--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuCiśnienie oleju
-
kecraminsignia
- Zapaleniec
- Auto: Astra J ST
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: LDZ
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 17 razy
Re: Ciśnienie oleju
No to mi pokazywał 2 bary przy rozgrzanym silniku. U Ciebie 4 to jeszcze raz tyle.
Ktoś jeszcze to sprawdzał?
Ktoś jeszcze to sprawdzał?
-
hubertus
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2,0 cdti
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 2 razy
Przy 50 st C cieczy chłodzącej olej miał mniej. To i ciśnienie większe. Jeśli miałeś mierzone przy 90 st C to masz ciśnienie mniejsze. Mimo wszystko 2 bary są ponad dopuszczalną normą, którą podałeś. Mierząc ciśnienie oleju powinniście to robić przy 90 st C czyli normalnej temperaturze z jaką silnik pracuje. Pomiar przy 50 st C w prawdzie coś tam mówi ale wynik jest mniej miarodajny.
Tak rodzą się mity na forach. Ja mam rok modelowy 2011 i otwory miałem. Auto z października 2010 kodowane na 2011.marcin.1987 pisze:Otwory były chyba do roku modelowego 2011. Mam MY2011 i otworów nie miałem.
@kecraminsignia
Chodzi o to, że miska olejowa jest dokręcana śrubami. I w przypadku niektórych aut obudowa skrzyni biegów jest tak wykonana, że nachodzi na miskę i zasłania dwie śruby uniemożliwiając demontaż. Są wtedy dwie opcje - demontaż i odsunięcie skrzyni lub nawiercenie obudowy skrzyni. ASO kasuje lub chce kasować ponad 2k, bo wg ich procedur trzeba zwalić skrzynię. Ot cała tajemnica.
- supi
- Użytkownik
- Auto: Insignia HB
- Miasto:
Ale po co rozmawiać o rocznikach auta? Chodzi o typ skrzyni i tyle.........ta f40 nie ma w kołnierzu otworów i wówczas jest drożej.
-
marcin.1987
- Zapaleniec
- Auto: Insignia
- Miasto: Gdańsk
- Otrzymał piwo: 13 razy
No właśnie chyba nie do końca. Ja mam f40, mam auto z września 2010 i otworów nie miałem. Kolega wyżej miał. Chyba że ma 130KM i skrzynię M32.
- supi
- Użytkownik
- Auto: Insignia HB
- Miasto:
Jak miał otwory, to znaczy, że ktoś może wcześniej nawiercił, lub też ma skrzynię m32....... czego nie ma co zazdrościć 
-
Luk
- Użytkownik
- Auto: opel
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 6 razy
hubertus pisze:Przy 50 st C cieczy chłodzącej olej miał mniej. To i ciśnienie większe. Jeśli miałeś mierzone przy 90 st C to masz ciśnienie mniejsze. Mimo wszystko 2 bary są ponad dopuszczalną normą, którą podałeś. Mierząc ciśnienie oleju powinniście to robić przy 90 st C czyli normalnej temperaturze z jaką silnik pracuje.
Na biegu jałowym jest co najmniej 1,3 lub 1 bar w zależności od rodzaju pompy - więc nie ma nic ponad dopuszczalną normę.
Specjalnie robiłem na jak najzimniejszym oleju by sprawdzić czy uszczelka do wymiany.hubertus pisze:Pomiar przy 50 st C w prawdzie coś tam mówi ale wynik jest mniej miarodajny.
-
kecraminsignia
- Zapaleniec
#Luk to co ja mam powiedzieć jak ja na biegu jałowym mam 2 bary? Ktoś pisał, że miał 4 bary?
-
Luk
- Użytkownik
- Miasto:
Ja też miałem 4 bary ale na zimny.kecraminsignia pisze: •Temperatura oleju musi wynosić 80-100°C.
•Standardowa pompa olejowa:
◦Obroty biegu jałowego = co najmniej 1,0 bar
◦4000 obr./min. = co najmniej 4,0 bar
•Pompa oleju o zmiennej pojemności:
◦Obroty biegu jałowego = co najmniej 1,3 bar
◦1500-2500 obr./min. = 2,0-2,3 bar
◦3000-4500 obr./min. = 2,4-4,2 bar
Co najmniej oznacza iż ma być powyżej tej wartości i tak masz. Gdyby coś miało wydmuchać przez za wysokie ciśnienie to już by dawno to zrobiło. Nie ma czym się przejmować i nie szukać na siłę problemu.
Ja mierzyłem bo apka o DPF krzyczała że jest za małe, po zmierzeniu mam na razie spokój że jest ok. Uszczelkę zrobię po tej zimie jak będzie miał powyżej 4 lat.
-
kecraminsignia
- Zapaleniec
U mnie też apka krzyczała o niskim ciśnieniu oleju dlatego wymieniłem uszczelkę. Żałuję tylko że nie sprawdziłem przed wymianą. Te dane które właśnie podałem sa dużo niższe niż te które ja mam. Dlatego szukam potwierdzenia w tych danych gdyż google piszą różne informacje.
- KaMYk
- Zapaleniec
- Auto: Dodge Charger R/T
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Mochowo
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 12 razy
Niesamowite, zmieniać uszczelkę, sprawdzać cały układ smarowania na podstawie komunikatu z apki, która jest w fazie testowania. Gratuluję.
-
kecraminsignia
- Zapaleniec
No nie do końca kierowałem się apka. Aż tak nisko nie upadłem:) Może poprzedni post był trochę skrutem myślowym. Wymieniłem uszczelke gdyż auto ma już swoje lata i przeleciane swoje mile. Z tego co było opisywane na forum oraz rozmawiałem z mrchanikami to już najwyższa pora.
-
hubertus
- Zapaleniec
- Miasto:
Mam diesla 160 KM skrzynia manualna. Otwory nie są wywiercone tylko jest po prostu taki odlew obudowy sprzęgła. Nie wiem czy to m 32, nie wnikam. Czy należy mi jej zazdrościć tez nie wiem. Bo chodzi jak trzeba. Jak to skrzynia po prostu jest.
Przy 50 st C jeszcze nikomu się komunikat nie pojawił z powodu uszczelki. Komunikat przy nieszczelnej uszczelce pojawia się rano przy niskich temperaturach. Więc trzeba było mierzyć gdy płyn miał 0 lub 5 st C. Taki pomiar przy 50 st C to ni przypiął niw wypiął. Bo nieszczelnej uszczelki nie zweryfikuje i prawdziwego ciśnienia na rozgrzanym też nie poda.
Czytanie ze zrozumieniem się kłania. Jeśli dopuszczalna norma dla tego silnika to 1 lub 1,3 bara w zależności od pompy na biegu jałowym przy rozgrzanym silniku. To jeśli ktoś na biegu jałowym przy rozgrzanym silniku ma 2 bary. To ma ciśnienie ponad minimalną normę, która dopuszcza producent. czyli jest ok.Luk pisze:hubertus pisze:Przy 50 st C cieczy chłodzącej olej miał mniej. To i ciśnienie większe. Jeśli miałeś mierzone przy 90 st C to masz ciśnienie mniejsze. Mimo wszystko 2 bary są ponad dopuszczalną normą, którą podałeś. Mierząc ciśnienie oleju powinniście to robić przy 90 st C czyli normalnej temperaturze z jaką silnik pracuje.
Na biegu jałowym jest co najmniej 1,3 lub 1 bar w zależności od rodzaju pompy - więc nie ma nic ponad dopuszczalną normę.
Specjalnie robiłem na jak najzimniejszym oleju by sprawdzić czy uszczelka do wymiany.hubertus pisze:Pomiar przy 50 st C w prawdzie coś tam mówi ale wynik jest mniej miarodajny.
Przy 50 st C jeszcze nikomu się komunikat nie pojawił z powodu uszczelki. Komunikat przy nieszczelnej uszczelce pojawia się rano przy niskich temperaturach. Więc trzeba było mierzyć gdy płyn miał 0 lub 5 st C. Taki pomiar przy 50 st C to ni przypiął niw wypiął. Bo nieszczelnej uszczelki nie zweryfikuje i prawdziwego ciśnienia na rozgrzanym też nie poda.
-
Luk
- Użytkownik
- Miasto:
@hubertus no właśnie czytanie ze zrozumieniem sie kłania. Co najmniej oznacza że powynno być powyżej czyli 2 lub 4 te założenia spełnia. Gdyby było 0,2 lub 0,4 to miałbyś rację.
-
hubertus
- Zapaleniec
- Miasto:
Fajnie, że się przyznałeś, że masz problem z czytaniem ze zrozumieniem. Bo po co tłumaczysz mi co oznacza zwrot "co najmniej"? Skoro ja nigdzie go nie użyłem. Coś sobie sam zmyślasz i sam się z tym spierasz.
Mimo wszystko 2 bary są ponad dopuszczalną normą, którą podałeś
Jeśli dopuszczalna norma dla tego silnika to 1 lub 1,3 bara w zależności od pompy na biegu jałowym przy rozgrzanym silniku. To jeśli ktoś na biegu jałowym przy rozgrzanym silniku ma 2 bary. To ma ciśnienie ponad minimalną normę, która dopuszcza producent. czyli jest ok.
Myślę, że w tych dwóch postach dość jasno wytłumaczyłem, że zmierzone 2 bary na biegu jałowym to jest więcej niż 1 lub 1,3 bara co podaje norma producenta dla biegu jałowego. Ty tego nie rozumiesz i próbujesz mi tłumaczyć coś co napisałem.
Jeśli dopuszczalna norma dla tego silnika to 1 lub 1,3 bara w zależności od pompy na biegu jałowym przy rozgrzanym silniku. To jeśli ktoś na biegu jałowym przy rozgrzanym silniku ma 2 bary. To ma ciśnienie ponad minimalną normę, która dopuszcza producent. czyli jest ok.
Myślę, że w tych dwóch postach dość jasno wytłumaczyłem, że zmierzone 2 bary na biegu jałowym to jest więcej niż 1 lub 1,3 bara co podaje norma producenta dla biegu jałowego. Ty tego nie rozumiesz i próbujesz mi tłumaczyć coś co napisałem.
- rataj73
- Zapaleniec
- Auto: Opel Insignia CDTI
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Stolica Mazur
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 18 razy
A wystarczyło napisać:,,Mimo wszystko 2bary są ponad dopuszczalną minimalną normą" i nikt nie miał by problemów ze zrozumieniem, a innaczej można zrozomieć że jest zupełnie odwrotnie i że te 2 bary to za dużohubertus pisze:
-
Luk
- Użytkownik
- Miasto:
Kończąc tą miła konwersację przeczytaj jeszcze raz powyższy cytat z twojej wypowiedzi.hubertus pisze:..... Mimo wszystko 2 bary są ponad dopuszczalną normą, którą podałeś.....
Jeżeli norma jest co najmniej 1 lub 1,3 bara to 2 bary nie są ponad dopuszczalną normę tylko w normie. Co najmniej oznacza że wszystko powyżej jest w normie a nie ponad. Ponad by było gdyby norma była do 1 lub 1,3 bara.
Niemniej jednak wszystko jest w normie
-
kecraminsignia
- Zapaleniec
No dobra to dolną granice już ustaliliśmy, a na jakim poziomie zaczyna się górną granica która również jest niebezpieczna?
-
Luk
- Użytkownik
- Miasto:
Pompa ma zapewne górną granicę tłoczenia, więc zapewne producent to przewidział i wartości niebezpieczne się nie przydarzą.