--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuKamerka samochodowa do filmowania jazdy videorejestrator
-
wiesiek771
- Forumowicz
- Auto: insignia
- Kod silnika: B20DTH
- Rok produkcji: 2015
- Miasto: Podlasie
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 4 razy
Re: Kamerka samochodowa do filmowania jazdy videorejestrator
Porównaj sobie jeszcze taką
https://allegro.pl/oferta/kamera-rejest ... 7563803059
https://allegro.pl/oferta/kamera-rejest ... 7563803059
-
wiesiek771
- Forumowicz
- Auto: insignia
- Kod silnika: B20DTH
- Rok produkcji: 2015
- Miasto: Podlasie
- Otrzymał piwo: 4 razy
Masz podłączoną ją na stałe pod zasilanie aby był aktywny tryb parkingowy?
czy nie używasz i zasilanie dopiero po stacyjce,bo te super kondensatory to chyba tylko na chwilę.
czy nie używasz i zasilanie dopiero po stacyjce,bo te super kondensatory to chyba tylko na chwilę.
- dokia
- Ekspert
- Auto: Jaguar E-Pace 250hp
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: z Mazur :)
- Postawił piwo: 261 razy
- Otrzymał piwo: 121 razy
- Kontakt:
Na ile Ci starcza powerbank? Ja to chociaż od czasów Iśki nie muszę zmieniać kamery co roku. W toyocie co roku rozwalałam kamerę -paliło mi te auto kamery, tj soczewki w nich. Chyba coś z elektryką miało "nieteges". Obecne kamery w Iśce to chyba jakoś 10+ sztuk zakupionych przeze mnie ogólnie.
Radio 357 :)
- Rooff_
- Zapaleniec
- Auto: Insignia ST przedlif
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
- Postawił piwo: 9 razy
- Otrzymał piwo: 128 razy
Na ten moment mam po stacyjce, a dokładnie podpięte z tyłu pod gniazdo zapalniczki. Jak ją kupowałem to nie było dostępnego modułu Hardwire Kit, a bez niego tryb parkingowy nie działa. A ta opcja zapisu poklatkowego, która jest zamiast, jest beznadziejna.wiesiek771 pisze: ↑1 gru 2018, o 21:19Masz podłączoną ją na stałe pod zasilanie aby był aktywny tryb parkingowy?
Rozważę w niedalekiej przyszłości zakup tego modułu i do tego raczej jakiś powerbank o dużej pojemności, niż np. Cellink Neo lub Graphene. Trochę to za drogie. Ale do momentu jak się zima nie skończy, a właściwie do momentu jak nie przestaną szyby zamarzać w nocy, to tryb parkingowy jest pół-użyteczny
Co do kondesatorów, to mają one za zadanie podtrzymać zasilanie do momentu zakończenia i zapisania aktualnego pliku - żeby utrata zenętrznego zasilania nie uszkdziła pliku.
-
xul
- Zapaleniec
- Auto: Insignia OPC
- Kod silnika: A28NER
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Katowice (okolice)
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 73 razy
Co do power banków, to wg. mnie bardziej opłacalną opcją jest zakup ogniw 18650 po około 4-5zł + modułu powerbank na 6-10 ogniw od majfrenda (musi obsługiwać passthrough lub można zrobić coś takiego https://youtu.be/iqD2u1vjDcA), wtedy uzyskujemy 15-25Ah (około 55-92Wh przy nominalnym 3.7V na ogniwo) w cenie myślę poniżej 100zł. Druga opcja, to aku żelowy do UPS (np.: 12V 9Ah, 108Wh) ładowany np.: z zapalniczki, też powinno poniżej 100zł wyjść. A najwygodniej i bezpieczniej wg. mnie to zakup modułu Hardwire Kit lub Mio Smartbox (ma dodatkowo wyłącznik czasowy).
- dokia
- Ekspert
- Auto: Jaguar E-Pace 250hp
- Kod silnika: inny
- Miasto: z Mazur :)
- Postawił piwo: 261 razy
- Otrzymał piwo: 121 razy
- Kontakt:
@xul, zaintrygowales mnie i mam przez Ciebie kolejne chciejstwo
To jak ja potrzebuję do dwóch kamer i chcę mieć to na tyle gotowe aby nic nie lutować w niej osobiście bo takich kombinacji się boję, to co mam kupic? Z preferencją zakupu w PL i na fakturę VAT bo mi to potrzebne do dg. I sama dam radę podłączyć?

To jak ja potrzebuję do dwóch kamer i chcę mieć to na tyle gotowe aby nic nie lutować w niej osobiście bo takich kombinacji się boję, to co mam kupic? Z preferencją zakupu w PL i na fakturę VAT bo mi to potrzebne do dg. I sama dam radę podłączyć?
Radio 357 :)
-
xul
- Zapaleniec
Jak bez lutowania, to Hardwire Kit i Smartbox odpadająą, to tam trzeba się gdzieś wlutować w zasilanie ew. można użyć takich spinek do wpinania się w przewody. Dodatkowy aku z UPS to też lutowanie (chyba, że ktoś widział gotowy zestaw aku + regulator ładowania). Zostaje rozwiązanie z powerbankiem obsługującym passthrough (jednoczesne ładowanie i używanie). Do zapalniczki dajesz ładowarkę i podpinasz pod wejście ładowania w powerbank (musi być na tyle mocna, że zasili 2 kamery + ładowanie jednocześnie), a kamery podpinasz pod wyjścia powerbanka, a jeżeli powerbank ma tylko jedno wyjście, to przez rozdzielacz. Można użyć też dwóch powerbanków i ładowarek (wtedy może być słabsza), po jednym zestawie na kamerę. Praktycznie tego rozwiązania nie sprawdzałem, ale w teorii wygląda, że będzie działać dobrze
Prywatnie używam powerbanka za jakieś 7zł z ebay + 2 ogniwa 18650 za 12zł z allegro i wszystko działa ok (nie ma passthrough). Na ali widziałem moduły na 6 czy 8 ogniw, jak 2 się połączy jak w na filmiku wyżej to powinny realizować passthrough.
- Rooff_
- Zapaleniec
- Auto: Insignia ST przedlif
- Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
- Postawił piwo: 9 razy
- Otrzymał piwo: 128 razy
Każda kamera będzie podobnie "trudna" w montażu. Chyba wszystkie są mocowane na taśmę dwustronną, więc kwestia dobrego (miejsce) i równego (zachowanie kątów pionowych/poziomych) przyklejenia. Podobnie wszystkie wymagają przeciągnięcia przynajmniej dwóch przewodów - jeden do zasilania, a drugi do tylnej kamery.
U mnie to wyglądało tak, że mając panoramę przewód do tylnej kamery było stosunkowo prosto puścić, ale że lubię porządek to powędrował również przez elastyczną gumę, w której lecą inne przewody do klapy. Kamerka zamocowana na górze przy plastikach klapy. Jeśli chodzi o przednią to również z powodu pedantyczności konieczne było ukrycie kabla zasilającego - powędrował podsufitką do prawego słupka przedniej szyby, później na dół za schowek aż do tunelu środkowego, gdzie podłączyłem go pod zapalniczkę. Opcja z lutowaniem, bo nie chciałem wtyczki cały czas w gnieździe
Można było oczywiście wyciągnąć wtyczkę (konkretnie ładowarkę/zasilacz na USB) obok popielniczki i wetknąć do zapalniczki.
Jak mi się kiedyś przypomni to zrobię zdjęcia efektu, choć to nic nadzwyczajnego
P.S. W przypadku Viofo obie kamerki mają zasilanie z jednej ładowarki - tylnia poprzez tylko jeden przewód sygnałowo/zasilający. Także tu odpada drugi powerbank i kabel do zasilania.
U mnie to wyglądało tak, że mając panoramę przewód do tylnej kamery było stosunkowo prosto puścić, ale że lubię porządek to powędrował również przez elastyczną gumę, w której lecą inne przewody do klapy. Kamerka zamocowana na górze przy plastikach klapy. Jeśli chodzi o przednią to również z powodu pedantyczności konieczne było ukrycie kabla zasilającego - powędrował podsufitką do prawego słupka przedniej szyby, później na dół za schowek aż do tunelu środkowego, gdzie podłączyłem go pod zapalniczkę. Opcja z lutowaniem, bo nie chciałem wtyczki cały czas w gnieździe
Jak mi się kiedyś przypomni to zrobię zdjęcia efektu, choć to nic nadzwyczajnego
P.S. W przypadku Viofo obie kamerki mają zasilanie z jednej ładowarki - tylnia poprzez tylko jeden przewód sygnałowo/zasilający. Także tu odpada drugi powerbank i kabel do zasilania.
-
xul
- Zapaleniec
Wydaje mi się, że @Dokia ma 2 niezależne kamerki, więc trzeba się zastanowić jak to zrobić, na dwóch bez ciągnięcia kabli przez całe auto, ale zajętymi dwoma zapalniczkami i wyższymi kosztami, czy na jednym i ciągnąć kable, ale trochę taniej. A najlepiej oddać w ręce elektronika samochodowego, co ładnie ogarnie i poukrywa, co by nic nie dyndało i nie stukało, jak sami nie chcemy się bawić.
PS: Moja Mio 785 jest na przyssawce, a tyla A20 na taśmie i wszystko na jednym zasilaczu, pociągnięte słupkami i progiem, zasilane z kostki tunelu środkowego przez Smartbox.
PS: Moja Mio 785 jest na przyssawce, a tyla A20 na taśmie i wszystko na jednym zasilaczu, pociągnięte słupkami i progiem, zasilane z kostki tunelu środkowego przez Smartbox.
-
inmar
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Miasto: Jastrzębie Zdrój
- Kontakt:
Przymierzam się do zakupu nowej kamery,stara idzie do dostawczaka a do Isi chciałbym coś przyklejanego z Wi-Fi.Mam na oku dwie sztuki,może ktoś używa ?
https://allegro.pl/oferta/rejestrator-j ... 7722400527
https://allegro.pl/oferta/navitel-r1000 ... 6952781400
- mazmarcin
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST
- Kod silnika: D20DTR
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: Wodzisław Śląski
- Postawił piwo: 18 razy
- Otrzymał piwo: 143 razy
Ja mam taką i polecam:
https://allegro.pl/xiaomi-70mai-rejestr ... 86373.html
Jak chcesz to zrobię zdjęcie w samochodzie, z pozycji kierowcy wcale nie widoczna
https://allegro.pl/xiaomi-70mai-rejestr ... 86373.html
Jak chcesz to zrobię zdjęcie w samochodzie, z pozycji kierowcy wcale nie widoczna
-
Maverick_86
- Użytkownik
- Auto: Insignia ST Cosmo
- Kod silnika: A20DTH
- Miasto: Kraków
- Postawił piwo: 5 razy
- Otrzymał piwo: 10 razy
Marcin a napisz jak ta kamera spisuje się nocą, bo też się przymierzam taka kupić, za dnia wiem że daje radę, a nocą idzie rejestracje odczytać z auta przed tobą z pewnej odległości? U chińskich braci są w bardzo fajnej cenie te kamery. 
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 39 razy
Mam navitelR1000.inmar pisze: ↑15 gru 2018, o 10:32Przymierzam się do zakupu nowej kamery,stara idzie do dostawczaka a do Isi chciałbym coś przyklejanego z Wi-Fi.Mam na oku dwie sztuki,może ktoś używa ?
Ale czy dobra to nie mam pojęcia,bo nie mam porównania z innymi.W nocy tablice aut są nieczytelne.Samo jakość nagrania dosyć dobra.W dzień nie mam pojecia od czego to zależy,ale czasami mijasz się z kimś mając 30-40 km (aczkolwiek najczęściej jak jest nie naprzeciwko,a na skrajnym pasie ) i nie odczytasz tablic,a innym razem jedziesz 90 km/h i mijającego auta odczytasz .Ale generalnie jakość filmów dobra.W sumie oglądając fimiki w necie innych kamer to ta zdecydowanie na plus.Nie wiem jak będzie latem pod słońce.Wada ,ze bateria trzyma kilka sekund.WIFI dosyć wolno działa i mały zasięg.Nie wiem od czego zależy albo nie umiem włączyć.W trybie czuwania (reagowanie na ruch) kamera pokazuje prędkość auta.Ale w normalnym trybie jak jadę już tego nie ma.
- mazmarcin
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST
- Kod silnika: D20DTR
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: Wodzisław Śląski
- Postawił piwo: 18 razy
- Otrzymał piwo: 143 razy
Nie ma jak bo jest niżej i głębiej.
Trochę maski widać
Dodano po 4 minutach 18 sekundach: