Jeśli planujecie zakup w firmie breakparts, i będziecie musieli reklamować tarcze lub klocki, to nie kupujcie.
Z niby ich polecenia i doświadczenia zakupiłem tarcze zimmermann i klocki ebc yellow stuff.
Ale niestety po 10 tys km tarcze zaczęły bić, więc wysłałem do nich e-mail.
Dostałem odpowiedź że mam wysłać im i oni tarcze odeślą do producenta, to też tak zrobiłem.
Dziś dostali od mnie paczkę.Napisałem do nich e-mail że odebrali towar, i w po około godzinie odpisali że nie uznają reklamacji a powód taki:
"Odpowiadając na zgłoszoną dnia 04.07.2015r. oraz dostarczoną do naszej firmy dnia 07.08.2015r. reklamację, z przykrością stwierdzamy, że przyczyną problemów z układem hamulcowym nie jest wada jakościowa dostarczonych przez nas produktów. Po przeprowadzonej analizie wizualnej przesłanych do nas tarcz i klocków stwierdzono obecność obcych ciał (kawałów tarczy hamulcowej) w mieszance ciernej klocków. Wada ta nie jest wadą materiałową tarcz ani klocków, a powstaje na skutek:
- szybkiego schłodzenia tarczy hamulcowej przy bardzo wysokiej temperaturze, np. poprzez zalanie tarczy hamulcowej,
- starcia warstwy korozji poprzez mieszankę cierną klocka po dłuższym postoju samochodu, gdy na powierzchni tarczy powstała gruba warstwa korozji.
Po przeprowadzonej analizie tarcz i klocków oraz porównaniu widocznych wad z przykładami w literaturze fachowej stwierdzamy, że przyczyną wibracji przy hamowaniu jest właśnie złuszczenie tarczy hamulcowej i jej wykruszenie do mieszanki ciernej co doprowadziło do nierównomiernego zużycia tarcz hamulcowych.
Do poniższej odpowiedzi załączamy zdjęcia otrzymanych przedmiotów z widocznymi wadami oraz artykuł z literatury fachowej dotyczący problemów z układami hamulcowymi."
Według nich auto powinno jeździć 24h, i unikać deszczu.
Pierwsze 2000km zrobiliśmy spokojnie na tarczach i klockach, potem małżonka jeździła, która potrafi jeździć i wie co i jak.Auto nigdy nie stało dłużej niż 8h w garażu, i tarcze nigdy nie dostały szoku termicznego poprzez wjechanie w kałużę, czy myciu na myjni bezdotykowej. No i tarczy miały trafić do producenta, a firma breakparts nie jest nim.
Jednym słowem klepią pewnie każdemu taką samą formułke kto chce reklamować zakupiony u nich towar
Tak wyglądały tarcze po 10 tys km

Także wyrzuciłem 900zl na śmietnik.