--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Oleje, dodatki do diesli - dyskusja o parametrach, właściwości, testy

VIN, znalezione na allegro itp.
ODPOWIEDZ
Bodex

Re: Oleje, dodatki do diesli - dyskusja o parametrach, właściwości, testy

Post autor: Bodex » 4 paź 2018, o 16:34

A ty w ogule wiesz jak edytować cytaty by nie było sklejone ?
Pisze się
... cytat ..
.

I wtedy to wygląda , a nie masło maślane .

Poprawiłem , to błąd z wklejenia z gmeila , rok 17 miał być jako pierwszy.

Pokaż mi gdzie jest coś co kłamię ? Bo ja i inni znamy twoje ubeckie metody, jak się ktoś nie daje to go ośmieszyć , lub podważyć wiarygodność.
Ubeckie lub polityków mirsz, marsz.

A ja ci pokazuję konkrety , ty zaś nie Obrazek.

To jeszcze raz : podając nr rejstracji RLE24330 można otrzymać infp

Milleres EE nano 5w40
Zalanie

Milleres 2 października 2017 , 232 tys km - dane AutoBajex Bosch serwis Stare Miasto

Wymiana rozrządu w ASO i oleju na GM 5w30
Kwiecien 2018 251 tys. Dane Auto Styl Krasne aso Oplel

Zatarcie 20 lipca 2018 - 265 tys. Dane z umowy sprzedaży , od zatarcia do sprzedaży nie jeździł , tylko laweta.

Czyli Milleres 19 tys.
GM 14 tys.

Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka

Ostatnio zmieniony 4 paź 2018, o 16:34 przez Bodex, łącznie zmieniany 1 raz.

hubertus
Zapaleniec
Auto: Insignia 2,0 cdti
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2010
Miasto:
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: hubertus » 4 paź 2018, o 16:38

Chcesz jeszcze raz to masz. A posklejałem specjalnie by mniej miejsca zajęło.
hubertus pisze:
28 wrz 2018, o 15:41
To ciekawe co piszesz. Bo ja znalazłem np to
Bodex pisze:
30 lip 2018, o 18:15
Widzisz analizując w stecz , w zimie po komunikacie miał przy - 10 st C dziwne odpalenie, że od razu po starcie coś wyło głośno , pisałem o tym na forum ze chyba bendix przymroziło, a teraz wiem że to panewka nie miała smarowania i darło metal o metal, było to 1 raz , olej GM
Uszczelkę zmieniłem 6 miesięcy później i potem zalewałem LM 5w30 2x i nast Milleres 5w40 . Jeździłem z uszkodzoną panewką ponad 60 tys km i na pewno przy starcie było niskie ciśnienie olej Milleres dawał radę , a opel permamentnie nie informował o tym jakby celowo.
Z autem @Bodex stało się to co z całą masą innych na forum bez względu na jakim oleju jeździły. Jak się okazuje już wcześniej były sygnały, że będzie problem jak u wielu innych. Uszczelkę zmieniono. Do panewek nikt nie zaglądał.
Bodex pisze:
13 kwie 2018, o 11:11
No to macie.
Analiza:
Milleres EE nano 5w40 , dokładnie 21 tyś przebiegu.
Insignia , 2,0 160 ps , automat 252 tys km .
Do paliwa stosowany olej LM 2T Obrazek

@Bodex to nie ta sama analiza z przed kilku stron gdzie pisałeś, że po 17 lub 18 tys robiona? W kwietniu było to 21 tys km. Teraz 17 lub 18 tys. Bo na ostatnich kilku stronach dwa te wyniki podawałeś. Jak to tak naprawdę z tym przebiegiem było 17, 18, 21 tys a może 15 tys?
Bodex pisze:
27 wrz 2018, o 14:01
Obiecałem test oleju to jest.

1. Olej po przebiegu 17 tys.km mocno eksploatowany na autostradach był czysty, w każdym razie nie czarny jak asfalt.

Milleres 5w40 18 tys km
Obrazek

Widzę ktoś tu z Morawieckiego przykład bierze.
Bodex pisze:
16 lip 2018, o 16:12
pawellier pisze:5w40 ? Gdzieś słyszałam że nie nadaje się do silników z pdf ale nie jestem na 100% pewien

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
W instrukcji jest napisane 5w30 lub 5w40.
Lepkość dobiera sie do stanu silnika i jego warunków pracy.
Już 3 wymiany co 15 tys i jest ok, a pracuje ciszej znacznie , ja mam 264 tys

Awatar użytkownika
IBZI
Moderator
Auto: Insignia 2.0
Rok produkcji: 2013
Miasto: Gliwice
Postawił piwo: 8 razy
Otrzymał  piwo: 42 razy

Post autor: IBZI » 4 paź 2018, o 17:27

@Bodex nie wiem, jakie doświadczenie masz z ubeckimi metodami, ale zapewniam Cię, że wedle mojej wiedzy @hubertusowi daleko do tego.

Panowie - dyskusję obserwuję i póki nie przekraczacie granic regulaminu oraz nie odbiegacie od tematu, to nie interweniuję.
Proszę jednak powyższe mieć na uwadze pisząc kolejne posty.

Awatar użytkownika
grzegorz13
Zapaleniec
Auto: Insignia 4x4 v6
Kod silnika: A28NET
Rok produkcji: 2009
Miasto: Lubin
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 10 razy

Post autor: grzegorz13 » 4 paź 2018, o 19:53

Bodex napisał
No szukam.przyczyny , a oni nie .
Przyczyną główną jest brak smarowania , może to być dłuvofalowo lub nagle.
czyli nie jesteśmy dziś w stanie ustalić na jakim oleju się to stało i z jakiej przyczyny choć ja obstawiam dostanie się do oleju ON a jak wiadomo to on potrafi bez problemu zerwać film olejowy ! Bodex piszesz też głupoty że Opel zaleca wymianę co 30 tyś ponieważ jest tam informacja że według wskazań komputera a ten wyrzuci wymianę wcześniej i napisałeś że ktoś wcześniej tak wymieniał olej (4x na 130 tyś czyli ignorował wskazania komputera )i to może być przyczyna że przytarł już wówczas panewki a wyszło u Ciebie ! Ja takie rzeczy sprawdzam przed zakupem a jeśli kupiłeś i wiedziałeś o tym to powinien mieć świadomość co za tym idzie i jakie może mieć konsekwencje ! Może dlatego badałeś stan zużycia oleju a mogłeś zamiast tego zlecić wymianę panewek i dziś nie miałbyś żalu że zatarł Ci się silnik ! To były twoje decyzje mniej lub bardziej świadome i nie zrzucaj tego na winę oleju ponieważ na to złożył twój i poprzedniego właściciela stosunek do eksploatacji auta ! skoro w de te silniki potrafią wytrzymać po 400 tyś km to nie może być to całkiem zły silnik !

kecraminsignia
Zapaleniec
Auto: Astra J ST
Kod silnika: A20DTH
Miasto: LDZ
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 17 razy

Post autor: kecraminsignia » 4 paź 2018, o 20:05

Sprawdzasz panewki przed zakupem auta?
Fakt są auta takie auta co robią po 400 i nawet było pokazane na forum że dużo więcej ale ile z nich miało wymieniony silnik było w tym coś grzebane? Ciekawe jednak jest to że część ma 200kkm i padnięty a część robi 2x 3x tyle i jeżdżą. Tu trzeba znaleźć przyczynę... Olej, prędkości, interwały, wady materiałów, ON w oleju czy jeszcze inne nie określone przyczyny? Może wszystko naraz?

Bodex

Post autor: Bodex » 4 paź 2018, o 20:31

IBZI pisze:@Bodex nie wiem, jakie doświadczenie masz z ubeckimi metodami, ale zapewniam Cię, że wedle mojej wiedzy @hubertusowi daleko do tego.

Panowie - dyskusję obserwuję i póki nie przekraczacie granic regulaminu oraz nie odbiegacie od tematu, to nie interweniuję.
Proszę jednak powyższe mieć na uwadze pisząc kolejne posty.
Ok Ibzi , przechodze do milczenia, tzn posty Hubertusa nie czytam , ten kolega forumowy mnie irytuje, manipuluje cytatani, szuka wyciąga z przed połowy roku, a sam nic nie wnosi do tematu , neguje wszystko co kto napisze, nie docierają do niego żadne fakty, on wie najlepiej , tak ja to widzę.
Czy ja wyciągam jego cytaty? Nie bo , mam to gdzieś.
Ale dobra.

Jeszcze wam obliczę jaka lepkość GM byłaby przy 19 tys km i przy 30 tys km.

Dodano po 12 minutach 15 sekundach:

grzegorz13 pisze:Bodex napisał
czyli nie jesteśmy dziś w stanie ustalić na jakim oleju się to stało i z jakiej przyczyny choć ja obstawiam dostanie się do oleju ON a jak wiadomo to on potrafi bez problemu zerwać film olejowy ! Bodex piszesz też głupoty że Opel zaleca wymianę co 30 tyś ponieważ jest tam informacja że według wskazań komputera a ten wyrzuci wymianę wcześniej i napisałeś że ktoś wcześniej tak wymieniał olej (4x na 130 tyś czyli ignorował wskazania komputera ) !
Grzegorz , nie ignorował. W mojej wersji softu na początku sam zmieniałem wg zaleceń komputera i po 28 tys wskazywał 7% .
Ten Milleres 19 tys cos koło 40 parę%
Ten GM po 14 tys 56%

Może potwm GM się zorientowało , że 30 to za dużo i poprawili soft i wam, a zwłaszcza w poliftach liczy inaczej.

Tak czy owak potwierdza się teza, żeby kupować zawsze polifta , bo poprawiono choroby wieku dzieciecego.

Grzegorz rozumię, że masz wątpliwości i pytasz , tykko no ja nie mam nic do ukrycia , bo auto to już historia i nie mam powodu ściemniać, a chetnie odpowiem.

ON na pewno się przyczynia , ale olej o słabym filmie, a taki 5w30 c3 jest też sie przyczynia.
Jest to olej eco LL w tym jest zamiar by mało palił, była niska emisja spalin , a ochrona silnika jest na ostatnim miejscu

hubertus
Zapaleniec
Miasto:

Post autor: hubertus » 5 paź 2018, o 08:04

@Bodex ja niczym nie manipuluje ja wklejam tylko twoje posty w których pogrubioną czcionka pokazuje gdzie oszukujesz forumowiczów.
@kecraminsignia przyczyna zatarcia się silników pokazana została w innym temacie o obracających się panewkach. To odpowiada też na twoje pytanie, że jedne jeżdżą a inne się zacierają. Jedne zacierają się wcześniej drugie później. Tak samo było w 1,9 BXE jedne się zacierały inne nie. A przyczyną jest tu i tu wada panewek polegająca na łuszczeniu się warstwy ślizgowej panewki. CO pokazują zdjęcia wrzucone kilka dni temu w wyżej wymienionym temacie.

tomek evo
Użytkownik
Auto: Skoda Superb Kombi
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2011
Miasto:

Post autor: tomek evo » 5 paź 2018, o 08:18

hubertus pisze:
4 paź 2018, o 15:56
Bodex pisze:
4 paź 2018, o 13:00
Dodano po 3 godzinach 56 minutach 16 sekundach:
Milleres EE nano 5w40
Zalanie
Milleres 2 października , 232 tys km - dane AutoBajex Bosch serwis Stare Miasto
Wymiana rozrządu w ASO i oleju na GM 5w30
Kwiecien 2017 251 tys. Dane Auto Styl Krasne aso Oplel
Zatarcie 20 lipca 2017 - 265 tys. Dane z umowy sprzedaży , od zatarcia do sprzedaży nie jeździł , tylko laweta.
@Bodex odczep się łaskawie od mojej osoby. Ja rozumiem, że boli cię, że pokazałem jakim najogólniej mówiąc jesteś kłamczuchem. Ale to nie moja wina tylko twoja. Ty w ogóle wiesz jaki my rok teraz mamy bo znowu bzdury piszesz. No i tym razem wychodzi, że na Millersie zrobiłeś 19 tys km a na GM 14 tys. Co post to inna wersja.
Podsumowując pisałeś tu w kilku postach, że na MIllersie przed zalaniem Gm zrobiłeś 17, 18 tys te dwie liczby padały nawet w tym samym poście. W kwietniu było to 21 tys km a teraz wychodzi, że 19 tys.
@wojtekski co zabija te silniki to jest pokazane w temacie o panewkach. Tam człowiek kilka dni temu wrzucił zdjęcie panewki, którą wyjął na szczęście dla niego w samą porę przy inspekcji z okazji wymiany uszczelki. Już nic więcej nie ma co na ten temat pisać.
tomek evo pisze:
3 paź 2018, o 19:26
Hubertus czy Ty jesteś poważny? Przecież analiza Millersa jest zrobiona niezależnie od analizy GM-a i na jej podstawie spokojnie można wyciągać wnioski odnośnie zużywania się silnika. Analiza GM-a jest do tego niepotrzebna wiec skończ swoje idiotyczne wywody i prowokacje bo się ośmieszasz.
Co do zużycia miało być zużycie silnika a nie oleju -mój błąd ale jak ktoś jest niedomyślny i mało kumaty to zamiast samemu sprostować bedzie bił pianę.
Tak ja jestem nie poważny bo dopytuje o konkrety. A konkrety nie od dziś wiadomo to twoja słaba strona. I ciężko ci idzie ich podawanie. Ja wiem, że analiza Millersa i GM jest robiona nie zależnie. Ja cię pytam jeszcze raz na podstawie których parametrów analizy oleju MIllersa można wyciągnąć wnioski na temat zużycia się silnika? Ja rozumiem, że się denerwujesz bo zabrnąłeś w uliczkę bez wyjścia nie pierwszy już raz ale podaj, które dane z analizy MIllersa mogą obrazować zużycie się silnika. Bo zawartość metali to nie jest jedyna forma zużycia silnika.
tomek evo pisze:
2 paź 2018, o 19:57
Analiza Millersa nie wskazuje na nadmierne zużywanie się silnika na tym oleju. Wręcz przeciwnie.
Ty wiesz w ogóle o czym piszesz? A jeśli wiesz to wskaż liczby z tabeli analizy Millersa, które to obrazują i uzasadnij. Skoro silnik się na tym oleju nie zużywa a wręcz przeciwnie czyli się regeneruje więc zamiast nerwów udowodnij to w co zabrnąłeś. Dla ciebie przeciwieństwem minusa czyli zużycia jest zero czyli stan bez zmian. Dla ludzi choć trochę znającym matematykę przeciwieństwem minusa czyli zużycia jest plus czyli stan odwrotny. W przypadku silnika regeneracja mająca na celu przywrócenie jego własności ze stanu nowego.
Ty jesteś jak @bodex. Lejesz tu wodę, gubisz się w tym wszystkim a potem się denerwujesz gdy ci się to pokazuje i pyta o konkrety.
Tak więc @tomek evo czekam na konkretne dane z tabelki pokazujące, że silnik na Millersie się nie zużywał a wręcz jak piszesz przeciwnie. Pokaż mi te liczby. Bo jak nie to ja ci je pokarze i udowodnię, że się zużywał. I znowu wyjdzie, że kity wciskasz i nawet nie masz pojęcia jak zinterpretować dane z analizy.
Na podstawie analizy zżutych metali. Parzcież o tym wyraźnie pisałem ale ty starasz się jak zwykle zresztą wykręcić kota ogonem i tworzysz swoje bzdurne teorie. Jak chcesz tabelkę to sam sobie zrób. Tobie nie chodzi o konkrety. tobie chodzi o to aby twoje było na wierzchu nawet jak nie masz racji i bzdury piszesz.

Dodano po 7 minutach 44 sekundach:
grzegorz13 pisze:
4 paź 2018, o 19:53
Bodex napisał
czyli nie jesteśmy dziś w stanie ustalić na jakim oleju się to stało i z jakiej przyczyny choć ja obstawiam dostanie się do oleju ON a jak wiadomo to on potrafi bez problemu zerwać film olejowy ! Bodex piszesz też głupoty że Opel zaleca wymianę co 30 tyś ponieważ jest tam informacja że według wskazań komputera a ten wyrzuci wymianę wcześniej i napisałeś że ktoś wcześniej tak wymieniał olej (4x na 130 tyś czyli ignorował wskazania komputera )i to może być przyczyna że przytarł już wówczas panewki a wyszło u Ciebie ! Ja takie rzeczy sprawdzam przed zakupem a jeśli kupiłeś i wiedziałeś o tym to powinien mieć świadomość co za tym idzie i jakie może mieć konsekwencje ! Może dlatego badałeś stan zużycia oleju a mogłeś zamiast tego zlecić wymianę panewek i dziś nie miałbyś żalu że zatarł Ci się silnik ! To były twoje decyzje mniej lub bardziej świadome i nie zrzucaj tego na winę oleju ponieważ na to złożył twój i poprzedniego właściciela stosunek do eksploatacji auta ! skoro w de te silniki potrafią wytrzymać po 400 tyś km to nie może być to całkiem zły silnik !
Napisze raz jeszcze. Na podstawie analizy Millersa nie widać aby był jakiś problem ze smarowaniem i silnik zużywał się nadmiernie. W tym badaniu i badaniu GM-a masz tez poziom paliwa i w obu przypadkach nie jest on jakoś szczególnie wysoki a nawet w przypadku analizy Millersa po 19 tysiącach można powiedzieć, że niski (paliwo jednak odparowuje częściowo wiec ten poziom może się nieznacznie wahać). Bodex o tym, ze będzie badał oleje dla porównania pisał wcześniej wiec nie twórz po raz kolejny teorii spiskowych.
400 tys łał. 8-)

norbi333
Ekspert
Auto: INNE
Rok produkcji: 2020
Miasto: Suwałki
Otrzymał  piwo: 39 razy

Post autor: norbi333 » 5 paź 2018, o 08:30

A na podstawie analizy GM widać ,żeby był problem ze smarowaniem i zużyciem silnika?

Bodex

Post autor: Bodex » 5 paź 2018, o 09:07

Norbi, widać był skoro się zatarł silnik i to umiarkowanie pędzony , czyż nie ?
Gdyby nie było problemu to by się nie zatarł.
Zatarcie silnika wynika z braku smarowania , a przyczyn braku smaroeania może być wiele , np. , awaria pompy oleju tu jednak piwinno krzyczeć komunikatem niskie ciśnienie , a nie było żadnych ???

Milleres iliści śladowe metali kolorowych i są w normie jak każdy.
W GM ilości są olbrzymie, ekxpert z labo powiedział :
"Ciężko jednoznacznie ocenić zużycie metali silnika po przytarciu ale wg. specjalisty w zakresie analiz olejowych zużycie to nie wynika tylko z pojedynczego chwilowego przytarcia tylko w znacznym stopniu jest wynikiem długookresowego zużycia. Na podstawie analizy "zużytych" metali Postawił tezę, że "walki i panewki dostały po dupie".

Pozdrawiam"

Jednak z analizy Milleresa wałki nie dostawały po dupie .

Z całą pewnością spore zużycie silnika było wynikiem eksploatacji w trybie LL .

Już wcześniej wałki i panewkimogły się nadmiernie zcierać.

Ale to GM zaprojektował auto komputer i olej GM , jak widać wszystko do kitu.

kecraminsignia
Zapaleniec

Post autor: kecraminsignia » 5 paź 2018, o 10:02

Jeżeli nie było komunikatu to hipotetycznie można wykluczyć pompę

Bodex

Post autor: Bodex » 5 paź 2018, o 10:06

Od wymiany uszczelki przy 190 tys km nie było komunikatu, przed wymianą był tylko raz przy silnym mrozie.
Chyba , że czujnik był uszkodzony.
Jednak gdyby sie uszkodził, powinien świecić cały czas, tak przynajmniej se projektowane zabezpieczenia.

hubertus
Zapaleniec
Miasto:

Post autor: hubertus » 5 paź 2018, o 10:29

tomek evo pisze:
5 paź 2018, o 08:26
Na podstawie analizy zżutych metali. Parzcież o tym wyraźnie pisałem ale ty starasz się jak zwykle zresztą wykręcić kota ogonem i tworzysz swoje bzdurne teorie. Jak chcesz tabelkę to sam sobie zrób. Tobie nie chodzi o konkrety. tobie chodzi o to aby twoje było na wierzchu nawet jak nie masz racji i bzdury piszesz.
Na podstawie analizy Millersa to widać, że silnik jednak się zużywał. Nie tak jak w przypadku GM gdzie doszło do zatarcia ale jednak się zużywał. Więc pisanie "wręcz przeciwnie" to jest właśnie wykręcanie ogonem o którym piszesz.
Bzdury to sam piszesz. A potem pytany o konkrety nie umiesz tego udowodnić i się wykręcasz.
To jest jedna z nich
tomek evo pisze:
2 paź 2018, o 19:57
Analiza Millersa nie wskazuje na nadmierne zużywanie się silnika na tym oleju. Wręcz przeciwnie.
Co to jest przeciwność to już chyba wyjaśniłem. Starsza się na każdym kroku dać do zrozumienia, że Millers jest jakiś lepszy. Ale jak dotąd nie umiesz udowodnić w czym. Bo jak wiemy lepkość spadła znacząco. No i to, że ten olej miał 19 tys km to możemy traktować z wielkim przymrożeniem oka. Bo jak udało mi się udowodnić @Bodex w sprawie tego przebiegu kłamał i podawał rożne wartości.

Dodano po 8 minutach 18 sekundach:
Bodex pisze:
5 paź 2018, o 09:07
Gdyby nie było problemu to by się nie zatarł.
Zatarcie silnika wynika z braku smarowania , a przyczyn braku smaroeania może być wiele , np. , awaria pompy oleju tu jednak piwinno krzyczeć komunikatem niskie ciśnienie , a nie było żadnych ???
@Bodex to, że nie znasz się niestety na silnikach i często bajki piszesz to już wszyscy wiemy. Bo gdybyś się znał to wiedział byś, że silnik może się zatrzeć gdy jest odpowiednio smarowany na przykład w skutek wady panewki polegającej na tym, że panewka się rozpada. Jeśli się będą rozpadać panewki korbowodowe to nie pojawi się żaden komunikat bo ciśnienie w okolicy czujnika będzie. Tym bardziej przy jeździe na obrotach. Już tyle razy o tym pisałem a ty dalej będziesz tłukł, że to przez olej.
Jeden z forumowiczów sprawdził panewki przy wymianie uszczelki
winrobert pisze:
30 wrz 2018, o 18:29
Co koledzy powiecie na to zdjęcie ,taka małą niespodzianka podczas wymiany uszczelki smoka -komunikat się nie święcił a panewki odkręciłem kontrolnie . Nalot 260000km 2009 rocznik. Po demontażu starej uszczelki - była elastyczna, kiedyś już była wymieniana tak mówił poprzedni właściciel. Teraz czeka mnie wymiana panewek . Jakie polecacie.????Obrazek
Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
Przebieg jak u ciebie. Jeśli nadal tego nie rozumiesz to dalej pisz, że to przez olej. Ty się będziesz ośmieszał a nie ja.
Podsumowując śmiało można jeździć na oleju GM. Spełnia on zalecenia producenta do diesla w insigni i spokojnie wystarczy do codziennej jazdy. Pomimo prowadzonych tu od jakiegoś czasu przez kilka osób prób zdyskredytowania tego oleju. Nie udało się nikomu udowodnić, że jest on jakiś zły, że jego parametry podawane w karcie charakterystyki, która ponoć miała być ukrywana przez GM znacząco różnią się od innych olejów 5w30 i tym podobnych. Natomiast przy okazji udało się udowodnić, że MIllers to żadne cudo. A jedynie olej o parametrach podobnych do innych oferowanych na rynku często w niższych cenach.

P405
Zapaleniec
Auto: Insignia CDTI
Rok produkcji: 2009
Miasto: Leszno
Otrzymał  piwo: 28 razy

Post autor: P405 » 5 paź 2018, o 12:00

Myślę, że jaki jest używany olej po którymś roku użytkownika auta i jakimś przebiegu jest mało istotne. Jak na razie chyba nikt nie zatarł silnika co ma auto od nowości i jest na forum od początku. Dużo silników dostaje mocno popalić od nowości, olej co 30 tys. a z tego 25 tys. na oleju z ON. Tym bardziej nikt nie pilnował wypalania w autach flotowych i lisingowych. Dla jednego auta przebieg 150 tyś. to żaden problem, inne, ktore zrobiło z tego 30 tyś. na dobrym oleju, a 120 tyś. na rozrzedzonym to już jest problem. Kolejny właściciel może zalewać najlepszymi olejami i tak już nie zreanimuje silnika.

Wysłane z mojego NX551J przy użyciu Tapatalka

kecraminsignia
Zapaleniec

Post autor: kecraminsignia » 5 paź 2018, o 12:10

Czy u was w przedliftach po długich postojach w zimę (nie wiem dokładnie ile) ale może kilka dni po odpaleniu auta i wciskając gaz obroty wchodzą bardzo powoli i nie można dociągnąć do wysokich obrotów?

hubertus
Zapaleniec
Miasto:

Post autor: hubertus » 5 paź 2018, o 12:24

Po pierwsze mało kto zaraz po odpaleniu wciska gaz do dechy by sprawdzić jak szybko wchodzi na obroty.
Po drugie jeśli wciskasz gaz na postoju na luzie bez wciśnięcia sprzęgła to obroty nawet na ciepłym nie dojdą wyżej niż do 3 tys.
@P405 patrząc na zdjęcie, które wkleiłem. Odnoszę wrażenie, że rzeczy o których napisałeś są mało istotne. Po prostu przychodzi czas gdy panewka zaczyna się kruszyć jak na zdjęciu i mało ważne jest jak ktoś wcześniej jeździł czy serwisował auto. Panewka się rozpada i nie jest to nowość. W wielu markach takie coś miało miejsce. Po prostu pewne partie panewek nawet tego samego dostawcy są wadliwe inne nie. Dlatego jedne auta się zacierają inne nie. Ponadto nie wiem czy jest ktoś na forum co ma auto od nowości przez te 8 czy 9 lat i najeździł aż 250 tys km. Większość już dawno posprzedawała.

kecraminsignia
Zapaleniec

Post autor: kecraminsignia » 5 paź 2018, o 12:45

Ale nie manipuluj znowu słowami. Nie pisałem o wciskaniu gazu do dechy. Nie rozumiesz o co mi chodzi bo tego nie masz. Pytałem ludzi którzy to mają.
U mnie na ciepłym wchodzą normalnie obroty bez wciskania sprzęgła...

norbi333
Ekspert
Auto: INNE
Rok produkcji: 2020
Miasto: Suwałki
Otrzymał  piwo: 39 razy

Post autor: norbi333 » 5 paź 2018, o 12:52

Bodex pisze:
5 paź 2018, o 09:07
Sorry,ale to nie jest odpowiedź.Skoro Tomek EVO na podstawie analizy oceniał,że wszystko ok
tomek evo pisze:
5 paź 2018, o 08:26

. Na podstawie analizy Millersa nie widać aby był jakiś problem ze smarowaniem i silnik zużywał się nadmiernie.
to mnie interesuje co według niego mówi analiza GM.

Dodano po 2 minutach 49 sekundach:
P405 pisze:
5 paź 2018, o 12:00
Dużo silników dostaje mocno popalić od nowości, olej co 30 tys. a z tego 25 tys. na oleju z ON. Tym bardziej nikt nie pilnował wypalania w autach flotowych i lisingowych. Dla jednego auta przebieg 150 tyś. to żaden problem, inne, ktore zrobiło z tego 30 tyś. na dobrym oleju, a 120 tyś. na rozrzedzonym to już jest problem. Kolejny właściciel może zalewać najlepszymi olejami i tak już nie zreanimuje silnika.
Teoretycznie tak.Ale flotówki czy leasingowe raczej sporo jeżdżą po trasach i tu nie powinno być problemu z wypalaniem,a wiec i przerywaniem wypalania ,a w konsekwencji ON w oleju

Bodex

Post autor: Bodex » 5 paź 2018, o 13:12

Norbi bądź tak dobry i zrób analizę swojego oleju czy nie masz ON ?

hubertus
Zapaleniec
Miasto:

Post autor: hubertus » 5 paź 2018, o 13:31

kecraminsignia pisze:
5 paź 2018, o 12:45
Ale nie manipuluj znowu słowami. Nie pisałem o wciskaniu gazu do dechy. Nie rozumiesz o co mi chodzi bo tego nie masz. Pytałem ludzi którzy to mają.
U mnie na ciepłym wchodzą normalnie obroty bez wciskania sprzęgła...
Czym ja manipuluje i gdzie? Rozumiesz w ogóle znaczenie słowa manipulować? I co oznacza znowu? Gdzie wcześniej manipulowałem?
kecraminsignia pisze:
5 paź 2018, o 12:10
Czy u was w przedliftach po długich postojach w zimę (nie wiem dokładnie ile) ale może kilka dni po odpaleniu auta i wciskając gaz obroty wchodzą bardzo powoli i nie można dociągnąć do wysokich obrotów?
Co znaczą wysokie obroty dla ciebie? Czy jest to już 1,5 - 2 tys. Bo większość raczej więcej na zimnym nie daje. Zwłaszcza zaraz po odpaleniu. I dla większości w dieslu wysokie obroty to co najmniej od 3 tys w górę. Po prostu wysłów się dokładnie o co ci chodzi a nie masz pretensje, że ktoś manipuluje.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Dyskusje ogólne”