--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuSpalanie ON w CDTI
-
Henioo93
- Nowicjusz
- Auto: Insignia 2.0 CDTI
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Radom
- Postawił piwo: 1 raz
Re: Spalanie ON w CDTI
Najważniejsze ze udało się rozwiązać problem i to wlansie but był największym problemem to po pierwsze a po drugie to jednak czołgiem w automacie trzeba się nauczyć jeździc

-
tomek evo
- Użytkownik
- Auto: Skoda Superb Kombi
- Kod silnika: inny
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 2 razy
Chyba nie ten temat ale odpowiem.
Szczerze powiedziawszy nie mam na tyle danych aby coś konkretnego móc powiedzieć. Po Liqui Moly należy spodziewać się tradycyjnie wysokiej jakości i tradycyjnie za wygórowaną cenę - niestety za tą markę się sporo płaci (zwłaszcza w PL). W każdym razie można taniej i niekoniecznie gorzej. Nie znam tego oryginalnego oleju GM-a z Dexos 1 gen 2 i nie mam o nim wyrobionej opinii. Nie spodziewam się po nim fajerwerków ale różnice w stosunku do innych olejów z dexos 1 gen2 w lepkości 5W30 pewnie będą dużo mniejsze niż w przypadku oryginalnego oleju z dexos 2 w stosunku do niektórych "konkurentów".
-
Paweł Piotrowski
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Warszawa
-
kecraminsignia
- Zapaleniec
- Auto: Astra J ST
- Miasto: LDZ
- Otrzymał piwo: 17 razy
Przytrzymując przycisk 2-3 s w lewej manetce
Wysłane z telefonu Nokia 6310i przy użyciu Tapatalka
-
Paweł Piotrowski
- Nowicjusz
Dzięki wielkie
Dodano po 3 godzinach 7 minutach 46 sekundach:
No i tak uczyniłem , ale kilometry sie zredukowały do zera , ale spalanie do nominalnego , czyli do 8 litrów na setkę - czy dobrze to zrobiłem ?
Dodano po 3 godzinach 7 minutach 46 sekundach:
No i tak uczyniłem , ale kilometry sie zredukowały do zera , ale spalanie do nominalnego , czyli do 8 litrów na setkę - czy dobrze to zrobiłem ?
- Cassiopeia
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20NHT
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: W-wa
-
Paweł Piotrowski
- Nowicjusz
-
Bartol
- Zapaleniec
- Auto: INSIGNIA
- Kod silnika: A18XER
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 26 razy
Mam nadzieję, że za dużo w temacie nie zaśmiecam VAGiem... ponownie TDI w trasie
Ostatnio trochę wiało w plecy, więc dla kontrastu wrzucam fotkę

- Rooff_
- Zapaleniec
- Auto: Insignia ST przedlif
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
- Postawił piwo: 9 razy
- Otrzymał piwo: 128 razy
Trasa ok. 2x160 km, 2 os/1 os. bez bagażu. Przed startem było spalanie 6,6 i odpowiednio mniej km 
Trasa generalnie po pipidówach, prędkości przelotowe 105 km/h, po obsz. zab. nie wiecej niż 60 km/h. W drugą stronę pipidówy i DK1. Prędkości j.w.
Trasa generalnie po pipidówach, prędkości przelotowe 105 km/h, po obsz. zab. nie wiecej niż 60 km/h. W drugą stronę pipidówy i DK1. Prędkości j.w.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam, Michał
*Nie jestem mechanikiem samochodowym! ;)
*Nie jestem mechanikiem samochodowym! ;)
-
kecraminsignia
- Zapaleniec
- Auto: Astra J ST
- Miasto: LDZ
- Otrzymał piwo: 17 razy
No pewnie. Przecież można wjechać też na autostradę. Skasować licznik i jechać za tirem. Będzie bez oporów, prędkość wysoka, a spalanie powinno być jeszcze niższe.Bartol pisze:Mam nadzieję, że za dużo w temacie nie zaśmiecam VAGiem... ponownie TDI w trasie![]()
-
tomek evo
- Użytkownik
- Miasto:
Pewnie komp coś tam przekłamuje (co częste w VAG-ach) ale takie spalanie to już czapki z głów. Nigdy na dystansie ponad 100 km nie miałem poniżej 4,0 w żadnym aucie. Raz miałem po 70 km jazdy drogami lokalnymi w Megane 3 1.9 DCI średnie 3,8 (rzeczywiste jeszcze niższe) ale potem średnia wzrosła. Znajomy znajomego miał (podobno) na trasie do Włoch średnie spalanie 3,5 l w 1.5 DCI ale podobno generalnie nie przekraczał 100 km/h wiec masochista jakiś.
-
Bartol
- Zapaleniec
- Auto: INSIGNIA
- Kod silnika: A18XER
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 26 razy
Miałem spory zapas czasu na dojazd, więc pojechałem dla wyniku. 10 minut po mieście i reszta w trasie 90-95km/h. Tir mnie żaden nie wyprzedził 
Licznika nie kasowałem co widać na zdjęciu, widoczne dane "Od uruchomienia".
Licznika nie kasowałem co widać na zdjęciu, widoczne dane "Od uruchomienia".
- supi
- Użytkownik
- Auto: Insignia HB
- Miasto:
W moim przypadku czyszczenie kolektora i EGR spowodowało spadek spalania o ok. 0,5 litra. Obecnie traski po kraju bez autostrad z prędkością 70-110 to około 5,4 l/100.
Czyszczenie było ze względu na kontrolę stanu przed ewentualnym dalszym wyjazdem, a nie że względu na spalanie.
Wysłane z mojego Redmi Note 4X przy użyciu Tapatalka
Czyszczenie było ze względu na kontrolę stanu przed ewentualnym dalszym wyjazdem, a nie że względu na spalanie.
Wysłane z mojego Redmi Note 4X przy użyciu Tapatalka
-
Kondor888
- Nowicjusz
- Rok produkcji: 2019
- Miasto: Lublin
No to i ja się wypowiem gdyż jezdze regularnie tą samą trasą Lublin Wuppertal. Do Piotrkowa trybunalskiego drogi krajowe (ok 300 km), reszta autostrady ( 1000 km).
Spalanie przy predkosci przelotowej na tempomacie z całej trasy tj. 1300km.
Ok. 110 kmh momentami wolniej śnieg 5,7
140 kmh 6,1
150 kmh 6,3
160 kmh 6,5
170 kmh 6,8
180 kmh 7,1
160 i uszkodzony termostat przy temp 2st. 8l po prowizorycznym zasłonieciu atrapy 7,1.
190 i szybciej troche na wariata 8,5
Wskazanie komputera pokladowego zgadza sie co do 0,1 l/100km. Pomiar za każdym razem w podobnych warunkach tą sama trasa. Jezdze 2 razy w miesiacu wiec przez te 12 czy 13 godzin mam dużo czasu aby obserwować spalanie. Jazdaw nocy więc ruch znikomy.
Spalanie przy predkosci przelotowej na tempomacie z całej trasy tj. 1300km.
Ok. 110 kmh momentami wolniej śnieg 5,7
140 kmh 6,1
150 kmh 6,3
160 kmh 6,5
170 kmh 6,8
180 kmh 7,1
160 i uszkodzony termostat przy temp 2st. 8l po prowizorycznym zasłonieciu atrapy 7,1.
190 i szybciej troche na wariata 8,5
Wskazanie komputera pokladowego zgadza sie co do 0,1 l/100km. Pomiar za każdym razem w podobnych warunkach tą sama trasa. Jezdze 2 razy w miesiacu wiec przez te 12 czy 13 godzin mam dużo czasu aby obserwować spalanie. Jazdaw nocy więc ruch znikomy.
-
tomek evo
- Użytkownik
- Miasto:
Nie kwestionuje tego co podałeś ale nie bardzo chce mi się wierzyć w tak niskie spalanie przy wyższych prędkościach. Przy 140 km/h spalanie 6,1l wydaje mi się realne do osiągnięcia ale wybacz - 7,1 przy 180 km/h już nie bardzo. Różnica tylko 1 litr i aż 40 km/h wyższa prędkość. Kwestia tego czy faktycznie utrzymujesz tą prędkość przez dłuższy czas bo nawet w Niemczech nie da się wbrew pozorom jechać tak szybko non stop (roboty, ograniczenia itp.). Jaką masz średnią przy 140 na tempomacie a jaką 180 km/h?
-
Kondor888
- Nowicjusz
- Rok produkcji: 2019
- Miasto: Lublin
Myśle że 70 do 80 % jade na tempomacie. Najczesciej jade 170 na tempomacie i zawsze wtedy wychodzi max 6,6 minimum 6,4. To że przez niemcy przejechać jest tragedią to dokładnie wiem, dlatego jezdze w nocy.
-
tomek evo
- Użytkownik
- Miasto:
Lecisz na A8 -A4 -A14 -A38 -A44 -1 ? Czy może trzymasz się A4 i przeskakujesz na A7 ? Podejrzewam, że wolniejsza jazda ciągnie Ci mocno średnie spalanie w dół ale nawet wtedy masz naprawdę b. dobre rezultaty. Myślę, że kluczem do tego jest płynna jazda bo najwięcej się traci na szarpanej jeździe. I gór na tej trasie też specjalnie dużych nie ma (choć płasko tez nie jest) wiec nocą faktycznie można jechać dość płynnie. Swoja drogą osobiście uważam, ze dobry kierowca jest w stanie spalić mniej nie jadąc na tempomacie - szczególnie w pagórkowatym terenie.
-
morrow
- Nowicjusz
- Miasto: Gdynia
te spalania spoko ale na płaskim i po rozbujaniu i co ważne bez cykly wypalania DPF - dość mocno zawyża spalanie.
u mnie trasa 280km s7 średnia 120km/h splanie 6.5 ( bez wypalania po drodze dpf ) , natomiast miasto pod górę i w dół w gęstym ruchu ( średnia prędkość 20km/h ) wychodzi spalanie 9,6L/100km
u mnie trasa 280km s7 średnia 120km/h splanie 6.5 ( bez wypalania po drodze dpf ) , natomiast miasto pod górę i w dół w gęstym ruchu ( średnia prędkość 20km/h ) wychodzi spalanie 9,6L/100km
-
xul
- Zapaleniec
- Auto: Insignia OPC
- Kod silnika: A28NER
- Miasto: Katowice (okolice)
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 73 razy
Przy takiej trasie, to myślę, że w wydechu jest taka temperatura, że wypalanie raczej nie będzie potrzebne, bo się naturalnie wypali