--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuMiska olejowa - uszkodzenie, demontaż
-
Kristofer02042006
Miska olejowa - uszkodzenie, demontaż
Witam dzisiaj podczas próby wymiany oleju uszkodzeniu uległa śruba od spustu oleju w misce olejowej - zrobiła się lekko okrągła !!!
Jak ją odkręcić ??? Śruba ani drgnęła podczas próby odkręcenia - nie wiem dlaczego tak mocno trzyma. Podczas ostatniej wymiany uszczelka (podkładka była oczywiście na nową wymieniona - z tą gumą w środku).
Proszę o pomoc - nie chciałbym kasy wywalać na mechanika - wolałbym to sam zrobić - PROSZĘ O POMOC !!!
Jak ją odkręcić ??? Śruba ani drgnęła podczas próby odkręcenia - nie wiem dlaczego tak mocno trzyma. Podczas ostatniej wymiany uszczelka (podkładka była oczywiście na nową wymieniona - z tą gumą w środku).
Proszę o pomoc - nie chciałbym kasy wywalać na mechanika - wolałbym to sam zrobić - PROSZĘ O POMOC !!!
-
manki
- rataj73
- Zapaleniec
- Auto: Opel Insignia CDTI
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Stolica Mazur
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 18 razy
Re: Miska olejowa - uszkodzenie, demontaż
Częsty przypadek. Najprostrza i 100% skuteczna metoda to dospawanie do łba śruby nakrętki najlepiej na klucz 19 lub 22. Każdy mechanik ci to zrobi za 10 zł i masz problem z głowy na wieki.
-
titanium
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2012
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 3 razy
W żadnym przypadku młotkiem i przecinakiem ,trzeba dospawać nakrętkę . Powygina się miska a ona jest zintegrowana ze smokiem poprzez słynną uszczelkę i dopiero zaczną się kłopoty. W starszych autach smok był przykręcony do pompy i działanie na misce nie dotykało go.
P.S. manki Insigni u kowala już nie naprawisz.
-
manki
W trzech już robiłem tak samo a kowalem nie jestemtitanium pisze:W żadnym przypadku młotkiem i przecinakiem ,trzeba dospawać nakrętkę . Powygina się miska a ona jest zintegrowana ze smokiem poprzez słynną uszczelkę i dopiero zaczną się kłopoty. W starszych autach smok był przykręcony do pompy i działanie na misce nie dotykało go.
pozdro
- IBZI
- Moderator
- Auto: Insignia 2.0
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Gliwice
- Postawił piwo: 8 razy
- Otrzymał piwo: 42 razy
Złap to żabką. Ja mam na podobne sprawy takie klucze 
Nigdy się nie zawiodłem.
Nigdy się nie zawiodłem.
- Zbyszek01
- Klubowicz
- Auto: Jag XE 2,0D ,MY2020
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2019
- Moje auto: viewtopic.php?f=52&t=1580&start=280
- Miasto: DZA
- Postawił piwo: 28 razy
- Otrzymał piwo: 41 razy
Mnie w ASO podobnym odkręcali 
Insignia 2.0D MY2012.
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020
- Putridum
- Użytkownik
- Kod silnika: A18XER
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Warszawa
- Otrzymał piwo: 2 razy
U mnie jak mocno trzymała śruba wlewu oleju do skrzyni to parę razy mocno rąbnęłem ją młotkiem i po tym zabiegu
można ją było normalnie odkręcić.
Palnięte z mojego BlackBerry Classic przy użyciu Tapatalka
Palnięte z mojego BlackBerry Classic przy użyciu Tapatalka
-
hubertus
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2,0 cdti
- Miasto:
Na misie nie radzę rąbać młotkiem. Bo wszystko wjedzie do środka.
-
Gizd
Jasne, ze to najszybsza metoda i najlepsza jeśli śruba jeszcze wystaje a sie nie urwała równo z miska, tylko trzeba wiedzieć w jak bić. Nie po misce tylko po majzlu a tym w śrubę po skosie i nic sie nie stanie. Podejście górnicze jest jak najbardziej poprawne.manki pisze:Majzel,młotek i jedziesznapewno puści
pozdro
- rataj73
- Zapaleniec
Wszystko już zostało napisane, pewnie @Kristofer już odkręcił korek, a my dalej będziemy kombinować jak mu pomóc 
-
Gizd
Bajkopisarstwo jest przecież przyjemne, wiec po co sie ograniczać. 
-
marcinisko
Majzle, przecinaki, spawanie ...... to grzech. Coś takiego jak wykrętaki znacie..
-
MichalNottingham
- Użytkownik
- Auto: Insignia 2.0CDTI SRI
- Kod silnika: A20DTL
- Miasto: Nottingham/Bytom
Ja mam klucz płaski oczkowy ktòry się sam zaciska na łbie śruby.Albo bnaprawde dobry wykŕrętak
-
marcin.1987
- Zapaleniec
- Miasto: Gdańsk
- Otrzymał piwo: 13 razy
Niestety tak się kończy dokręcanie wszystkich śrub "aż sok puszczą" przez mechaników.
Klucz dynamometryczny? - Paaanie, 30 lat tak dokręcam i jest dobrze.
Tyle, że chyba nie po to są podawane momenty dokręcania, żeby za przeproszeniem doj... każdą śrubę na maxa. Już raz do wulkanizatora na lawecie wracałem, bo koła z paną nie dało się na drodze odkręcić. Dopiero 1,5-metrowa rura dała radę.
Ja bym proponował czymś takim:
http://allegro.pl/nasadka-wykretak-24-m ... 76174.html
w odpowiednim rozmiarze.
Klucz dynamometryczny? - Paaanie, 30 lat tak dokręcam i jest dobrze.
Tyle, że chyba nie po to są podawane momenty dokręcania, żeby za przeproszeniem doj... każdą śrubę na maxa. Już raz do wulkanizatora na lawecie wracałem, bo koła z paną nie dało się na drodze odkręcić. Dopiero 1,5-metrowa rura dała radę.
Ja bym proponował czymś takim:
http://allegro.pl/nasadka-wykretak-24-m ... 76174.html
w odpowiednim rozmiarze.
-
Gizd
Polski mechanik brzydzi sie kluczem dynamometrycznym bardziej niż kupą!
A jeśli sie upominałem o użycie takowego, to spojrzeniem rozpie..... by stado bizonów.
A jeśli sie upominałem o użycie takowego, to spojrzeniem rozpie..... by stado bizonów.
-
hubertus
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2,0 cdti
- Miasto:
Trudno wymagać aby mechanik kręcił każdą śrubkę kluczem dynamometrycznym. Naprawa trwała by dwa razy dłużej. Do każdej śrubki trzeba zmieniać na koniec klucz ustawiać moment itd. Tego nie robią w najlepszych serwisach. Chodzi mi o każdą śrubkę rzecz jasna.
Inna sprawa to możecie sobie dokręcać tą śrubę w misie czym chcecie. Śruba jest stalowa, misa aluminiowa. Jeden metal wejdzie w reakcję z drugim i tak ciężko będzie odkręcić. Po prostu zabierając się za to samemu trzeba dysponować dobrymi kluczami. A nie odkręcać czy popadnie. Tym bardziej, gdy śruba jest już nawet minimalnie zjechana. Raz czy dwa byle jaki klucz się zemknie i mamy problem.
Inna sprawa to możecie sobie dokręcać tą śrubę w misie czym chcecie. Śruba jest stalowa, misa aluminiowa. Jeden metal wejdzie w reakcję z drugim i tak ciężko będzie odkręcić. Po prostu zabierając się za to samemu trzeba dysponować dobrymi kluczami. A nie odkręcać czy popadnie. Tym bardziej, gdy śruba jest już nawet minimalnie zjechana. Raz czy dwa byle jaki klucz się zemknie i mamy problem.
- rataj73
- Zapaleniec
Przyspawanie nakrętki ma tą zaletę w odróżnieniu od przecinaka czy wykrętaka za 48zł że jest szybkie, 100% skuteczne i przedewszystkim korek nadaje się dalej do użycia czyli w sumie jakieś 100zł w kieszeni 
-
marcin.1987
- Zapaleniec
- Miasto: Gdańsk
- Otrzymał piwo: 13 razy
Zgadzam się niemal ze wszystkim co wyżej zostało napisane. I oczywiście po wykręceniu śruby na spokojnie można sobie dospawać nawet nakrętkę motylkową, żeby ręką szło wykręcać w przyszłości
Temat dotyczył patentów na wykręcenie i chyba wszystkie sensowne zostały już podane. A co do samej śruby to koszt nowej rzędu kilkunastu złotych (nawet przy każdej wymianie w skrajnym wypadku) nie uważam za poważny wydatek.
Myślę, że już więcej pisać nie trzeba.
Temat dotyczył patentów na wykręcenie i chyba wszystkie sensowne zostały już podane. A co do samej śruby to koszt nowej rzędu kilkunastu złotych (nawet przy każdej wymianie w skrajnym wypadku) nie uważam za poważny wydatek.
Myślę, że już więcej pisać nie trzeba.
A do kolegi mam pytanie - z czystej ciekawości i bez złośliwości - co oznaczają dobre klucze. Odpowiedź może być tutaj lub na PW.hubertus pisze:Po prostu zabierając się za to samemu trzeba dysponować dobrymi kluczami.