--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuA20DTH wysokie obroty na biegu jałowym
-
whatsup
Podwyższenie obrotów biegu jałowego
Cześć Chłopaki, Wysłano mnie z AKP forum, mam problem z za niskimi obrotami w swojej Astrze J A17DTJ
Czy jest możliwość podwyższenia obrotów na biegu jałowym w silniku A17DTJ , komputer ma zadane 750 max, powiem szczerze, że silnik chodzi jak traktor wyczuwalny jest lekkie drganie w kabinie auta, w MDI można podwyższyć, ale w testach (nie można tego zapisać) podwyższenie do 830 daje, że silnik chodzi gładko nie zauważalnie
Przeszukując fora, natknąłem się specyfikację silnika i wg fabryki powinno byc 850 obrotów, wiem wiem kto mógł to zmienić
Wiem, że się da, ASO Szczecin wykonywał takie usługi, ale do Szczecina mam 450 km, mam dostęp do MDI w Łodzi, jednaże nie wiem w jaką procedurę wejść ??
Bardzo proszę o pomoc
Czy jest możliwość podwyższenia obrotów na biegu jałowym w silniku A17DTJ , komputer ma zadane 750 max, powiem szczerze, że silnik chodzi jak traktor wyczuwalny jest lekkie drganie w kabinie auta, w MDI można podwyższyć, ale w testach (nie można tego zapisać) podwyższenie do 830 daje, że silnik chodzi gładko nie zauważalnie
Przeszukując fora, natknąłem się specyfikację silnika i wg fabryki powinno byc 850 obrotów, wiem wiem kto mógł to zmienić
Wiem, że się da, ASO Szczecin wykonywał takie usługi, ale do Szczecina mam 450 km, mam dostęp do MDI w Łodzi, jednaże nie wiem w jaką procedurę wejść ??
Bardzo proszę o pomoc
- kozak
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Wrocław
Re: A20DTH wysokie obroty na biegu jałowym
u mnie dziś +27st i obroty miałem przez dłuższy czas 1000-1100 jak w zimie :/ dodam też ze czasami szarpnie w ok 1500-2000obr ale to na zimnym tylko...
Czujnik w zderzaku ?
Czujnik w zderzaku ?
- konikkr
- Klubowicz
- Auto: Buick Regal GS
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2019
- Miasto: Syrynia
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 2 razy
Normalna rzecz też mam obroty żędu 1000 przy wysokich temperaturach do czasu schłodzenia wnętrza kabiny.
Wysłane z mojego Samszunga
Wysłane z mojego Samszunga
-
hubertus
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2,0 cdti
- Miasto:
Zależy to też od tego jak ustawia się klimę. Jeśli pracują wentylatory przy chłodnicy co oznacza duży pobór energii obroty będą wyższe. Mi się nie raz zdarza, że obroty z włączoną klimą są normalne.
- SoulfirE
- Użytkownik
- Auto: Opel Insignia
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Kraków
- Otrzymał piwo: 1 raz
U mnie w trakcie upałów zawsze obroty podskakują do około 1000-1100 i nie spadają nawet po ochłodzeniu kabiny. Spadają jeśli wyłączę klimę (czasem wyłączam przed zgaszeniem, żeby upewnić się że to nie dpf podnosi obroty).
Jak temperatura jest do około 25 stopni to po ochłodzeniu kabiny obroty spadają do 800.
Jak temperatura jest do około 25 stopni to po ochłodzeniu kabiny obroty spadają do 800.
-
mariope
Witam, u mnie jest to samo z tym że w chwili obecnej gdzie temperatury sa wysokie, co jakis czas obroty skaczą na 1000-1100 i spalanie wzrasta 1,4 - 1,8 . Pewnego razu kiedy podjechałem pod dom miałem ta sytuacje ale nie gasiłem silnika czekałem kiedy to cos ustąpi, był dziwny zapach podczas pracy silnika i czas jaki to trwało to ok 10 minut. Wiec nie wiem czy to jest normalne. Może faktycznie jest to wypalanie DPF.
- Engine
- Zapaleniec
- Auto: BMW F10 525D xDrive
- Rok produkcji: 2015
- Miasto: Śląsk
- Otrzymał piwo: 8 razy
- Kontakt:
Jeśli czułeś zapach spalenizny przez 10 min to na pewno DPF 
Wysłano z Sony Xperia Z3 przez Tapatalk

Wysłano z Sony Xperia Z3 przez Tapatalk
- IBZI
- Moderator
- Auto: Insignia 2.0
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Gliwice
- Postawił piwo: 8 razy
- Otrzymał piwo: 42 razy
I właśnie dlatego dobrze jest mieć diodę. Koszt znikomy, a przynajmniej można wyeliminować lub potwierdzić jeden ważny element.mariope pisze:Witam, u mnie jest to samo z tym że w chwili obecnej gdzie temperatury sa wysokie, co jakis czas obroty skaczą na 1000-1100 i spalanie wzrasta 1,4 - 1,8 . Pewnego razu kiedy podjechałem pod dom miałem ta sytuacje ale nie gasiłem silnika czekałem kiedy to cos ustąpi, był dziwny zapach podczas pracy silnika i czas jaki to trwało to ok 10 minut. Wiec nie wiem czy to jest normalne. Może faktycznie jest to wypalanie DPF.
- Krznnn
- Użytkownik
- Auto: Insignia ST OPC Line
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: BDG/SOLEC
Panowie mam to samo. Dziwna sprawa. Bo jeśli włączę i wyłącze auto wszystko w normie nawet jeśli klima chodzi. A jeśli tylko go przegazuje na jałowym do ponad 2 tyś to jak obroty spadają to znów do tysiąca. Rozumiem podwyższone obroty gdy chodzi klima na Full przy 35 stopniach ale wcześniej tak nie miałem że aż do tysiąca. Bylo poniżej i kultura pracy silnika inna. Stąd wątpliwości czy aby na pewno wszystko ok.SoulfirE pisze: ↑1 lip 2016, o 15:03U mnie w trakcie upałów zawsze obroty podskakują do około 1000-1100 i nie spadają nawet po ochłodzeniu kabiny. Spadają jeśli wyłączę klimę (czasem wyłączam przed zgaszeniem, żeby upewnić się że to nie dpf podnosi obroty).
-
angel_dark666
- Użytkownik
- Kod silnika: A20DTJ
- Miasto: Irlandia
- Otrzymał piwo: 3 razy
Akumulator może też doładować, ja mam tak czasem że nie wypala dpf, klima nie chodzi a obroty ok 1000-1100, patrzę na napięcie ładowania i jest 14.8-14.9V i wiem że doładowluje aku.
Wysłane z mojego E5823 przy użyciu Tapatalka
- Krznnn
- Użytkownik
Nie no ok chwilowe ładowanie aku jasna sprawa ale nie cały czas jeżdżąc caly dzień
-
angel_dark666
- Użytkownik
Sprawdziłes napięcia? Aku masz w dobrym stanie?
- Krznnn
- Użytkownik
Narazie póki co nie mam możliwości. Żona nia jeździ a mnie nie ma. Ale w zimę przy -20 nawet sie nie zająkał wiec przypuszczam że jest w porządku. Także wiesz narazie próbuje się doszukać internetowo hipotezy aby ja ewentualnie później osobiście prześwietlić. Mówiła mi że zaczął dużo palic i jak to kobieta mówi że przez klime działającą na Full. Nie wiem czy tego nie powiązać właśnie z obrotami
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Przy upałach akumulator dostaje bardziej niż zimą.
Wysłane z mojego NX551J przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego NX551J przy użyciu Tapatalka
-
angel_dark666
- Użytkownik
A zobacz jakie masz spalanie przy wyższych obrotach.
- Krznnn
- Użytkownik
Wezmę to pod uwagę. Tylko wytłumacz anomalię typu są podwyższone obroty przy włączonej klime do tysiąca. Gasze po czym zapalam auto klima chodzi obroty normalne. Wystarczy ruszyć gaz i obroty spadają juz nie do normy tylko do tysiąca. Dlaczego tak sie nie dzieję od razu przy włączeniu silnika. Zaznaczam iż chwilowe spalanie w tym momencie 0,8-0.9 czyli normalne przy włączonej klime a więc wykluczamy dpf. Nie wiem spróbuje wgrać nowego softa w aso. Być może nie jest aktualny z czym że w Belgii bylo serwisowane do końca do przebiegu 160 tys
-
angel_dark666
- Użytkownik
Ale to normalne że jak wybaczysz silnik i walczysz ponownie to obroty spadną. Zanim ponownie klima zacznie wydajnie chlodzic minie minuta, dwie i znowu wejdzie na wyższe obroty.
Tak jakbyś zgasil ognisko a potem próbował zapalić zapalniczka żeby dawało takie samo ciepło jak wcześniej
Nie masz się co martwić, ja mam tak samo z obrotami, jak nie kopci, masz normalne spalanie to czym się przejmować. Są ważniejsze rzeczy którymi trzeba się martwić.
Tak jakbyś zgasil ognisko a potem próbował zapalić zapalniczka żeby dawało takie samo ciepło jak wcześniej
Nie masz się co martwić, ja mam tak samo z obrotami, jak nie kopci, masz normalne spalanie to czym się przejmować. Są ważniejsze rzeczy którymi trzeba się martwić.
- Krznnn
- Użytkownik
Tyle że wiesz przy operacji wyłączenia włączenia auta środek nie zdążył się praktycznie w ogóle nagrzać. Druga sprawa po ponownym odpaleniu i włączonej klime nawet przez 10min siedząc w aucie same z siebie obroty sie nie podnoszą w tym sęk. Dopiero bo ingerencji w gaz. Kopcić nie kopci co do spalania bym polemizował hehe
-
angel_dark666
- Użytkownik
Nie chodzi o temp tylko sama sprezarke klimy.
Ja tak mam jak opisałem i dla mnie to normalne i nie przejmuje się tym. Jak się nic nie dzieje to nie ma sensu szukać problemu.
Domyślam się też że przy poniesionych obrotach klima lepiej chłodzi.... Po odpaleniu masz obroty jałowe, stoisz nie jedziesz, wciśnięcie gazu jest próbą ruszenia. W sumie zawsze tak robię że jak wsiadam do gorącego auto, odpalm klime na full i podpiszę na chwilę obroty na i puszczam i wtedy szybciej auto się schladza bo wyższe obroty sa.
Ja tak mam jak opisałem i dla mnie to normalne i nie przejmuje się tym. Jak się nic nie dzieje to nie ma sensu szukać problemu.
Domyślam się też że przy poniesionych obrotach klima lepiej chłodzi.... Po odpaleniu masz obroty jałowe, stoisz nie jedziesz, wciśnięcie gazu jest próbą ruszenia. W sumie zawsze tak robię że jak wsiadam do gorącego auto, odpalm klime na full i podpiszę na chwilę obroty na i puszczam i wtedy szybciej auto się schladza bo wyższe obroty sa.
- Krznnn
- Użytkownik
Jest to jakieś wytłumaczenie. Nic się nie dzieje owszem ale w zeszłym roku gdy kupiłem auto tak się nie działo stąd zapala się czerwone światło że coś jest nie tak