bo mi sie wydaje ze powienien sie bujnac co prawda moze mu to dluzej zajac ale jednak powinien troche przyspieszyc
--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuA18XER 1.8 słaby brak mocy
- kotecek88zdw
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A18XER
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Amsterdam
Re: A18XER 1.8 słaby brak mocy
bez turbiny, ja wiem ze po 140 koniach nie ma czego sie spodziewac, ale chodzi mi o to czy to normalne ze dochodzi do tych np.140 na szostce i wogole nie drgnie dalej, dopoki sie nie wrzuci na piatke :/ (albo drgnie ale nie wiem ile minut by mu to zajelo dojscie np. do 180
)
bo mi sie wydaje ze powienien sie bujnac co prawda moze mu to dluzej zajac ale jednak powinien troche przyspieszyc
Ostatnio zmieniony 26 paź 2019, o 17:43 przez kotecek88zdw, łącznie zmieniany 1 raz.
- mazmarcin
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST
- Kod silnika: D20DTR
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: Wodzisław Śląski
- Postawił piwo: 19 razy
- Otrzymał piwo: 145 razy
Doroto to wolny ssak 
Ostatnio zmieniony 26 paź 2019, o 18:22 przez mazmarcin, łącznie zmieniany 1 raz.
- dokia
- Ekspert
- Auto: Jaguar E-Pace 250hp
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: z Mazur :)
- Postawił piwo: 262 razy
- Otrzymał piwo: 121 razy
- Kontakt:
kotecek88zdw pisze: ↑26 paź 2019, o 17:42bez turbiny, ja wiem ze po 140 koniach nie ma czego sie spodziewac, ale chodzi mi o to czy to normalne ze dochodzi do tych np.140 na szostce i wogole nie drgnie dalej, dopoki sie nie wrzuci na piatke :/ (albo drgnie ale nie wiem ile minut by mu to zajelo dojscie np. do 180![]()
)
Raczej nie. Nie obserwuję tego w moim zapasowym aucie na najwyższym biegu, mimo że tam tylko ciut więcej koni niż u ciebie bo 147, też muszę zrzucić bieg, coś niby przyspiesza ale nie wciska w fotel. Ale może ktoś ma na to metodę inną niż program, bo dobry tuner cośtam wykrzesać może jeszcze z tego silnika. Ja mam automat w Insigni to przyspiesza za każdym dotknięciem stopą w gaz, ale to też turbo i ponad 200 kucyków. Masz auto do grzecznej jazdy po prostu, ale podobno ono dobrze się gazuje to chociaż może być ekonomiczne.
@mazmarcin? Kto wolny ssak? Ja? Czy silnik?
Radio 357 :)
- mazmarcin
- Klubowicz
Ten silnik żeby sprawnie przyspieszał musi być kręcony na wyższe obroty wtedy kiedy ma moment i moc maks.
To normalne że on ma za mało siły żeby na szóstym biegu z dołu przyspieszać. Kręć do odcięcia na każdym biegu i pewnie będzie większa Vmax.
Nasze auta swoje ważą.
Dorota sama sobie odpowiedz czy TY, ale ten silnik tak
To normalne że on ma za mało siły żeby na szóstym biegu z dołu przyspieszać. Kręć do odcięcia na każdym biegu i pewnie będzie większa Vmax.
Nasze auta swoje ważą.
Dorota sama sobie odpowiedz czy TY, ale ten silnik tak
Ostatnio zmieniony 26 paź 2019, o 18:21 przez mazmarcin, łącznie zmieniany 1 raz.
- dokia
- Ekspert
- Kontakt:
Marcin, to przeczytaj jeszcze raz co napisałeś, nie stosując interpunkcji:
Ale nie będę przecież zgłaszać 
Wygląda to jak stwierdzenie po prostu, ale niezbyt wiadomo o czym. Pffff... Foch...

Dobra kończąc OT, to do tego silnika warto polecić chip , lub pozostać na tych osiągach jakie są dostępne i dodać gaz.
Wygląda to jak stwierdzenie po prostu, ale niezbyt wiadomo o czym. Pffff... Foch...
Dobra kończąc OT, to do tego silnika warto polecić chip , lub pozostać na tych osiągach jakie są dostępne i dodać gaz.
Ostatnio zmieniony 26 paź 2019, o 18:19 przez dokia, łącznie zmieniany 1 raz.
- kotecek88zdw
- Nowicjusz
ale to nie chodzi o wciskanie w fotel tylko ogolnie zeby chociaz cokoliwek przyspieszyl, w sensie jechal cos szybciej, nawet jesli ma mu to dluzej zajac
, a on ma tak ze dobija do 140 fajnie nawet ok sie zbiera na 6 ale potem od 140 koniec staje w miejscu prawie, moze o 1 idzie powoli ale mu to zajmuje bardzo dlugo:/
Jesli chodzi o gazowanie to odpada, mieszkam w Holandii, wiec sie nie oplaca:) ale moze jak bede w PL to sprobuje go zaczipowac, dodac mu kilka koni, ale bardziej wlasnie chodzi mi o podniesienie momentu obrotowego-moze to cos da (musze dopytac)
Jesli chodzi o gazowanie to odpada, mieszkam w Holandii, wiec sie nie oplaca:) ale moze jak bede w PL to sprobuje go zaczipowac, dodac mu kilka koni, ale bardziej wlasnie chodzi mi o podniesienie momentu obrotowego-moze to cos da (musze dopytac)
- dokia
- Ekspert
- Kontakt:
Na chipie dostroją i moment i dodadzą koni. Będzie dobrze. Warto tę zmianę więc dokonać skoro nie gazujesz auta. Brawa za niegazowanie 
- mazmarcin
- Klubowicz
Przy czipsie wzrost to taki dodatek, ale głównie chodzi o to aby w jak największym zakresie obrotów była dostępna moc i moment.
- kotecek88zdw
- Nowicjusz
hehe.. tutaj podatek i częste kontrole u mechaników by mnie puściły z torbami
gdyby nie to wzięłabym diesla z min 2.0..no ale cóż może kiedyś
, to mnie uspokoiliście bo się martwiłam, ze jednak cos jest nie tak i w drodze do PL na święta wyjdzie
A poradzicie przy okazji co powinnam zmienić jak już tam bede ? Oleje filtr zmieniłam dopiero, hamulce, płyny sprawdzone, czytałam ze powinno się wszystkie filtry zmienić i świece? sprawdzić sonde katalizator? cos jeszcze radzicie? w Polsce mam zaufanego mechanika wiec póki w miedzy czasie nic nie wyjdzie podejrzanego, to tam bede chciała wszystko zrobić
A poradzicie przy okazji co powinnam zmienić jak już tam bede ? Oleje filtr zmieniłam dopiero, hamulce, płyny sprawdzone, czytałam ze powinno się wszystkie filtry zmienić i świece? sprawdzić sonde katalizator? cos jeszcze radzicie? w Polsce mam zaufanego mechanika wiec póki w miedzy czasie nic nie wyjdzie podejrzanego, to tam bede chciała wszystko zrobić
- mazmarcin
- Klubowicz
Sondę i katalizator jak błedu auto nie wywala zostaw w spokoju. Swiece można jak nie wiesz kiedy były wymieniane.
A wszystkie filtry lepiej wymienić przy wymianie oleju.
O czym Dorota zapomniała
kiedyś 
A wszystkie filtry lepiej wymienić przy wymianie oleju.
O czym Dorota zapomniała
- dokia
- Ekspert
- Kontakt:
Oj tam oj tam 
No zapomniałam bo nie przypomniałeś, więc czyja to wina? Twoja!!
A te auto kupione było też w Holandii? Bo tam gdzieś dają cugle na moc silnika, to może wystarczy tylko to usunąć. Jak Marcin myślisz?
No zapomniałam bo nie przypomniałeś, więc czyja to wina? Twoja!!
A te auto kupione było też w Holandii? Bo tam gdzieś dają cugle na moc silnika, to może wystarczy tylko to usunąć. Jak Marcin myślisz?
- kotecek88zdw
- Nowicjusz
Błędów w historii nie było.
W PL bede zmieniała rozrząd pompę zestaw bo już k 150tys będzie, i dlatego myślę o tej sondzie, żeby sprawdzić (jeśli się da) bo czytałam, że ich żywotność to max 200tys km często mniej.
Tak w Holandii kupione i od zawsze w hol.
W PL bede zmieniała rozrząd pompę zestaw bo już k 150tys będzie, i dlatego myślę o tej sondzie, żeby sprawdzić (jeśli się da) bo czytałam, że ich żywotność to max 200tys km często mniej.
Tak w Holandii kupione i od zawsze w hol.
- mazmarcin
- Klubowicz
Te cugle były chyba tylko w silnikach z turbo.
A sondy pewnie będą dwie. Jak sprawne to bym raczej nie ruszał. Może napisze ktoś co ma ten silnik.
A sondy pewnie będą dwie. Jak sprawne to bym raczej nie ruszał. Może napisze ktoś co ma ten silnik.
- kotecek88zdw
- Nowicjusz
Próbowałam znaleźć więcej info na ten temat ale bez skutku, jak będę miała dłuższą chwilę poszukam jeszcze na holenderskich stronach, tak czy inaczej dzięki za pomoc jak do tej pory 
-
Bartol
- Zapaleniec
- Auto: INSIGNIA
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 26 razy
Coś jest nie sprawne. Jeśli na szóstym biegu przyspiesza płynnie do 140 km/h i nagle przestaje to jest jakiś problem. Charakterystyka silnika nie ma nic do rzeczy jak piszą poprzednicy. Nie może być tak, że wskazówka nagle przy 140 staje bo taki silnik.
Gaz w podłogę i ciągnie do 180 km/h bez problemu nawet na szóstce.
Gaz w podłogę i ciągnie do 180 km/h bez problemu nawet na szóstce.
- kotecek88zdw
- Nowicjusz
- dokia
- Ekspert
- Kontakt:
A może ma założone cugle na te 140? Nie podano nam gdzie wcześniej auto jeździło. Może ktoś takie ograniczenie chciał mieć właśnie?
- kotecek88zdw
- Nowicjusz
- mazmarcin
- Klubowicz
To jak tyle na 5tym biegu to dopiero potem 6 i zobacz ile pojedzie
Pewnie TTTM
Pewnie TTTM
-
Bartol
- Zapaleniec
- Auto: INSIGNIA
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 26 razy
Nie wiem dlaczego zmiana biegu ma wpływ na możliwość dalszego przyspieszania. W trasie, sprawne 1.8 na szóstym biegu buja się od 90 do 180 bez problemu.
Dla sportu lepiej to zrobić na biegu czwartym, bo delkatnie powyżej 180 km/h silnik uzyskuje maksymalną moc, ale na szóstce powinien się bujnąć bez problemu.
Dla sportu lepiej to zrobić na biegu czwartym, bo delkatnie powyżej 180 km/h silnik uzyskuje maksymalną moc, ale na szóstce powinien się bujnąć bez problemu.