--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

AFL - Układ adaptacyjny reflektorów lampy BiXenon

ODPOWIEDZ
Adrian91

Re: AFL - Układ adaptacyjny reflektorów lampy BiXenon

Post autor: Adrian91 » 24 sie 2016, o 09:41

Dzień dobry,
Kupiłem insignie z roku 2009, z tego co ustaliłem powinny być bixenony adaptacyjne z kątem, samochód ma włożone zwykłe reflektory.
Wywala mi błędy a propo pozycjonowania, sprawdź układ adaptacyjnych reflektorów oraz awaria pojazdu (chyba od lamp). Nie działają długie światła
Czy jest możliwa naprawa oraz wykasowanie tych błędów żeby się nie pojawiały ?
pozdrawiam

Awatar użytkownika
Putridum
Użytkownik
Auto: Insignia
Kod silnika: A18XER
Rok produkcji: 2010
Miasto: Warszawa
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: Putridum » 24 sie 2016, o 10:04

Najprawdopodobniej kupiłeś "walone" autko, gościowi co naprawiał nie chciało się bawić w bixenon(bo za drogo) i zamontował zwykłe światła.

Adrian91

Post autor: Adrian91 » 24 sie 2016, o 10:13

Putridum pisze: edit
Domyślam się. Czy jest możliwość zrobienia tego w dobrej cenie ?

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony 24 sie 2016, o 11:37 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum

Awatar użytkownika
KaMYk
Zapaleniec
Auto: Dodge Charger R/T
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2014
Miasto: Mochowo
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 12 razy

Post autor: KaMYk » 24 sie 2016, o 10:57

Zawsze jest możliwość przywrócenia stanu fabrycznego.
Nie wiadomo, co zostało zmodyfikowane, aby zamontować żarówkowe lampy.
Dobra cena - co przez to rozumiesz?
Nie będzie to 200 czy 300 zł, raczej 2000 do 3000 zł. Oczywiście na używanych częściach.
Potrzebne Ci Lampy z przetwornicami, żarniki, Nie wiadomo, czy został w aucie moduł AFL?
Komunikaty od systemu pozycjonowania mogą wskazywać na jego brak.
Za dużo niewiadomych.
Trzeba by się podłączyć pod komputer i odczytać wszystkie błędy.
Rozumiem, że w czasie zakupu widziałeś te komunikaty i nie działające światła?

Adrian91

Post autor: Adrian91 » 24 sie 2016, o 12:25

Edit
Awarii nie wyświetlało, tylko wyświetlał się błąd o pozycjonowaniu. Nie chce go przywracac na xenon bo to za duży koszt i nie wiadomo czy by działały.
Chce go sprzedać wiec przydałoby się naprawić te długie światła :/

Ostatnio zmieniony 24 sie 2016, o 12:27 przez Engine, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem - regulamin!

Awatar użytkownika
KaMYk
Zapaleniec

Post autor: KaMYk » 24 sie 2016, o 12:58

To musisz dorobić instalację, w ksenonach długie są realizowane poprzez zmianę położenia przesłony natomiast zasilanie żarnika jest bez zmian. W halogenowych są dwie żarówki na mijania i długie.
Jeśli faktycznie auto było z fabryki na ksenonie, to nie masz instalacji i przekaźnika na długie, inaczej odbywa się też sterowanie z BCM.
No cóż, tak w ogóle to ciężko coś powiedzieć, jak się nie widzi auta i nie wiadoma co w nim jest, a czego nie ma. To wszystko zgadywanki. Rozumiem, że dałeś się naciąć na zakup niesprawnego auta i teraz szukasz kogoś, kto postąpi podobnie. Wykorzystasz jego niewiedzę i opchniesz powypadkowe i niesprawne auto.
Daj ogłoszenie z odpowiednio niską ceną i ktoś się pewnie trafi.

Awatar użytkownika
Fede
Użytkownik
Auto: czarny sedan, 205KM
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2009
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: Fede » 24 sie 2016, o 13:20

Szczerze mówiąc nie wiem czy taniej i mniej problemowo by nie wyszło jednak przywrócić xenony.
Jeśli masz trochę szczęścia i ktoś nie rozebrał połowy auta po dzwonie, to wystarczy kupić kompletne lampy.
Jeśli jest moduł + czujniki poziomowania na wahaczach to powinny działać.

Awatar użytkownika
IBZI
Moderator
Auto: Insignia 2.0
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2013
Miasto: Gliwice
Postawił piwo: 8 razy
Otrzymał  piwo: 42 razy

Post autor: IBZI » 24 sie 2016, o 20:13

Był już taki temat niedawno. Jeden z kolegów miał dokładnie taki sam problem i dylemat czy przywrócić stan oryginalny. Ja w każdym razie dalej twierdzę, że lepiej wrócić do oryginału niż kombinować z jakimś druciarstwem.

Adrian91

Post autor: Adrian91 » 24 sie 2016, o 20:18

IBZI pisze:edit
Masz może link do tego wątku?

Ostatnio zmieniony 24 sie 2016, o 22:33 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum.

Awatar użytkownika
KaMYk
Zapaleniec

Post autor: KaMYk » 24 sie 2016, o 20:25

IBZI pisze:Był już taki temat niedawno
Też tak początkowo pomyślałem, ale cofnąłem się trochę w tym temacie i co znalazłem:
http://insignia-club.pl/viewtopic.php?f ... 380#p74125
Adrian91 pisze:Dzień dobry,
Kupiłem insignie z roku 2009, z tego co ustaliłem powinny być bixenony adaptacyjne z kątem, samochód ma włożone zwykłe reflektory.
@IBZI, to jest cały czas ten sam temat :)
Adrian91 pisze:Masz może link do tego wątku?
Tak, tu:
http://insignia-club.pl/viewtopic.php?f ... 380#p74125

12 lipca sam go rozpocząłeś.

Adrian91

Post autor: Adrian91 » 24 sie 2016, o 20:47

W sumie racja lecz byłem ostatnio u dobrego elektronika, który uznał ze nic nie można z tym zrobić.

Awatar użytkownika
KaMYk
Zapaleniec

Post autor: KaMYk » 24 sie 2016, o 20:59

To tym bardziej my przed komputerami też nic nie wymyślimy :)

Jedyne wyjście, to kupić wiązki, jak te są pocięte i odtworzyć oryginał.

Awatar użytkownika
IBZI
Moderator
Auto: Insignia 2.0
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2013
Miasto: Gliwice
Postawił piwo: 8 razy
Otrzymał  piwo: 42 razy

Post autor: IBZI » 24 sie 2016, o 21:34

A ja myślałem, że sprawa już dawno załatwiona :lol:
No to podtrzymuję. Albo jeździj tak jak masz, albo wracaj do oryginału. Innej rady nie dostaniesz.

di_83
Forumowicz
Auto: Insignia ST
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2009
Postawił piwo: 1 raz

Post autor: di_83 » 7 wrz 2016, o 10:18

Witam, czy jest ktoś z Warszawy z MDI kto może zrobić programowanie świateł afl?

Awatar użytkownika
wassermann
Zapaleniec
Auto: Insignia GSi 2.0T
Kod silnika: B20NFT
Rok produkcji: 2018
Miasto: nec temere, nec timide
Postawił piwo: 3 razy
Otrzymał  piwo: 40 razy

Post autor: wassermann » 14 paź 2016, o 00:43

Po niemal roku użytkowania dwa spostrzeżenia uzupełniające do moich wcześniejszych postów w tym temacie:

- W polifcie 2015 wszystkie tryby AFL działają zarówno przy ustawieniu włącznika (pokrętła) świateł na AUTO jak i przy przekręceniu go w prawo w pozycję stale włączonych świateł mijania. U mnie nie ma żadnej różnicy, o której piszecie w przypadku przedliftów (i o której wspomina instrukcja). Co śmieszniejsze przekręcenie gały w prawo daje komunikat o wyłączeniu adaptacyjnego trybu reflektorów, ale... W praktyce tak nie jest. Na pewno na gałce w prawo pozostaje tryb szerokokątny, działa również tryb autostradowy. Jedynie włączenie trybu SPORT pozbawia nas trybu szerokokątnego, bo reflektory od razu się podnoszą i skupiają. Ale samo pokrętło nie wywiera u mnie żadnego wpływu na AFL - AUTO czy nie, bez różnicy co do AFL.

- Tryb autostradowy doprowadza ludzi do szału :) Strasznie nerwowi ci nasi rodacy... W Niemczech też tak mrugają z naprzeciwka? Nie jeżdżę powoli, więc stosunkowo często światła przechodzą u mnie ten tryb. O dziwo, samochody na ksenonach nie mrugają, zwykle burzą się tirowcy i właściciele aut ze "świeczkami". Nie wiem czy przy jeździe 180-200 km/h te światła świecą mocniej niż przy 130-140 km/h, czy tak samo, ale faktycznie na suchej nawierzchni efekt ich działania jest przy każdej prędkości REWELACYJNY - światła drogowe stają się niepotrzebne, używam ich tylko do oświetlania tablic drogowych, a sam asfalt pięknie oświetlony jest przez "światła mijania". Można poganiać. Taka Insignia na pewno mocno świeci - ale czy oślepia? Nie wiem, mnie jakoś Insignie nadjeżdżające z naprzeciwka nie oślepiają, ani nie oślepiały na długo przed tym jak w ogóle zainteresowałem się Insignią. Rozpoznaję Insignie często po światłach zanim dostrzegę sylwetkę samochodu, ale, no do cholery, nie ma powodu aby im mrugać. Brzydko mówiąc, kładę na tych nerwusów laskę i pokazuję im czasami swoje drogowe w odpowiedzi na ich mruganie, więc pewnie są zdziwieni, że Insignia może jeszcze bardziej zaświecić ;) Trochę chamskie podejście, ale - jak sądzę - w Niemczech chyba takiego problemu nie mają?

No i teraz najlepsze. Auto za 2 tygodnie osiągnie rok, przejechane 25 tys. km i co widzę? Kontrolkę AFL :)
Wczoraj zrobiłem 400 km, wszystko OK, odstawiłem auto, po krótkim czasie wróciłem, chcę przeparkować - i jest kontrolka i komunikat o adaptacyjnym układzie świateł. Kilka prób ponownego zapłonu, błąd nie znika. Światła świecą "na sztywno", AFL zupełnie wyłączony, soczewki nie wykonują swojego "tańca" po uruchomieniu, kombinowanie z trybami w menu nie ma wpływu na światła, no totalna padaka. Zaczynam "uwielbiać" swojego Opla, kolejny numer, zwłaszcza że za 3 dni jadę na tydzień na drugi koniec Polski i światła przydadzą mi się w jesienne mroki (to pewnie zemsta tych, którzy przeklinali, że ich oślepiam).
Panienka "konsultantka" z OnStar żadnego błędu nie widziała, więc zabrałem się za bezpieczniki (bodajże 18, 19 i 64 pod maską) - wszędzie OK. Po tej czynności uruchomiłem ponownie - i wszystko z powrotem działało normalnie, żadnych przepalonych żarówek, pełne ruchy soczewek w teście i zmiana trybów OK. Hmmm. Kolejny raz na pewno spierniczy się w trasie, w nocy, podczas deszczu ]:-<

M.

norbi333
Ekspert
Auto: INNE
Rok produkcji: 2020
Miasto: Suwałki
Otrzymał  piwo: 39 razy

Post autor: norbi333 » 14 paź 2016, o 04:06

Ja zauważyłem, że przy dużych prędkościach automatyczne drogowe nie potrafią zdążyć się wyłączyć zwłaszcza na drogach pagórkowatych i wówczas zwłaszcza tiry nagminnie migają

-- 14 paź 2016, o 04:36 --

Po przekręceniu w prawo nie działa tylko automatyczne przełączanie mijania-drogowe
Ostatnio zmieniony 14 paź 2016, o 07:54 przez norbi333, łącznie zmieniany 1 raz.

Bodex

Post autor: Bodex » 14 paź 2016, o 05:54

120 chyba

Wysłane z Leżajskiej krainy złotego napoju

Awatar użytkownika
wassermann
Zapaleniec
Auto: Insignia GSi 2.0T
Kod silnika: B20NFT
Rok produkcji: 2018
Miasto: nec temere, nec timide
Postawił piwo: 3 razy
Otrzymał  piwo: 40 razy

Post autor: wassermann » 14 paź 2016, o 09:43

norbi333 pisze:Ja zauważyłem, że przy dużych prędkościach automatyczne drogowe nie potrafią zdążyć się wyłączyć zwłaszcza na drogach pagórkowatych i wówczas zwłaszcza tiry nagminnie migają
Norbi, ale ja nie pisałem o automatycznych drogowych! Mówiłem o trybie autostradowym, czyli światłach mijania, które zaczynają mocniej i dalej świecić podczas jazdy z prędkością ok. 120 km/h i wyższą, gdy ruchy kierownicą są minimalne (wniosek dla czujników: samochód jedzie autostradą). Wówczas bywają te cyrki z mrugaczami z naprzeciwka.

Automatyczne drogowe to natomiast zupełnie inna sprawa, o której nie pisałem. Ale mogę napisać :) Oceniam ich skuteczność tak na 80%. Słabe momenty - Pagórki to raz (gdy już widać szczyt kabiny tira i normalnie bym wyłączył drogowe, to automat jeszcze świeci), dwa to łuki - nie zawsze kamera dostatecznie szybko zgasi światłą, trzy to znaki i tablice przydrożne, w których światło się odbija i oszukuje kamerę. Ogólnie działa to nieźle, ale rzadko kiedy korzystam - bardziej dla ciekawości jak to działa niż żebym miał na tym polegać. A na autostradach w ogóle nie potrzeba włączać świateł drogowych, tak dobrze świecą wydłużone światła mijania... No chyba żeby zawczasu przeczytać tablice nad jezdnią.

M.

norbi333
Ekspert
Auto: INNE
Rok produkcji: 2020
Miasto: Suwałki
Otrzymał  piwo: 39 razy

Post autor: norbi333 » 14 paź 2016, o 11:50

Naprawdę Wszystko zrozumiałem co napisałeś :lol: :lol:
I o drogowe napisałem tylko dodatkowo jako swoje obserwacje

szymek76

Post autor: szymek76 » 14 paź 2016, o 16:00

wassermann a byłeś na kampanii afl? może Ci mrugają jak jest mokro?

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”