--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Wymiana świec żarowych

ODPOWIEDZ
7ups

Re: Wymiana świec żarowych

Post autor: 7ups » 24 sie 2014, o 17:47

Nie no problemu żadnego nie miałem ani zima i ogólnie z odpalaniem
I teżtak sie właśnie zastanawiam czy warto przepłacać jak wszystko jest ok :D

7ups

Post autor: 7ups » 25 sie 2014, o 04:17

W sumie z autem nic sie nie działo to chyba zamowie zwykle i tyle bedzie po problemie :D

7ups

Post autor: 7ups » 25 sie 2014, o 07:41

A no dokładnie :D

Darisek 79
Nowicjusz
Auto: Insignia 160KM
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2009
Miasto: Mysłowice

Post autor: Darisek 79 » 2 wrz 2014, o 16:55

Cześć wam a świece wymieniasz z jakiego powodu przebieg czy się któraś zepsuła?

7ups

Post autor: 7ups » 2 wrz 2014, o 18:12

Jedna padła przy 123 tys km

Awatar użytkownika
peja-1991
V-ce Prezes ds organizacyjnych
Auto: Insignia
Kod silnika: D16SHT
Rok produkcji: 2019
Miasto: Warszawa
Postawił piwo: 3 razy
Otrzymał  piwo: 98 razy
Kontakt:

Post autor: peja-1991 » 2 wrz 2014, o 18:47

a wymieniasz 1 czy komplet ? bo są różne szkoły.
Jedni mówią, że wystarczy 1 sztuka - tak jak ze spaloną żarówką, inni, że obciążenia przy jednej nowej powodują, że i tak wszystkie się rozsypią i nie ma sensu wymieniać w inny sposób niż komplet
"Krytyk i eunuch z jednej są parafii
obaj wiedzą jak, żaden nie potrafi" Tadeusz Boy-Żeleński

7ups

Post autor: 7ups » 2 wrz 2014, o 19:02

Zakupilem 4 nowe zasze wymieniłam wszystkie

SAFIK
Użytkownik
Auto: Insignia GS 1.6 T
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2019
Miasto: lubelskie
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: SAFIK » 2 wrz 2014, o 19:19

Ja wymieniłem w kwietniu 1 sztukę (bo mam z czujnikiem $$$) i wszystko ok - zrobiłem ok 10 tyś. km
Jak bym miał bez czujnika to wymieniłbym komplet.

7ups

Post autor: 7ups » 3 wrz 2014, o 03:24

Te z czujkami to jakaś masakra 170 zł za szt :D

7ups

Post autor: 7ups » 3 wrz 2014, o 08:05

Buhahahhaah

arturoo1988
Forumowicz
Auto: Insignia HB ecoFLEX
Rok produkcji: 2010
Miasto: Jastrzębie-Zdrój

Post autor: arturoo1988 » 16 wrz 2014, o 19:58

Witam Panowie.
Mam pytanie. Czy padnięta świeca uniemożliwia wypalanie filtra DPF? Gdzieś wyczytałem, że istnieje taka możliwość, a nikt w ASO nie potrafił mi tego w 100% potwierdzić ani wykluczyć .
Z góry dzięki.

Adam10

Post autor: Adam10 » 16 wrz 2014, o 20:46

w dieslu świece żarowe odpowiadają tylko za rozruch silnika. Do wypalania dpf masz zupełnie oddzielny system i tam masz dodatkową świece

arturoo1988
Forumowicz
Auto: Insignia HB ecoFLEX
Miasto: Jastrzębie-Zdrój

Post autor: arturoo1988 » 16 wrz 2014, o 21:29

No a nie jest przypadkiem tak, że podczas wypalania DPF świece też grzeją? Co za tym idzie padnięcie jednej uniemożliwia / utrudnia wypalanie filtra?

prokop

Post autor: prokop » 4 lis 2014, o 22:45

Witam u mnie tez wywaliło błąd świecy żarowej 2 cylindra.Chwilę się gryzłem bo jak te z czujnikiem to wymienię jedną , jak bez czujnika to wszystkie. W ASO Pan powiedział że są 2 rodzaje i zaprosił na wymianę to się dowiemy którą mam. Chwila grzebania na allego i jest , chyba najprościej poznać po wiązce elektrycznej do świec.
Wystarczy zdjąć plastikową osłonę silnika 30 sekund i wiadomo jakie. U mnie zwykłe :)
z czujnikiem.jpg
bez czujnika.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

7ups

Post autor: 7ups » 5 lis 2014, o 07:01

Świece tez sie różnią wyglądem

tomkod
Użytkownik
Auto: Seat Altea
Kod silnika: A20DTH
Miasto:

Post autor: tomkod » 5 lis 2014, o 09:28

Qrde czemu Opel czy GM tak spierd.!"§$ to z tymi świecami - jest jakieś logiczne wytłumaczenie dlaczego jedne modele maja takie a drugie inne świece?
Obrazek

prokop

Post autor: prokop » 5 lis 2014, o 21:45

tomkod pisze:Qrde czemu Opel czy GM tak spierd.!"§$ to z tymi świecami - jest jakieś logiczne wytłumaczenie dlaczego jedne modele maja takie a drugie inne świece?
Chyba nie ma przewalając neta w poszukiwaniu temetu tych świec to zafira ma 2 świece z czujnikami i 2 świece bez czujników. Wszystko w imię ekologii, tak jak EGR czy DPF :)

Dobra może ktoś podpowie jak ściągnąć fajkę ze świecy na chama czy jest jakiś zatrzask ???

macsik

Post autor: macsik » 6 lis 2014, o 14:17

prokop pisze: Dobra może ktoś podpowie jak ściągnąć fajkę ze świecy na chama czy jest jakiś zatrzask ???
Nie ma zatrzasku, po prostu musisz użyć siły. Na pewno łatwiej ściągnąć je specjalnymi szczypcami do nasadek. Problem w tym, że kosztują tyle samo co usługa de/montażu kompletu świec w nieautoryzowanym serwisie ;)

Mój mechanik wczoraj wymienił wszystkie świece w niecałe 20 minut. Miałem wersję bez czujników, więc zdecydowałem się na Beru GE114. Błąd skasowałem chińskim OP-COMem. Całkowity koszt 250 zł 8-)

prokop

Post autor: prokop » 6 lis 2014, o 18:03

macsik pisze:mechanik wczoraj wymienił wszystkie świece w niecałe 20 minut. Miałem wersję bez czujników, więc zdecydowałem się na
macsik pisze:
prokop pisze: Dobra może ktoś podpowie jak ściągnąć fajkę ze świecy na chama czy jest jakiś zatrzask ???
Nie ma zatrzasku, po prostu musisz użyć siły. Na pewno łatwiej ściągnąć je specjalnymi szczypcami do nasadek. Problem w tym, że kosztują tyle samo co usługa de/montażu kompletu świec w nieautoryzowanym serwisie ;)

Mój mechanik wczoraj wymienił wszystkie świece w niecałe 20 minut. Miałem wersję bez czujników, więc zdecydowałem się na Beru GE114. Błąd skasowałem chińskim OP-COMem. Całkowity koszt 250 zł 8-)
Beru GE114. Błąd skasowałem chińskim OP-COMem. Całkowity koszt 250 zł
Wojtass w swojej poradzie odnośnie demontażu zderzaka pisał żeby stanowczo i zdecydowanie i skonczyło się u mnie urwanymi końcówkami od spryskiwacza. Ciekawe czym się skończy jak zacznę ściągać "coś na siłę" ??? :lol:

Maximus37

Post autor: Maximus37 » 6 lis 2014, o 21:57

Ja niestety też jestem posiadaczem Isi z tymi drogimi świecami. Zapłacilem za wymianę 1 szt 400zł w serwisie. U mnie pojawił się komunikat "skontaktuj się z serwisem". Wydaje mi się ze wadliwa świeca jednak może mieć coś wspólnego z wypalaniem filtra. Przed wymianą miałem problemy z filtrem. Dopalanie załączało się co 300km i filtr zapychał się w takim stopniu, że wyskakiwał komunikat. Nawet jak pojawił się "kontakt z serwisem" byłem przekonany, że to filtr zapchał się i serwisowo będę musiał go przeczyścić. Ale okazało się że to "tylko" świeca. Po wymianie na razie spokój, filtr sie dopala i rzadziej sie wypala.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik diesla”