--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Oleje oraz dodatki do diesli CDTI - porady, dobór

ODPOWIEDZ
norbi333
Ekspert
Auto: INNE
Rok produkcji: 2020
Miasto: Suwałki
Otrzymał  piwo: 39 razy

Re: Oleje oraz dodatki do diesli CDTI - porady, dobór

Post autor: norbi333 » 11 paź 2018, o 06:32

Bodex pisze:
10 paź 2018, o 22:21
, że mnie jak i innym silniki się zacierajá ? Bez róźnicy , czy szybko , czy wolno jeżdżą ? A smarowane sá od piczątku tym GM ?
Na oleju Motul również się zacierały.Tysiącom innych ludzi nie zacierają się
Bodex pisze:
, od tych analiz, które wiele pokazują , dla tych co to rozumią i chcą doszukać się różnicy .
Ciekawe,bo masz podane analizy robione przez Rosjan,które wiele pokazują
Bodex pisze:

Insynuacje, manipulacje to jego metoda .
Powiedziałem bym,że to Wasza metoda. Jak testy pokazują nie po Waszej myśli to nie ten kraj (a pan TomekEVO wrzucał swego czasu parametry super oleju dostępnego w Rosji) .Podobnie z Tobą.Jak nie po Twojej myśli to nie odpowiesz wprost ,a jakieś cytaty nie na temat ,zły rozmiar i tak dalej

hubertus
Zapaleniec
Auto: Insignia 2,0 cdti
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2010
Miasto:
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: hubertus » 11 paź 2018, o 06:56

Jeśli olej jest od @tomek evo to nie ma najmniejszych wątpliwości. Wtedy analizy z innego kraju jak i sam olej w wielu krajach jest taki sam. A jeśli olej nie jest od niego to już wszystko jest możliwe.
Bodex pisze:
10 paź 2018, o 21:41
Nie sądzicie , po takich atakach na Tomka , że wam nie warto nic pokazać, udowadniać ?
Po prostu was olał, jak i ja .
Kim wy jesteście ? Wyrocznią jakąś albo innym sądem najwyższym ?
Łącznie z tym nadętym wodzirejem ? Niczego nie jesteście warci , myślicie , że jak wy się na czymś znacie dobrze to już nikt po za wami nie jest mądrzejszy od was ?
Wysłane z mojego ASUS_X00TD przy użyciu Tapatalka
I kto to napisał? Człowiek, któremu udowodniłem, że kłamał. Tak można się pomylić ale ty myliłeś się aż cztery razy w sprawie przebiegu jednej wymiany oleju. Nie sądzisz, że za dużo pomyłek jak na jedna sprawę. O tym, że pisałeś, że wymiany robisz co 15 tys km już nie wspominam. Jak myślisz jesteś wiarygodny dla innych pisząc w ten sposób?
Skoro ty i Tomek nas olaliście to po co tu wchodzicie?

Bodex

Post autor: Bodex » 11 paź 2018, o 11:43

Nie pisz nowych insynuacji bo i tak nie czytam

tomek evo
Użytkownik
Auto: Skoda Superb Kombi
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2011
Miasto:

Post autor: tomek evo » 11 paź 2018, o 12:05

dokia pisze:
10 paź 2018, o 20:20
a nie możesz im pokazać? skoro tak ich pragną??
Już wklejałem. Jak nie ma to znaczy, że moderator usunął.

Dodano po 4 minutach 15 sekundach:
hubertus pisze:
11 paź 2018, o 06:56
Jeśli olej jest od @tomek evo to nie ma najmniejszych wątpliwości. Wtedy analizy z innego kraju jak i sam olej w wielu krajach jest taki sam. A jeśli olej nie jest od niego to już wszystko jest możliwe.
Bodex pisze:
10 paź 2018, o 21:41
Nie sądzicie , po takich atakach na Tomka , że wam nie warto nic pokazać, udowadniać ?
Po prostu was olał, jak i ja .
Kim wy jesteście ? Wyrocznią jakąś albo innym sądem najwyższym ?
Łącznie z tym nadętym wodzirejem ? Niczego nie jesteście warci , myślicie , że jak wy się na czymś znacie dobrze to już nikt po za wami nie jest mądrzejszy od was ?
I kto to napisał? Człowiek, któremu udowodniłem, że kłamał. Tak można się pomylić ale ty myliłeś się aż cztery razy w sprawie przebiegu jednej wymiany oleju. Nie sądzisz, że za dużo pomyłek jak na jedna sprawę. O tym, że pisałeś, że wymiany robisz co 15 tys km już nie wspominam. Jak myślisz jesteś wiarygodny dla innych pisząc w ten sposób?
Skoro ty i Tomek nas olaliście to po co tu wchodzicie?
Bzdury piszesz. Jak kupisz ode mnie GM-a to ja Ci nie zagwarantuje jakie on ma parametry bo nie mam dostępu do kart technicznych, na których mógłbym się oprzeć. I tak samo jest z wieloma innymi olejami. Jak kupisz Millersa, Penrite, Eurola czy np. Neste (i wiele innych marek) to jestem Ci w stanie przyporządkować odpowiednią kartę techniczną do konkretnego oleju. Tak trudno to zrozumieć?

Dodano po 7 minutach 25 sekundach:
norbi333 pisze:
11 paź 2018, o 06:32
Bodex pisze:
, że mnie jak i innym silniki się zacierajá ? Bez róźnicy , czy szybko , czy wolno jeżdżą ? A smarowane sá od piczątku tym GM ?
Na oleju Motul również się zacierały.Tysiącom innych ludzi nie zacierają się
Bodex pisze:
, od tych analiz, które wiele pokazują , dla tych co to rozumią i chcą doszukać się różnicy .
Ciekawe,bo masz podane analizy robione przez Rosjan,które wiele pokazują
Bodex pisze:

Insynuacje, manipulacje to jego metoda .
Powiedziałem bym,że to Wasza metoda. Jak testy pokazują nie po Waszej myśli to nie ten kraj (a pan TomekEVO wrzucał swego czasu parametry super oleju dostępnego w Rosji) .Podobnie z Tobą.Jak nie po Twojej myśli to nie odpowiesz wprost ,a jakieś cytaty nie na temat ,zły rozmiar i tak dalej
To, ze olej jest dostępny w Rosji to nie znaczy, ze jego parametry w Polsce z automatu są inne. Są firmy, które różnicują produkty w zależności od rynku a są takie, które mają identyczny produkt na każdy rynek. Z tego co mi wiadomo GM-a produkuje kilka zakładów produkcyjnych i jest bardzo prawdopodobne, że to są różne oleje na różne rynki w zależności od zakładu produkcyjnego i nie ma w tym nic nadzwyczajnego bo to normalna praktyka.

norbi333
Ekspert
Auto: INNE
Rok produkcji: 2020
Miasto: Suwałki
Otrzymał  piwo: 39 razy

Post autor: norbi333 » 11 paź 2018, o 12:42

Poległem.
tomek evo pisze:
11 paź 2018, o 12:17
To, ze olej jest dostępny w Rosji to nie znaczy, ze jego parametry w Polsce z automatu są inne.
tomek evo pisze:
10 paź 2018, o 15:06
Dla mnie problem jest taki, że ten olej na rynek Rosyjski może być całkiem inny niż na nasz rynek.
Szczerze ,ale dla mnie osobiście to już przestałeś być wiarygodny

hubertus
Zapaleniec
Auto: Insignia 2,0 cdti
Rok produkcji: 2010
Miasto:

Post autor: hubertus » 11 paź 2018, o 14:23

Więc nie czytaj Skoro nie jesteś zainteresowany daj innym sobie podyskutować.
@tomek evo tak wiem. Jeśli jakaś marka ci nie pasuje to może być podrabiana. W innym kraju może być inna. Nie wiadomo czy parametry zgadzają się z tym co jest w karcie. A jak jakaś marka ci pasuje to wszystko jesteś w stanie przytoczyć. Rozumiem, że z każdej bańki wysłanej klientowi pobierasz próbki i jesteś w stanie przytoczyć. Bo te oleje nie mają prawa różnić się parametrami od tego co jest w kartach a inne jak najbardziej mają takie prawo a w zasadzie to pewnie i tak się różnią. Taka mniej więcej jest twoja linia. Z jednej strony da się wszystko przedstawić a z drugiej na pewno coś jest nie tak. Tylko jak zwykle brak dowodów i tu i tu. Jak to u ciebie bywa.

tomek evo
Użytkownik
Miasto:

Post autor: tomek evo » 11 paź 2018, o 17:29

Ty znowu swoje. Tylko to niestety nie ma wiele wspólnego z rzeczywistością. To jest właśnie manipulacja i wmawianie bredni. To co na innych forach jest oczywistością na tym forum za sprawą kilku osób to kłamstwa i manipulacje. Prosiłem cie odpuść sobie ataki personalne i pisz merytorycznie ale widocznie ty tak nie potrafisz. Niestety ale chyba trzeba poprosić moderatora aby zamknął ten wątek bo takie dyskusje nie prowadza do niczego a szkoda może są użytkownicy, którzy chcieli by się czegoś ciekawego dowiedzieć. Ja w każdym razie nie mam zamiaru prowadzić dyskusji w ten sposób.

Awatar użytkownika
grzegorz13
Zapaleniec
Auto: Insignia 4x4 v6
Kod silnika: A28NET
Rok produkcji: 2009
Miasto: Lubin
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 10 razy

Post autor: grzegorz13 » 11 paź 2018, o 19:21

tomek evo pisze:

To, ze olej jest dostępny w Rosji to nie znaczy, ze jego parametry w Polsce z automatu są inne. Są firmy, które różnicują produkty w zależności od rynku a są takie, które mają identyczny produkt na każdy rynek. Z tego co mi wiadomo GM-a produkuje kilka zakładów produkcyjnych i jest bardzo prawdopodobne, że to są różne oleje na różne rynki w zależności od zakładu produkcyjnego i nie ma w tym nic nadzwyczajnego bo to normalna praktyka.
Wiele piszesz a niczego konkretnie ! powyżej napisałeś iż wiesz w jakich zakładach produkują olej GM dlatego proszę podziel się wiedzą ponieważ inaczej będzie to oznaczać dokładnie co zarzucasz mi i innym ! To gdzie i kto produkuje GM wiele wyjaśni i zamknie temat a przede wszystkim dowiemy się co to za marka olejowa go stworzyła bo na pewnie nie GM tylko podaj wiarygodne źródło ok
Jak tego nie podasz to znaczy że jesteś lejwoda co potrafi tylko siebie promować i reklamować na różnych forach ! i wszystkich przy tym oczerniać co mają inne zdanie
Pokaż wszystkim że się mylę :o wówczas Cię przeproszę za lejwodę

Awatar użytkownika
grzegorz13
Zapaleniec
Auto: Insignia 4x4 v6
Kod silnika: A28NET
Miasto: Lubin
Otrzymał  piwo: 10 razy

Post autor: grzegorz13 » 11 paź 2018, o 19:44

Panowie proszę zrobić miejsce na odpowiedź kto i gdzie produkuje olej dla GM
to w tej chwili najważniejsze pytanie ! choć już z góry wiem że zostanie bez odpowiedzi co trafnie przewidział hubertus
Czy jest prorokiem
Nie ponieważ do tomek evo nas przyzwyczaił
Lecz chciałbym się mylić
Więc panowie czekamy na odp tomka ok

Awatar użytkownika
IBZI
Moderator
Auto: Insignia 2.0
Rok produkcji: 2013
Miasto: Gliwice
Postawił piwo: 8 razy
Otrzymał  piwo: 42 razy

Post autor: IBZI » 12 paź 2018, o 09:17

Panowie, nie możecie sobie popisać na PW? Co kilka ostatnich postów ma wspólnego z tematem?
Wieczorem posprzątam, ale proszę więcej nie zaśmiecać tematu.

EDIT: Wstępnie posprzątane.
Przypominam. Temat brzmi: "Oleje oraz dodatki do diesli CDTI - porady, dobór"!

Awatar użytkownika
zubek
Zapaleniec
Auto: IB/ST
Kod silnika: B20DTH
Rok produkcji: 2017
Moje auto: viewtopic.php?f=53&t=8662
Miasto: WWL
Postawił piwo: 23 razy
Otrzymał  piwo: 58 razy

Post autor: zubek » 18 paź 2018, o 15:52

Ten mobil ESP w detalu kosztuje ok. 180zł. /5l. a GM ok. 80 zł. /5l., więc ASO dorzuca % i wychodzi różnica.

JaMi
Użytkownik
Auto: Insignia B kombi
Miasto: Warszawa
Otrzymał  piwo: 12 razy

Post autor: JaMi » 18 paź 2018, o 16:52

w każdym ASO od lat (a różne marki posiadałem/posiadam) przyjeżdżałem ze swoim olejem, zakupionym za rozsądne pieniądze w tanim sklepie. Najczęściej był to ten sam olej, co lało ASO, tyle, że 2-3 razy tańszy. Nigdy nie odważyli się robić problemów, czasem zdarzały się wpisy "własny olej", zawsze z adnotacją jaki to był olej.
Z insignią jeszcze nie wiem jak będzie, bo jeden przegląd był i poszedł olej GM bez uzgodnienia ze mną

Awatar użytkownika
yerry
Prezes ICP
Auto: Insignia B GS
Kod silnika: B20NFT
Rok produkcji: 2018
Moje auto: viewtopic.php?f=52&t=8653
Miasto: Kraków
Postawił piwo: 26 razy
Otrzymał  piwo: 99 razy
Kontakt:

Post autor: yerry » 18 paź 2018, o 22:45

Tytuł wątku: Oleje oraz dodatki do diesli CDTI - porady, dobór. Porady i dobór, czyli miejsce gdzie użytkownicy forum otrzymają poradę jaki zastosować olej czy dodatek. Nie jest to miejsce do dywagacji który olej lepszy, a który gorszy bo o tym było w innym wątku.
I informuję, jak tylko pojawią się posty niezgodne z przeznaczeniem wątku to posypią się bany.
Wymiana na HMI2.5 z Android Auto CarPlay | Aktywacja Android Auto | Aktywacja kamery cofania
https://insipro.pl/

P405
Zapaleniec
Auto: Insignia CDTI
Kod silnika: A20DTH
Miasto: Leszno
Otrzymał  piwo: 28 razy

Post autor: P405 » 25 paź 2018, o 21:11

Pojawiają się jeszcze lepsze oleje Ravenol
https://motofocus.pl/informacje/nowosci ... ow-ravenol

Wysłane z mojego NX551J przy użyciu Tapatalka

tomek evo
Użytkownik
Miasto:

Post autor: tomek evo » 26 paź 2018, o 17:08

grzegorz13 pisze:
10 paź 2018, o 21:16
Nie może bo ma ale nie pokaże czyli nie ma ! a jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądza czyli tak jak pisał kolega wyżej
Już pokazywałem. Znajdź sobie na forum albo jak jest usunięte to sam wygoogluj.

Dodano po 2 minutach 29 sekundach:
grzegorz13 pisze:
11 paź 2018, o 19:21
tomek evo pisze:

Wiele piszesz a niczego konkretnie ! powyżej napisałeś iż wiesz w jakich zakładach produkują olej GM dlatego proszę podziel się wiedzą ponieważ inaczej będzie to oznaczać dokładnie co zarzucasz mi i innym ! To gdzie i kto produkuje GM wiele wyjaśni i zamknie temat a przede wszystkim dowiemy się co to za marka olejowa go stworzyła bo na pewnie nie GM tylko podaj wiarygodne źródło ok
Jak tego nie podasz to znaczy że jesteś lejwoda co potrafi tylko siebie promować i reklamować na różnych forach ! i wszystkich przy tym oczerniać co mają inne zdanie
Pokaż wszystkim że się mylę :o wówczas Cię przeproszę za lejwodę

Nigdzie nie napisałem, ze wiem kto produkuje olej Gm. Napisałem coś wprost przeciwnego. A pytanie kto go produkuje sam zadawałem kilka razy.

Awatar użytkownika
Major601
Użytkownik
Auto: Opel Astra H
Kod silnika: A18XER
Miasto: Siemianowice Śląskie / Czechowice Dziedzice
Otrzymał  piwo: 4 razy

Post autor: Major601 » 22 lis 2018, o 08:48

Dla pytających o B20DTH...
Zacząłem stosować od około 3000km olej do 2T - efekty są widoczne poprzez spokojniejszą - miększą pracę na zimnym silniku, na razie LM 1052, ale w planach mam też wypróbować Monzol. Zobaczymy ile będzie schodzić AdBlue przy dłuższej eksploatacji, co do DPF wypalanie bez zmian, spalanie również bez zmian - przebieg aktualny 95000km

markrk
Użytkownik
Auto: Insignia
Miasto:
Postawił piwo: 3 razy
Otrzymał  piwo: 3 razy

Post autor: markrk » 23 lis 2018, o 23:59

Będzie pracował jakby bardziej miękko po dodaniu LM 1052....z tym że lepiej byłoby obserwować korekcje wtryskiwaczy.
W poprzednim moim aucie w silniku hdi korekty wróciły do wartości fabrycznych, byłem zaskoczony bo faktycznie coś to dało.W silniku B20DTH na razie nic nie dolewam...skupiam się na tankowaniu paliwa bez dodatku bio tzw.fame.
Paliwo w sezonie zimowym bez fame dostaniemy na circle k miles plus i od początku grudnia lotos zimowy iz40.

Awatar użytkownika
Major601
Użytkownik
Auto: Opel Astra H
Kod silnika: A18XER
Miasto: Siemianowice Śląskie / Czechowice Dziedzice
Otrzymał  piwo: 4 razy

Post autor: Major601 » 24 lis 2018, o 00:55

Ja przez ponad 90000km nie dolewałem nic, paliwo tylko Circle to droższe lub Orlen Verva. Wtryski zaczęły bardziej hałasować, wiec po długiej lekturze tego i innych forum zacząłem dolewać, mam zamiar to robić przynajmniej do końca zimy. Korekcji nie potrafię sprawdzić OPcomem nawet tym z Adako, nadal nie ma aktualizacji i z silnikiem niespecjalnie da się cokolwiek...

markrk
Użytkownik
Auto: Insignia
Miasto:
Postawił piwo: 3 razy
Otrzymał  piwo: 3 razy

Post autor: markrk » 24 lis 2018, o 09:44

Orlen verve sobie odpuść. ...albo sprawdz karty charakterystyki tego paliwa na stacji-zobaczysz ze parametry tego paliwa są takie same jak zwykłego diesla za wyjątkiem dodatku o nazwie "verva"zawartość bio "fame" jest taka sama...

kecraminsignia
Zapaleniec
Auto: Astra J ST
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2013
Miasto: LDZ
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 17 razy

Post autor: kecraminsignia » 24 lis 2018, o 15:19

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ