--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Awaria światła mijania

Brunoc
Nowicjusz
Auto: Insignia A (ang)
Kod silnika: A20DTE
Rok produkcji: 2014
Miasto: Clevedon

Re: Awaria światła mijania

Post autor: Brunoc » 27 paź 2023, o 19:26

Hej, czy jest jakieś znane rozwiązanie? Jeśli tak to podrzućcie info.

Do wczoraj też miałem tak, że na pozycji Auto nie świeciła mi lewa lampa i na wyświetlaczu Code 018, po włączeniu manualnie świateł mijania było ok tylko nie świeciła lewa pozycja (żarówka dobra) ale dzisiaj zobaczyłem, że nawet kiedy normalnie włączę światła mijania to też już nie świeci a żarówka nie jest przepalona (założyłem nową H7 żeby mieć 100% pewności). Pewnie na dniach wezmę się za obydwie lampy bo oczywiście w środku wilgoć.

Insignia to nowy nabytek i dopiero poznaję jej bolączki, których już mi dużo pokazała od dwóch tygodni żebym dobrze się zaznajomił z jej budową: zapieczona geometria turbo, uszkodzona gruszka turbo, DPF, który rozsadził mi ciśnieniem rurkę idącą do czujnika, zawór N75 (udało się przywrócić do działania bez kupowania nowego), zawór ciśnienia DPF, który był niewidoczny dla ECU po eksplozji rurki (kupiłem nowy a okazało się, że za te same pieniądze trzeba było od razu kupić OP-COM i zrobić adaptację bo nowego też nie widziała). Jeszcze mi zostały do wymontowania i uszczelnienia lampy (mam nadzieję, że ta lewa po osuszeniu ruszy), nie działający silniczek spryskiwacza i nie działająca tylna wycieraczka. I mam nadzieję, że dalsza eksploatacja nie będzie już problematyczna 8-)

Davidof90 pisze:
28 maja 2023, o 14:49
Mi ostatnio pojawił się komunikat awaria lewego światła mijania, oczywiście w trybie automatycznego włączania świateł i wtedy lewa żarówka nie działa. Natomiast jak przejdę na ręczne włączanie świateł to działa normalnie i świeci, ktoś podpowie co może się zepsuło?

Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka

Brunoc
Nowicjusz
Auto: Insignia A (ang)
Kod silnika: A20DTE
Rok produkcji: 2014
Miasto: Clevedon

Post autor: Brunoc » 8 lis 2023, o 11:03

napiszę tutaj bo może dla większości użytkowników Insignii to oczywiste ale może dla kogoś nie będzie to takie oczywiste i będzie szukał odpowiedzi na nurtujące go pytania. Poprawcie mnie jeśli się mylę i to tak nie działa ;) U mnie zwykłe lampy z H7 (może w xenonach działa to inaczej).

1. Nie ma bezpieczników od świateł mijania (są tylko od świateł drogowych). H7 która mi nie świeciła została wymieniona na nową, dalej nie świeciła i dlatego szukałem bezpieczników a przyczyna była prozaiczna, druga (nowa) H7 również nie działała, kolejna wymiana na trzecią załatwiła sprawę.
2. w pozycji Auto może być taka sytuacja, że świeci się pozycja w jednej lampie a w drugiej mijania. Po włączeniu świateł "manualnie" obydwa mijania świecą. Zaskoczyło mnie to. Przyczyna to spalona żarówka od pozycyjnego i wtedy obwód przełącza się w tej lampie na mijania. Rozwiązanie problemu: wymienić żarówkę pozycyjną na działającą ;)

andrzejduda
Nowicjusz
Auto: opel insignia sedan
Rok produkcji: 2009
Miasto: Katowice

Post autor: andrzejduda » 22 cze 2025, o 11:23

Hej, nie wiem gdzie to napisac a jako nowy uzytkownik nie moge zaklad tematow bo jakis limit musze spelnic w liczbie postow. Ostatnio bylem na myjni bo chcialem auto szykowac na sprzedanie i mylem moze az przesadnie ze mi lewy przedni reflektor zaparowal caly i po krotkim czasie pojawil sie komunikat " awaria lewego swiatla mijania " kupilem nowa zarowke i nie nic nie dalo, przemieniem bezpiecznik z prawego mijania na lewy i bezpieczniki sa ok. Wiec czytajac forum mysle ze to bedzie ta nieszczesna przetwornica ??? wiec prosba do was i pytanie do fachowcow. Ma ktos jakies sprawdzone zrodlo, linka skad mozna kupic przetwornice ? czytalem ze te chinskie gowna po 100 zl dzialaja tylko chwile, wiec moze jakies inne znane zrodlo kupic uzywke czy nowa jakie ceny skad jakis link mozna prosic ??? Auto to insignia sedan 2.0 cdti sedan 2009r tam sa te bixenony skretne co robią tzn zeza. Mozna prosic o jakies porady, pomoc, linka-zrodlo do sprawnych przetwornicy?

Awatar użytkownika
dare50
Zapaleniec
Auto: Insignia 4x4 COSMO
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2011
Miasto: Wejherowo
Postawił piwo: 30 razy
Otrzymał  piwo: 38 razy

Post autor: dare50 » 22 cze 2025, o 12:19

W ilu tematach to jeszcze napiszesz? przeczytałeś regulamin i go zaakceptowałeś więc w czym problem?

Awatar użytkownika
mazmarcin
Klubowicz
Auto: Insignia ST
Kod silnika: D20DTR
Rok produkcji: 2018
Miasto: Wodzisław Śląski
Postawił piwo: 17 razy
Otrzymał  piwo: 142 razy

Post autor: mazmarcin » 22 cze 2025, o 12:28

W ilu tematach jeszcze go okrzyczysz :lol:

Awatar użytkownika
IBZI
Moderator
Auto: Insignia 2.0
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2013
Miasto: Gliwice
Postawił piwo: 8 razy
Otrzymał  piwo: 42 razy

Post autor: IBZI » 22 cze 2025, o 14:06

andrzejduda pisze:
22 cze 2025, o 11:23
...
Zostawiam ten post, resztę kasuję. Autor dostaje "nagrodę".

andrzejduda
Nowicjusz
Auto: opel insignia sedan
Rok produkcji: 2009
Miasto: Katowice

Post autor: andrzejduda » 22 cze 2025, o 17:46

Widze ze zamiast pomocy lepiej hejtowac ale no ok dziekuje.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”