--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Firma breakparts

...na tematy kwadratowe i podłużne
Awatar użytkownika
Cinek
Użytkownik
Auto: Opel Insignia
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2012
Miasto: Belgia, czasami Katowice
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 2 razy

Firma breakparts

Post autor: Cinek » 7 sie 2015, o 20:17

Czołem Panowie.
Jeśli planujecie zakup w firmie breakparts, i będziecie musieli reklamować tarcze lub klocki, to nie kupujcie.
Z niby ich polecenia i doświadczenia zakupiłem tarcze zimmermann i klocki ebc yellow stuff.
Ale niestety po 10 tys km tarcze zaczęły bić, więc wysłałem do nich e-mail.
Dostałem odpowiedź że mam wysłać im i oni tarcze odeślą do producenta, to też tak zrobiłem.
Dziś dostali od mnie paczkę.Napisałem do nich e-mail że odebrali towar, i w po około godzinie odpisali że nie uznają reklamacji a powód taki:
"Odpowiadając na zgłoszoną dnia 04.07.2015r. oraz dostarczoną do naszej firmy dnia 07.08.2015r. reklamację, z przykrością stwierdzamy, że przyczyną problemów z układem hamulcowym nie jest wada jakościowa dostarczonych przez nas produktów. Po przeprowadzonej analizie wizualnej przesłanych do nas tarcz i klocków stwierdzono obecność obcych ciał (kawałów tarczy hamulcowej) w mieszance ciernej klocków. Wada ta nie jest wadą materiałową tarcz ani klocków, a powstaje na skutek:
- szybkiego schłodzenia tarczy hamulcowej przy bardzo wysokiej temperaturze, np. poprzez zalanie tarczy hamulcowej,
- starcia warstwy korozji poprzez mieszankę cierną klocka po dłuższym postoju samochodu, gdy na powierzchni tarczy powstała gruba warstwa korozji.
Po przeprowadzonej analizie tarcz i klocków oraz porównaniu widocznych wad z przykładami w literaturze fachowej stwierdzamy, że przyczyną wibracji przy hamowaniu jest właśnie złuszczenie tarczy hamulcowej i jej wykruszenie do mieszanki ciernej co doprowadziło do nierównomiernego zużycia tarcz hamulcowych.
Do poniższej odpowiedzi załączamy zdjęcia otrzymanych przedmiotów z widocznymi wadami oraz artykuł z literatury fachowej dotyczący problemów z układami hamulcowymi."

Według nich auto powinno jeździć 24h, i unikać deszczu.
Pierwsze 2000km zrobiliśmy spokojnie na tarczach i klockach, potem małżonka jeździła, która potrafi jeździć i wie co i jak.Auto nigdy nie stało dłużej niż 8h w garażu, i tarcze nigdy nie dostały szoku termicznego poprzez wjechanie w kałużę, czy myciu na myjni bezdotykowej. No i tarczy miały trafić do producenta, a firma breakparts nie jest nim.
Jednym słowem klepią pewnie każdemu taką samą formułke kto chce reklamować zakupiony u nich towar
Tak wyglądały tarcze po 10 tys km
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Także wyrzuciłem 900zl na śmietnik.

jaromat

Re: Firma breakparts

Post autor: jaromat » 7 sie 2015, o 21:35

To normalne,nigdy im nie udowodnisz czyja wina,Cinek po montazu nowych tarcz zwróciłeś uwage na ich tzw.dotarcie?

Awatar użytkownika
KaMYk
Zapaleniec
Auto: Dodge Charger R/T
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2014
Miasto: Mochowo
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 12 razy

Post autor: KaMYk » 7 sie 2015, o 21:44

Przecież napisał, że 2000km jeździł spokojnie docierając klocki i tarcze.

Ogólnie bzdury napisane, bo widać, że tarcze korozji nie mają. Dobrze wiedzieć, ja na pewno wybiorę inny zestaw i innego dostawcę.

Darek87
Nowicjusz
Rok produkcji: 2023
Miasto:

Post autor: Darek87 » 7 sie 2015, o 22:17

Ja tez w tej firmie zakupiłem zestaw tarcze zimmermann i klocki. I po roku czasu musiałem wymienić bo duże bicia miały, miałem odesłać na reklamację ale widzę jak kolegę potraktowano to szkoda czasu i pieniędzy na wysyłkę.

Awatar użytkownika
Cinek
Użytkownik

Post autor: Cinek » 8 sie 2015, o 06:57

Tak Jarek docierałem, i tak za długo spokojnie jeździłem,ponieważ 800km na takie dotarcie wystarczy.
Krzysiek obecnie założyłem tarcze boscha i klocki ate.
Darek nie ma sensu reklamować,chyba że masz czas chodzić po sądach.
Gdy powiedziałem że opisze sytuacje na forach ,to Pan Paweł powiedział żeby wkleić treść reklamacji.
Również napisałem że nie zgadzam się z ich śmieszną odpowiedzią, to taką odpowiedź dostałem
"Witam

Nasze argumenty są poparte wiedzą, doświadczeniem oraz literaturą fachową. Oczywiście może się Pan nie zgadzać z naszą argumentacją i od naszej decyzji moĹźna siÄ odwoĹywaÄ.

Pozdrawiam
Paweł Porąbski"

I przysłali mi jakiś dokument w pdf z jakiego powodu tarcze się krzywią.

Awatar użytkownika
KaMYk
Zapaleniec
Auto: Dodge Charger R/T
Rok produkcji: 2014
Miasto: Mochowo
Otrzymał  piwo: 12 razy

Post autor: KaMYk » 8 sie 2015, o 07:31

Ja jeszcze mam trochę czasu do wymiany, także informuj co jakiś czas jak się sprawuje ten zestaw bosch + ATE

jaromat

Post autor: jaromat » 8 sie 2015, o 13:00

Ja założyłem komplet Ate tarcze i klocki po 2 latach Użytkownika zero bicia.

traha

Post autor: traha » 8 sie 2015, o 19:11

To jest normalna ocena producenta zawsze prawie tak jest polecam tarcze najtańsze ale klocki dobre lub bd :lol:

Awatar użytkownika
peja-1991
V-ce Prezes ds organizacyjnych
Auto: Insignia
Kod silnika: D16SHT
Rok produkcji: 2019
Miasto: Warszawa
Postawił piwo: 3 razy
Otrzymał  piwo: 98 razy
Kontakt:

Post autor: peja-1991 » 9 sie 2015, o 09:29

Mnie długo namawiali na taki zestaw jak miał Cinek ale się nie zdecydowałem i chyba dobrze
"Krytyk i eunuch z jednej są parafii
obaj wiedzą jak, żaden nie potrafi" Tadeusz Boy-Żeleński

Awatar użytkownika
Cinek
Użytkownik

Post autor: Cinek » 9 sie 2015, o 09:36

I dobrze zrobiłeś ;)
Oni tutaj się wypowiadali i polecali ten zestaw, teraz wiem że był to mój błąd i wyrzuciłem 900zl w błoto.

Pobo1315

Post autor: Pobo1315 » 9 sie 2015, o 12:26

Mnie rownież próbowali namówić na zestaw o którym piszą przedmówcy ale na szczęście sie nie zgodziłem. Zamówiłem u nich tarcze zimmerman i klocki jurid white. Póki co nie narzekam, przejechałem na nich narazie 2,5 tys km.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

brakeparts
Nowicjusz
Auto: Alfa 159 2.4 JTDm
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2015
Miasto: Kraków
Kontakt:

Post autor: brakeparts » 10 sie 2015, o 08:38

Jako że zostaliśmy wywołani do tablicy opiszemy dokładniej sytuację. User Cinek przysłał do nas zestaw na reklamacje. Tarcze i klocki o przebiegu ok 7000km. Niestety po analizie klocków stwierdzono obecność obcych ciał (złuszczona tarcza hamulcowa do mieszanki ciernej klocków) - zdjęcia poniżej
- http://www.brakeparts.pl/img/insignia_ebc.jpg
- http://www.brakeparts.pl/img/insignia_ebc_1.jpg
- http://www.brakeparts.pl/img/insignia_ebc_2.jpg
- http://www.brakeparts.pl/img/insignia_ebc_3.jpg

Na czerwono zaznaczono "obce ciała" w mieszance ciernej

Niestety ale wyłuszczenie tarcz w ten sposób nie jest wadą materiałową tarcz i klocków, i tak jak napisaliśmy w odpowiedzi reklamacyjnej powstaje na skutek obecności korozji po długim postoju (np 1 miesiąca - a nie 24h...) lub gwałtownego schłodzenia tarczy gdy jest bardzo nagrzana. Poniżej artykuł na ten temat
http://brakeparts.pl/img/dodatek.pdf
dokładnie strona nr 7

Jeżeli klient tego wymaga możemy przesłać takze odpowiedź Zimmermanna czy EBC - choć z uwagi na posiadane wykształcenie kierunkowe (inżynieria materiałowa) oraz doświadczenie uzyskaliśmy możliwość rozpatrywania reklamacji (oczywiście zdjęcia do zaopiniowania zostały wysłane także producentom)

W tym wypadku ewidentną przyczyną jest wyłuszczenie tarcz do mieszanki ciernej (przyczyny takich zdarzeń opisane są np w dodatku powyżej) a nie zwichrowanie tarcz (tarcze miały bicie 0,03mm - czyli były idealnie proste)

Także chcielibyśmy nie mieć reklamacji na towar, a jeżeli by się takie pojawiały aby zawsze przyczyną była wada materiałowa (wtedy nie ma problemów z wymianą bądź zwrotem pieniędzy), lecz w przypadkach takich jak opisany powyżej producent ani sprzedawca nie może ponosić odpowiedzialności.

Odpowiadając jeszcze:
- Pobo1315 - nie sprzedaliśmy nigdy klocków Jurid White do tego samochodu - musiałeś kontaktować się z innym sprzedawcą. Pozatym 2.5tys km to nie przebieg aby wyrażać opinie nt zestawu. Jak widać u usera Cinek problem pojawił się po 7000km...

-Darek87 - Do każdej reklamacji podchodzimy rzetelnie i nie odrzucamy reklamacji z błahych powodów. Wiem - łatwiej jest "rzucić kamieniem" niż przesłać zestaw na reklamację do zaopiniowania. W przypadku odrzucenia reklamacji koszt to całe 17zł (jeżeli skontaktuje się z nami abyśmy przysłali naszego kuriera). Bez otrzymania zestawu nie jesteśmy w stanie odnieść się do powodu skrzywienia tarcz. Dodatkowo czy zasadne odrzucenie reklamacji z określeniem przyczyny to złe traktowanie klienta? Czy dobrym traktowaniem jest tylko uznawanie (nawet bezzasadnych) reklamacji "jak leci"?

Jeżeli klient nie zgadza się z naszą decyzją zawsze może przesłać do nas odwołanie od decyzji opisując co może być przyczyną takiej usterki lub podać nas do sądu. W powyższej sprawie jesteśmy w 100% pewni wygrania sprawy w sądzie bo jest to oczywisty pech usera Cinek (bo nie wierzę aby robił to specjalnie)

Awatar użytkownika
Cinek
Użytkownik

Post autor: Cinek » 10 sie 2015, o 11:50

A skąd pewność, że opiłki nie dostały się w trakcie produkcji klocków ?
Wiem że była wadliwa seria klocków TRW gdzie właśnie opiłki metalu były zbyt duże i niszczyło tarcze.
Tak jak pisałem w e-mailu, auto nie stało dłużej niż 8h, i nigdy tarcza nie była schłodzona przez wjechanie w kałużę czy mycie na myjni bezdotykowej.

brakeparts
Nowicjusz
Auto: Alfa 159 2.4 JTDm
Rok produkcji: 2015
Miasto: Kraków
Kontakt:

Post autor: brakeparts » 10 sie 2015, o 12:16

Pewność jest stąd, że jest to jedyna tego typu reklamacja z tymi klockami (w zasadzie w przypadku EBC Yellow po raz pierwszy spotykamy się z wyłuszczoną tarczą). Dodatkowo jeżeli dostałyby się w procesie produkcji klocków wtedy rozmieszczone byłyby przypadkowo w mieszance - w Pańskim przypadku są tylko w górnej części, oraz rysowałyby tarcze od razu po dotarciu a nie po przebiegu 7 tys km.

Z naszej strony możemy stwierdzić tylko widoczny efekt i napisać w jakich warunkach dochodzi do takich usterek.

Dodatkowo nigdzie nie napisaliśmy, że schłodzenie nastąpiło poprzez wjechanie w kałużę - jest to raczej fizycznie niemożliwe gdyż woda rozpryskuje się na boki a nie do wewnątrz. Takie szybkie schłodzenie ma też miejsce wtedy, gdy po ostrym hamowaniu stajemy na rozgrzanych tarczach z nogą na hamulcu - może wytworzyć się wtedy stop o kruchej i twardej charakterystyce, a chłodzenie zamraża jego strukturę (chłodzenie po ściągnięciu nogi z hamulca i rozpoczęciu jazy, gdy reszta tarczy zdążyła już znacznie ostygnąć).
Nigdzie też nie zostało napisane, że samochód nie może stać 24h - chodzi tutaj o postój długi który powoduje poważną korozję (napisaliśmy w mailu do uzytkownika Cinek, że nie jest to raczej przyczyną w tym przypadku)

Czekamy na pozew sądowy - chętnie przedstawimy argumenty przed osobą niezależną. Mam nadzieję, że po wyroku zostanie wszystko opisane we wszystich wątkach (należy pamiętać, że bezzasadne oczernianie firmy także jest karane, a za swoje słowa ponosi się konsekwencje)
Ostatnio zmieniony 12 sie 2015, o 14:13 przez brakeparts, łącznie zmieniany 2 razy.

tomkod
Użytkownik
Auto: Seat Altea
Rok produkcji: 2010
Miasto:

Post autor: tomkod » 10 sie 2015, o 15:28

Z tego wychodzi, ze kupując u was zestaw hamulcowy trzeba mieć małego PH albo liczyć ze się go nie będzie miało bo inaczej kasa w błoto.
Skoro to pojedynczy przypadek to dlaczego nie weźmiecie tego na bary i wymienicie hamulców na swój koszt? Wizerunkowo do przodu!
Obrazek

Marex

Post autor: Marex » 10 sie 2015, o 17:59

Ooo, też miałem zamiar tam kupować, ale wizerunek rzeczywiście wpadł w kałużę po przelotnym deszczyku... Nie warto przepłacać, niemieckie zamienniki są OK.

Awatar użytkownika
Zbyszek01
Klubowicz
Auto: Jag XE 2,0D ,MY2020
Rok produkcji: 2019
Moje auto: viewtopic.php?f=52&t=1580&start=280
Miasto: DZA
Postawił piwo: 28 razy
Otrzymał  piwo: 41 razy

Post autor: Zbyszek01 » 10 sie 2015, o 18:16

brakeparts pisze:Pewność jest stąd, że jest to jedyna tego typu reklamacja z tymi klockami (w zasadzie w przypadku EBC Yellow po raz pierwszy spotykamy się z wyłuszczoną tarczą). Dodatkowo jeżeli dostałyby się w procesie produkcji klocków wtedy rozmieszczone byłyby przypadkowo w mieszance - w Pańskim przypadku są tylko w górnej części, oraz rysowałyby tarcze od razu po dotarciu a nie po przebiegu 7 tys km.

Z naszej strony możemy stwierdzić tylko widoczny efekt i napisać w jakich warunkach dochodzi do takich usterek.
I to jest jedyne auto co niby miało by taki problem? Jedna kałuża na tak wielką sprzedaż? Coś niewiarygodnego że akurat ta jedna kałuża zawiniła, czyli na takim kpl. można jeździć jako niedzielny kierowca w ładną pogodę? Nikt inny nie przejeżdżał przez kałużę czy nikt inny nie kupił takiego kpl?
Wiele aut miałem, kilkadziesiąt setek tysięcy km przejechałem, kilkaset kpl. klocków i tarcz zjechałem ale pierwszy raz czytam tak prymitywne tłumaczenie że zawiniła biedna woda :)
Mamy rodzynka w ujeżdżaniu takiego kpl. który padł ofiarą że akurat taki kpl. kupił a sprzedawca nie uznał jego reklamacji tylko i wyłącznie z powodu że wcześniej nie było nic podobnego.
Zastanawiające i chyba przestroga przed kupnem ?
Insignia 2.0D MY2012.
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020

Awatar użytkownika
Cinek
Użytkownik

Post autor: Cinek » 10 sie 2015, o 18:39

Akurat dostajemy do obróbki na maszyny cnc surowe tarcze hamulcowe, i na gotowo je obrabiamy, i nie raz przez zły odlew jest mała dziurka na tarczy,która potrafił dopiero ukazać w trakcie eksplotacji,bo u nas na grubości tarcza miala 0.1mm tolerancji,a podczas jazdy grubość o 0,5 mm się zmiejszyla i pokazała dziurka.
I nie jest tak jak piszecie,klocek się zużywa,więc opiłki mogą byc dopiero w połowie grubości klocka,a nie jak napisaliście że od samego początku musiał być problem.

kjk12
Użytkownik
Auto: insignia
Rok produkcji: 2010
Miasto:
Otrzymał  piwo: 7 razy

Post autor: kjk12 » 11 sie 2015, o 06:50

czytając temat wygląda na to że nie wolno używać tarcz ani klocków hamulcowych :)
niech mi ktoś wyjaśni 8 sierpnia 2015 roku wybrałem się nad morze zrobiłem 400 km ciągłej jazdy i nagle spadł deszcz tak padało że przejeżdżając po wioskach były kałuże w jednym miejscu nawet stała woda bo był remontowany odcinek i tak
jadąc 400 km tarcze raczej nagrzane i teraz jak mam przejechać przez kałuże mam zaparkować i poczekać aż ostygną ?
czy jazda w deszczu, w temp. 40 stopni to nie jest normalne użytkowanie ? chyba producent przewiduje to że na naszej planecie są zmienne warunki atmosferyczne, nie wyobrażam sobie, że gdyby mi się tarcza wykrzywiła to nie została ona wymieniona, dodam ze nie raz po przejechaniu kilkudziesięciu kilometrów myłem auto i mam to gdzieś czy tarcza jest ciepła czy zimna jak się pokrzywi to reklamuje i koniec
a przy okazji co to znaczy ciepła mam badać jej temperaturę ?

przeżyłem w swoim życiu nie jedną reklamację większą mniejszą i jak na razie tylko raz przegrałem ale to też z mojej winy więc zachęcam do skierowania sprawy do najpierw producenta by wyraził swoją opinie, do rzecznika praw konsumenta by poprowadził sprawę i przypilnował terminowości składania odwołań a w konsekwencji do sądu gdzie proszę powiedzieć Wysokiemu Sądowi który prawdopodobnie ma samochód by jak popada deszcz nie jeździł autem bo mus się tarcze pokrzywią i będzie usiał kupić nowe to jest śmiech na sali.

Trzymam kciuki i nie poddawaj się trzeba uczyć sprzedawców i producentów by brali odpowiedzialność za to co sprzedają i produkują

Awatar użytkownika
Cinek
Użytkownik

Post autor: Cinek » 11 sie 2015, o 07:38

Nie odpuszcze im tego. Nawet gdy koszty prawnika będą większe niż ten zestaw,których kupiłem. Ja tak jak większość użytkowników zrobiłem wiele tysięcy kilometrów różnymi samochodami i nigdy nie miałem problemu z hamulcami. Oryginalny zestaw wytrzymał 40 tys km,ale że klocki się wykruszały to uszkodziło tarcze.
Własnie zabieram się do pisania pism do producenta,a następnie do rzecznika praw konsumenta.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rozmowy różne...”