--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Hak holowniczy

ODPOWIEDZ
tomek0710
Nowicjusz
Auto: Opel Insignia
Kod silnika: B20DTH
Rok produkcji: 2016
Miasto: Węgrów
Postawił piwo: 4 razy
Otrzymał  piwo: 3 razy

Re: Hak holowniczy

Post autor: tomek0710 » 17 cze 2025, o 08:13

te dwa kable, które polutowałeś są gdzieś wewnątrz gniazda 13 pinowego?

Robertnet
Nowicjusz
Auto: Insignia B
Kod silnika: B15XFT
Rok produkcji: 2018
Miasto: Ostrołeka

Post autor: Robertnet » 23 cze 2025, o 09:32

Witam,
Zabieram się do podłaczenia haka - insignia polift sedan. Zamierzam podłaczyć uniwersalna wiązkę i zasilanie wziąc z REC.
Nie mogę znaleść modułu rec - w bagazniku po lewej i prawej stronie pod boczkami nie ma go.
jakies wskazówki - gdzie go namierzyć, bądż może zasilanie dać z innego miejsca?

Emilk
Nowicjusz
Auto: Insignia A Lift 1.4T
Kod silnika: A14NET
Rok produkcji: 2016
Miasto: Grodzisk Mazowiecki

Post autor: Emilk » 15 lip 2025, o 14:12

Cześć wszystkim.
Jestem po montażu haka składanego w Insigni A FL kombi. Hak kupiłem używany, wypiaskowałem, pomalowałem epoksydem. Wiązkę zakupiłem wraz z hakiem, wyjętą z Iśki przedliftowej. Zakupiłem moduł TL ponieważ wiązka była z modułem AH. Wszystko działa świetnie. Dziękuję za pomoc osobom które wrzuciły fotki i schematy w tym wątku, było to bardzo pomocne.
Z montażu została mi wiązka i moduły TM i AH, co prawda niekompletna, ale jest np. wtyczka do modułu haka z kilkoma konektorami fabrycznie zarobionymi, które można sobie polutować z dorobioną wiązką jeśli ktoś nie chce się bawić z zarabianiem nowych. Jeśli ktoś potrzebuje to niech da znać.
Co do samego zakupu haka i jego montażu - gdybym miał raz jeszcze to robić, to zamontował bym oryginalny moduł i dorobił gniazdo 13pin (mikrostyk umieścił w bagażniku), ale sam hak bym kupił nowy nieoryginalny.
- Oryginalny moduł daje tyle że: komputer informuje na blacie o spalonej żarówce lub gdy coś nie łączy, inaczej też steruje ABSem, etc.
- Hak nieoryginalny jest tańszy, nowy i pomalowany, bez korozji.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

strobik
Nowicjusz
Kod silnika: B20DTR
Miasto: Kraków

Post autor: strobik » 14 kwie 2026, o 08:35

Cześć,
Witam wszystkich bo to mój pierwszy post na tym forum.

Przeczytałem cały wątek, szukałem też wspomnianego postu na stronie 18, ale niestety nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie więc zapytam:
Kupiłem używany oryginalny hak do mojej Insigni B Grand Sport z 2018roku.
Dostałem do niego około metrowy kawałek wiązki elektrycznej i oryginalny moduł TR 13 597 659 (522922F13)
Wszystko tak jak na załączonych zdjęciach.

Z modułu wychodzi 16 kabli, 5 z nich idzie w stronę przodu samochodu:
- fioletowo - biały
- fioletowo - szary
- brązowo - żółty ( 2 x)
- zielony

pozostałe idą bezpośrednio do gniazda w haku 13DIN

Dodatkowo kable z gniazda 13DIN idą bezpośrednio do przodu, są tam kable które wiem że trzeba podłączyć do "+" i masy bo to są stałe prądy w przyczepie, jednak są kable które nie wiem do czego mają być podłączone:
- biało - czarny ( 2x)
- brązowo - żółty
- biało - brązowy.

Czy może mi ktoś pomóc i rozpisać jak i do czego podłączyć te kable, które wychodzą z białej wtyczki w kierunku przodu samochodu? Oraz te, które wychodzą z gniazda 13DIN i idą gdzieś do przodu samochodu.

Dodatkowo jak przeszukiwałem internet w tym temacie to wszystcy piszą o dodatkowej skrzynce bezpieczników w bagażniku. Ja takiej skrzynki nie mam.
Nie mam elektrycznej klapy i być może to dlatego, ale mam tylko dużą wtyczkę, która idzie do klapy.

Widoczna na zdjęciach wtyczka 4 pin to wtyczka do radaru martwej strefy - tym się nie zajmujemy bo to wiem.

Szukałem oryginalnej wiązki i udało mi się dowiedzieć że jest to GM 39095546, ale jest niedostepna nawet w ASO, więc muszę to dorobić.

Zdjęcia:

https://postimg.cc/gallery/fsdXfBY

Minitury:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Proszę o pomoc w temacie.

strobik
Nowicjusz
Kod silnika: B20DTR
Miasto: Kraków

Post autor: strobik » 15 kwie 2026, o 08:52

Cześć

czy jest szansa na odpowiedz w temacie jak wyżej?

Czy będę musiał iść w kierunku uniwersalnego modułu?

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nadwozie i wnętrze”