Po odkręceniu klemy, musisz zwolnić zaczepy na ktorych trzyma sie obudowy. Na Twoim zdjęciu na dolne i górnej krawędzi.technix5 pisze:Witam, czy zdejmowaliście tą kostkę-płytkę z bezpiecznikami zamontowaną na akumulatorze? Jak do tego podejść, chcę dolać wody do dwóch cel do których dostęp jest ograniczony.
--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuAkumulator - jaki wybrać ?
-
macsik
Re: Akumulator - jaki wybrać ?
-
technix5
- Forumowicz
- Auto: Insinia 2.0CDTI 160
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2009
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 1 raz
Dzięki rozumiem, że te zaczepy znajdują się tu gdzie zaznaczyłem? I jeszcze jedno pytanie czy po odłączeniu akumulatora utracę jakieś ustawienia, czy jest to bezpieczne? Pozdrowienia.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Tak w tych miejscach musisz coś włożyć żeby zdjąć ten cały plastik. Po ponownym podłączeniu ja miałem tylko kalibrację szyb. Każdą było trzeba opuścić i zamknąć, ale to komputer Ci wyświetli co masz zrobić. Jeżeli aku zaczyna podać to już raczej nie ma ratunku. Potrafią paść momentalnie, więc wymienić lepiej zaraz niż gdzieś po drodze jak padnie. Mój chodził normalnie i po 30 min włączonego zapłonu i radia już nie okręcił.
-
technix5
- Forumowicz
- Miasto:
Dzięki, mój akumulator na razie jest ok' ale po sprawdzeniu poziomu elektrolitu musiałem dolać wody no i na 2 celach zatrzymał mnie ten sprytny plastyk. Jeszcze jedno pytanie, czy radio nie będzie wołało kodu bo na karcie kodów nie ma kodu radia instrukcja mówi że radio jest zabezpieczone i pasuje do danego pojazdu nie ma nic o kodzie?
-
technix5
- Forumowicz
- Miasto:
Dzięki, jestem już po "akcji" faktycznie wszystko zostało w pamięci tylko kalibracja szyb do wykonania, pozdrawiam.
-
Maximus37
U mnie po odpięciu akumulatora i ponownym wpięciu oprócz kalibracji szyb pojawił się komunikat "sprawdź ESP" czy coś takiego. Co może być nie tak? Przed odpięciem akumulatora nie było żadnego komunikatu o awarii.
Dzisiaj komunikat zniknął bez powodu, tak jak się pojawił.
Dzisiaj komunikat zniknął bez powodu, tak jak się pojawił.
-
ps2master
Witam i chciałbym odświeżyć temat:
Wczoraj przy spadku temp 18->3-4? stopni umarł śmiercią naturalną mój BOSCH SILVER S5 74AH 750A. W tamtym roku w oplu szwagra w identyczny sposób posłuszeństwa odmówiła varta 680A(wymienił na najtańszą centrę i jeszcze jeździ). Mój bosch przeżył zimę 2011 2012 2013 ... a teraz tylko złomowanie. Varta szwagra przeżyła tylko 2 zimy. Stąd pytanie... czy istnieją teraz akumulatory, których nie trzeba wymieniać co 3 lata? (dodam, że boscha S5 ani nie tłukłem, ani nie doładowywałem i kilka razy do roku sprawdzałem jego stan pod obciążeniem / z pracującym silnikiem itd). Ogólnie koledzy z pracy mają podobny dylemat z czego S4 w benzyniaku jednego z nich podczas wczorajszych przymrozków również zaczęła niedomagać.
PS Jeżeli ktoś by mnie zapytał w 2011, 12, 13, czy jestem niezadowolony z S5... zapewnie poleciłbym go jak koledzy z postów powyżej... jednak na dzień dzisiejszy średnio uśmiecha mi się kupno czegoś podobnego(S5 położona obok zepsutej varty wygląda IDENTYCZNIE i w taki sam sposób się zepsuła(nie trzymanie pojemności nawet po doładowaniu... po 6-12h na zimnie:). Przed boschem od nowości w autku siedział POWERBULL i przeżył min 8? lat.
Z góry dziękuję za jakieś sugestie...
Wczoraj przy spadku temp 18->3-4? stopni umarł śmiercią naturalną mój BOSCH SILVER S5 74AH 750A. W tamtym roku w oplu szwagra w identyczny sposób posłuszeństwa odmówiła varta 680A(wymienił na najtańszą centrę i jeszcze jeździ). Mój bosch przeżył zimę 2011 2012 2013 ... a teraz tylko złomowanie. Varta szwagra przeżyła tylko 2 zimy. Stąd pytanie... czy istnieją teraz akumulatory, których nie trzeba wymieniać co 3 lata? (dodam, że boscha S5 ani nie tłukłem, ani nie doładowywałem i kilka razy do roku sprawdzałem jego stan pod obciążeniem / z pracującym silnikiem itd). Ogólnie koledzy z pracy mają podobny dylemat z czego S4 w benzyniaku jednego z nich podczas wczorajszych przymrozków również zaczęła niedomagać.
PS Jeżeli ktoś by mnie zapytał w 2011, 12, 13, czy jestem niezadowolony z S5... zapewnie poleciłbym go jak koledzy z postów powyżej... jednak na dzień dzisiejszy średnio uśmiecha mi się kupno czegoś podobnego(S5 położona obok zepsutej varty wygląda IDENTYCZNIE i w taki sam sposób się zepsuła(nie trzymanie pojemności nawet po doładowaniu... po 6-12h na zimnie:). Przed boschem od nowości w autku siedział POWERBULL i przeżył min 8? lat.
Z góry dziękuję za jakieś sugestie...
- Alex
- Zapaleniec
- Auto: Peugeot 508
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Iława
- Otrzymał piwo: 8 razy
Nie istnieją niestety. A jeśli nawet to pociągną max 4, 5 lat.ps2master pisze:czy istnieją teraz akumulatory, których nie trzeba wymieniać co 3 lata?
Zwycięzca konkursu na zdjęcie miesiąca CZERWIEC 2014
-
ps2master
No ale pamiętam nawet jak z gówniarza ojciec się wściekał, że po 10? latach musi wymieniać akumulator w starowitej skodzie i jakie dziadostwo to robią a nie akumulatory... Czyli idąc tym tropem POWERBULL > Varta / Bosch... bo te kilka lat więcej wytrzymuje.Alex pisze:Nie istnieją niestety. A jeśli nawet to pociągną max 4, 5 lat.ps2master pisze:czy istnieją teraz akumulatory, których nie trzeba wymieniać co 3 lata?
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Ja miesiąc temu włożyłem S5, w peugocie mam już 4,5 roku i narazie jest dobrze. Tylko ja moje co jakiś czas doładowuje ze względu na krótkie odcinki, a w peugocie na webasto.
-
ps2master
S5 może i jest dobry, tylko szkoda, że po 4 latach 3-4 h po odłączeniu od prostownika w zimnym pomieszczeniu napięcie wynosi 10,9V(naturalni nie obróci nawet 1x)... ta sama czynność po 3-4 h tylko w temp pokojowej 12,6V(po umieszczeniu w samochodzie obraca aż miło)... wniosek: idealny do jazdy po domu:)
-
Bartas11122
Witam co wam mogę powiedzieć nie warto patrzeć na markę a na jakość akumulatora zakupiłem 3 lata temu akumulator marki TUBORG BLACK 74 kupiłem go za 330 zł w sklepie i mam go do dnia dzisiejszego i jestem z niego zadowolony tu jest strona gdzie go kupiłem prostowniki-akumulatory.pl Pozdrawiam
-
traha
Dla odmiany mogę z czystym sumieniem polecić akumulatory Westa Forse na głowę biją boscha i wartę no i cena jest przystępna są to akumulatory ukraińskie prawdziwe a nie obliczone żeby czasem za długo nie chodziły . W trzech busach mieliśmy i były nie do zajechania ,jeden sprzedany drugi rozbity a trzecim już jezdzę trzeci rok i nic .Dodam że robię dużo km i dużo stop & start
-
Marex
A propos Akumulatora -niby bezobsługowy, ale też go muszę skontrolować:
-jak często, po jakim czasie dolewaliście wody destylowanej?
-mierzycie poziom elektrolitu w każdej komorze, czy widzicie to na obudowie akumulatora?
Pozdrawiam
-jak często, po jakim czasie dolewaliście wody destylowanej?
-mierzycie poziom elektrolitu w każdej komorze, czy widzicie to na obudowie akumulatora?
Pozdrawiam
- yerry
- Prezes ICP
- Auto: Insignia B GS
- Kod silnika: B20NFT
- Rok produkcji: 2018
- Moje auto: viewtopic.php?f=52&t=8653
- Miasto: Kraków
- Postawił piwo: 26 razy
- Otrzymał piwo: 99 razy
- Kontakt:
Ja niczego nie dolewałem. Skoro bezobsługowy to co tam dolewać...?
Działa to działa, skończy się to pójdę po nowy 
Wymiana na HMI2.5 z Android Auto CarPlay | Aktywacja Android Auto | Aktywacja kamery cofania
https://insipro.pl/
https://insipro.pl/
- nika84-24
- Użytkownik
- Auto: insignia sports tour
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Emmerich DE/ Knurów PL
- Otrzymał piwo: 3 razy
z reguły i tak więcej niż 4-5 lat nie wytrzymują. Więc szykuj się nie długo na zmianę, ja zmieniałem w tamtym roku.
-
traha
Polecam ukraińskie akumulatory Westa Forse wytrzymałość jak na pierwszy montaż