--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Badanie jakości spalin.

ODPOWIEDZ
kecraminsignia
Zapaleniec
Auto: Astra J ST
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2013
Miasto: LDZ
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 17 razy

Badanie jakości spalin.

Post autor: kecraminsignia » 20 lut 2017, o 12:41

Zaczęła się propaganda i zaczynaja sprawdzać:

http://motoryzacja.interia.pl/raporty/r ... Id,2355095

hubertus
Zapaleniec
Auto: Insignia 2,0 cdti
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2010
Miasto:
Otrzymał  piwo: 2 razy

Re: Badanie jakości spalin.

Post autor: hubertus » 21 lut 2017, o 14:28

Jestem jak najbardziej za. Nie które auta tak dymią, że jak się za nim jedzie to nos urywa. Takie trupy powinny zniknąć z dróg. Bo nie widzę usprawiedliwienia dlaczego mają truć innych.

R1985
Użytkownik
Auto: ST 2.0T 4x4 Cosmo
Kod silnika: A20NHT
Rok produkcji: 2009
Miasto: SKMKraków

Post autor: R1985 » 21 lut 2017, o 17:23

Kto ma silnik utrzymany w odpowiedniej kondycji nie ma się co bać. Jaka normę mają wbitą w dowód posiadacze diesli Isi? Benzyniaki Euro5

darek0808
Użytkownik
Auto: Opel Insignia kombi
Rok produkcji: 2011
Miasto:
Otrzymał  piwo: 10 razy

Post autor: darek0808 » 21 lut 2017, o 18:15

j.w.
powinni kasować wszystko co zadymia z dróg, sam kiedyś miałem ochotę zadzwonić na policję jak taki jeden jechał przed nami z tumanami dymu i nie dało się w samochodzie oddychać, a akurat był środek miasta i nie mogłem go wyprzedzić :)
ja jeszcze jakoś wytrzymam, ale dla dzieci to jakaś masakra. Nie wiem dlaczego komuś tak ewidentnie kopcącemu podbija się przegląd. nie rozumiem też częstego wycinania dpf-a, zaślepiania EGR i wycinania katalizatorów, jeżeli są sprawne.

miśor
Użytkownik
Auto: Insignia
Miasto:

Post autor: miśor » 21 lut 2017, o 18:57

Bo to nieuczciwe.

Prąd w śwince - w ścianie - robi się sam. Tona ekstremalnie toksycznych akumulatorow w aucie, to dobrodziejstwo. Histerie dwutlenkowe. Dokladamy się do tego wszyscy! A tutaj nic. Ani ulgi, ani preferencji. Nic. Poza kłopotami...

hubertus
Zapaleniec
Miasto:

Post autor: hubertus » 21 lut 2017, o 19:56

Mam gdzieś czy to uczciwe czy nie. Dla mnie liczy się moje zdrowie moich bliskich i ogólnie ludzi. Popatrzcie ile w dużych miastach kobiet z małymi dzieciaczkami chodzi. Jaki smród jest auta z gazem z których wali na dziesiątki metrów. Bo najtańsza instalacja źle wyregulowana. Benzyniaki i diesle bez katalizatorów lub dymiące spalonym olejem z dojechanego silnika.
Nie ma co porównywać tu elektrowni nawet tych węglowych bo to już nie komuna. I takie elektrownie poprzez wtrysk między innymi amoniaku jak w autach z scr znacznie obniżyły emisję. W kominach są specjalne filtry itd.
Akumulatorów z aut hybrydowych czy elektrycznych tez nikt do rowów czy na chodniki nie wyrzuca. A przetwarza w specjalnych miejscach. Gdzie nie trują środowiska.
Mam craftera z przebiegiem 500 tys km. DPF działa. Nawet na krótkich trasach na jakich ostatnio jeździ nie ma problemów. Więc nie wiem po co te wycinki. Zawsze można wypłukać taniej wychodzi.
Jak dla mnie powinni badać czystość spalin na badaniu technicznym. Kierowca który raz zajechał i nie dostał pieczątki powinien mieć obowiązek wrócić z naprawionym autem tylko i wyłącznie do tej samej stacji. A dodatkowo powinny być używane sfatygowane auta do kontroli rzetelności tych badań
Gdyby ludzie w Polsce kupowali auta stosownie do stanu portfela tych problemów by nie było. Niestety wciąż dominują przechodzone auta w okazyjnie cenie. A wszystko pod tytułem zastaw się a postaw się.

kecraminsignia
Zapaleniec
Auto: Astra J ST
Miasto: LDZ
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 17 razy

Post autor: kecraminsignia » 21 lut 2017, o 20:03

Wiesz jaki jest % zanieczyszczeń wydawanych przez samochody? Największy trujący syf to to co palą w piecach. Plastiki śmieci i inne syfy które najwięcej zanieczyszczaja środowisko

hubertus
Zapaleniec
Miasto:

Post autor: hubertus » 21 lut 2017, o 20:25

Z tym też powinni walczyć. Mieszkam w dużym mieście i wiem jaki jest syf z samochodów. Wystarczy wyjść na ulice w gorący dzień gdzieś na ruchliwe skrzyżowanie. Aż się w głowie kręci. Tak samo nie raz na trasie zdarzy się jechać za dymiącym spalonym olejem trupem. Aż w nosie kręci. I z takim czymś powinni walczyć.

Jednak osoby bez dpf nie mają czym się martwić. Bo to co napisałem o przeglądach to mrzonka. Żaden rząd się na to nie odważy. na pewno nie obecny. Po chciała zakazać wjazdu starym autom do centrów miast i też się wycofali.
Jedyna nadzieja, że policja będzie dostawać odpowiedni sprzęt i przynajmniej te mocno dymiące wyłapywać.

miśor
Użytkownik
Miasto:

Post autor: miśor » 21 lut 2017, o 20:42

Sprawa jest wspólna, ale płacić samemu. I jeszcze kary, zamiast systemowego rozwiązania?

darek0808
Użytkownik
Auto: Opel Insignia kombi
Rok produkcji: 2011
Miasto:
Otrzymał  piwo: 10 razy

Post autor: darek0808 » 21 lut 2017, o 20:49

hubertus pisze:Gdyby ludzie w Polsce kupowali auta stosownie do stanu portfela tych problemów by nie było. Niestety wciąż dominują przechodzone auta w okazyjnie cenie. A wszystko pod tytułem zastaw się a postaw się.
:) o sytuacja z przed kilku dni mi sie przypomniała, kolega kupił samochód 5-letni, japoniec wolnossak, salon polska z nalotem niewiele ponad 200kkm, serwis 100% ASO, w normalnej jak na ten rocznik cenie. No to jak już ludzie usłyszeli, że to przebieg ponad 200 to się zaczęło :) że to straszny przebieg, że wszystko się będzie psuło itd. itp. :) oczywiście na allegro dominują super stany z niemiec przebiegiem około 100kkm, lub nawet mniejszym, ze środkiem w podobnym stanie do tego co kupił mój kolega. Niestety panuje taki ciemnogród i ludzie są tak przekonani, że kupują super samochody, że choćbyś powtarzał 100 razy, że to szroty, że na zachodzie samochód w dobrym stanie i z niekręconym licznikiem kosztuje więcej niz u nas, to CCC oraz przebieg do 200 kkm to są podstawowe wyznaczniki przy kupnie... a nie daj boże jak kupisz drożej od sąsiada, albo ktoś sprawdzi na allegro, że ten rocznik chodzi taniej, to już wogóle jesteś wyszydzony :)

Awatar użytkownika
wassermann
Zapaleniec
Auto: Insignia GSi 2.0T
Kod silnika: B20NFT
Rok produkcji: 2018
Miasto: nec temere, nec timide
Postawił piwo: 3 razy
Otrzymał  piwo: 42 razy

Post autor: wassermann » 21 lut 2017, o 20:54

Polacy zrobili się strasznie durni. Niby tacy chytrzy, a jedni drugich rypią bez mydła na te "okazje". Może od tej żywności chemicznej tak ludziom na banie siadło. Właśnie na drugim forum (Octavii) odpisałem szyderczo na post człowieka, który dopytuje się czy może "wyrwać" (dosłownie: wyrwać) za jakieś podłe pieniądze taką a taką Octavię (kilka tys. niżej od ceny sensownych egzemplarzy) i jeszcze żeby "nie musiał po zakupie dokładać".

M.

marcin.1987
Zapaleniec
Miasto: Gdańsk
Otrzymał  piwo: 13 razy

Post autor: marcin.1987 » 22 lut 2017, o 07:56

Sytuacja z moim kolegą podobna. Już opisywałem jak chciał kupić Insignię Cosmo z 2013 roku za 40 tysięcy zł :) W końcu chyba do niego dotarło i ... kupił Chevroleta Cruza. Moim zdaniem bardzo dobry wybór, bo auto faktycznie bez wkładu, a taka Insignia to aż strach pomyśleć co by wychodziło.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik diesla”