--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuEGR
-
pawel_insignia
- Użytkownik
- Auto: Insignia 2.0 160KM
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Gdańsk
- Postawił piwo: 5 razy
- Otrzymał piwo: 5 razy
Re: EGR
Ja też tam zamówiłem. Oczywiście zaślepka bez dziurki. W aplikacji pokazuje że EGR na 74% się ciągle otwiera.
Przed zaślepieniem egr: Na łączeniu miedzy rurką EGR a kolektorem miałem zapocenie - chyba olej
Teraz po zaślepieniu jest sucho.
Przed zaślepieniem egr: Na łączeniu miedzy rurką EGR a kolektorem miałem zapocenie - chyba olej
Teraz po zaślepieniu jest sucho.
-
Maverick_86
- Użytkownik
- Auto: Insignia ST Cosmo
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Kraków
- Otrzymał piwo: 10 razy
-
kecraminsignia
- Zapaleniec
- Auto: Astra J ST
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: LDZ
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 17 razy
-
Maverick_86
- Użytkownik
- Auto: Insignia ST Cosmo
- Miasto: Kraków
- Otrzymał piwo: 10 razy
No może zdrożeć, grunt że ja zdążyłem kupić przed podwyżką.
Ponawiając pytanie jak to jest z ta żwawością auta przy ruszaniu i w dolnym zakresie obrotów po zaślepieniu EGR, czy jest faktycznie lepiej przy każdej temperaturze, czy tylko powyżej +18 st czuć tą różnicę, a poniżej jest jak było bez zaślepki?
Ponawiając pytanie jak to jest z ta żwawością auta przy ruszaniu i w dolnym zakresie obrotów po zaślepieniu EGR, czy jest faktycznie lepiej przy każdej temperaturze, czy tylko powyżej +18 st czuć tą różnicę, a poniżej jest jak było bez zaślepki?
- Ping
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST / MY2011
- Kod silnika: A20DT
- Miasto: W-wa
- Otrzymał piwo: 146 razy
- Kontakt:
Mogę powiedzieć że wyuczenie egr nie dało efektu lub może w niewielkim stopniu.
Dziś rano temperatura była poniżej 15stC i dźwięk silnika był znacznie lepszy. Jutro montaż blaszki.
Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka
Dziś rano temperatura była poniżej 15stC i dźwięk silnika był znacznie lepszy. Jutro montaż blaszki.
- Ping
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST / MY2011
- Kod silnika: A20DT
- Miasto: W-wa
- Otrzymał piwo: 146 razy
- Kontakt:
Jeżeli dam radę odkręcić dwie śruby to chyba nic innego nie zepsuje bo niby co?
W sumie dochodzą tylko trzy elementy - dwie uszczelki I blaszka.
W sumie dochodzą tylko trzy elementy - dwie uszczelki I blaszka.
- wojtekski
- Użytkownik
- Auto: insignia, 207cc
- Rok produkcji: 2016
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 4 razy
Właśnie ciekawe jak program to koryguje ? skoro pokazuje otwarcie egr na 74 % ciekawe co się dzieje ? żeby potem nagle z tego więcej problemów nie było ?
- dare50
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 4x4 COSMO
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Wejherowo
- Postawił piwo: 30 razy
- Otrzymał piwo: 38 razy
Ale co ma być ? , to nie jest pierwsze auto które ma zaślepiony EGR , w VC też parę lat jeździłem z zaślepionym dopóki go nie wyprogramowałem ,
Panowie może powodem że auto lepiej jedzie od dołu po zaślepieniu/odłączeniu EGR-a jest lepsza praca turbiny bo przy takim układzie 100% spalin idzie w turbo , wiem wiem że sterownik i tak dobierze prace turbiny że ma pompować tyle ile trzeba ale właśnie od dołu zawsze brakuje turbo a tu mamy od razu pełny zakres , bo chłopaki z Biturbo chyba nie mają tego problemu z EGR ?
Panowie może powodem że auto lepiej jedzie od dołu po zaślepieniu/odłączeniu EGR-a jest lepsza praca turbiny bo przy takim układzie 100% spalin idzie w turbo , wiem wiem że sterownik i tak dobierze prace turbiny że ma pompować tyle ile trzeba ale właśnie od dołu zawsze brakuje turbo a tu mamy od razu pełny zakres , bo chłopaki z Biturbo chyba nie mają tego problemu z EGR ?
-
inmar
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTR
- Miasto: Jastrzębie Zdrój
- Kontakt:
Jaki konkrety klucz potrzebny do odkręcenia tych śrub ? Jest jakiś film z czyszczeniem EGR w insigni ? Dziś przed południem blaszka do mnie dotarła,szybko a zamówiłem dostawę pocztą.
- dare50
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 4x4 COSMO
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Wejherowo
- Postawił piwo: 30 razy
- Otrzymał piwo: 38 razy
Kolego a może by tak warto poszukać na forum porady " EGR Czyszczenie " co ? i w dodatku Klubowicz a pyta o takie rzeczy nieładnie
https://www.insignia-club.pl/viewtopic.php?f=43&t=977
-
kecraminsignia
- Zapaleniec
- Auto: Astra J ST
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: LDZ
- Otrzymał piwo: 17 razy
No właśnie Wojtek. Mam te same obawy. To że w VC tak było to nie znaczy że tak może być z tym silnikiem.wojtekski pisze:Właśnie ciekawe jak program to koryguje ? skoro pokazuje otwarcie egr na 74 % ciekawe co się dzieje ? żeby potem nagle z tego więcej problemów nie było ?
@Dare50 skoro chodził dobrze to po co wydawales kasę na wyprogramowanie?
- takisobie
- Użytkownik
- Auto: Insignia ST
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: DE
- Otrzymał piwo: 1 raz
zaślepke mam od roku . Egr nie otwiera więcej niż 29 % i to przy temperaturze zewnętrznej 30C normalnie to 23% .
że kontrolka mi świeci to się już przyzwyczaiłem ,, nie chce mi jej się ciągle kasować , wyjątek to przed wypalaniem DPFu , jeśli nie skasuje to mi nie wypalli ( zaczyna podnosić temperature i przed rozpoczęciem wypalania wywala " zgloś się do serwisu") no i po wypalaniu , dobra drugie podejście i to samo , dopiero jak wykasowałem błędy zaczeło wypalać
że kontrolka mi świeci to się już przyzwyczaiłem ,, nie chce mi jej się ciągle kasować , wyjątek to przed wypalaniem DPFu , jeśli nie skasuje to mi nie wypalli ( zaczyna podnosić temperature i przed rozpoczęciem wypalania wywala " zgloś się do serwisu") no i po wypalaniu , dobra drugie podejście i to samo , dopiero jak wykasowałem błędy zaczeło wypalać
-
Adrian9393
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTJ
- Rok produkcji: 2009
- Miasto:
Ach te insignie ja dzisiaj rano z pracy wracałem temp na dworze 13 stopni. I opelek chodził jak ta lala A przy temp pow 20 tak gdzieś 25 st trzeba dodawać więcej gazu przy ruszaniu bo się zadusi i zgasnie... takie pytanie czy nowy egr coś by zmienił? Czy jedynie pomoże ta zaślepka bądź całkowite wyprogramowanie??