--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Olej do silnika 2.0T

ODPOWIEDZ
MP_MOTORS
Nowicjusz
Auto: INSIGNIA 2015
Kod silnika: A20DTE
Rok produkcji: 2015
Miasto: Warszawa

Re: Olej do silnika 2.0T

Post autor: MP_MOTORS » 20 mar 2019, o 19:08

Ciekawe jest że OPEL zaleca do silników benzynowych oleje niskopopiołowe. Sprawdzając np. Insignię 1.6 Turbo pod kątem olejów spełniających normę GM to do 2011 roku dopuszczalny był olej FULL SAPS czyli typowy olej bogaty w dodatki przeciwzużyciowe. Po 2011 roku już tylko oleje niskopopiołowe jak do Diesla.
Czy tam była jakaś modyfikacja silnika A16LET w 2011 roku?

norbi333
Ekspert
Auto: INNE
Rok produkcji: 2020
Miasto: Suwałki
Otrzymał  piwo: 39 razy

Post autor: norbi333 » 20 mar 2019, o 23:08

huciap pisze:
5 mar 2019, o 23:01
Może ja też przy następnej wymianie skusze się na tego LM dexos 1 bo do tej pory lałem LM dexos 2. Ciekawe czy ktoś zalewał już do silnika 1.6T A16let ten olej ze specyfikacją dexos1.

Wysłane z mojego MI 8 Lite przy użyciu Tapatalka
Z tego co pamiętam to jest zalecany do wtrysku bezpośredniego

tomek evo
Użytkownik
Auto: Skoda Superb Kombi
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2011
Miasto:
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: tomek evo » 21 mar 2019, o 11:00

MP_MOTORS pisze:
20 mar 2019, o 19:08
Ciekawe jest że OPEL zaleca do silników benzynowych oleje niskopopiołowe. Sprawdzając np. Insignię 1.6 Turbo pod kątem olejów spełniających normę GM to do 2011 roku dopuszczalny był olej FULL SAPS czyli typowy olej bogaty w dodatki przeciwzużyciowe. Po 2011 roku już tylko oleje niskopopiołowe jak do Diesla.
Czy tam była jakaś modyfikacja silnika A16LET w 2011 roku?
Często zalecenia są podyktowane pseudo oszczędnością i uproszczeniem - lejmy jeden olej do każdego silnika niezależnie czy ma to uzasadnienie czy kompletnie nie ma. Jeśli chodzi o oleje mid saps i low saps to w przypadku wtrysków bezpośrednich obniżenie poziomu popiołu jest zasadne jednak w większości przypadków nie ma potrzeby stosowania oleju z C3 .

Awatar użytkownika
wassermann
Zapaleniec
Auto: Insignia GSi 2.0T
Kod silnika: B20NFT
Rok produkcji: 2018
Miasto: nec temere, nec timide
Postawił piwo: 3 razy
Otrzymał  piwo: 42 razy

Post autor: wassermann » 21 mar 2019, o 15:10

tomek evo pisze:
21 mar 2019, o 11:00
Często zalecenia są podyktowane pseudo oszczędnością i uproszczeniem - lejmy jeden olej do każdego silnika (...)
No i dokładnie tak przez lata czynił GM w Europie - do benzyn lał olej przeznaczony pierwotnie do diesli, czyli Dexos 2. Jeden olej do wszystkiego w Europie, podczas gdy w USA benzyny chodziły na Dexos 1. No i finalnie od 2 lat do benzyn jednak nakazują lać Dexos 1 Gen.2, a zabraniają Dexos 2. Przyczyna techniczna wiadoma, a najwyraźniej przestała się zgadzać kasa, bo naprawy leciały na gwarancjach i trzeba było coś z tym zrobić.

M.

MP_MOTORS
Nowicjusz
Auto: INSIGNIA 2015
Kod silnika: A20DTE
Rok produkcji: 2015
Miasto: Warszawa

Post autor: MP_MOTORS » 21 mar 2019, o 17:39

Trochę to nieodpowiedzialne ze strony producenta delikatnie mówiąc. Trafiła do mnie insignia A16LET na zamówienie klienta. Dostanie sprawdzony Ravenol VST Turbo z pakietem uszlachetniaczy.

W przypadku aut z bezpośrednim wtryskiem oczywiście należy uwzględnić to przy doborze oleju choć osobiśnie nie lał bym oleju GM.

norbi333
Ekspert

Post autor: norbi333 » 22 mar 2019, o 21:15

Zalany LIQUI MOLY OLEJ 5W-30 SPECIAL TEC DX1 i jakos nie widzę różnicy na chwilę obecną między tym ,a GM

tomek evo
Użytkownik
Miasto:

Post autor: tomek evo » 25 mar 2019, o 23:26

MP_MOTORS pisze:
21 mar 2019, o 17:39
Trochę to nieodpowiedzialne ze strony producenta delikatnie mówiąc. Trafiła do mnie insignia A16LET na zamówienie klienta. Dostanie sprawdzony Ravenol VST Turbo z pakietem uszlachetniaczy.

W przypadku aut z bezpośrednim wtryskiem oczywiście należy uwzględnić to przy doborze oleju choć osobiśnie nie lał bym oleju GM.
Z Ravenolem jest ten problem, że za bardzo mieszają składem i nie wiesz czy ten sprawdzony VST to jest "ten sam co ostatnio". Teoretycznie VST to bardzo dobry olej. Jakie uszlachetniacze stosujesz?

Dodano po 2 minutach 42 sekundach:
norbi333 pisze:
22 mar 2019, o 21:15
Zalany LIQUI MOLY OLEJ 5W-30 SPECIAL TEC DX1 i jakos nie widzę różnicy na chwilę obecną między tym ,a GM
Różnice często są nie do wychwycenia "na ucho". Zresztą ten LM to nic szczególnego a tani to on nie jest.

norbi333
Ekspert

Post autor: norbi333 » 26 mar 2019, o 09:25

tomek evo pisze:
25 mar 2019, o 23:29
Zresztą ten LM to nic szczególnego a tani to on nie jest.
Raz nic szczególnego ,a drugi raz wysoka jakość?
tomek evo pisze:
7 mar 2019, o 23:39
norbi333 pisze:
5 mar 2019, o 21:37
tomek evo pisze:
5 mar 2019, o 10:26
No i fajnie. :D
Co możesz powiedzieć na temat tego oleju i czego po nim mam się spodziewać w stosunku do oleju GM ?

LIQUI MOLY 5W30 SPECIAL TEC DX1
Fakt,ze benzyna
Po Liqui Moly należy spodziewać się tradycyjnie wysokiej jakości

Awatar użytkownika
grzegorz13
Zapaleniec
Auto: Insignia 4x4 v6
Kod silnika: A28NET
Rok produkcji: 2009
Miasto: Lubin
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 10 razy

Post autor: grzegorz13 » 26 mar 2019, o 10:58

Bo to marketing sprzedawcy :D którego zyska zależy od marży ]:-> więc jak ma ci polecić to wybierze ten droższy na którym więcej zarabia :P Logiczne jest iż na tańszym GM zarobi mniej niż drogim LM jak na obu dokłada do ceny 20 % :D Więc jaki ci poleci ? wmawiając przy tym iż on taki cudowny iż regeneruje silnik wręcz :lol: Był już ten wątek poruszany na forum poparty dowodami z testów. Może się nie znam lecz skoro olej do diesla spełnia wyższe wymagania to raczej sprawdzi się w benzynie. Wielu tu pisało iż na GM zatarło silnik jak nasz Bodex który potem jednak przyznał iż silnik miał zrobione 3-4 wymiany oleju co 30 tyś km według licznika a to ewidentnie wręcz niemożliwe ponieważ komputer na pewno wyrzucił wymianę wcześniej co ktoś zignorował bo przecież producent napisał iż wymiana co 30 tyś km o ile wcześniej nie wskaże tego komputer bo tak jest w instrukcji tylko iż tę drugą cześć nie doczytał a potem płacz iż silnik padł :x

tomek evo
Użytkownik
Miasto:

Post autor: tomek evo » 26 mar 2019, o 12:26

Tradycyjnie wysoka jakość ale nic szczególnego. Dla mnie jedno drugiego nie wyklucza. Kwestia nazewnictwa. Np. Opel wg. mnie pod względem jakości wykonania, użytych materiałów czy montażu jest na wysokim poziomie co nie znaczy, że ta jakość to coś szczególnego. Dla mnie coś szczególnego jest wtedy gdy produkt znacząco odbiega (pod jakimiś względami) od większości tego co oferują inni albo co oferuje większość. W przypadku większości produktów Liqui Moly mam do czynienia z produktami dobrymi/bardzo dobrymi ale poza kilkoma rodzynkami nie są to produkty "szczególne".
Grzegorz Twój post przemilczę.

mortoss
Użytkownik
Auto: Insignia AT 4x4
Kod silnika: A20NFT
Rok produkcji: 2013
Miasto:

Post autor: mortoss » 26 mar 2019, o 20:52

lecz skoro olej do diesla spełnia wyższe wymagania to raczej sprawdzi się w benzynie.
Niestety błąd logiki. Poczytaj kolego o LSPI...

Awatar użytkownika
grzegorz13
Zapaleniec

Post autor: grzegorz13 » 27 mar 2019, o 02:40

Być może ! napisałem iż się nie znam ;)
Po drugie był link w temacie o olejach gdzie shell przyznaje iż jego standardowe oleje nie spełniają normy opel dexos i zaleca stosowanie innych swoich olejów spełniających tę normę olejów gdzie było podane iż norma ta wprowadzona przez GM przewyższa normy obecnie wymagane w standardzie ale oczywiście zaraz tu dystrybutorzy przeinaczą ten fakt z powodów podanych w moim poprzednim poście :D

tomek evo
Użytkownik
Miasto:

Post autor: tomek evo » 27 mar 2019, o 10:06

Wyjaśnij może o co Ci chodzi bo nie rozumiem zwrotu "standardowe oleje" i o jaką normę "opel dexos" chodzi bo może być dexos1, dexos 2 i dexos 1 gen 2 i to są 3 zupełnie różne normy. GM wymyślił sobie, że Dexos 2 zastąpi starsze normy i pokryje cały produkowany "park maszynowy" ale nie było to najlepsze rozwiązanie nie tylko dla Klientów ale również dla GM-a ze względu właśnie na LSPI i jego konsekwencje. Po jakimś czasie poszli po rozum do głowy i stąd teraz obowiązuje norma Dexos 1 gen 2 w przypadku większości silników benzynowych. GM sam niejako przyznał, ze zalecał stosować niewłaściwy olej.

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Auto: Jaguar E-Pace 250hp
Miasto: z Mazur :)
Postawił piwo: 263 razy
Otrzymał  piwo: 121 razy
Kontakt:

Post autor: dokia » 27 mar 2019, o 10:27

Odnoszę wrażenie, że niektórzy panowie piszą tu na luzie a niektórzy są spięci (może warto coś poluzować 🤗)
Ja mam wymianę oleju już zaraz za chwilę, ale że robię to w ASO to zapewne dostanę z beczki odlewkę dexos1 gen2, bo ostatnio do mojej turbiny też to wlano. Sama oleju nie wymienię bo nie mam ku temu warunków więc nie studiuję danych o olejach świata. Jest to w moim przypadku zakup tak oczywisty jak zakup chleba czy wacików do demakijażu. Nie wnikam co tam mam wlane w auto poza ogólną definicją normy oleju. Nie wiem kto to wyprodukował i gdzie. Zauważyłam jedynie że szybciej z tym nowszym olejem tj dexos1gen2 szybciej mi schodzi na komputerze jego żywotność oraz że silnik pracuje ciszej, więc może są różnice w gęstości między dwiema normami.
No i...wyluzujcie chłopaki 😁😘
Radio 357 :)

Awatar użytkownika
grzegorz13
Zapaleniec

Post autor: grzegorz13 » 27 mar 2019, o 11:46

tomek evo pisze:
27 mar 2019, o 10:06
Wyjaśnij może o co Ci chodzi bo nie rozumiem zwrotu "standardowe oleje" i o jaką normę "opel dexos" chodzi bo może być dexos1, dexos 2 i dexos 1 gen 2 i to są 3 zupełnie różne normy. GM wymyślił sobie, że Dexos 2 zastąpi starsze normy i pokryje cały produkowany "park maszynowy" ale nie było to najlepsze rozwiązanie nie tylko dla Klientów ale również dla GM-a ze względu właśnie na LSPI i jego konsekwencje. Po jakimś czasie poszli po rozum do głowy i stąd teraz obowiązuje norma Dexos 1 gen 2 w przypadku większości silników benzynowych. GM sam niejako przyznał, ze zalecał stosować niewłaściwy olej.
Możesz wskazać źródło które podaje iż GM przyznał się że zalecał stosować niewłaściwe oleje :?: bo jeśli to twoje przypuszczenia to pisz wyraźnie iż wydaje ci się że opel ..... ponieważ tekstem jak powyżej wprowadzasz ludzi w błąd i moim zdaniem celowo to robisz z powodów podanych w moim wcześniejszym poście
Tomek był wklejany link do strony shella który opisywał to o czym wspomniałem wyżej ale oczywiście Ty już zapomniałeś o tym niewygodnym fakcie, poniżej masz opis oleju z strony Shell https://www.shell.pl/kierowcy/oleje-sil ... 5w-30.html Dziwne iż Shell przyznaje iż GM ma wysokie wymagania a Ty twierdzisz iż oleje GM to słabe są ;) czyli co GM i Shell nie znają się na olejach
Dokia teraz mamy zimę i olej przez minusowe temperatury będzie się zużywał szybciej co jest normalne i powtórzę kolejny raz jazda na każdym oleju po 30 tyś km jak to było z autem Bodexa spowoduje iż silnik dostanie w dupę ponieważ olej wcześniej straci swoje właściwości a kiedy to nastąpi zależy od wielu czynników takich jak temperatury, styl jazdy itp.
Ja używam oleju GM o którym dwie marki (Shell i GM które się według niektórych nie znają na olejach) piszą iż jest to dobry olej o wyższych parametrach od standardowych a wymiany robię według wskazań komputera z tym iż mimo to zawsze je skracam i wymieniam przy około 20 % Stać mnie na to choćby z uwagi iż wymiana oleju w ASO jest tańsza niż sam olej zakupiony w necie innej firmy polecanej tu na forum który w sumie jest taki sam a co niektóre tu polecane mają nawet gorsze parametry. Specjalnie nie piszę jakie to bo nie widzę potrzeby bicia piany z tego powodu Jestem pewien iż lepiej to służy mojemu silnikowi niż dłuższe przebiegu na innym oleju tej samej klasy a droższym

Awatar użytkownika
wassermann
Zapaleniec

Post autor: wassermann » 27 mar 2019, o 12:17

grzegorz13 pisze:
27 mar 2019, o 11:46
tomek evo pisze:
Możesz wskazać źródło które podaje iż GM przyznał się że zalecał stosować niewłaściwe oleje :?:
No przecież tomek evo napisał o GM, że "sam niejako przyznał". Dla mnie to oczywiste i tak samo to określam. Przyznał się poprzez swoje decyzje i zalecenia, a przecież nie w komunikacie prasowym... Chyba na takowy nie liczyłeś?

Wycofanie się z wieloletniego nakazu stosowania Dexos 2 dla benzyn w Europie i zastąpienie, z dnia na dzień, nakazem stosowania Dexos 1 Gen. 2 (i jednocześnie zakazem stosowania Dexos 2 i jakiegokolwiek innego ACEA C3 nawet na dolewkę), jest niczym innym jak przyznaniem się nie-wprost do błędu.

M.

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 27 mar 2019, o 12:42

grzegorz13 pisze:

Dokia teraz mamy zimę i olej przez minusowe temperatury będzie się zużywał szybciej co jest normalne i powtórzę kolejny raz jazda na każdym oleju po 30 tyś km jak to było z autem Bodexa spowoduje iż silnik dostanie w dupę ponieważ olej wcześniej straci swoje właściwości a kiedy to nastąpi zależy od wielu czynników takich jak temperatury, styl jazdy itp.
Ja używam oleju GM o którym dwie marki (Shell i GM które się według niektórych nie znają na olejach) piszą iż jest to dobry olej o wyższych parametrach od standardowych a wymiany robię według wskazań komputera z tym iż mimo to zawsze je skracam i wymieniam przy około 20 % Stać mnie na to choćby z uwagi iż wymiana oleju w ASO jest tańsza niż sam olej zakupiony w necie innej firmy polecanej tu na forum który w sumie jest taki sam a co niektóre tu polecane mają nawet gorsze parametry. Specjalnie nie piszę jakie to bo nie widzę potrzeby bicia piany z tego powodu Jestem pewien iż lepiej to służy mojemu silnikowi niż dłuższe przebiegu na innym oleju tej samej klasy a droższym
Ja też zmieniam tylko w ASO bo mi wygodniej i taniej :D i nie mam zamieszania z kupowaniem samodzielnym, lataniem z tymi butelkami itp. Niedługo muszę tam do ASO zawitać, bo mi chyba 1tys km został do 10kkm. Zawsze zmieniam co 10tys. I tak sobie myślę, że może teraz "zaszaleję" i poproszę o specyfikację/kartę charakterystyki tego ich Dexos1 gen2, i może dowiem się kto go produkował i kiedy. Ciekawa jestem czy ogólnie zaspokoją tę moja ciekawość ]:-> :lol:
Z tym zużyciem to u mnie tak średnio, bo w lutym prawie wcale Insignią nie jeździłam, ale o ile pamiętam, przy poprzedniej wymianie po 10tys km było jeszcze 75% żywotności oleju (ale fakt to było lato bo wymieniany był w maju i to był jeszcze Dexos2). A teraz mam ten Dexos1 gen2 od września, przelatane na nim 9tys km i żywotności na dziś zostało 53%. Tak więc ja to zauważam, u mnie to naprawdę znaczący spadek żywotności bo ok 20% mniej jednak na podobnym przelocie kilometrów.

Awatar użytkownika
wassermann
Zapaleniec

Post autor: wassermann » 27 mar 2019, o 13:06

Nie wiem jak obliczana jest żywotność, ale to jakiś algorytm wynikający oczywiście z przebiegu, liczby uruchomień na zimno i, być może, parametrów/stylu jazdy.

U mnie, przy stosunkowo dużym udziale jazdy miejskiej (50-70%), trwałość 10% wypada przy ok. 15,000 km. To już 5. raz jak się powtarza - zarówno w poprzednicce z 2.0T (3x jeździła na Dexos 2, ostatni raz już na Dexos 1 Gen.2), jak i teraz w nowej.
M.

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 27 mar 2019, o 13:18

Ja też tego nie wiem, dlatego teraz tak się dziwię :o o:o , a w Insigni to będzie już moja 5ta wymiana, więc też 3x na Dexos2 była, a teraz będzie druga Dexo1 gen2. Tak więc teraz skoro lato idzie to sprawdzę, czy to zależy tylko od temperatur na zewnątrz, czy mam coś z butami moimi nie tak, albo no nie wiem :P . Jakoś sama nie zauważam abym jeździła jakoś gorzej teraz czy uciążliwiej dla silnika, ale zimą to mam zimniej niż Wy, więc może w tym jest problem, oraz długo ona silnik rozgrzewa, czasem dopiero po 4rech km na mieście widzę wskazówkę na 90 stopni. Przy tym żre niesamowicie zimą, dlatego jak miałam okazję to jeździłam drugą.

tomek evo
Użytkownik
Miasto:

Post autor: tomek evo » 27 mar 2019, o 14:43

grzegorz13 pisze:
tomek evo pisze:
Możesz wskazać źródło które podaje iż GM przyznał się że zalecał stosować niewłaściwe oleje :?: bo jeśli to twoje przypuszczenia to pisz wyraźnie iż wydaje ci się że opel ..... ponieważ tekstem jak powyżej wprowadzasz ludzi w błąd i moim zdaniem celowo to robisz z powodów podanych w moim wcześniejszym poście
Tomek był wklejany link do strony shella który opisywał to o czym wspomniałem wyżej ale oczywiście Ty już zapomniałeś o tym niewygodnym fakcie, poniżej masz opis oleju z strony Shell https://www.shell.pl/kierowcy/oleje-sil ... 5w-30.html Dziwne iż Shell przyznaje iż GM ma wysokie wymagania a Ty twierdzisz iż oleje GM to słabe są ;) czyli co GM i Shell nie znają się na olejach
Uporządkujmy fakty.
Mamy silnik X.
Do tego silnika przez 2 lata GM nakazuje (pod groźbą utraty gwarancji) stosowanie normy A i żadnej innej.
Po dwóch latach GM zmienia zalecenia i nakazuje (pod groźbą utraty gwarancji) do tego samego silnika X tego samego Pana "Kowalskiego" stosowanie normy B i żadnej innej.
Normy Ai B wzajemnie się wykluczają.
I kto kogo wprowadza w błąd? Ja innych czy GM Klientów? To jaki olej w końcu jest właściwy A czy B ?
Chyba logiczne jest, ze jak teraz GM zabrania stosowania oleju, który wcześniej nakazywał to jest to swojego rodzaju przyznanie się do błędu. Bo nie może on być raz właściwy a raz niewłaściwy.
Jak nie wierzysz spytaj Dokii ona wymienia w ASO.
Papki marketingowej o najwyższych wymaganiach itd. nie chce mi się komentować.

Dodano po 4 minutach 23 sekundach:
dokia pisze:
27 mar 2019, o 13:18
Ja też tego nie wiem, dlatego teraz tak się dziwię :o o:o , a w Insigni to będzie już moja 5ta wymiana, więc też 3x na Dexos2 była, a teraz będzie druga Dexo1 gen2. Tak więc teraz skoro lato idzie to sprawdzę, czy to zależy tylko od temperatur na zewnątrz, czy mam coś z butami moimi nie tak, albo no nie wiem :P . Jakoś sama nie zauważam abym jeździła jakoś gorzej teraz czy uciążliwiej dla silnika, ale zimą to mam zimniej niż Wy, więc może w tym jest problem, oraz długo ona silnik rozgrzewa, czasem dopiero po 4rech km na mieście widzę wskazówkę na 90 stopni. Przy tym żre niesamowicie zimą, dlatego jak miałam okazję to jeździłam drugą.
Dokia poproś (tak dla wybadania sprawy nie na serio) aby Ci nalali Dexos 2 to Ci bardziej pasował niż ten nowy :D .Ciekawe co odpowiedzą.
Zima jest z reguły gorsza dla żywotności oleju niż lato.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik benzynowy”