--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Czujnik różnicy ciśnienia DPF

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kombiii
Forumowicz
Auto: Insignia CDTI sedan
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2010
Miasto: Bielsko-Biała

Re: Czujnik różnicy ciśnienia DPF

Post autor: kombiii » 17 sie 2018, o 20:07

Cóż, według mnie, Ty masz auto niesprawne, lub będziesz miał niedługo, dzięki DPFowi. Ale OK, każdy robi, to co chce.

Awatar użytkownika
markogl
Użytkownik
Auto: insignia ST
Kod silnika: A20DTJ
Rok produkcji: 2009
Miasto: SRC

Post autor: markogl » 17 sie 2018, o 20:24

Kombiii bez obaw nikt Ci tego nie będzie sprawdzał możesz spać spokojnie na ta chwile po drogach jeździ jeszcze mnóstwo disi bez fabrycznie montowanych filtrów dpf i nikt ich nie ściga ze kopca.Jak wejdzie zakaz jazdy po miastach pój. Z silnikiem disla to będzie dotyczył wszystkich disli i z dpf i bez.

P405
Zapaleniec
Auto: Insignia CDTI
Kod silnika: A20DTH
Miasto: Leszno
Otrzymał  piwo: 28 razy

Post autor: P405 » 17 sie 2018, o 20:48

Tylko wiadomo, że niektóre auta już bez DPF czy FAP nie wychodziły. Jak jest wycięty nie ma opcji żeby nie zadymił. Obojętnie jak dobry będzie program. Wystarczy dobrze przegazować i jak nie ma filtra to na pewno zadymi.

Wysłane z mojego NX551J przy użyciu Tapatalka

norbi333
Ekspert
Auto: INNE
Rok produkcji: 2020
Miasto: Suwałki
Otrzymał  piwo: 39 razy

Post autor: norbi333 » 17 sie 2018, o 21:52

To, żebyście się nie zdziwili jak okaże się, że mają możliwość i sprawdzają czy auto posiada dpf

Dodano po 1 minucie 38 sekundach:
kombiii pisze:
17 sie 2018, o 20:07
Cóż, według mnie, Ty masz auto niesprawne, lub będziesz miał niedługo, dzięki DPFowi. Ale OK, każdy robi, to co chce.
A od kiedy auto z działającym DPFem jest jest niesprawne?

Mattiii

Post autor: Mattiii » 17 sie 2018, o 23:37

Witam serdecznie. Jestem tutaj nowy, chciałbym opisać swój problem i podłączyć się do tematu czujnika ciśnienia dpf. Otóż mój błąd wygląda następująco. Moja insignia z 2010 roku od dwóch miesięcy pali czujnik ciśnia. Na obecną chwilę zakładam 5. Przez dwa miesiące. I cały czas to samo dpf był czyszczony oraz wyoalany komputerowo. Średnio robię około 1500 km i czujnik się uszkadza. Co może być przyczyną. Pomocy.

Awatar użytkownika
kombiii
Forumowicz

Post autor: kombiii » 18 sie 2018, o 05:56

Przyczyną jest filtr DPF :D
5 razy 150 zł daje 750 zł. Za tą kwotę miałbyś już problem z głowy raz na zawsze i jeszcze na piwo by zostało.

P405
Zapaleniec

Post autor: P405 » 18 sie 2018, o 07:08

Kombiii zrozum, że problemy z DPF wynikają z niesprawnego silnika i osprzętu. Wycięcie DPF nie jest rozwiązaniem na wszystkie problemy.
Odnośnie padających czujników, czy pojawiają się jakieś błędy czy odrazu pada czujnik.

Awatar użytkownika
Rooff_
Zapaleniec
Auto: Insignia ST przedlif
Kod silnika: A20DTR
Rok produkcji: 2012
Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
Postawił piwo: 9 razy
Otrzymał  piwo: 128 razy

Post autor: Rooff_ » 18 sie 2018, o 07:15

@Mattiii: Zakładałeś oryginał czy zamiennik? Nowy czy używany?
Jeśli się knoci elektrycznie to można podejrzewać, że albo coś z napięciem (za wysokie, ale skąd? może brak masy, ale to by na kompie sypało błędami związanymi z obwodem), albo ze zbyt wysoką temperaturą, która go uszkadza pośrednio.
Napięcie zasilające możesz spróbować zmierzyć sam miernikiem.

Awatar użytkownika
wojtekski
Użytkownik
Auto: insignia, 207cc
Rok produkcji: 2016
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 4 razy

Post autor: wojtekski » 18 sie 2018, o 10:31

kombiii pisze:
17 sie 2018, o 20:07
Ale głupoty piszesz, moje jest sprawne jeździ i jak padnie to naprawie jak należy a nie będę kombinował jak ty ;) , pamiętaj że już żądne auto nowsze nie jest bez dpf a przepisy i tak się zmienią i co wtedy zrobisz? sprzedając też by wypadało uprzedzić że wywaliłeś dpf . Ale ciesz się póki możesz i tyle bo zamiast usunąć przyczynę zlikwidowałeś skutek. Pełno jeździ aut z dpf i tylko takie zostaną za jakiś czas poczytaj https://www.motofakty.pl/artykul/filtr- ... e-dpf.html

Mattiii

Post autor: Mattiii » 18 sie 2018, o 10:51

Panowie napięcie jest oki. Wszystko jest oki. Problem pojawił się odkąd wyjąłem klpay. I robiłem koło dwumasowe. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
rataj73
Zapaleniec
Auto: Opel Insignia CDTI
Rok produkcji: 2014
Miasto: Stolica Mazur
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 18 razy

Post autor: rataj73 » 18 sie 2018, o 11:04

Nie rozumiem tylko co masz na myśli pod pojęciem ,,pali''.
Możliwe że masz delikatną nieszczelność w przewodzie który dochodzi do czujnika i to w jego pobliżu. W takim wypadku przez tą nieszczelność wydostają się spaliny przez co do czujnika docierają gorące gazy, a w czasie wypalania dpf wręcz żar.
Przy prawidłowo ( szczelnie) działającym układzie na czujnik nie działa taka temperatura bo odległość czujnika od filtra jest dość znaczna.

Awatar użytkownika
kombiii
Forumowicz

Post autor: kombiii » 18 sie 2018, o 12:36

wojtekski pisze:
18 sie 2018, o 10:31

Ale głupoty piszesz, moje jest sprawne jeździ i jak padnie to naprawie
Naprawiaj i płać, kto bogatemu zabroni. Każdy, powtarzam każdy silnik z DPF napotka kiedyś problemy wynikające z filtra. Fizyki nie oszukasz. Popiół, który się gromadzi w filtrze po wypalaniu, nie znika, tylko zapełnia skromną przestrzeń aż w końcu trzeba go będzie regenerować, jeśli się da, jeśli nie, to trzeba kupić nowy (od 2 do 10 tysięcy złotych) :o https://www.youtube.com/watch?v=yApmlEVsnh0&t=1256s

Awatar użytkownika
mazmarcin
Klubowicz
Auto: Insignia ST
Kod silnika: D20DTR
Rok produkcji: 2018
Miasto: Wodzisław Śląski
Postawił piwo: 18 razy
Otrzymał  piwo: 143 razy

Post autor: mazmarcin » 18 sie 2018, o 12:38

P405 pisze:
18 sie 2018, o 07:08

Odnośnie padających czujników, czy pojawiają się jakieś błędy czy odrazu pada czujnik.

Ja miałem przez około dwa miesiące coraz częstsze wypalania i zero błędów, potem jak padł to pokazało błąd tego czujnika i tryb serwisowy.
Brak możliwości skasowania. Po wymianie od października mam spokój i normalne wypalania.

Awatar użytkownika
wojtekski
Użytkownik

Post autor: wojtekski » 18 sie 2018, o 20:04

kombiii pisze:
18 sie 2018, o 12:36
wojtekski pisze:
18 sie 2018, o 10:31

Ale głupoty piszesz, moje jest sprawne jeździ i jak padnie to naprawie
Naprawiaj i płać, kto bogatemu zabroni. Każdy, powtarzam każdy silnik z DPF napotka kiedyś problemy wynikające z filtra. Fizyki nie oszukasz. Popiół, który się gromadzi w filtrze po wypalaniu, nie znika, tylko zapełnia skromną przestrzeń aż w końcu trzeba go będzie regenerować, jeśli się da, jeśli nie, to trzeba kupić nowy (od 2 do 10 tysięcy złotych) :o https://www.youtube.com/watch?v=yApmlEVsnh0&t=1256s
Sam napisałeś że najpierw trzeba spróbować regenerować płukać itp gdzie w wielu przypadkach można uratować dpf i wbrew pozorom wcale nie jest to tak awaryjny element, koledzy nawet na forum sami myli, po drugie kupiłeś auto to miałeś świadomość że masz dpf i może mieć problem i jak ci np klima zacznie szwankować czujnik czy coś to też wywal po co ci takie drogie ustrojstwo :D. Ale ja ci tylko podałem że prędzej niż później zaczną się kontrole tego elementu i tyle a wywaliłeś twoja sprawa.

Awatar użytkownika
kombiii
Forumowicz

Post autor: kombiii » 19 sie 2018, o 06:24

Przepraszam, ale gdzie ja pisałem, że będę regenerować i płukać DPF? o:o
Wiedziałem, że to cholerstwo jest, tak jak wiedziałem o uszczelce smoka i klapach wirowych w kolektorze.
Uszczelkę wymieniłem, klapy usunąłem (wprawdzie dopiero, jak jedna się urwała :cry: ale dostałem nauczkę)
Teraz wywaliłem DPF, do kompletu został jeszcze EGR.
Po prostu, nasz silnik jest wadliwie skonstruowany, jak wielu pisało i trzeba te czynności wykonać i basta.
Jeśli je zlekceważysz, lub odłożysz, drogo za to zapłacisz.

norbi333
Ekspert
Auto: INNE
Rok produkcji: 2020
Otrzymał  piwo: 39 razy

Post autor: norbi333 » 19 sie 2018, o 08:08

Bzdury piszesz.Pewnie 98% Insigni jeździ z DPF,klapami, egr i mają się dobrze. Także silnik wadliwy jest w większości przez zaniedbania właścicieli

Awatar użytkownika
wojtekski
Użytkownik

Post autor: wojtekski » 19 sie 2018, o 08:15

Hehe to znaczy że wszystkie diesle czy bmw audi opel itp są źle skonstruowane, wszyscy inżynierowie nie myśleli co robili. Po co ty pchałeś się w diesla ? Patrz tylko żebyś kiedy na stacji się nie okazało że dowód poszedł papa i oszczędności twoje bokiem wyjdą. Idąc twoim tokiem myślenia to nikt nie powinien diesla kupować i produkować tych silników.
Ostatnio zmieniony 19 sie 2018, o 09:33 przez wojtekski, łącznie zmieniany 1 raz.

P405
Zapaleniec

Post autor: P405 » 19 sie 2018, o 08:18

Kupuje się auta z cofniętymi licznikami, gdzie poprzedni właściciel miał wszystko gdzieś. Ci którzy mają auta od nowości i onie dbają, albo kupili z sprawdzonym nie za dużym przebiegiem też nie narzekają.

Awatar użytkownika
IBZI
Moderator
Auto: Insignia 2.0
Rok produkcji: 2013
Miasto: Gliwice
Postawił piwo: 8 razy
Otrzymał  piwo: 42 razy

Post autor: IBZI » 19 sie 2018, o 09:59

@kombii - no właśnie ja bym miał obawy przy ewentualnej odsprzedaży. Uczciwie byłoby poinformować kupującego o usunięciu DPFa i ewentualnych konsekwencjach z tym związanych. Z tego co pamiętam, w ASO przy przeglądzie przedsprzedażnym jest punkt kontrolny z DPFem.

@wszyscy - proszę o powrót do tematu głównego. Przypominam, że piszemy tu o czujniku różnicy ciśnień.

Awatar użytkownika
kombiii
Forumowicz

Post autor: kombiii » 19 sie 2018, o 13:28

IBZI, kończąc ten OT, oczywiście poinformuję kupca o usuniętym DPF. To przecież atut.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik diesla”