--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuAFL - Układ adaptacyjny reflektorów lampy BiXenon
-
Adrian91
Re: AFL - Układ adaptacyjny reflektorów lampy BiXenon
Dzień dobry,
Kupiłem insignie z roku 2009, z tego co ustaliłem powinny być bixenony adaptacyjne z kątem, samochód ma włożone zwykłe reflektory.
Wywala mi błędy a propo pozycjonowania, sprawdź układ adaptacyjnych reflektorów oraz awaria pojazdu (chyba od lamp). Nie działają długie światła
Czy jest możliwa naprawa oraz wykasowanie tych błędów żeby się nie pojawiały ?
pozdrawiam
Kupiłem insignie z roku 2009, z tego co ustaliłem powinny być bixenony adaptacyjne z kątem, samochód ma włożone zwykłe reflektory.
Wywala mi błędy a propo pozycjonowania, sprawdź układ adaptacyjnych reflektorów oraz awaria pojazdu (chyba od lamp). Nie działają długie światła
Czy jest możliwa naprawa oraz wykasowanie tych błędów żeby się nie pojawiały ?
pozdrawiam
- Putridum
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A18XER
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Warszawa
- Otrzymał piwo: 2 razy
Najprawdopodobniej kupiłeś "walone" autko, gościowi co naprawiał nie chciało się bawić w bixenon(bo za drogo) i zamontował zwykłe światła.
-
Adrian91
Domyślam się. Czy jest możliwość zrobienia tego w dobrej cenie ?Putridum pisze: edit
Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony 24 sie 2016, o 11:37 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum
- KaMYk
- Zapaleniec
- Auto: Dodge Charger R/T
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Mochowo
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 12 razy
Zawsze jest możliwość przywrócenia stanu fabrycznego.
Nie wiadomo, co zostało zmodyfikowane, aby zamontować żarówkowe lampy.
Dobra cena - co przez to rozumiesz?
Nie będzie to 200 czy 300 zł, raczej 2000 do 3000 zł. Oczywiście na używanych częściach.
Potrzebne Ci Lampy z przetwornicami, żarniki, Nie wiadomo, czy został w aucie moduł AFL?
Komunikaty od systemu pozycjonowania mogą wskazywać na jego brak.
Za dużo niewiadomych.
Trzeba by się podłączyć pod komputer i odczytać wszystkie błędy.
Rozumiem, że w czasie zakupu widziałeś te komunikaty i nie działające światła?
Nie wiadomo, co zostało zmodyfikowane, aby zamontować żarówkowe lampy.
Dobra cena - co przez to rozumiesz?
Nie będzie to 200 czy 300 zł, raczej 2000 do 3000 zł. Oczywiście na używanych częściach.
Potrzebne Ci Lampy z przetwornicami, żarniki, Nie wiadomo, czy został w aucie moduł AFL?
Komunikaty od systemu pozycjonowania mogą wskazywać na jego brak.
Za dużo niewiadomych.
Trzeba by się podłączyć pod komputer i odczytać wszystkie błędy.
Rozumiem, że w czasie zakupu widziałeś te komunikaty i nie działające światła?
-
Adrian91
Awarii nie wyświetlało, tylko wyświetlał się błąd o pozycjonowaniu. Nie chce go przywracac na xenon bo to za duży koszt i nie wiadomo czy by działały.Edit
Chce go sprzedać wiec przydałoby się naprawić te długie światła :/
Ostatnio zmieniony 24 sie 2016, o 12:27 przez Engine, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem - regulamin!
Powód: Nie cytuj posta pod postem - regulamin!
- KaMYk
- Zapaleniec
To musisz dorobić instalację, w ksenonach długie są realizowane poprzez zmianę położenia przesłony natomiast zasilanie żarnika jest bez zmian. W halogenowych są dwie żarówki na mijania i długie.
Jeśli faktycznie auto było z fabryki na ksenonie, to nie masz instalacji i przekaźnika na długie, inaczej odbywa się też sterowanie z BCM.
No cóż, tak w ogóle to ciężko coś powiedzieć, jak się nie widzi auta i nie wiadoma co w nim jest, a czego nie ma. To wszystko zgadywanki. Rozumiem, że dałeś się naciąć na zakup niesprawnego auta i teraz szukasz kogoś, kto postąpi podobnie. Wykorzystasz jego niewiedzę i opchniesz powypadkowe i niesprawne auto.
Daj ogłoszenie z odpowiednio niską ceną i ktoś się pewnie trafi.
Jeśli faktycznie auto było z fabryki na ksenonie, to nie masz instalacji i przekaźnika na długie, inaczej odbywa się też sterowanie z BCM.
No cóż, tak w ogóle to ciężko coś powiedzieć, jak się nie widzi auta i nie wiadoma co w nim jest, a czego nie ma. To wszystko zgadywanki. Rozumiem, że dałeś się naciąć na zakup niesprawnego auta i teraz szukasz kogoś, kto postąpi podobnie. Wykorzystasz jego niewiedzę i opchniesz powypadkowe i niesprawne auto.
Daj ogłoszenie z odpowiednio niską ceną i ktoś się pewnie trafi.
- Fede
- Użytkownik
- Auto: czarny sedan, 205KM
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2009
- Otrzymał piwo: 2 razy
Szczerze mówiąc nie wiem czy taniej i mniej problemowo by nie wyszło jednak przywrócić xenony.
Jeśli masz trochę szczęścia i ktoś nie rozebrał połowy auta po dzwonie, to wystarczy kupić kompletne lampy.
Jeśli jest moduł + czujniki poziomowania na wahaczach to powinny działać.
Jeśli masz trochę szczęścia i ktoś nie rozebrał połowy auta po dzwonie, to wystarczy kupić kompletne lampy.
Jeśli jest moduł + czujniki poziomowania na wahaczach to powinny działać.
- IBZI
- Moderator
- Auto: Insignia 2.0
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Gliwice
- Postawił piwo: 8 razy
- Otrzymał piwo: 42 razy
Był już taki temat niedawno. Jeden z kolegów miał dokładnie taki sam problem i dylemat czy przywrócić stan oryginalny. Ja w każdym razie dalej twierdzę, że lepiej wrócić do oryginału niż kombinować z jakimś druciarstwem.
-
Adrian91
Masz może link do tego wątku?IBZI pisze:edit
Ostatnio zmieniony 24 sie 2016, o 22:33 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum.
- KaMYk
- Zapaleniec
Też tak początkowo pomyślałem, ale cofnąłem się trochę w tym temacie i co znalazłem:IBZI pisze:Był już taki temat niedawno
http://insignia-club.pl/viewtopic.php?f ... 380#p74125
@IBZI, to jest cały czas ten sam tematAdrian91 pisze:Dzień dobry,
Tak, tu:Adrian91 pisze:Masz może link do tego wątku?
http://insignia-club.pl/viewtopic.php?f ... 380#p74125
12 lipca sam go rozpocząłeś.
-
Adrian91
W sumie racja lecz byłem ostatnio u dobrego elektronika, który uznał ze nic nie można z tym zrobić.
- KaMYk
- Zapaleniec
To tym bardziej my przed komputerami też nic nie wymyślimy 
Jedyne wyjście, to kupić wiązki, jak te są pocięte i odtworzyć oryginał.
Jedyne wyjście, to kupić wiązki, jak te są pocięte i odtworzyć oryginał.
- IBZI
- Moderator
- Auto: Insignia 2.0
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Gliwice
- Postawił piwo: 8 razy
- Otrzymał piwo: 42 razy
A ja myślałem, że sprawa już dawno załatwiona
No to podtrzymuję. Albo jeździj tak jak masz, albo wracaj do oryginału. Innej rady nie dostaniesz.
No to podtrzymuję. Albo jeździj tak jak masz, albo wracaj do oryginału. Innej rady nie dostaniesz.
-
di_83
- Forumowicz
- Auto: Insignia ST
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2009
- Postawił piwo: 1 raz
Witam, czy jest ktoś z Warszawy z MDI kto może zrobić programowanie świateł afl?
- wassermann
- Zapaleniec
- Auto: Insignia GSi 2.0T
- Kod silnika: B20NFT
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: nec temere, nec timide
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 40 razy
Po niemal roku użytkowania dwa spostrzeżenia uzupełniające do moich wcześniejszych postów w tym temacie:
- W polifcie 2015 wszystkie tryby AFL działają zarówno przy ustawieniu włącznika (pokrętła) świateł na AUTO jak i przy przekręceniu go w prawo w pozycję stale włączonych świateł mijania. U mnie nie ma żadnej różnicy, o której piszecie w przypadku przedliftów (i o której wspomina instrukcja). Co śmieszniejsze przekręcenie gały w prawo daje komunikat o wyłączeniu adaptacyjnego trybu reflektorów, ale... W praktyce tak nie jest. Na pewno na gałce w prawo pozostaje tryb szerokokątny, działa również tryb autostradowy. Jedynie włączenie trybu SPORT pozbawia nas trybu szerokokątnego, bo reflektory od razu się podnoszą i skupiają. Ale samo pokrętło nie wywiera u mnie żadnego wpływu na AFL - AUTO czy nie, bez różnicy co do AFL.
- Tryb autostradowy doprowadza ludzi do szału
Strasznie nerwowi ci nasi rodacy... W Niemczech też tak mrugają z naprzeciwka? Nie jeżdżę powoli, więc stosunkowo często światła przechodzą u mnie ten tryb. O dziwo, samochody na ksenonach nie mrugają, zwykle burzą się tirowcy i właściciele aut ze "świeczkami". Nie wiem czy przy jeździe 180-200 km/h te światła świecą mocniej niż przy 130-140 km/h, czy tak samo, ale faktycznie na suchej nawierzchni efekt ich działania jest przy każdej prędkości REWELACYJNY - światła drogowe stają się niepotrzebne, używam ich tylko do oświetlania tablic drogowych, a sam asfalt pięknie oświetlony jest przez "światła mijania". Można poganiać. Taka Insignia na pewno mocno świeci - ale czy oślepia? Nie wiem, mnie jakoś Insignie nadjeżdżające z naprzeciwka nie oślepiają, ani nie oślepiały na długo przed tym jak w ogóle zainteresowałem się Insignią. Rozpoznaję Insignie często po światłach zanim dostrzegę sylwetkę samochodu, ale, no do cholery, nie ma powodu aby im mrugać. Brzydko mówiąc, kładę na tych nerwusów laskę i pokazuję im czasami swoje drogowe w odpowiedzi na ich mruganie, więc pewnie są zdziwieni, że Insignia może jeszcze bardziej zaświecić
Trochę chamskie podejście, ale - jak sądzę - w Niemczech chyba takiego problemu nie mają?
No i teraz najlepsze. Auto za 2 tygodnie osiągnie rok, przejechane 25 tys. km i co widzę? Kontrolkę AFL
Wczoraj zrobiłem 400 km, wszystko OK, odstawiłem auto, po krótkim czasie wróciłem, chcę przeparkować - i jest kontrolka i komunikat o adaptacyjnym układzie świateł. Kilka prób ponownego zapłonu, błąd nie znika. Światła świecą "na sztywno", AFL zupełnie wyłączony, soczewki nie wykonują swojego "tańca" po uruchomieniu, kombinowanie z trybami w menu nie ma wpływu na światła, no totalna padaka. Zaczynam "uwielbiać" swojego Opla, kolejny numer, zwłaszcza że za 3 dni jadę na tydzień na drugi koniec Polski i światła przydadzą mi się w jesienne mroki (to pewnie zemsta tych, którzy przeklinali, że ich oślepiam).
Panienka "konsultantka" z OnStar żadnego błędu nie widziała, więc zabrałem się za bezpieczniki (bodajże 18, 19 i 64 pod maską) - wszędzie OK. Po tej czynności uruchomiłem ponownie - i wszystko z powrotem działało normalnie, żadnych przepalonych żarówek, pełne ruchy soczewek w teście i zmiana trybów OK. Hmmm. Kolejny raz na pewno spierniczy się w trasie, w nocy, podczas deszczu![Zły ]:-<](./images/smilies/icon_evil.gif)
M.
- W polifcie 2015 wszystkie tryby AFL działają zarówno przy ustawieniu włącznika (pokrętła) świateł na AUTO jak i przy przekręceniu go w prawo w pozycję stale włączonych świateł mijania. U mnie nie ma żadnej różnicy, o której piszecie w przypadku przedliftów (i o której wspomina instrukcja). Co śmieszniejsze przekręcenie gały w prawo daje komunikat o wyłączeniu adaptacyjnego trybu reflektorów, ale... W praktyce tak nie jest. Na pewno na gałce w prawo pozostaje tryb szerokokątny, działa również tryb autostradowy. Jedynie włączenie trybu SPORT pozbawia nas trybu szerokokątnego, bo reflektory od razu się podnoszą i skupiają. Ale samo pokrętło nie wywiera u mnie żadnego wpływu na AFL - AUTO czy nie, bez różnicy co do AFL.
- Tryb autostradowy doprowadza ludzi do szału
No i teraz najlepsze. Auto za 2 tygodnie osiągnie rok, przejechane 25 tys. km i co widzę? Kontrolkę AFL
Wczoraj zrobiłem 400 km, wszystko OK, odstawiłem auto, po krótkim czasie wróciłem, chcę przeparkować - i jest kontrolka i komunikat o adaptacyjnym układzie świateł. Kilka prób ponownego zapłonu, błąd nie znika. Światła świecą "na sztywno", AFL zupełnie wyłączony, soczewki nie wykonują swojego "tańca" po uruchomieniu, kombinowanie z trybami w menu nie ma wpływu na światła, no totalna padaka. Zaczynam "uwielbiać" swojego Opla, kolejny numer, zwłaszcza że za 3 dni jadę na tydzień na drugi koniec Polski i światła przydadzą mi się w jesienne mroki (to pewnie zemsta tych, którzy przeklinali, że ich oślepiam).
Panienka "konsultantka" z OnStar żadnego błędu nie widziała, więc zabrałem się za bezpieczniki (bodajże 18, 19 i 64 pod maską) - wszędzie OK. Po tej czynności uruchomiłem ponownie - i wszystko z powrotem działało normalnie, żadnych przepalonych żarówek, pełne ruchy soczewek w teście i zmiana trybów OK. Hmmm. Kolejny raz na pewno spierniczy się w trasie, w nocy, podczas deszczu
M.
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 39 razy
Ja zauważyłem, że przy dużych prędkościach automatyczne drogowe nie potrafią zdążyć się wyłączyć zwłaszcza na drogach pagórkowatych i wówczas zwłaszcza tiry nagminnie migają
-- 14 paź 2016, o 04:36 --
Po przekręceniu w prawo nie działa tylko automatyczne przełączanie mijania-drogowe
-- 14 paź 2016, o 04:36 --
Po przekręceniu w prawo nie działa tylko automatyczne przełączanie mijania-drogowe
Ostatnio zmieniony 14 paź 2016, o 07:54 przez norbi333, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Bodex
120 chyba
Wysłane z Leżajskiej krainy złotego napoju
Wysłane z Leżajskiej krainy złotego napoju
- wassermann
- Zapaleniec
- Auto: Insignia GSi 2.0T
- Kod silnika: B20NFT
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: nec temere, nec timide
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 40 razy
Norbi, ale ja nie pisałem o automatycznych drogowych! Mówiłem o trybie autostradowym, czyli światłach mijania, które zaczynają mocniej i dalej świecić podczas jazdy z prędkością ok. 120 km/h i wyższą, gdy ruchy kierownicą są minimalne (wniosek dla czujników: samochód jedzie autostradą). Wówczas bywają te cyrki z mrugaczami z naprzeciwka.norbi333 pisze:Ja zauważyłem, że przy dużych prędkościach automatyczne drogowe nie potrafią zdążyć się wyłączyć zwłaszcza na drogach pagórkowatych i wówczas zwłaszcza tiry nagminnie migają
Automatyczne drogowe to natomiast zupełnie inna sprawa, o której nie pisałem. Ale mogę napisać
M.
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 39 razy
Naprawdę Wszystko zrozumiałem co napisałeś
I o drogowe napisałem tylko dodatkowo jako swoje obserwacje
I o drogowe napisałem tylko dodatkowo jako swoje obserwacje
-
szymek76
wassermann a byłeś na kampanii afl? może Ci mrugają jak jest mokro?