--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuKlapa bagażnika
-
jar-231
- Użytkownik
- Auto: Opel Insignia
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Białystok
- Otrzymał piwo: 5 razy
Re: Klapa bagażnika
U mnie jest to samo ale zauważyłem że też tylko zimą przy niższych temp. Latem jest ok. Błędów nie będziesz miał bo to nie to nie elektroniczna sprawa przynajmniej u mnie nie ma. Tak na szybkiego jak się przyjrzałem to tam jest sprężynka i ona powinna chyba odpychać ten rygielek w zamku podczas podnoszenia klapy. Podejrzewam że pójdzie do wymiany zamek bo ta część jest na nitach i raczej nie rozbieralna. Jak będzie cieplej to się za to wezmę na razie też pomagam palcem i już mnie to wkurza pomału.mr.henio pisze: ↑16 mar 2020, o 19:56Witam! Mały problem mam, może ktoś już miał podobnie. Klapa otwiera się elegancko, ale przy zamykaniu jest problem. Zazwyczaj dopiero za drugim razem się zamknie. Zauważyłem, że przy otwarciu nazwijmy to "rygiel" w zamku, czyli element który zamyka nie otwiera się do końca i w momencie zamykania klapa natrafia na opór i odbija i dopiero za drugim, czasami trzecim razem zamknie. W momencie, gdy klapa jest u góry i tan "rygiel" dopchnę palcem do końca to wtedy klapa elegancko się domyka. Brakuje może ze 3mm żeby otwierał się do końca, ale nawet popychając palcem czuć bardzo delikatny opór a wydaje mi się że powinno luźno chodzić. Napsikałem tam dzisiaj jakiegoś czegoś w płynie żeby nasmarować no ale na nie wiele się zdało. Cały czas to samo, "rygiel" nie otwiera się na max-a tak jak powinien
-
Rafał_79
- Użytkownik
- Auto: 2.8T 4x4 OPC
- Kod silnika: A28NET
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Warszawa
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 8 razy
Nie polecam rozbierania tego zamka bo nie wiele da się w nim zrobić. Po zdjęciu obudowy i wyjęciu silnika trzeba zdjąć dekielek na przekładni i tu pojawia się problem. W moim przypadku trybiki wyskoczyły i miałem problem żeby to prawidłowo poskładać. Męczyłem się cały dzień i udało się trafić w prawidłowe ustawienia ale niestety mikrostyk był zalany żywicą i nie chciało mi się bawić w jego wymianę. Zwłaszcza że używany zamek kosztuje 100-150zł.
-
mr.henio
- Użytkownik
- Auto: Insignia A 2.0
- Kod silnika: B20DTH
- Rok produkcji: 2015
- Miasto: Kartuzy
- Postawił piwo: 13 razy
- Otrzymał piwo: 3 razy
Widać, że nie ja jeden mam problem z tym zamkiem, czyli razem może da się coś wykombinować. Również zauważyłem że zamek jest na nity, więc można powiedzieć nierozbieralny. Można pożałować stówkę na używany, tylko żeby po zakupie nie okazało się to samo...
-
Rafał_79
- Użytkownik
- Auto: 2.8T 4x4 OPC
- Kod silnika: A28NET
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 8 razy
Zanitowana jest tylko z jednej strony, z drugiej są śruby. Jeżeli teoretycznie spalił by się silniczek od zamka to można go bez problemu wymienić.
Mimo to polecam kupić zamek i nie bawić się w rozbieranie. Jak to nie będzie zamek to można sprzedać. Z tego co widzę to zamki polift i przedlift są takie same. Ja kupiłem zamek 2015r i wszystko ładnie działa.
Mimo to polecam kupić zamek i nie bawić się w rozbieranie. Jak to nie będzie zamek to można sprzedać. Z tego co widzę to zamki polift i przedlift są takie same. Ja kupiłem zamek 2015r i wszystko ładnie działa.
-
mr.henio
- Użytkownik
- Auto: Insignia A 2.0
- Kod silnika: B20DTH
- Rok produkcji: 2015
- Miasto: Kartuzy
- Postawił piwo: 13 razy
- Otrzymał piwo: 3 razy
silniczek spalony nie jest no bo otwiera/zamyka klapę tyle że nie otwiera do końca, więc to nie silniczek jest problemem.
Dodano po 1 godzinie 53 minutach 12 sekundach:
Panowie nowe spostrzeżenie!
Mam bagażnik otwarty, zamykam go popychajac palcem "rygiel" ale klapa jest w pozycji otwartej normalnie. I teraz jeśli naciskam czy to na pilocie otwieranie bagażnika czy z guzika w drzwiach, zamek otwiera się do końca! Kilka razy tak próbowałem i za każdym razem otwierał się tak jak powinien. Wiec moze tylko przy zamkniętym bagażniku coś tam przeszkadza/blokuje tylko co?
Sprawdźcie jak to jest u was
Dodano po 1 godzinie 53 minutach 12 sekundach:
Panowie nowe spostrzeżenie!
Mam bagażnik otwarty, zamykam go popychajac palcem "rygiel" ale klapa jest w pozycji otwartej normalnie. I teraz jeśli naciskam czy to na pilocie otwieranie bagażnika czy z guzika w drzwiach, zamek otwiera się do końca! Kilka razy tak próbowałem i za każdym razem otwierał się tak jak powinien. Wiec moze tylko przy zamkniętym bagażniku coś tam przeszkadza/blokuje tylko co?
Sprawdźcie jak to jest u was
-
jar-231
- Użytkownik
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Białystok
- Otrzymał piwo: 5 razy
U mnie tak samo przy otwartym otwiera do końca. Ale to wiesz wtedy nie ma żadnych oporów. Ja się zastanawiam czy to nie jest kwestia regulacji dolnego rygla bo z tego co kojarzę to u mnie nie było tego od początku dopiero jak poprawiałem szczeliny i trochę nim regulowałem to chyba się to właśnie stało. Po drugie wcześniej mi dociągał zawsze a teraz zamyka się normalnie a dociąga tylko jak poczuje opór bo mam np załadowany bagażnik. Muszę jeszcze pójść tym tropem. Może przy przesuniętym za mocno w lewo ryglu jak wypycha klapę to łapie przekos i nie chowa dobrze tego języczka. Jak będzie cieplej to sprawdzę.
-
krzysiek.zapora
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: B14NET
- Miasto: Wrocław
cześć,
a czy możesz podać informacje jak dostać się do tej pompy i w którym miejscu się znajduje ?
bardzo dziękuje
a czy możesz podać informacje jak dostać się do tej pompy i w którym miejscu się znajduje ?
bardzo dziękuje
coolmobil pisze: ↑21 mar 2018, o 09:30Jestem po wymianie siłownika i wymianie płynu hydraulicznego.
Płynu w pompie było mniej niż połowa i kolor jego tez świadczył o zmeczeniu.
Siłownik kupiony z Allegro.
Płyn jakim należy zalać pompę:
Była wcześniej dyskusja jak zalać płyn. Po wyjęciu pomp z plastikowej obudowy i pianki wygłuszającej. Po jednej stronkę jest zbiorniczek ze znakiem + . Na końcu tego zbiorniczka jest otwor ze śruba która należy wykręcić i można zlać stary i dolać nowego. Ilość płynu oznaczona jest tym plusem jak pompa leży na płasko. Należy płynu nalać tyle aby prawie do górnej części plusa dochodziła.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
- coolmobil
- Zapaleniec
- Auto: Skoda Superb
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2017
- Otrzymał piwo: 2 razy
Pompa znajduje się z prawej strony bagażnika/w boczku za ta klapka pionowa. Jest ona obudowie plastikowej i jeszcze w takiej piance.
Otwierasz klapkę, już nie pamietam czy trzeba coś więcej demontować z boczka czy nie, ale chyba tak. Odpinasz wtyczki, odkręcasz od mocowania i otwierasz pudełko.
Wybacz może coś źle mówie ale sporo minęło czasu.
Nie była to skomplikowana akcja.
Drobna uwaga jak zdemontujesz pompę i ten siłownik po prawej to podstaw sobie kijek czy coś aby klapa nie poleciała na głowę.
Jak by coś to pytaj.
Otwierasz klapkę, już nie pamietam czy trzeba coś więcej demontować z boczka czy nie, ale chyba tak. Odpinasz wtyczki, odkręcasz od mocowania i otwierasz pudełko.
Wybacz może coś źle mówie ale sporo minęło czasu.
Nie była to skomplikowana akcja.
Drobna uwaga jak zdemontujesz pompę i ten siłownik po prawej to podstaw sobie kijek czy coś aby klapa nie poleciała na głowę.
Jak by coś to pytaj.
-
L3szek
- Nowicjusz
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Gniewkowo
Witam
W mojej isi klapa nie otwiera sie na max tylko na 3/4, jesli przelacze na 3/4 wtedy otwiera sie na 1/4. Jakies sugestie co moze byc nie tak?
W mojej isi klapa nie otwiera sie na max tylko na 3/4, jesli przelacze na 3/4 wtedy otwiera sie na 1/4. Jakies sugestie co moze byc nie tak?
- mazmarcin
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST
- Kod silnika: D20DTR
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: Wodzisław Śląski
- Postawił piwo: 18 razy
- Otrzymał piwo: 144 razy
Zobacz ile masz płynu . Może być mało i tak się dzieje.
Tak jak pisze wyżej jak dojdziesz do pompy to zobaczysz zbiornik z płynem.
Tak jak pisze wyżej jak dojdziesz do pompy to zobaczysz zbiornik z płynem.
-
L3szek
- Nowicjusz
-
L3szek
- Nowicjusz
-
L3szek
- Nowicjusz
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 2 kwie 2020, o 20:35 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum.
- dokia
- Ekspert
- Auto: Jaguar E-Pace 250hp
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: z Mazur :)
- Postawił piwo: 262 razy
- Otrzymał piwo: 121 razy
- Kontakt:
Kąty sprawdź. Wg mnie jest 3/4 z tego max. Nie chodzi o kąt dołu klapy, bo tam nic się nie rusza przecież, a ten kąt przy zawiasie klapy, tj przy dachu.
Położyłam się aby zobaczyć Twoje zdjęcia
Następnym razem dawaj je obrócone już 
Położyłam się aby zobaczyć Twoje zdjęcia
-
L3szek
- Nowicjusz
Ok sprawdzę. Klapa działa tak ze ma zaprogramowane ile się ma otworzyć czy siłownik wyczuje opór i kończy prace ?
Dodano po 15 minutach 51 sekundach:
Zawias jest ok
Dodano po 15 minutach 51 sekundach:
Zawias jest ok
- dokia
- Ekspert
- Kontakt:
Z tych fotek to rozwarcie na zawiasie przy "max" jest ok 90 stopni, a przy 3/4 ponad 60 stopni. Ale to no tak "na oko", a że klapa długa i jej budowa jest taka a nie inna, to nie będzie wygodnie na tym 3/4. Ja bym zostawiła na ustawieniu maksymalnym, bo dla kierowcy ma być wygodnie. Nie ma co oszczędzać tego dla kolejnego właściciela przecież.
-
L3szek
- Nowicjusz
Gdy klapa otworzy ze na Max to można ja jeszcze dać do góry ręcznie tak jak powinna być. Jak jest otwarta jak już powinna to zamyka się normalnie tylko problem z tym otwieraniem. Może być wina siłownika?
Dodano po 33 sekundach:
To ma być wygodnie dla mnie
Dodano po 33 sekundach:
To ma być wygodnie dla mnie
- dokia
- Ekspert
- Kontakt:
A latem jest tak samo?
Bo może być wina siłownika, i owszem. Wtedy zazwyczaj zimą otwiera się gorzej. W poprzednich autach ze trzy razy wymieniałam siłowniki.
No i właśnie ma być wygodne dla Ciebie, więc zostaw na "max", a jak zrobi się ciepło/gorąco to najpierw sam obadaj co czujesz i porównamy wtedy zdjęcia.
Bo może być wina siłownika, i owszem. Wtedy zazwyczaj zimą otwiera się gorzej. W poprzednich autach ze trzy razy wymieniałam siłowniki.
No i właśnie ma być wygodne dla Ciebie, więc zostaw na "max", a jak zrobi się ciepło/gorąco to najpierw sam obadaj co czujesz i porównamy wtedy zdjęcia.