I teżtak sie właśnie zastanawiam czy warto przepłacać jak wszystko jest ok
--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuWymiana świec żarowych
-
7ups
Re: Wymiana świec żarowych
Nie no problemu żadnego nie miałem ani zima i ogólnie z odpalaniem
-
7ups
W sumie z autem nic sie nie działo to chyba zamowie zwykle i tyle bedzie po problemie 
-
Darisek 79
- Nowicjusz
- Auto: Insignia 160KM
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Mysłowice
Cześć wam a świece wymieniasz z jakiego powodu przebieg czy się któraś zepsuła?
- peja-1991
- V-ce Prezes ds organizacyjnych
- Auto: Insignia
- Kod silnika: D16SHT
- Rok produkcji: 2019
- Miasto: Warszawa
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 98 razy
- Kontakt:
a wymieniasz 1 czy komplet ? bo są różne szkoły.
Jedni mówią, że wystarczy 1 sztuka - tak jak ze spaloną żarówką, inni, że obciążenia przy jednej nowej powodują, że i tak wszystkie się rozsypią i nie ma sensu wymieniać w inny sposób niż komplet
Jedni mówią, że wystarczy 1 sztuka - tak jak ze spaloną żarówką, inni, że obciążenia przy jednej nowej powodują, że i tak wszystkie się rozsypią i nie ma sensu wymieniać w inny sposób niż komplet
"Krytyk i eunuch z jednej są parafii
obaj wiedzą jak, żaden nie potrafi" Tadeusz Boy-Żeleński
obaj wiedzą jak, żaden nie potrafi" Tadeusz Boy-Żeleński
-
SAFIK
- Użytkownik
- Auto: Insignia GS 1.6 T
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2019
- Miasto: lubelskie
- Otrzymał piwo: 1 raz
Ja wymieniłem w kwietniu 1 sztukę (bo mam z czujnikiem $$$) i wszystko ok - zrobiłem ok 10 tyś. km
Jak bym miał bez czujnika to wymieniłbym komplet.
Jak bym miał bez czujnika to wymieniłbym komplet.
-
arturoo1988
- Forumowicz
- Auto: Insignia HB ecoFLEX
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Jastrzębie-Zdrój
Witam Panowie.
Mam pytanie. Czy padnięta świeca uniemożliwia wypalanie filtra DPF? Gdzieś wyczytałem, że istnieje taka możliwość, a nikt w ASO nie potrafił mi tego w 100% potwierdzić ani wykluczyć .
Z góry dzięki.
Mam pytanie. Czy padnięta świeca uniemożliwia wypalanie filtra DPF? Gdzieś wyczytałem, że istnieje taka możliwość, a nikt w ASO nie potrafił mi tego w 100% potwierdzić ani wykluczyć .
Z góry dzięki.
-
Adam10
w dieslu świece żarowe odpowiadają tylko za rozruch silnika. Do wypalania dpf masz zupełnie oddzielny system i tam masz dodatkową świece
-
arturoo1988
- Forumowicz
- Auto: Insignia HB ecoFLEX
- Miasto: Jastrzębie-Zdrój
No a nie jest przypadkiem tak, że podczas wypalania DPF świece też grzeją? Co za tym idzie padnięcie jednej uniemożliwia / utrudnia wypalanie filtra?
-
prokop
Witam u mnie tez wywaliło błąd świecy żarowej 2 cylindra.Chwilę się gryzłem bo jak te z czujnikiem to wymienię jedną , jak bez czujnika to wszystkie. W ASO Pan powiedział że są 2 rodzaje i zaprosił na wymianę to się dowiemy którą mam. Chwila grzebania na allego i jest , chyba najprościej poznać po wiązce elektrycznej do świec.
Wystarczy zdjąć plastikową osłonę silnika 30 sekund i wiadomo jakie. U mnie zwykłe
Wystarczy zdjąć plastikową osłonę silnika 30 sekund i wiadomo jakie. U mnie zwykłe
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
tomkod
- Użytkownik
- Auto: Seat Altea
- Kod silnika: A20DTH
- Miasto:
Qrde czemu Opel czy GM tak spierd.!"§$ to z tymi świecami - jest jakieś logiczne wytłumaczenie dlaczego jedne modele maja takie a drugie inne świece?
-
prokop
Chyba nie ma przewalając neta w poszukiwaniu temetu tych świec to zafira ma 2 świece z czujnikami i 2 świece bez czujników. Wszystko w imię ekologii, tak jak EGR czy DPFtomkod pisze:Qrde czemu Opel czy GM tak spierd.!"§$ to z tymi świecami - jest jakieś logiczne wytłumaczenie dlaczego jedne modele maja takie a drugie inne świece?
Dobra może ktoś podpowie jak ściągnąć fajkę ze świecy na chama czy jest jakiś zatrzask ???
-
macsik
Nie ma zatrzasku, po prostu musisz użyć siły. Na pewno łatwiej ściągnąć je specjalnymi szczypcami do nasadek. Problem w tym, że kosztują tyle samo co usługa de/montażu kompletu świec w nieautoryzowanym serwisieprokop pisze: Dobra może ktoś podpowie jak ściągnąć fajkę ze świecy na chama czy jest jakiś zatrzask ???
Mój mechanik wczoraj wymienił wszystkie świece w niecałe 20 minut. Miałem wersję bez czujników, więc zdecydowałem się na Beru GE114. Błąd skasowałem chińskim OP-COMem. Całkowity koszt 250 zł
-
prokop
Wojtass w swojej poradzie odnośnie demontażu zderzaka pisał żeby stanowczo i zdecydowanie i skonczyło się u mnie urwanymi końcówkami od spryskiwacza. Ciekawe czym się skończy jak zacznę ściągać "coś na siłę" ???macsik pisze:mechanik wczoraj wymienił wszystkie świece w niecałe 20 minut. Miałem wersję bez czujników, więc zdecydowałem się naBeru GE114. Błąd skasowałem chińskim OP-COMem. Całkowity koszt 250 złmacsik pisze:Nie ma zatrzasku, po prostu musisz użyć siły. Na pewno łatwiej ściągnąć je specjalnymi szczypcami do nasadek. Problem w tym, że kosztują tyle samo co usługa de/montażu kompletu świec w nieautoryzowanym serwisieprokop pisze: Dobra może ktoś podpowie jak ściągnąć fajkę ze świecy na chama czy jest jakiś zatrzask ???
Mój mechanik wczoraj wymienił wszystkie świece w niecałe 20 minut. Miałem wersję bez czujników, więc zdecydowałem się na Beru GE114. Błąd skasowałem chińskim OP-COMem. Całkowity koszt 250 zł
-
Maximus37
Ja niestety też jestem posiadaczem Isi z tymi drogimi świecami. Zapłacilem za wymianę 1 szt 400zł w serwisie. U mnie pojawił się komunikat "skontaktuj się z serwisem". Wydaje mi się ze wadliwa świeca jednak może mieć coś wspólnego z wypalaniem filtra. Przed wymianą miałem problemy z filtrem. Dopalanie załączało się co 300km i filtr zapychał się w takim stopniu, że wyskakiwał komunikat. Nawet jak pojawił się "kontakt z serwisem" byłem przekonany, że to filtr zapchał się i serwisowo będę musiał go przeczyścić. Ale okazało się że to "tylko" świeca. Po wymianie na razie spokój, filtr sie dopala i rzadziej sie wypala.