--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Oleje, dodatki do diesli - dyskusja o parametrach, właściwości, testy

VIN, znalezione na allegro itp.
ODPOWIEDZ
MarcinD1984
Nowicjusz
Auto: Opel Insignia
Rok produkcji: 2011
Miasto: Lublin

Re: Oleje, dodatki do diesli - dyskusja o parametrach, właściwości, testy

Post autor: MarcinD1984 » 16 lut 2019, o 14:21

takisobie pisze:
16 lut 2019, o 13:43
@Marcin dotej pory na stronie producenta jest zawarte info cytuje "Wszystkie nasze oleje posiadają co najmniej 70% bazy syntetycznej co jest ewenementem w świecie oleju." no ale jak widze to już PAO nie jest takie dobre byle dużo dodatków było no i tego nie można być pewnym . Firma chwali się doświadczeniem i stworzeniem "unikalnej jakości oleje" a zwykłej karty technicznej nie potrafią bez błędów napisać,
nie neguje tego że ktoś coś zachwala i reklamuje tak długo jak to się opiera na rzetelnych i prawdziwych informacjach.

w dobie globalnego internetu zajeło mi to 15 minut sprawdzenie kto produkuje dla nich olej
No nie wiem, ja jestem zadowolony i z ceny i z jakości. A jeśli twierdzą, że PAO zastąpili uszlachetniaczami przez co finalnie jakość oleju pozostała bez zmian to dla mnie dla konsumenta nie ma znaczenia jaka jest baza(tym bardziej ze pozostało PAO ok 30% czyli i tak dobry wynik jak za olej za 100 zł). Jeśli kiedyś jakiś producent zrobi nawet olej na bazie mineralnej, ale okaże się, że pomimo tego ten olej jest dobry to ja go kupię. Ostatnio testowałem też taki olej jak SORT, nie wiem czy ktoś go tutaj zna i on też jest zwykłe HC, a złego słowa na niego nie powiem, co prawda zrobiłem tylko jedną wymianę na nim bo jest trochę drogi, ale silnik ładnie pracował i nie musiałem dolewać od wymiany do wymiany.

Dodano po 10 minutach 57 sekundach:
Gdzieś czytałem, że jest fabryka PMO to ta, która robiła kiedyś oleje dla Valvoline (zanim nie przenieśli się gdzieś indziej), więc o jakość bym się nie bał, ale to niepotwierdzone info. Teraz Valvo rozdzielło produkcję gdzieś na poludnie europy co skutkuje ze mamy teraz tańsze Valvoline niż było (mam nadzieję, że z obniżką cen nie obniżyli jakośći :D )
Ostatnio zmieniony 16 lut 2019, o 14:32 przez yerry, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum

arek810316
Użytkownik
Auto: Opel Insignia Tourer
Kod silnika: A20DTH
Miasto: Pleszew
Postawił piwo: 3 razy
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: arek810316 » 17 lut 2019, o 20:39

Miałem ten olej zamawiać..podziękuję...
Zostaje przy Motulu...

MarcinD1984
Nowicjusz

Post autor: MarcinD1984 » 17 lut 2019, o 22:27

arek810316 pisze:
17 lut 2019, o 20:39
...
Akurat wybrałeś najgorzej z mozliwych, motul to teraz taka średniawa a nie dobry olej. Jedyne co motul ma dobrego to serię wyscigową 300v ale ona kosztuje x3 w porównaniu ze zwykła. Jeśli nie chcesz PMO to możesz jeszcze wypróbować Kroon oil, to też holenderski olej (produkowany w Holandii) parametrami wypada całkiem nieźle.
Ostatnio zmieniony 18 lut 2019, o 02:15 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum.

tomek evo
Użytkownik
Auto: Skoda Superb Kombi
Kod silnika: inny
Miasto:
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: tomek evo » 17 lut 2019, o 23:52

PMO w tej cenie mogą być interesująca propozycją. natomiast chwalenie się publicznie 70% zawartością PAO podczas gdy faktyczna jest na poziomie ok 20% jest mało poważne i nie buduje zaufania do marki.
PMO zleca produkcję wymienionej tutaj firmie co nie jest niczym nadzwyczajnym bo inni też tak robią (ale nie wszyscy bo wielu produkuje samodzielnie) ale to nie jest producent tylko marka nie posiadająca własnego zaplecza produkcyjnego, laboratorium itp. Dla mnie zawsze zmiana składu źle świadczy o producencie lub marce. Osobiście tego nie lubię (zwłaszcza gdy zmiany są częste). Valvoline zleca produkcje różnym zakładom i chyba nigdy nie produkował tego tylko 1 zakład. Znam kilka zakładów produkujących dla Valvolin-a w przeszłości. Trzeba uważać w przypadku tej marki na produkty pochodzące spoza oficjalnej dystrybucji bo trafiają się oleje przeznaczone na rynki Afrykańskie a to całkiem inne produkty choć nazwa jest taka sama (np. Max life 10W40). Zresztą nie tylko w przypadku Valvoli-a takie historie się zdarzają bo ulubiony olej Kowalskiego też ma ponoć ten sam problem. Pytajcie sprzedawców o pochodzenie towaru. Jak Sprzedawca jest ogarnięty to powinien wiedzieć co i jak. A najlepiej kupować marki, które mają powtarzalną jakość i nie różnicują produkcji w zależności od Rynku przeznaczenia.
Wracając do PMO to nie jest tak, że było 70% PAO a teraz 20% i zastąpili to jakimś uszlachetniaczem. Baza to tak ok. 80% i dodatków i uszlachetniaczy to jest max 20% a biorąc pod uwagę, że gotowe pakiety dodatków są dostarczane zwykle z nośnikiem to tak takich uszlachetniaczy jest kilka procent. Są oleje dobrze utrzymujące czystość ale bez przesady - jak chcemy czysty silnik to najlepiej dodać Archoila AR9100 - żaden seryjny olej nie da nam takiej poprawy w tym względzie. A wcześniej dobra płukanka szybka bądź taka na dłuższy dystans od Xado a najlepiej Archoil AR2300.
Holendrzy mają kilka marek olejowych i jest tam kilka zakładów produkcyjnych. Osobiście mogę polecić jednego producenta z Holandii wyróżniającego się wysoką jakością za bardzo przyzwoitą cenę (co potwierdzają niezależne badania) i co ważne oferującego produkty o powtarzalnej jakości.
Co do PAO/HC to dobre HC też daje radę i taki olej sprawdzi się w większości przypadków jednak jeśli szukamy czegoś extra to mimo wszystko PAO ma swoje zalety pozwalające na uzyskanie lepszych parametrów i właściwości olejów niż na bazach HC a także zapewnia większa stabilność parametrów w czasie. Nawet 20-30% PAO w oleju jest mile widziane i pozwala często poprawić parametry zmieniając olej z dobrego w bardzo dobry.
I nie ma cywilnych olejów 100% PAO tylko jak coś na 100% bazie PAO i to też naciągane bo dodatki też w czymś trzeba rozpuścić i jakiś ich inny nośnik zastosować. Dodawane są również estry ale oleje PAO-estrowe do cywilnej jazdy to nie najlepszy pomysł. Do profesjonalnego sportu jak najbardziej ale lepiej nie lać takiego oleju "e ciemno" bo można sobie zrobić niechcący szkodę.

MarcinD1984
Nowicjusz

Post autor: MarcinD1984 » 18 lut 2019, o 10:12

tomek evo pisze:
17 lut 2019, o 23:52
Valvoline zleca produkcje różnym zakładom i chyba nigdy nie produkował tego tylko 1 zakład. Znam kilka zakładów produkujących dla Valvolin-a w przeszłości. Trzeba uważać w przypadku tej marki na produkty pochodzące spoza oficjalnej dystrybucji bo trafiają się oleje przeznaczone na rynki Afrykańskie a to całkiem inne produkty choć nazwa jest taka sama (np. Max life 10W40). Zresztą nie tylko w przypadku Valvoli-a takie historie się zdarzają bo ulubiony olej Kowalskiego też ma ponoć ten sam problem. Pytajcie sprzedawców o pochodzenie towaru. Jak Sprzedawca jest ogarnięty to powinien wiedzieć co i jak. A najlepiej kupować marki, które mają powtarzalną jakość i nie różnicują produkcji w zależności od Rynku przeznaczenia.
O bardzo mądry post. Dużo można się dowiedzieć :)

Ja to zrozumiałem tak, że PMO ma oleje w których mają te 70% bazy PAO, jest to linia Racingowa a w olejach cywilnych do zwykłych naszych aut mają PAO 25% a reszta to HC. Pisałem maila do ich działu technicznego i dostałem odpowiedź, że każdy ich olej zawiera PAO (z wyjątkiem 15w40) i ta zawartość waha się w zależności od oleju od np. 10% PAO w 10w40 do 70% w PMO Racing. W przypadku 5w40 czy tam w30 mają 25%, co osobiście i tak uważam za dobry wynik jak na olej za ok 100 zł.

A orientujecie się może czy Millers jest na PAO? Bo kiedyś ten olej uważany był za wzór i zastanawiam się czy tam lecą na PAO czy na HC? Ma ktoś jakieś informacje?

A Ravenol, też ma jedną fajną serię (z PAO w składzie) tylko jest całkiem droga.

arek810316
Użytkownik

Post autor: arek810316 » 18 lut 2019, o 11:17

No własnie ,ravenol VMO nie ma w skladzie PMO ale za to wersja RUP i z aprobata jest dexos 2 jest z PMO ale kosztuje juz ponad 250 zl..
Ostatnio zmieniony 18 lut 2019, o 11:17 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par 5 pkt 8

MarcinD1984
Nowicjusz

Post autor: MarcinD1984 » 18 lut 2019, o 11:32

Chciałeś chyba napisać PAO :P

Czyli VMO nie ma, a ta wersja RUP to własnie ją miałem na mysli, ale jak kosztuje już tyle to nie dziwne, że mogli sobie pozowlić na pełne PAO.

arek810316
Użytkownik

Post autor: arek810316 » 18 lut 2019, o 11:34

:D Tak,tak PAO..

MarcinD1984
Nowicjusz

Post autor: MarcinD1984 » 18 lut 2019, o 11:38

Miałem ochotę własnie przetestować tego Ravenola, bo czytałem, że ta seria jest bardzo dobra, ale nie wiedziałem, że kosztuje aż 250 zł wersja z PAO. To jednak zostanę przy PMO gdzie PAO mają 25% ale za to kosztują 100 zł

arek810316
Użytkownik

Post autor: arek810316 » 18 lut 2019, o 11:45

Dzwonilem przed chwila na infolinie PMO pod numer 665-771-568 i pan mi tlumaczyl ze olej PMO 5w40 ma 71% bazy PAO.... o:o
Juz sam nie wiem, moze ktos z Was zadzwoni jeszcze i napisze bo ja juz zglupialem..
Ostatnio zmieniony 18 lut 2019, o 11:45 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par 5 pkt 8

tomek evo
Użytkownik
Miasto:

Post autor: tomek evo » 18 lut 2019, o 12:09

Jak czasami piszę wprost to jest afera, ze reklama i w ogóle wiec trochę poleciałem ogólnikami.
Co do Millersa to ich produkty z normami C są generalnie na bazach z grupy III a w niektórych przypadkach z udziałem baz grupy IV ale raczej nie będzie to duży udział. Trzeba jednak zaznaczyć, że bazy z grupy III mogą się od siebie różnić jakością i to nawet dość znacznie wiec nawet całkiem bez PAO lub z jego stosunkowo niewielkim udziałem możemy uzyskać zarówno bardzo dobry produkt jak i produkt dość niskiej jakości. Bardzo ważne są również pakiety dodatków i tutaj Millers generalnie dodatków nie żałuje i nie ogranicza się do standardowego pakietu tylko dość hojnie dodaje dodatków (czasami nawet zbyt hojnie tak, że olej przekracza normę C3). Generalnie Millers to taki pewniak tylko dość drogi. Piszę tu o EE longlife C3 5W30 lub ewentualnie EE longlife 5W40.
PMO w cenie ok 100,00 zł bym nie skreślał nawet jak tego PAO jest 20% zamiast 70%. Ravenol ma generalnie bardzo dobre produkty tylko zbyt często zmiana skład i są drobne zastrzeżenia do powtarzalności oraz trzymania parametrów z karty. W każdym razie mogę polecić bo to na pewno lepsze oleje niż zdecydowana większość tego co oferuje rynek.
Eurol ma 3 produkty spełniające normę Dexos 2 z czego 1 wydaje się szczególnie interesujący : Eurol Fluence 5W40 - bardzo fajny olej za ok. 100,00 zł za 5 litrów - genialne parametry na zimno (CCS, temp płynięcia -51 stopni) z niskim noack. Wiem, ze niedługo będzie kompleksowa analiza tego oleju wiec będzie można czarno na białym zobaczyć co i jak ale za tą kasę trudno o lepszy produkt.
Kolejne 2 interesujące produkty to Neste city Pro C3 5W40 o genialnych parametrach oraz zbierające same pochwały Penrite Enviro+5W40. Neste jest u nas marką bardzo niedocenianą bo mają bardzo dobre produkty ale wciąż pozostają marką niszową. Penrite z kolei pojawia się i znika bo ewidentnie kuleje logistyka dostaw. Oba oleje (szczególnie Penrite) dość drogie ale na pewno warte uwagi.
Co do Motula to myślę, że generalnie jest ok. Ale niczym szczególnym nie zachwyca, choć z drugiej strony gwarantuje pewien niezły poziom.
W przypadku Neste, Eurola, Millersa czy Penrite mamy pewność, żę to co dostajemy jest tym co w karcie produktu i nikt nie pozmieniał nam formulacji albo nie jest to produkt przeznaczony na inny rynek. Brak też podrób a weryfikacja sprzedawcy jest prosta.

Dodano po 6 minutach 12 sekundach:
MarcinD1984 pisze:
18 lut 2019, o 12:06
Dzięki za numer, dzwoniłem i pytałem dokładnie jak wygląda sytuacja. Nie wiem czy rozmawialiśmy z tym samym Panem, ale jak się zapytałem to dostałem informację, że takich informacji udzielają, bo wiele sklepów ma jeszcze stare zapasy, i dopóki nie będą mieli pewności, że jest już na sklepach jest nowa dostawa to nie mogą mówić o zawartości PAO 25% bo byłoby to nieprawdą. Ta nowa seria dopiero trafia do niektórych sklepów i chcą aby informacja o 25% była dopiero wtedy kiedy będzie to prawdą. A oleje Racingowe mają wciąż ok 70% i to się nie zmieniło.
Spytaj czemu zredukowali udział PAO z 70 % do 25% i czy w związku z tym cena zostanie obniżona bo przecież koszt produkcji jest zupełnie inny. I skąd wiadomo, ze było te 70%. Niech podeśle widmo (albo widmo odwrócone) to wtedy to będzie wiarygodne.
PS. Ja nic do PMO nie mam ale chyba sami wpadli we własne sidła jak kiedyś Ravenol ale przepraszam ich tłumaczenia nie brzmią zbyt wiarygodnie. Nie zmienia to faktu, że nie należy skreślać tej marki to za te pieniądze to może być bardzo dobra alternatywa.

MarcinD1984
Nowicjusz

Post autor: MarcinD1984 » 18 lut 2019, o 12:18

O penrite tez dużo słyszałem dobrego, ale one cenowo to też koło 250 zł kosztują za 5 litrów, więc cena sporo jak na polskie warunki.

A słyszałeś o takim oleju jak SORT? Kiedys słyszałem, że to nowa marka ale całkiem niezła, tylko ze w necie brak opinii :/ Ciekawe gdzie robią te oleje SORT.

tomek evo
Użytkownik
Miasto:

Post autor: tomek evo » 19 lut 2019, o 21:25

adrevir pisze:
19 lut 2019, o 16:26
"Przelal" mi sie troche dodatek do ON Archoil AR-6900. Jakie moga byc ewentualne negatywne skutki?
Jedyne co to może być niższa kultura pracy silnika z powodu zbyt mocno podniesionej liczby cetanowej. Podwójna a nawet potrójna dawka jest jak najbardziej akceptowalna wiec jeśli nie wlałeś całej 500 ml do baku to możesz spać spokojnie :D . W razie wątpliwości pisz na priv albo zadzwoń do Archoil Polska i poproś Wojtka.

Dodano po 7 minutach 2 sekundach:
Maverick_86 pisze:
19 lut 2019, o 12:26
Ja finalnie zamówiłem Millers EE Longlife 5W40 zobaczymy czy zauważalna będzie cichsza praca silnika i mniejsze zużycie paliwa, bo tak deklaruje producent dla tego rodzaju oleju. 😉 Longlife oczywiście na wyrost, bo i tak zmiana oleju maksymalnie co 15 tys. u mnie.
Bardzo dobry olej jeden z lepszych 5W40 z dexos 2 i z normą c3 w ogóle na rynku. Na zmniejszenie zużycia paliwa (odczuwalne) bym nie liczył i należy pamiętać, że zwykle producenci porównują się do "typowego oleju 5W40" wiec w stosunku do 5W30 to może nawet więcej palić (ale się tego raczej nie zauważy bo różnice raczej minimalne). Czy poczujesz różnice w pracy silnika? Pewnie nie ale to są indywidualne sprawy. Ja na swoim oleju mocno odczułem i to samo wielu Klientów, którzy ten olej zalali ale to już zależy od oleju, oleju co był wcześniej, silnika i przede wszystkim ucha :D
Praca silnika nie jest też wyznacznikiem jakości oleju.

Maverick_86
Użytkownik
Auto: Insignia ST Cosmo
Rok produkcji: 2012
Miasto: Kraków
Postawił piwo: 5 razy
Otrzymał  piwo: 10 razy

Post autor: Maverick_86 » 20 lut 2019, o 07:07

Tomek Evo, a jaki olej masz na myśli pisząc "swój", na którym Ty i klienci poczuli różnice? 😀 Ja też przed kupnem poczytałem o tym Millersie i też stwierdziłem że warto go wziąć na próbę, jak nie będzie zauważalnych efektów przy kolejnej wymianie wracam do dotychczasowego, tańszego Motula.

tomek evo
Użytkownik
Miasto:

Post autor: tomek evo » 25 lut 2019, o 10:34

Ja mam 2.0 TDI i m.in dlatego stosuje olej z normą 504/507 konkretnie Eurol Synthence FS0W30 z Archoilem AR9100. Olej oficjalnie nie spełnia dexos2 (a raczej nikt go nie badał pod tym kątem) co jednak nie znaczy, ze nie można go stosować w 2.0 cdti czy 1.9 cdti bo już w wielu cdti/jtd został zalany a w niektórych więcej niż 1 raz.

tomek evo
Użytkownik
Miasto:

Post autor: tomek evo » 26 mar 2019, o 11:58

Dla mnie niestety PMO straciło wiarygodność ale to nie są złe oleje. Mam akurat innego faworyta w lepkości 5W40 z dexos 2, którego wiarygodność potwierdzona jest badaniami ale generalnie to zastanawiam się czy w 2.0 cdti nawet w lecie nie lepiej będzie zastosować jednak W30.

Dodano po 3 minutach 58 sekundach:
arek810316 pisze:
25 mar 2019, o 23:59
Czy zwracać na % zużycia oleju a przebieg w kilometrach od wymiany do wymiany? Mam zalany Motul 8100 X-Clean C3 5W40 przejechane na nim mam 4 tyś km a zostało mi 55% żywotności oleju..
Wg tego wychodzi ,że nawet nie dojadę do 10tys w ciągu roku..nie patrzeć na żywotność i jeździć np do 12 tyś.czy zmienić jak sie skończy żywotność czyli przed czasem?
Co polecacie,zostać przy tym motulu czy zmienić na PMO 5W40 c3 ? Który lepszy?
Od obydwu lepszy jest ten :
http://www.oil-club.pl/viewtopic.php?f=34&t=181

10-12 tysięcy to raczej bezpieczny interwał wiec bym się tym nie martwił za bardzo.

Awatar użytkownika
dare50
Zapaleniec
Auto: Insignia 4x4 COSMO
Miasto: Wejherowo
Postawił piwo: 30 razy
Otrzymał  piwo: 38 razy

Post autor: dare50 » 26 mar 2019, o 12:03

Czyżbyś nie miał w ofercie PMO ;)

tomek evo
Użytkownik
Miasto:

Post autor: tomek evo » 26 mar 2019, o 12:17

Nie nie mam. Zastanawiałem się nad tym nawet ale na razie sobie odpuszczę. Napisałem wyraźnie, że nie są to złe oleje. Ale olej, który zalinkowałem (link do badania) jest po prostu obiektywnie lepszy.

arek810316
Użytkownik

Post autor: arek810316 » 26 mar 2019, o 18:48

xul pisze:
26 mar 2019, o 06:48
Temat o żywotności gdzieś się był, generalnie jest tak, że auto wylicza wg. jakiegoś algorytmu żywotność (ilość odpaleń, jazda po mieście, autostradzie) i mnie się wydaje, że jest też uwzględniany czas od wymiany (% ile zostało dni do wymiany/365) i brana jest z tego mniejsza wartość. Olej wymieniałeś na początku września?
Olej wymieniałem coś około połowy pazdziernika..

Dodano po 3 minutach 37 sekundach:
Szczerze,to kusi mnie troche ten PMO...25% bazy to i tak chyba ok za te pieniądze..

Dodano po 19 minutach 46 sekundach:
Normalnie , z tymi olejami człowiek ma mętlik w głowie...

Dodano po 21 minutach 54 sekundach:
No własnie,jaka lepkosc? Z tego Eurola to ktory godny polecenia?
Eurol Fluence DXS 5W30 czy Fluence 5W40?
Czy ten Eurol Fluence DXS 5W30 jest lepszy jak Motul 8100 X-Clean C3 5W40 ?

tomek evo
Użytkownik
Miasto:

Post autor: tomek evo » 27 mar 2019, o 10:18

Nie wiem dokładnie o jakich pieniądzach za PMO rozmawiamy ale znając rzad wielkości to tak za te pieniądze to dobry wybór.
Eurol Fluence 5W40 odpowiada bardziej PMO C3 5W40 ale ma jeszcze lepsze parametry (co bardzo ważne potwierdzone w niezależnym labie) i również ma ok. 30% PAO-syntetycznej bazy. Motul X-clean C3 5W40 to też dobry olej ale ani pod względem parametrów ani bazy ani pakietu nie jest lepszy od Eurola.
Eurol Fluence DXS 5W30 należy porównywać bezpośrednio bardziej z olejami o lepkości 5W30. To dobry olej moim zdaniem na poziomie odpowiedników z Motula czy Liqui Moly. Aby mieć bardziej wiarygodny obraz to by trzeba te oleje gruntownie przebadać tak jak zostało to zrobione w przypadku Eurola Fluenca 5W40. Zapraszam na oil-club.pl tam można się zrzucać na badania jak się znajdzie więcej chętnych to można przebadać gruntownie np. osławionego GM Dexos 2 5W30.

Dodano po 1 minucie 31 sekundach:
PS. Ja osobiście wlał bym do 2.0 CDTI dokładnie to samo (mimo braku normy) co leję do swojego 2.0 TDI.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Dyskusje ogólne”