 mar 2017, o 20:10

Czy aby mieć pełny serwis na myopel musieliscie to zgłosić? Ja nie mam tego na stronie ?

Awatar użytkownika
coolmobil
Zapaleniec
Auto: Skoda Superb
Rok produkcji: 2017

Post autor: coolmobil » 29 mar 2017, o 20:13

Teoretycznie powinni sami ci to zaproponować ale ja się upomniałem. Inna kwestia jest ze kiedyś na przeglądzie dostałem raport oceny technicznej w formie papierowej a na MyOpel nigdy się to nie pojawiło (a szkoda bo wyszło bardzo dobrze :)). Inne kwestie aktualizują dość szybko

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

tomek evo
Użytkownik
Auto: Skoda Superb Kombi
Rok produkcji: 2011
Miasto:

Post autor: tomek evo » 29 mar 2017, o 22:23

IBZI pisze:No to moje dwa grosze podparte opinią mechanika robiącego w zasadzie tylko Ople. On normalnie zalewa klientom ten olej (GM), ponieważ twierdzi, że nie jest taki zły, a klienci widzą, że dostają to samo co w ASO. Do tego w hurcie ma chyba jeszcze taniej niż ten w Selgrosie, bo z filtrem i korkiem jest w stanie zejść sporo poniżej tej promocji z ASO (199 zł). Dodatkowo twierdzi, że jeśli zachowa się interwał wymiany 10-12 tys. km to nic złego na tym oleju się nie dzieje. Dla wymagających klientów leje inne oleje (ostatnio miał jakieś promo na Motul'a <120 zł + filtr), ale i tak zaleca wymianę max. co 15 tys. km. Reasumując. Sam jeżdżę na GMie, zmieniam co 10 tys. (w ASO aby mieć pełen dostęp do myOpel) i nie narzekam.
Wybacz ale nie podzielam tej opinii o tym oleju. Po pierwsze jak pisałem skąd Twój mechanik wie czy ten olej ostatnio kupowany jest tym samym co poprzednio skoro de facto praktycznie nikt tego nie wie? Gwarancji nie ma żadnej a do tego olej podrabiany na potęgę bo skoro ASO nie jest w stanie rozpoznać podróby to co dopiero zwykły Kowalski. Zapytaj go gdzie jest ten olej produkowany? Bo jeśli chodzi o polecane przeze mnie oleje to jestem w stanie podać zakład produkcyjny każdego z nich. Na allegro ten olej potrafi kosztować poniżej 70 zł za 5l co biorąc pod uwagę prowizję allegro oznacza cenę ok. 13,00 zł brutto za litr a biorąc pod uwagę minimalną marżę sprzedawcy wychodzi ok 10,00 zł netto za litr. Ponieważ sprzedający jest w najlepszym wypadku 3 podmiotem po producencie (właściwie producencie i zleceniodawcy) i importerze (a każdy musi zarobić)a jeszcze trzeba zapłacić 1,18 zł brutto/l akcyzy to maksymalny koszt produkcji wynosi ok. 7,00 zł netto za litr a obstawiam bardziej kwotę 6,00 zł netto (i chodzi tu o łączny koszt a nie sam techniczny koszt wytworzenia). Tak się składa, ze mam jako takie pojęcie ile obecnie kosztuje wyprodukowanie oleju i proszę mi wierzyć, że za te pieniądze to będzie olej zrobiony tak aby na styk spełniać normę producenta czyli Dexos 2, która nie jest specjalnie wymagająca. Oczywiście przy regularnej wymianie silnik nam raczej nie padnie jeśli użytkujemy go z głową jednak margines bezpieczeństwa w przypadku tego oleju jest wyjątkowo niski i wolałbym mieć inny olej w przypadku kłopotów z ciśnieniem oleju. Za podobne pieniądze można kupić Specola Spec Premium C3 (droższego w produkcji o jakieś 30% żeby nie było), który moim zdaniem jakościowo jest o przynajmniej klasę wyżej, jest produkowany w 1 konkretnym krajowym zakładzie produkcyjnym z lepszych baz i z wykorzystaniem lepszych dodatków. Więc jak kogoś stać na auto za kilkadziesiąt tysięcy (albo nawet ponad 100 tys. w przypadku nowego auta) a nie stać na olej za 200 zł czy choćby 130 zł to nie jest skazany na GM dexos 2, który znany jest z tego, ze jest znany i leje go ASO. Przepraszam za sarkazm ale to nie jest olej godny polecenia. Moim zdaniem oczywiście.

Awatar użytkownika
IBZI
Moderator

Post autor: IBZI » 30 mar 2017, o 02:16

Ale o co chodzi? Gdzie napisałem, że mój mechanik wie gdzie robią olej? Napisałem cyt.: "[...]klienci widzą, że dostają to samo co w ASO". Nie mam nic do polecanych przez Ciebie olei. Fajnie, że wiesz kto, jak i gdzie robi. OK. Pewnie niejednemu na Forum się ta wiedza przyda. Chyba Ci się osoby pomyliły ;)
Może chciałeś się odnieść do tego co napisał @wojtekski? Zadał całkiem sensowne pytanie...

krajes

Post autor: krajes » 30 mar 2017, o 06:14

kecraminsignia pisze:Czy aby mieć pełny serwis na myopel musieliscie to zgłosić? Ja nie mam tego na stronie ?

MyOpel będziesz miał aktywny na rok od wizyty w serwisie za którą zapłacisz bodajże minimum 200zł. Po roku dostęp się wyłączy i tak w koło, żeby im hajs sypać.

Co do oleju to od początku leje motula, bo jest połączeniem ceny i jakości. Nie jest za drogi a jego jakość każdy zna. Kolejna sprawa to dobry filtr (MANN albo Knecht). Auto jeździ jak należy - to chyba wystarczy. To nie apteka samochód ma po prostu jeździć i tyle.
Ostatnio zmieniony 30 mar 2017, o 07:44 przez krajes, łącznie zmieniany 1 raz.

kecraminsignia
Zapaleniec
Auto: Astra J ST
Kod silnika: A20DTH
Miasto: LDZ
Otrzymał  piwo: 17 razy

Post autor: kecraminsignia » 30 mar 2017, o 06:54

Jaki dokładnie motul lejesz?

Awatar użytkownika