--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Insignia A Dokia

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Auto: Jaguar E-Pace 250hp
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2020
Miasto: z Mazur :)
Postawił piwo: 262 razy
Otrzymał  piwo: 121 razy
Kontakt:

Re: Insignia Dokia

Post autor: dokia » 28 sty 2019, o 00:10

Bo 850km i tak zajęło trochę dnia. Właściwie cały, gdyż do domu dotarłam przed 23cią 😀

Ale w trasie super pali. Co widać na fotce poniżej.
Chyba powinnam mieć dwie Insignie, jedną z wielkim silnikiem w trasy oraz dla własnej radości i przyjemności z latania nią i drugą ze śmiesznie małym silnikiem w dieslu po mieście. Wtedy chyba byłabym zadowolona ze spalania nonstop 😂
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Radio 357 :)

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 29 sty 2019, o 23:24

Buluś pisze:
29 sty 2019, o 23:12
pali jak 2.8 ? mi tam 3,2 pali średnio po warszawie 11-12 litrów..
udany silnik to rozwiercone 2.8 czyli 3,6 bez udziwnień przynajmniej :)
No ja nie wiem, moja Omcia B była kosztowna jeśli chodzi o paliwo, i męcząca przy wyprzedzaniu, bo mało miało to koni, ale wspominam ją dobrze. Sprzedałam ją w 2012 roku, a to był rocznik 1994- myślę że w obecnej chwili to golę sobie nią nogi :) tj że poszła już na żyletki - ale fajne było te kilka lat z nią i była fajna noooo..... i ten napęd RWD.. szła bokiem zimą na śniegu :P
Ostatnio zmieniony 31 sty 2019, o 23:37 przez dokia, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 31 sty 2019, o 19:34

Styczniowe "MUSIKI" mojej Lalki
Nie wiem , czy dużo za to płacę , czy nie, ale fakturę już podpisałam. Tarcze Brembo, klocki Ferodo, a opona szt 1 dlatego o 100zł drożej :(

no i patrzę że nr auta to już tylko DOKIA, nawet w moim serwisie jestem już Dokią , wypadło im "B0" o:o

Awatar użytkownika
wassermann
Zapaleniec
Auto: Insignia GSi 2.0T
Kod silnika: B20NFT
Rok produkcji: 2018
Miasto: nec temere, nec timide
Postawił piwo: 3 razy
Otrzymał  piwo: 42 razy

Post autor: wassermann » 31 sty 2019, o 20:15

Tanio :) Miesięczny wynajem kosztuje ..... n razy tyle ;)
Ale jak miałem używaną Vectrę, to mnie wkurzało, że co rusz rachunki za części i umawianie się ze znajomym na robotę. Zawsze coś było nagle do zrobienia albo "właśnie się zanosiło". A że nie znosiłem niesprawności i do tematu podchodziłem ambitnie, to jak po 5 latach podliczyłem tę wymarzoną wówczas Vectrę, to popukałem się w czoło i poszedłem wynająć Insignię, zwłaszcza że w tym czasie byłem już na działalności.

M.

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 31 sty 2019, o 20:21

No ja z tarczami i klockami to wiedziałam od sierpnia bo mi ASO wpisało w uwagach do faktury sierpniowej. Oponkę mam dzięki tż i jego zabowam moim autem, więc to taki "gratis for me" :P

Generalnie mam nadzieję że w najbliższym czasie nic nie zepsuję. Zresztą oszczędzam teraz nawijarkę km w Insigni, bo jednak o leasingu myślę, a od połowy kwietnia do teraz przelatałam moją Insignią 19,5kkm, zastępczym 2kkm, a mazdą ponad 5kkm, więc już mam prawie 28kkm na "moje" wyjazdy. Dlatego "ćwiczę" czy zmieszczę się w założeniach leasingowych :P

lebron233
Nowicjusz
Auto: Opel Omega B FL 3.2
Rok produkcji: 2010
Miasto: Łódź

Post autor: lebron233 » 31 sty 2019, o 23:12

Co za motor miałaś w tej Omedze?

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 31 sty 2019, o 23:23

Szczerze mówiąc to nie pamiętam, odnajdę jutro wprowadzenie jej do dg, to myślę że po VIN tak starym jeszcze ją odnajdę :)

lebron233
Nowicjusz
Auto: Opel Omega B FL 3.2
Rok produkcji: 2010
Miasto: Łódź

Post autor: lebron233 » 31 sty 2019, o 23:28

Odnajdziesz odnajdziesz, nie pękaj :D

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 31 sty 2019, o 23:32

No i niezbyt :)
numer rejestracyjny: BAU 75CN
karta pojazdu: AAA 2886919
numer identyfikacyjny VIN: W0L000021S1069783

i nie wyszukują wyszukiwarki... czyli już się nią golimy?? już poszła na żyletki?

nie mogła mieć mniej niż 2 litry i na pewno była benzyną. I to rzędówka była, więc chyba 2.0, nie? bo 2,5 w dieslu raczej, nie?

Za to obecny mój opel robi za bałwana 😁😂 od niedzieli wieczór nawet nie odpalałam silnika. Długo tak można nie odpalać zimą?

xul
Zapaleniec
Auto: Insignia OPC
Kod silnika: A28NER
Rok produkcji: 2013
Miasto: Katowice (okolice)
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 73 razy

Post autor: xul » 1 lut 2019, o 06:32

Zależy w jakim stanie masz aku i jakie mrozy. Przy sprawnym aku 2 tygodnie nie powinny być problemem, jeżeli nie ma dużych mrozów.

Awatar użytkownika
jurass
Użytkownik
Auto: GS 260 KM 4x4 Elite
Miasto: jesienne
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 4 razy

Post autor: jurass » 1 lut 2019, o 18:58

dokia pisze:
31 sty 2019, o 23:32
I to rzędówka była, więc chyba 2.0, nie? bo 2,5 w dieslu raczej, nie?
Z tego co pamiętam, to była benzyna 2,5 l i klekot 2,2 l, na przykład, ale nie wiem czy w tym roczniku akurat. Ale to pamięć tylko, nie jestem znawcą Omegi, aczkolwiek sam miałem dwulitrowa benzynę.

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 1 lut 2019, o 19:30

Ja nie uważam się za znawcę ani opli ani toyot, mimo, że głównie w tych markach robiłam własne zakupy. Dziwne że po VIN już niewiele widać z tej Omegi, chyba naprawdę już się nią golimy tj nr VIN został zwolniony, skoro brak danych w systemach.

xul
Zapaleniec
Auto: Insignia OPC
Kod silnika: A28NER
Rok produkcji: 2013
Miasto: Katowice (okolice)
Otrzymał  piwo: 73 razy

Post autor: xul » 1 lut 2019, o 19:50

Wg. tego wychodzi 2.0, bo 2.5 i 3.0 to już V-ki

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 1 lut 2019, o 19:57

ja tam się zgadzam, mi wszystko jedno :) na pewno nie mniej niż 2 litry, bo mniejszego to miałam tylko Kadetta i na nim uczyłam się jeździć jak już miałam prawko
xul pisze:
1 lut 2019, o 06:32
Zależy w jakim stanie masz aku i jakie mrozy. Przy sprawnym aku 2 tygodnie nie powinny być problemem, jeżeli nie ma dużych mrozów.
nie wiem w jakim stanie mam aku, nie zmieniałam go jako właściciel a mam ją 3ci rok. Generalnie to ja jestem niecierpliwa i nie czekam, odpalam jak usiądę w fotelu, nie czekam na test kontrolek. I ona pali grzecznie na dotyk póki co. Dziwi mnie to natomiast w maździe, bo tam też nie czekam na test kontrolek i mi przygasa i rzęzi , mimo że akumulator zmieniony wiosną, chyba w japończykach powinno się poczekać na zakończenie testu kontrolek, ale ja zapominam :P

Awatar użytkownika
Rooff_
Zapaleniec
Auto: Insignia ST przedlif
Kod silnika: A20DTR
Rok produkcji: 2012
Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
Postawił piwo: 9 razy
Otrzymał  piwo: 128 razy

Post autor: Rooff_ » 1 lut 2019, o 20:46

W dieslu trzeba czekać na świece żarowe. Benzyna to jedynie na pompkę paliwa, ale to nie powinno być zauważalne ;)
Pozdrawiam, Michał
*Nie jestem mechanikiem samochodowym! ;)

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 1 lut 2019, o 21:14

nie użytkuję żadnego diesla, więc z założenia nie czekam, ale japonka mi przygasa, a Iśka dobrze sobie radzi z odpaleniem nawet jeszcze podczas testu kontrolek

Awatar użytkownika
jurass
Użytkownik
Auto: GS 260 KM 4x4 Elite
Miasto: jesienne
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 4 razy

Post autor: jurass » 1 lut 2019, o 22:58

dokia pisze:
1 lut 2019, o 21:14
japonka mi przygasa
:?:

Za małe literki na avatarku, nie wiadomo dlaczego oczy Ci się tak świecą. Czyżby na myśl o dwóch litrach?

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 1 lut 2019, o 23:02

@jurass, tak ma być i koniec kropka. :P
norbi333 pisze:
3 lut 2019, o 06:39
300 koni w sensownej cenie i stosunkowo młodego auta ciężko będzie znaleźć

Dodano po 28 minutach 14 sekundach:
Cóż, po pierwszej złości doszedłem do wniosku, że skoro brak programu to nie ma sensu obniżanie zawieszenia i większego intercooler. Także w sumie pewnie z 3 tyś zaoszczędzone i to poprawia trochę humor. Także pewnie tylko uzupełnienie pakietu opc i wygluszanie drzwi latem.
Tutaj Ci odpowiem, aby nie bałaganić u Ciebie.
Zdaję sobie sprawę, że moje "chciejstwa" silnikowe będzie trudno spełnić, bo nawet już w tych z USA grzebię.
Gdyby nie to że toyota przespała wiele lat i silniki jej też, to bym pewnie do niej wróciła. Porównując bowiem ogólną trwałość auta i "niepsujność" to dwa światy. Być może wynika to też z faktu, że była mniej skomplikowana, bo silnik wolnossący a nie z turbiną. Ale ja po użytkowanych japonkach ( w tym jednej obecnie) byłam przekonana że łańcuchów rozrządu się nie wymienia!!! Takie też słyszałam opinie że nic się przy tym nie robi i ja nie robiłam przy toyocie mimo że sprzedawałam ją z przebiegiem 270kkm i w mazdolotce też żadnych objawów mimo że ta ma 205kkm obecnie. A moja Insignia przed setką oczekiwała wymiany, i to było moje pierwsze zdziwienie, dlaczego opel jest taki delikatny, dlaczego urwał się ślizg i wszystko tam się rozsypało?. Owszem jak kupowałam Omegę w 2004 to mój tż od razu umawiał ją na serwis aby zmienić pasek rozrządu, a ja też nie mogłam zrozumieć, po co w od razu zakupione auto ładować kasę, no ale i tak powymieniał jakieś dziwne rzeczy i tak- nie miałam nic do gadania, powiedział: "bo tak trzeba".

Jak tu w opinii o ogłoszeniu @Buluś napisał:
Buluś pisze:
2 lut 2019, o 11:06
Przy tym przebiegu I roczniku a w latach 2009-2011 byly najgorsze m32, to skrzynia moze byc juz na wykończeniu, kupując auto z m32 po prostu trzeba mieć zapas na skrzynie tak jak kupując v6 trzeba mieć zapas na łańcuchy I haldexsa
że gdybym kupiła V6 to musiałabym mieć taki zapas? kilkanaście tys na te rzeczy do v6?. Jak kupuję auto, to nie przewiduję zapasu nastu tys zł bo tyle miałabym do auta dołożyć po zakupie. Szybciej je sprzedam niż naście tys zł dołożę.

Modów takich prywatnych już nie zamierzam w Iśce mojej robić, bo nikt tego nie doceni przy zakupie a i koszt mi się nie zwróci.

Ale zainteresował mnie temat wygłuszania drzwi. Być może jestem przewrażliwiona, ale moje nowe drzwi , te które mam od listopada, uważam że za dużo przekazują mi hałasu do wewnątrz. Czy byłoby możliwe, że mi tam wcale nie dano wygłuszenia? Ja to nawet nie wiem z której strony rozbierać tapicerkę aby tam zajrzeć. No ale jeśli nie mam tam wygłuszenia, to reklamacja coś zmieni, czy powiedzą mi że to teraz taki standard w nowych :P :lol:

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 14 lut 2019, o 13:54

Oprócz prezentów, które sama sobie na Walentynki kupiłam :) moja Iśka chce kolejny komplet nowych tarcz, tym razem na tył :lol:
W serwisie Pan powiedział aby tych nie toczyć, bo on tego nikomu nie poleca. A moja Iśka po 3tygodniowym postoju nie może sama dotrzeć rdzy z tylnych tarcz. Wystraszyła mnie trochę w trasie przedwczoraj, bo przy hamowaniu z dużych prędkości słyszałam takie "tutututu" to już miałam strach w oczach, a że wróciłam późnym wieczorem to nic nie było widać. Dopiero rano zobaczyłam że tarcze na tyle nadal są ciemne, gdy przednie jak lustro.

Auto hamuje dobrze, elektryczny ręczny dobrze jej zadek spina, ale w ciągu 2 miesięcy- tak mi określił, powinnam wymienić.

Klocków tam starczy podobno jeszcze na 20tys km, ale to można zostawić stare klocki, czy już muszę zakupić komplet nowego wszystkiego? Nowe klocki brać?

I Pan powiedział że te auto nie jest po to aby stało :P :P :lol:

Ta fotka poniżej to stan na dzisiaj, na teraz, auto po 3tygodniowym postoju, po przelataniu kilku stówek od przedwczoraj nadal ma ciemne tarcze z tyłu :( , to nawet nie wygląda, nie?

Awatar użytkownika
grzegorz13
Zapaleniec
Auto: Insignia 4x4 v6
Kod silnika: A28NET
Rok produkcji: 2009
Miasto: Lubin
Otrzymał  piwo: 10 razy

Post autor: grzegorz13 » 14 lut 2019, o 15:20

A pan sprawdzał na rolkach ? może zacisk się przycina i ukosuje stąd stukanie ! po paru stówkach jakie by nie były rdza musiała by zejść tym bardziej iż klocek był dopasowany do tarczy(ma taki sam kształt jak tarcza) więc rdzę musi zetrzeć
Przy nowych klockach możliwe że zanim się dotrą do tarczy mogą nie równo dociskać i zostawiać ślad rdzy na tarczy. W twoim wypadku raczej problem leży w zacisku ( tłoczek lub śruby i zacisk nie pływa)

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Auta klubowiczów”