--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuCzujnik różnicy ciśnienia DPF
- kombiii
- Forumowicz
- Auto: Insignia CDTI sedan
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Bielsko-Biała
Re: Czujnik różnicy ciśnienia DPF
Cóż, według mnie, Ty masz auto niesprawne, lub będziesz miał niedługo, dzięki DPFowi. Ale OK, każdy robi, to co chce.
- markogl
- Użytkownik
- Auto: insignia ST
- Kod silnika: A20DTJ
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: SRC
Kombiii bez obaw nikt Ci tego nie będzie sprawdzał możesz spać spokojnie na ta chwile po drogach jeździ jeszcze mnóstwo disi bez fabrycznie montowanych filtrów dpf i nikt ich nie ściga ze kopca.Jak wejdzie zakaz jazdy po miastach pój. Z silnikiem disla to będzie dotyczył wszystkich disli i z dpf i bez.
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Kod silnika: A20DTH
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Tylko wiadomo, że niektóre auta już bez DPF czy FAP nie wychodziły. Jak jest wycięty nie ma opcji żeby nie zadymił. Obojętnie jak dobry będzie program. Wystarczy dobrze przegazować i jak nie ma filtra to na pewno zadymi.
Wysłane z mojego NX551J przy użyciu Tapatalka
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 39 razy
To, żebyście się nie zdziwili jak okaże się, że mają możliwość i sprawdzają czy auto posiada dpf
Dodano po 1 minucie 38 sekundach:
Dodano po 1 minucie 38 sekundach:
A od kiedy auto z działającym DPFem jest jest niesprawne?
-
Mattiii
Witam serdecznie. Jestem tutaj nowy, chciałbym opisać swój problem i podłączyć się do tematu czujnika ciśnienia dpf. Otóż mój błąd wygląda następująco. Moja insignia z 2010 roku od dwóch miesięcy pali czujnik ciśnia. Na obecną chwilę zakładam 5. Przez dwa miesiące. I cały czas to samo dpf był czyszczony oraz wyoalany komputerowo. Średnio robię około 1500 km i czujnik się uszkadza. Co może być przyczyną. Pomocy.
- kombiii
- Forumowicz
Przyczyną jest filtr DPF
5 razy 150 zł daje 750 zł. Za tą kwotę miałbyś już problem z głowy raz na zawsze i jeszcze na piwo by zostało.
5 razy 150 zł daje 750 zł. Za tą kwotę miałbyś już problem z głowy raz na zawsze i jeszcze na piwo by zostało.
-
P405
- Zapaleniec
Kombiii zrozum, że problemy z DPF wynikają z niesprawnego silnika i osprzętu. Wycięcie DPF nie jest rozwiązaniem na wszystkie problemy.
Odnośnie padających czujników, czy pojawiają się jakieś błędy czy odrazu pada czujnik.
Odnośnie padających czujników, czy pojawiają się jakieś błędy czy odrazu pada czujnik.
- Rooff_
- Zapaleniec
- Auto: Insignia ST przedlif
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
- Postawił piwo: 9 razy
- Otrzymał piwo: 128 razy
@Mattiii: Zakładałeś oryginał czy zamiennik? Nowy czy używany?
Jeśli się knoci elektrycznie to można podejrzewać, że albo coś z napięciem (za wysokie, ale skąd? może brak masy, ale to by na kompie sypało błędami związanymi z obwodem), albo ze zbyt wysoką temperaturą, która go uszkadza pośrednio.
Napięcie zasilające możesz spróbować zmierzyć sam miernikiem.
Jeśli się knoci elektrycznie to można podejrzewać, że albo coś z napięciem (za wysokie, ale skąd? może brak masy, ale to by na kompie sypało błędami związanymi z obwodem), albo ze zbyt wysoką temperaturą, która go uszkadza pośrednio.
Napięcie zasilające możesz spróbować zmierzyć sam miernikiem.
- wojtekski
- Użytkownik
- Auto: insignia, 207cc
- Rok produkcji: 2016
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 4 razy
Ale głupoty piszesz, moje jest sprawne jeździ i jak padnie to naprawie jak należy a nie będę kombinował jak ty
-
Mattiii
Panowie napięcie jest oki. Wszystko jest oki. Problem pojawił się odkąd wyjąłem klpay. I robiłem koło dwumasowe. Pozdrawiam
- rataj73
- Zapaleniec
- Auto: Opel Insignia CDTI
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Stolica Mazur
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 18 razy
Nie rozumiem tylko co masz na myśli pod pojęciem ,,pali''.
Możliwe że masz delikatną nieszczelność w przewodzie który dochodzi do czujnika i to w jego pobliżu. W takim wypadku przez tą nieszczelność wydostają się spaliny przez co do czujnika docierają gorące gazy, a w czasie wypalania dpf wręcz żar.
Przy prawidłowo ( szczelnie) działającym układzie na czujnik nie działa taka temperatura bo odległość czujnika od filtra jest dość znaczna.
Możliwe że masz delikatną nieszczelność w przewodzie który dochodzi do czujnika i to w jego pobliżu. W takim wypadku przez tą nieszczelność wydostają się spaliny przez co do czujnika docierają gorące gazy, a w czasie wypalania dpf wręcz żar.
Przy prawidłowo ( szczelnie) działającym układzie na czujnik nie działa taka temperatura bo odległość czujnika od filtra jest dość znaczna.
- kombiii
- Forumowicz
Naprawiaj i płać, kto bogatemu zabroni. Każdy, powtarzam każdy silnik z DPF napotka kiedyś problemy wynikające z filtra. Fizyki nie oszukasz. Popiół, który się gromadzi w filtrze po wypalaniu, nie znika, tylko zapełnia skromną przestrzeń aż w końcu trzeba go będzie regenerować, jeśli się da, jeśli nie, to trzeba kupić nowy (od 2 do 10 tysięcy złotych)
- mazmarcin
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST
- Kod silnika: D20DTR
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: Wodzisław Śląski
- Postawił piwo: 18 razy
- Otrzymał piwo: 143 razy
Ja miałem przez około dwa miesiące coraz częstsze wypalania i zero błędów, potem jak padł to pokazało błąd tego czujnika i tryb serwisowy.
Brak możliwości skasowania. Po wymianie od października mam spokój i normalne wypalania.
- wojtekski
- Użytkownik
Sam napisałeś że najpierw trzeba spróbować regenerować płukać itp gdzie w wielu przypadkach można uratować dpf i wbrew pozorom wcale nie jest to tak awaryjny element, koledzy nawet na forum sami myli, po drugie kupiłeś auto to miałeś świadomość że masz dpf i może mieć problem i jak ci np klima zacznie szwankować czujnik czy coś to też wywal po co ci takie drogie ustrojstwokombiii pisze: ↑18 sie 2018, o 12:36Naprawiaj i płać, kto bogatemu zabroni. Każdy, powtarzam każdy silnik z DPF napotka kiedyś problemy wynikające z filtra. Fizyki nie oszukasz. Popiół, który się gromadzi w filtrze po wypalaniu, nie znika, tylko zapełnia skromną przestrzeń aż w końcu trzeba go będzie regenerować, jeśli się da, jeśli nie, to trzeba kupić nowy (od 2 do 10 tysięcy złotych)https://www.youtube.com/watch?v=yApmlEVsnh0&t=1256s
- kombiii
- Forumowicz
Przepraszam, ale gdzie ja pisałem, że będę regenerować i płukać DPF?
Wiedziałem, że to cholerstwo jest, tak jak wiedziałem o uszczelce smoka i klapach wirowych w kolektorze.
Uszczelkę wymieniłem, klapy usunąłem (wprawdzie dopiero, jak jedna się urwała
ale dostałem nauczkę)
Teraz wywaliłem DPF, do kompletu został jeszcze EGR.
Po prostu, nasz silnik jest wadliwie skonstruowany, jak wielu pisało i trzeba te czynności wykonać i basta.
Jeśli je zlekceważysz, lub odłożysz, drogo za to zapłacisz.
Wiedziałem, że to cholerstwo jest, tak jak wiedziałem o uszczelce smoka i klapach wirowych w kolektorze.
Uszczelkę wymieniłem, klapy usunąłem (wprawdzie dopiero, jak jedna się urwała
Teraz wywaliłem DPF, do kompletu został jeszcze EGR.
Po prostu, nasz silnik jest wadliwie skonstruowany, jak wielu pisało i trzeba te czynności wykonać i basta.
Jeśli je zlekceważysz, lub odłożysz, drogo za to zapłacisz.
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Rok produkcji: 2020
- Otrzymał piwo: 39 razy
Bzdury piszesz.Pewnie 98% Insigni jeździ z DPF,klapami, egr i mają się dobrze. Także silnik wadliwy jest w większości przez zaniedbania właścicieli
- wojtekski
- Użytkownik
Hehe to znaczy że wszystkie diesle czy bmw audi opel itp są źle skonstruowane, wszyscy inżynierowie nie myśleli co robili. Po co ty pchałeś się w diesla ? Patrz tylko żebyś kiedy na stacji się nie okazało że dowód poszedł papa i oszczędności twoje bokiem wyjdą. Idąc twoim tokiem myślenia to nikt nie powinien diesla kupować i produkować tych silników.
Ostatnio zmieniony 19 sie 2018, o 09:33 przez wojtekski, łącznie zmieniany 1 raz.
-
P405
- Zapaleniec
Kupuje się auta z cofniętymi licznikami, gdzie poprzedni właściciel miał wszystko gdzieś. Ci którzy mają auta od nowości i onie dbają, albo kupili z sprawdzonym nie za dużym przebiegiem też nie narzekają.
- IBZI
- Moderator
- Auto: Insignia 2.0
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Gliwice
- Postawił piwo: 8 razy
- Otrzymał piwo: 42 razy
@kombii - no właśnie ja bym miał obawy przy ewentualnej odsprzedaży. Uczciwie byłoby poinformować kupującego o usunięciu DPFa i ewentualnych konsekwencjach z tym związanych. Z tego co pamiętam, w ASO przy przeglądzie przedsprzedażnym jest punkt kontrolny z DPFem.
@wszyscy - proszę o powrót do tematu głównego. Przypominam, że piszemy tu o czujniku różnicy ciśnień.
@wszyscy - proszę o powrót do tematu głównego. Przypominam, że piszemy tu o czujniku różnicy ciśnień.
- kombiii
- Forumowicz
IBZI, kończąc ten OT, oczywiście poinformuję kupca o usuniętym DPF. To przecież atut.