--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Sprzęgło Haldex

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
wassermann
Zapaleniec
Auto: Insignia GSi 2.0T
Kod silnika: B20NFT
Rok produkcji: 2018
Miasto: nec temere, nec timide
Postawił piwo: 3 razy
Otrzymał  piwo: 42 razy

Re: Sprzęgło Haldex

Post autor: wassermann » 7 sty 2017, o 22:02

Przy ruszaniu na bardzo śliskim odgłosy przyhamowania przednich kół przypominają chrobotanie. Trudno to opisać słownie :)

Mi trochę brakuje odwagi, żeby tak polatać Insią, bo jej masa mnie pohamowuje - każde auto potrafi polecieć niekontrolowanie bokiem, gdy się trafi na lód, a co dopiero te prawie dwie tony... Na pewno kwestia wprawy, ale też nie chciałbym zostawić swoich 19" felg na byle krawężniku, który wyłoni się spod śniegu ;) To akurat minus nieposiadania 17".

M.

myk6414

Post autor: myk6414 » 7 sty 2017, o 22:13

Co prawda moja isia nie ma 4x4, ale swojego czasu miałem Hondę hrv właśnie z dołączanym napędem na tył. Przy maksymalnie skręconych kołach, gdy dołączał się tył tez były takie dziwne odgłosy - m. in. chrobotanie. Pomogła wymiana oleju.

lukasz8484
Użytkownik
Auto: insignia
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2015
Miasto:
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: lukasz8484 » 7 sty 2017, o 23:23

Witam serdecznie widzę że trochę śniegu spadło i już rozgorzała gatka na temat Haldexa. Wie może Wassermann i inni odpowiedza mi na takie pytanie czy też tak macie. Skąd jesteś Wassermann....?Napisz na priv więc zaczynam. Od jakiegoś czadu mam problem z napędem lub esp. Latem jest problem ze esp za szybko się załącza i widzi poślizg kół czy to na mokrym asfalcie czy to na szutsze zapala i mryga mi samochód w poślizgu. A przede wszystkim przy starcie z miejsca takim dynamicznym dodam jeszcze że mam manualna. Druga rzecz spadł śnieg więc mówię polatam bokiem i gdy mam włączona trakcie nie ma takiej opcji żeby polatac zaraz blokuje esp i traci moc lub mrugnie kontrola i go prostuje. Kiedy wyłącze całkiem esp czyli trzymam 10 sekund przycisk esp ro wtedy zapina mi na stałe napęd i hulaj duszo piekła nie ma. Auto robi co chce poślizg jest przyjemny i kontrolowany obraca się 360 stopni.Bylem z tym w serwisie opla twierdzą że tak ma być i wszystko jest oki czyli te mryganie podczas startu z miejsca przy 2 tys. Obrotów. Z góry bardzo dziękuję nadmienie że nie mam żadnych styków pokow z mostu oraz żadnej tarki na kołach podczas uslizgow a kiedyś miałem. Jeśli ktoś jest z okolic szczecina bardzo proszę o pomoc kontakt żeby jechac na dwa auta do serwisu i pokazać tym debilom dwa różne zachowania tego samego auta.
Ostatnio zmieniony 7 sty 2017, o 23:55 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par.5 pkt.8

zunia1987
Lejdis
Auto: Opel Insignia 2.8 T
Kod silnika: A28NET
Rok produkcji: 2009
Miasto:

Post autor: zunia1987 » 8 sty 2017, o 00:33

lukasz8484 pisze:Druga rzecz spadł śnieg więc mówię polatam bokiem i gdy mam włączona trakcie nie ma takiej opcji żeby polatac zaraz blokuje esp i traci moc lub mrugnie kontrola i go prostuje. Kiedy wyłącze całkiem esp czyli trzymam 10 sekund przycisk esp ro wtedy zapina mi na stałe napęd i hulaj duszo piekła nie ma. Auto robi co chce poślizg jest przyjemny i kontrolowany obraca się 360 stopni.Bylem z tym w serwisie opla twierdzą że tak ma być i wszystko jest oki czyli te mryganie podczas startu z miejsca przy 2 tys. Obrotów.
Takie rzeczy to ja mam w vectrze B 2.5 V6 z tym mruganiem kontrolki TC, a jak ma być w Isce to nie wiem.

norbi333
Ekspert
Auto: INNE
Rok produkcji: 2020
Miasto: Suwałki
Otrzymał  piwo: 39 razy

Post autor: norbi333 » 8 sty 2017, o 08:59

lukasz8484 pisze:Witam serdecznie widzę że trochę śniegu spadło i już rozgorzała gatka na temat Haldexa. Wie może Wassermann i inni odpowiedza mi na takie pytanie czy też tak macie. Skąd jesteś Wassermann....?Napisz na priv więc zaczynam. Od jakiegoś czadu mam problem z napędem lub esp. Latem jest problem ze esp za szybko się załącza i widzi poślizg kół czy to na mokrym asfalcie czy to na szutsze zapala i mryga mi samochód w poślizgu. A przede wszystkim przy starcie z miejsca takim dynamicznym dodam jeszcze że mam manualna. Druga rzecz spadł śnieg więc mówię polatam bokiem i gdy mam włączona trakcie nie ma takiej opcji żeby polatac zaraz blokuje esp i traci moc lub mrugnie kontrola i go prostuje. Kiedy wyłącze całkiem esp czyli trzymam 10 sekund przycisk esp ro wtedy zapina mi na stałe napęd i hulaj duszo piekła nie ma. Auto robi co chce poślizg jest przyjemny i kontrolowany obraca się 360 stopni.Bylem z tym w serwisie opla twierdzą że tak ma być i wszystko jest oki czyli te mryganie podczas startu z miejsca przy 2 tys. Obrotów. Z góry bardzo dziękuję nadmienie że nie mam żadnych styków pokow z mostu oraz żadnej tarki na kołach podczas uslizgow a kiedyś miałem. Jeśli ktoś jest z okolic szczecina bardzo proszę o pomoc kontakt żeby jechac na dwa auta do serwisu i pokazać tym debilom dwa różne zachowania tego samego auta.
Jak esp na suchym się zapala to napęd wcale nie działa.Mam 300 koni i nigdy nie udało mi się przy starcie zerwać przyczepności kół.
Podobnie pierwszy raz słyszę ,żeby wyłączenie esp nagle zapinało napęd.

Awatar użytkownika
kuba89
Zapaleniec
Auto: Insignia 2.0 T 4x4
Kod silnika: A20NHT
Miasto: Berlin
Otrzymał  piwo: 8 razy

Post autor: kuba89 » 8 sty 2017, o 12:02

Ale Ty masz automat. A w manualu tak jak u mnie jest to mozliwe, ale tylko na wyłączonych systemach. Ja Tobie @lukasz8484 kiedys wysyłałem filmik z takiego ruszania jak chciałeś.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

norbi333
Ekspert

Post autor: norbi333 » 8 sty 2017, o 12:06

A co automat do tego i systemy? .Poza tym w klekocie mam manual i jakoś również nie przypominam ,żeby udało mi się zerwać przyczepność na asfalcie. Ale fakt ,że tu chyba nie próbowałem jakoś specjalnie.

Awatar użytkownika
kuba89
Zapaleniec

Post autor: kuba89 » 8 sty 2017, o 12:07

W automacie nie podbijesz obrotów do 3-4tys i nie "strzelisz" ze sprzegla

lukasz8484
Użytkownik
Miasto:

Post autor: lukasz8484 » 8 sty 2017, o 12:26

Dokładnie automat nie pójdzie tak jak manual wiem pamiętam Kuba ale filmik nic nie daje ten debile nic sobie z tego nie robią chyba naprawdę będę musiał cie odwiedzić i pojedziemy do niemieckiego serwisu opla bo innej opcji nie widzę pozdrawiam

norbi333
Ekspert

Post autor: norbi333 » 8 sty 2017, o 12:30

kuba89 pisze:W automacie nie podbijesz obrotów do 3-4tys i nie "strzelisz" ze sprzegla
Wystarczy przejść w tryb ręczny i jednocześnie gaz i hamulec

Awatar użytkownika
kuba89
Zapaleniec

Post autor: kuba89 » 8 sty 2017, o 12:35

To sprawdź tak i daj znac :) tylko nie mow, ze Insignia ma launch control ObrazekObrazek

EDIT:
A Ty @lukasz8484 chyba będziesz musiał wpasc :p tylko daj znać wcześniej bo wiesz... trzeba termin vereinbaren ObrazekObrazek

norbi333
Ekspert

Post autor: norbi333 » 8 sty 2017, o 12:52

Nie ma.I sprawdzałem już kiedyś.

lukasz8484
Użytkownik
Miasto:

Post autor: lukasz8484 » 9 sty 2017, o 12:05

Wczoraj dawałem insignia na placu po rozłączeniu kontroli trakcji na dniach wrzucę link do YouTube i wydaje mi się że norbi333 swoim automatem tego nie zrobisz tak. Pozatym odwołam się do słów Wassermanna że przy ruszaniu na śliskim słyszy chrubotanie przednich kół ja to też kiedyś miałem a teraz już tego nie mam. I wydaje mi się że tu jest u mnie problem coś z abs lub esp.

BartiKapi1985
Nowicjusz
Auto: Opel Insignia ST 4x4
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2010
Miasto:

Post autor: BartiKapi1985 » 10 sty 2017, o 12:47

No i dzisiaj jest jakiś progres w rozwiązaniu problemu z nie działającym tylnym napędem. Dzisiaj rano mój mechanik podpiął moją lalkę do kompa i pokazał się błąd komunikacji abs i esp stwierdził, że do tylnego mostu nie dochodzi sygnał i stąd też nie dołącza się tylny napęd. No i na tym zakończyliśmy, ponieważ jego możliwości już się wyczerpały. Dzisiaj jestem o 14.30 umówiony w ASO celem dalszego obadania sprawy. Panowie, a czy Wy macie jakieś pomysły o co tu chodzi w tym temacie?

Awatar użytkownika
wassermann
Zapaleniec

Post autor: wassermann » 10 sty 2017, o 13:25

Układ ma wiele stron - mechaniczną i hydrauliczną, zapewniającą sprzęganie napędu - oraz elektroniczną, zapewniającą sterowanie. Ponieważ bez funkcjonującej poprawnie elektroniki układ mechaniczno-hydrauliczny nie wie czy i jak ma się zesprzęglić, to najpewniej w razie błędnych odczytów czujników (brak odczytu lub odczyt poza zakresem) po prostu odłącza tylną oś. Sygnały sterujące przekazywaniem napędu na tył płyną z centralnego układu sterowania, który zbiera dane z czujników i przetwarza je na odpowiednią reakcję układu jezdnego. Te czujniki to obroty kół (ABS), prędkość, przyspieszenia w różnych kierunkach, położenie kierownicy, przepustnicy i pewnie masa innych :) Na tej podstawie system decyduje o tym jaką reakcję układu wypracować na dany moment, aby pomóc kierowcy w realizacji manewru (którego system "domyśla się" w oparciu o dane z czujników - zgaduje zamiar kierowcy i wie co dzieje się z samochodem, a zatem może wspomagać zamiary kierowcy). Przekazywanie napędu na tył jest kluczowym elementem tej reakcji. Zatem w sytuacji gdy nie ma danych z czujników ABS - to nie ma przekazywania napędu na tył (sprzęgło pozostaje rozłączone), żeby przypadkiem nie zaaplikować napędu w niewłaściwej proporcji - i tak Insignia zamienia się w przednionapędówkę. Tak to na 99% jest zaprojektowane :)

Sygnały z czujników płyną najpierw do centralnej jednostki sterującej, a po przetworzeniu przez nią i wypracowaniu reakcji - z tej jednostki ("z komputera") do układu sprzęgła Haldex ("tylny most"), do sprzęgła eLSD ("dyfer") i do hamulców jeśli trzeba zaaplikować ESP.

M.

P.S. Do Kolegi, który o to pytał parę dni temu - jestem z Gdańska. Moja Insignia też jest z Gdańska i jest już bardzo dobrze znana jednemu z tut. serwisów ASO... Nie mogę pozbyć się problemów z blokującym się pedałem sprzęgła, od kilku miesięcy jeżdżę "na pół gwizdka", szczególnie że blokuje się niemal zawsze po wyjściu z ciasnego prawego zakrętu. ASO wymieniło masę rzeczy, a problem nie ustąpił i auto powoli staje się tam stałym i niekoniecznie mile widzianym gościem... A mnie ch. coraz bardziej strzela, bo ludzie życzliwi, ale technika wadliwa i uparta.

Aha - ktoś pisał o strzelaniu ze sprzęgła w 2.0T... Nie radzę :) To strasznie gówniany układ, zdecydowanie za słaby do tej mocy silnika i tej masy auta. Auto jest świetne na trasy, można nim zdrowo pogonić, ale nie nadaje się do miejskich sprintów.

P405
Zapaleniec
Auto: Insignia CDTI
Miasto: Leszno
Otrzymał  piwo: 28 razy

Post autor: P405 » 10 sty 2017, o 14:41

Krótko, w chewrolecie Captiwa idzie przewód do tyłu, który normalnie przegnije albo się przetrze. Wystarczy posztukować i napęd działa. Niestety nie wiem jak jest w insigni.

Awatar użytkownika
wassermann
Zapaleniec

Post autor: wassermann » 10 sty 2017, o 17:01

W Insignii widziałem wiązkę kilku przewodów idącą do tylnego napędu. Przewodów to za duże słowo. Cienkich kabelków, zebranych w wiązkę. W jednym miejscu bez izolacji. W nowym aucie! Żałość i trwoga. Właśnie mi się przypomniało jak przez wysoką pryzmę śniegu musiałem przejechać, ciekawe jak tam te gołe kabelki :lol: Gdyby nie to, że auto mam na 3 lata w leasingu z full serwisem, to bym pewnie chodził markotny, że takie dziadostwo dostrzegłem w wozie za ciężkie pieniądze. Mimo to, jako inżynier, po prostu pewnych spraw nie rozumiem... A takie porządne czołgi ten kraj za Odrą (teraz za Odrą) przed laty produkował...

M.

Awatar użytkownika
kuba89
Zapaleniec

Post autor: kuba89 » 10 sty 2017, o 17:34

U mnie chyba 2-3 lata po rozpoczęciu eksploatacji rownież była wymieniana wiązka przewodów tylnej osi. Chyba rownież dość częsty problem...

norbi333
Ekspert

Post autor: norbi333 » 10 sty 2017, o 18:18

U mnie w żadnym.A przynajmniej brak informacji w historii

BartiKapi1985
Nowicjusz
Auto: Opel Insignia ST 4x4
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2010
Miasto:

Post autor: BartiKapi1985 » 10 sty 2017, o 20:15

No i po dzisiejszej wizycie w ASO stwierdzili, że błąd o którym pisałem wcześniej nie ma związku z tym że tylny napęd nie działa, to jakiś dawny błąd zapisany w historii. No i postawili na tym że trzeba rozebrać sprzęgło z tyłu bo to pewnie jego wina. Aha mechanik stwierdził że olej jest ok, czysty bez szlamu. Godzić się na takie rozwiązanie?

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Skrzynia biegów”