--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuOleje oraz dodatki do diesli CDTI - porady, dobór
-
MarcinD1984
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Lublin
Re: Oleje oraz dodatki do diesli CDTI - porady, dobór
No kiedyś mnie kolega przekonywał, że Motul to przecież premium haha. Nawet nie chciało mi sie go przekonywać, więc ja wiem jakie nastawienie mają ludzie 
-
kecraminsignia
- Zapaleniec
- Auto: Astra J ST
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: LDZ
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 17 razy
Tak jak napisałeś rozpoznawalność produktu. Dlatego ludzie, którzy nie znają branży kupują ten z reklam...
Wysłane z telefonu Nokia 6310i przy użyciu Tapatalka
-
Maverick_86
- Użytkownik
- Auto: Insignia ST Cosmo
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Kraków
- Postawił piwo: 5 razy
- Otrzymał piwo: 10 razy
Ja finalnie zamówiłem Millers EE Longlife 5W40 zobaczymy czy zauważalna będzie cichsza praca silnika i mniejsze zużycie paliwa, bo tak deklaruje producent dla tego rodzaju oleju.
Longlife oczywiście na wyrost, bo i tak zmiana oleju maksymalnie co 15 tys. u mnie.
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Jedyne co będzie mniej to kasy.
Wysłane z mojego NX551J przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego NX551J przy użyciu Tapatalka
-
Maverick_86
- Użytkownik
- Auto: Insignia ST Cosmo
- Miasto: Kraków
- Postawił piwo: 5 razy
Pytając sprzedawcę czy zauważe różnice jak wezmę olej jak wyżej Millersa zamiast dotychczasowego Motula odpowiedział mi dokładnie to samo.
-
adrevir
- Forumowicz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTE
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Płock
- Otrzymał piwo: 2 razy
"Przelal" mi sie troche dodatek do ON Archoil AR-6900. Jakie moga byc ewentualne negatywne skutki?
-
marcin.1987
- Zapaleniec
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Gdańsk
- Otrzymał piwo: 13 razy
Wyprzedzisz Bransona w cywilnym wyścigu o podbój kosmosu 
Zależy o ile przelałeś.
Zależy o ile przelałeś.
-
tomek evo
- Użytkownik
- Auto: Skoda Superb Kombi
- Kod silnika: inny
- Miasto:
Co się stało, że tyle postów poleciało do kosza? Do kolegi z przelanym AR6900D-max (i dla potomności) bo nie wiem czy czytał. Podwójna czy potrójna dawka jest w pełni bezpieczna a nawet jak nalejesz więcej to nic złego się nie stanie. Praca silnika może być gorsza ze względu na zbyt dużą liczbę cetanową.
-
dzamej
- Użytkownik
- Auto: Insignia kombi 4x4
- Miasto: Wałbrzych
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 9 razy
To teraz ode mnie kolejny zapytajnik:
Czy warto do oleju low saps (valvoline synpower C4 5w30) dodać Archoil ar9100, czy może te oleje już posiadają w sobie modyfikatory tarcia?
Czy warto do oleju low saps (valvoline synpower C4 5w30) dodać Archoil ar9100, czy może te oleje już posiadają w sobie modyfikatory tarcia?
-
adrevir
- Forumowicz
- Kod silnika: A20DTE
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Płock
Dzięki za odpowiedź, przelałem niedużo - jakieś 1,5 dawki dalem. Może to autosugestia, ale praca silnika się trochę wyciszyła, mimo że i tak kultura pracy była dobra.tomek evo pisze: ↑21 lut 2019, o 00:47Co się stało, że tyle postów poleciało do kosza? Do kolegi z przelanym AR6900D-max (i dla potomności) bo nie wiem czy czytał. Podwójna czy potrójna dawka jest w pełni bezpieczna a nawet jak nalejesz więcej to nic złego się nie stanie. Praca silnika może być gorsza ze względu na zbyt dużą liczbę cetanową.
Za to coś mu się ostatnio zaczęło rezonować na każdym biegu przy 2,5tys obrotów, mam nadzieje że nie zaczyna się problem z dwumasa.
-
darek0808
- Użytkownik
- Auto: Opel Insignia kombi
- Miasto:
Dokia podobnie jest z żywnością, to olej dla Twojego organizmudokia pisze: ↑18 lut 2019, o 12:27250zł na wymianę oleju to dużo? Chyba nie wymienia się co miesiąc, u mnie jest około czteromiesięczny interwał wymiany. Jeśli miałabym oczekiwać że dobry olej do silnika mojego auta miałby kosztować tyle co jadalny rzepakowy to nie powinnam chyba mieć auta. Dlaczego oszczędzacie na autach własnych? Zaoszczędźcie kupując piwo w Biedronce albo coś![]()
Takie luźne przemyślenia na niedzielę
- dokia
- Ekspert
- Auto: Jaguar E-Pace 250hp
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: z Mazur :)
- Postawił piwo: 261 razy
- Otrzymał piwo: 121 razy
- Kontakt:
Darku, nie zauważyłeś w mojej wypowiedzi czystego sarkazmu?

Tu nie chodziło o te piwo, czy olej z jakiegokolwiek dyskontu, tylko o fakt że no kupują auta nie tanie a potem na wszystkim chcą oszczędzać. Ja uważam że jak się kupuje droższe lepsze auto to nie dla lansu, tylko świadomie że skoro kosztowało to i części kosztują. Ja np olej wymieniam trzy razy częściej niż niektóre osoby które robią to co 30tys km bo niby tak też można , ale nie smęcę że to drogi olej bo wymiana każda 200zl. Nie toleruję sama żadnego druciarstwa przy aucie i nie chciałabym nigdy takiego kupić. Chciałabym kupić od kogoś kto dba o auto tak jak ja, że wszystko wymienione na czas i na oryginalne i przez specjalistów, bo ja nie grzebię się w aucie sama.
A co do rat leasingowych to niepotrzebnie zaczepiasz ten temat bo to jest opcja dla tych co mają działalność i im się to opłaca bo im większa rata tym mniejszy podatek. Nie martw się, oni sobie w działalności wypracują te raty i na dobre żarcie też im starczy. Bo to są ludzie którzy nie boją się pracy i nie narzekają a naprawdę pracują czasem prawie nonstop aby wyrobić ten swój target. Dla osób fizycznych są kredyty na auto i tu może być ten problem o którym piszesz że zostaje te piwo z biedronki

ale zrobiliśmy OT , temat jest o oleju i ja na oleju naprawdę nie oszczędzam. Co już pisałam tutaj, w moim aucie jest tylko jeden silnik, zapasowego nie mam, więc muszę dbać o to co mam, nie? 
Tu nie chodziło o te piwo, czy olej z jakiegokolwiek dyskontu, tylko o fakt że no kupują auta nie tanie a potem na wszystkim chcą oszczędzać. Ja uważam że jak się kupuje droższe lepsze auto to nie dla lansu, tylko świadomie że skoro kosztowało to i części kosztują. Ja np olej wymieniam trzy razy częściej niż niektóre osoby które robią to co 30tys km bo niby tak też można , ale nie smęcę że to drogi olej bo wymiana każda 200zl. Nie toleruję sama żadnego druciarstwa przy aucie i nie chciałabym nigdy takiego kupić. Chciałabym kupić od kogoś kto dba o auto tak jak ja, że wszystko wymienione na czas i na oryginalne i przez specjalistów, bo ja nie grzebię się w aucie sama.
A co do rat leasingowych to niepotrzebnie zaczepiasz ten temat bo to jest opcja dla tych co mają działalność i im się to opłaca bo im większa rata tym mniejszy podatek. Nie martw się, oni sobie w działalności wypracują te raty i na dobre żarcie też im starczy. Bo to są ludzie którzy nie boją się pracy i nie narzekają a naprawdę pracują czasem prawie nonstop aby wyrobić ten swój target. Dla osób fizycznych są kredyty na auto i tu może być ten problem o którym piszesz że zostaje te piwo z biedronki
Radio 357 :)
-
darek0808
- Użytkownik
- Auto: Opel Insignia kombi
- Miasto:
Jasne, ja też dbam ale bez przesady
uwierz mi, coraz częściej obserwuje ludzi, którzy biorą leasing konsumencki (ewentualnie kredyt) lub leasing na jednoosobowe działalności, a później oszczędzają na wszystkim, dlatego o tym napisałem bo to jest zwyczajnie śmieszne (do samochodu verva i najlepszy olej, a dla siebie najtańsze rzeczy) , oczywiście nie wrzucam wszystkich do jednego worka, są też tacy którzy wydają na jedno i drugie, ale niekoniecznie zawsze idzie to w parze 
Zapasowego zdrowia też przecież nie mamy
Zapasowego zdrowia też przecież nie mamy
-
barti922222
- Nowicjusz
- Auto: corsa d 1.3 cdti 90
- Rok produkcji: 2019
- Miasto: rzeszów
Witajcie. co powiecie, lepsze dolewanie 2t do CDTI czy archoil 6900d max? ten archoil lepiej smaruje od 2t?
paliwo lepsze z orlenu czy np Circlek?
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 39 razy
Lepiej smaruje. Mniej spala On. Nie bierze oleju i panewki nie zatrą się
-
tomek evo
- Użytkownik
- Auto: Skoda Superb Kombi
- Miasto:
Archoil AR9100 ma szczególnie sens w olejach z normami ekologicznymi gdyż niejako zastępuje okrojony pakiet dodatków opartych na ZDDP czyli tradycyjny "pakiet ochronny". Nie ma co liczyć, że nie tylko Valvoline ale również inne oleje z normami ekologicznymi będą miały jakieś specjalne modyfikatory tarcia. To nie ten target i nie to zastosowanie.
Dodano po 6 minutach 2 sekundach:
Po pierwsze Archoil AR6900D-max jest dodatkiem dedykowanym i opracowanym pod kątem poprawy własności paliwa. Olej 2T dodany do ON to dobry ale "samodzielny" i tani patent na rozwiązanie problemu małej smarności ON. Niestety ma też swoje wady jak chociażby spadek liczy cetanowej (w przypadku AR6900D-max jest wzrost) oraz możliwych innych niekorzystnych konsekwencji w długim okresie czasu. Nie podejmę się stwierdzenia, ze lepiej smaruje bo to zależy jaki olej 2T użyjesz i w jakiej dawce natomiast Ar6900D-max na pewno działa bardziej kompleksowo - lepiej czyści i zwiększa efektywność spalania oraz podnosi liczbę cetanową.barti922222 pisze: ↑24 lut 2019, o 20:51Witajcie. co powiecie, lepsze dolewanie 2t do CDTI czy archoil 6900d max? ten archoil lepiej smaruje od 2t?
-
Lucjan
Stałem się posiadaczem Insignii z silnikiem 2,0 DT. Chcę zalać olej Motul 8100 X-celan FE 5w30. Czy filtry Filtron będą OK?
- Rooff_
- Zapaleniec
- Auto: Insignia ST przedlif
- Kod silnika: A20DTR
- Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
- Postawił piwo: 9 razy
- Otrzymał piwo: 128 razy
Filtron nie jest zły.
Ja ostatnio założyłem MANN.
Z dobrych to jeszcze Knecht.
Ja ostatnio założyłem MANN.
Z dobrych to jeszcze Knecht.
Pozdrawiam, Michał
*Nie jestem mechanikiem samochodowym! ;)
*Nie jestem mechanikiem samochodowym! ;)
-
kecraminsignia
- Zapaleniec
- Auto: Astra J ST
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: LDZ
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 17 razy
Knecht robi dla GM. To jest ten sam filtr
-
Lucjan
Do Astry montowałem Filtrona i wszystko było OK. Do GM robi też filtron bo właśnie w Astrze OEM GM był identyczny jak Filtron.