--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Szyba przednia czołowa

ODPOWIEDZ
pawelwor
Użytkownik
Auto: Insignia
Rok produkcji: 2013
Miasto: Lublin

Re: Szyba przednia czołowa

Post autor: pawelwor » 3 mar 2018, o 22:00

Na prawdę ciężko mi uwierzyć, że szyba z solarem, sensorem i kamerą jest za taką cenę z montażem. Wychodzi na to, że ludzie ( i ja) przepłacamy dwukrotnie.

fuksq3

Post autor: fuksq3 » 19 kwie 2018, o 10:10

Panowie/Panie, mam taki problem. Otóż wymieniłem przednią szybę z powodu odprysku korzystając z ubezpieczenia AutoSzyba24 z Link4.
Warsztat wymienił szybę na ryża Benson. Problem jest taki że koleś który wymieniał ją, wmawia mi że jest zielona (przykładałem białą kartkę i dalej twierdzę że jest biała a nie jak na bocznych zielona) to jeszcze szyba ma defekt w postaci rozmazanego widoku przy lewym słupku. Na moje uwagi facham powiedział że musi się skontaktować z dystrybutorem szyb bo nie wie co ma zrobić. Niestety auto odebrałem wczoraj a defekt zauważyłem dopiero wieczorem. Oczywiście podpisałem mu wcześniej wszystkie kwitki. Czekać na telefon od niego czy zgłaszać do Link4 ? Jak myślicie ? Wstępnie dałem mu czas do poniedziałku ale coś dla niego z oczu źle patrzy :p

myk6414

Post autor: myk6414 » 19 kwie 2018, o 11:59

Ale co.ma do tego ubezpieczyciel? On zapłaci za wymianę a teraz Ty będziesz się musiał z gwarancją/rękojmia ujadać.

fuksq3

Post autor: fuksq3 » 19 kwie 2018, o 12:40

Hmm dziwne bo ja wymieniam u ubezpieczyciela a montażysta to jego wykonawca. Wydaje mi się tak jak z gwarancją na jakiś produkt. Nie muszę go reklamować u producenta bo mogę w sklepie w którym daną rzecz kupiłem. Tak mi się przynajmniej wydaje...

myk6414

Post autor: myk6414 » 19 kwie 2018, o 14:44

A jak coś na raty kupujesz to reklamacje składasz w banku?

Bodex

Post autor: Bodex » 19 kwie 2018, o 15:10

Moja wstawiła Warta za 75 zł w Rzeszowie, w Nordglass , szyba fioletowa, idealnie wklejona, , ma na środku, na dole jedną soczwkę, ale nie przeszkadza

Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka

fuksq3

Post autor: fuksq3 » 19 kwie 2018, o 18:25

@myk6414 nigdy nie kupuję na raty :P
Po to ubezpieczam auto aby ubezpieczyciel mi zagwarantował pełen zakres swoich usług.
Poczekam do poniedziałku u dam znać jak to u mnie będzie wyglądało dla potomnych.
@Bodex, nie drażni Ciebie ta "soczewka" ? Ja mam taką właśnie "soczewkę" na szerokość około 3cm i na długość około 40cm.

myk6414

Post autor: myk6414 » 19 kwie 2018, o 18:30

Szczęśliwy człowiek który żadnych rat nie ma. Pozazdrościć.
Rozumiem że szybę wymieniales w zakładzie który ubezpieczyciel Ci narzucił?

fuksq3

Post autor: fuksq3 » 19 kwie 2018, o 18:36

Dokładnie tak, w mojej mieścinie jest tylko jeden na ich liście.

Bodex

Post autor: Bodex » 19 kwie 2018, o 19:47

@Fuksq3 soczewka jest tuż nad głośnikiem centralnym , tam nie patrzę w czasie jazdy , a reszta to bajka .
Z poleceń forum zamontowali mi na życzenie Pilkington'a.
Gdyby to było na lewym słupku to bym nie darował.
Jest ubezpieczona , wiec jeden kamyk i bedzie nowa

Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka

sychie
Użytkownik
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2009
Miasto: Poz
Otrzymał  piwo: 3 razy

Post autor: sychie » 13 maja 2018, o 20:10

hm czy jeśli teraz mam zwykła szybe i włoże solar to czujnik deszczu i czujnik świateł dzienne/mijania jest inny? czy mogę włożyć od razu sobie solar?

fuksq3

Post autor: fuksq3 » 30 maja 2018, o 21:59

fuksq3 pisze:
19 kwie 2018, o 18:25
Poczekam do poniedziałku u dam znać jak to u mnie będzie wyglądało dla potomnych.
Tak jak obiecałem opisze sytuację. Zareklamowałem najpierw w zakładzie w którym wymieniali mi szybę. Koleś był zdziwiony w ogóle że takie coś mi przeszkadza, ale powiedział że ok on to zgłosi u dystrybutora szyby. Po tygodniu dostał odpowiedź że reklamacja została uznana i wyślą drugą szybę. W ciągu 2-3 dni mieli się odezwać do mnie w celu wymiany na nową szybę. Niestety nie odezwali się, więc pojechałem do nich. O dziwo zakład dostał drugi egzemplarz szyby ale ponoć z tym samym defektem soczewki. Na pytanie co teraz, zakład nie potrafił odpowiedzieć i kazali mi dzwonić do ubezpieczyciela (Link4). Tak też zrobiłem, po długich i nerwowych tłumaczenia dla ubezpieczyciela wkońcu zadzwonili do zakładu aby wymienieli mi na innej firmy szybę. Padło na Sekurity. Zakład zadzwonił do mnie że ma zgodę ubezpieczyciela i że za 3 dni będą mieli szybę. Pech chciał że podczas transportu ponoć szyba zostałą zniszona. Czekałem następne 2 tygodnie aż w końcu dostałem nową szybę. Na pierwszy dzień użytkownia różnica między Bensonem a Sekurity olbrzymia. Przede wszystkim jest bardziej przyciemniona (kolor zielony), nie ma żadnych skaz. W tej chwili jestem po ponad miesięcznych utargach zakład a ubezpieczyciel - jestem zadowolony.

roma1982
Nowicjusz
Auto: Insignia GrandSport
Kod silnika: B15XFL
Rok produkcji: 2017
Miasto:

Post autor: roma1982 » 21 lut 2019, o 18:56

Witam, jestem ciekawy jak wygląda w Waszych autach szyba przednia czołowa. Przejechałem swoja insi ok. 30 tys. km (1,5 roku), staram się dbać o stan szyby, a z każdym miesiącem widzę coraz to gorszy jej stan - coraz więcej mikro wyszczerbień, mikrokropek jakby od piasku, ukłucia igłami, jeden gwiazdozbiór (w szczególności widoczne w słońcu). Czyżby tylko mój egzemplarz tak miał? Jak to wygląda u Was?

Kub@
Użytkownik
Kod silnika: B20DTH
Rok produkcji: 2016
Miasto: Warszawa
Postawił piwo: 6 razy
Otrzymał  piwo: 8 razy

Post autor: Kub@ » 21 lut 2019, o 19:36

Jeśli Cię to pocieszy to mam podobnie 😠
Niestety, nasze ulice to przedłużenie placów budowy 😞 - gruszki gubiące beton, 4-ośki i patelnie wożące materiały sypkie bez plandek itd.

Awatar użytkownika
Rooff_
Zapaleniec
Auto: Insignia ST przedlif
Kod silnika: A20DTR
Rok produkcji: 2012
Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
Postawił piwo: 9 razy
Otrzymał  piwo: 128 razy

Post autor: Rooff_ » 21 lut 2019, o 19:48

U mnie to samo. Widać od wersji A przedlift to szkło nie jest zbyt twarde...
Pozdrawiam, Michał
*Nie jestem mechanikiem samochodowym! ;)

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Auto: Jaguar E-Pace 250hp
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2020
Miasto: z Mazur :)
Postawił piwo: 261 razy
Otrzymał  piwo: 121 razy
Kontakt:

Post autor: dokia » 21 lut 2019, o 20:18

Moja dobrze się trzyma póki co, ale w zastępczym podpisywałam dziurę w szybie jak brałam auto :) jednak to był polift

Ale mam białe małe kropeczki na masce tuż nad grillem od jeżdżenia po poligonie budowlanym do Warszawy, zanim eskę oddali
Radio 357 :)

Awatar użytkownika
VoDo
Użytkownik
Auto: Insignia CDTI ST AT
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2009
Miasto: 3citi
Otrzymał  piwo: 3 razy

Post autor: VoDo » 22 lut 2019, o 09:28

Patrząc na moją pod słońce jest tragedia. Cała wypiaskowana. Zamierzam ją wymienić po zimie.

Maverick_86
Użytkownik
Auto: Insignia ST Cosmo
Kod silnika: A20DTH
Miasto: Kraków
Postawił piwo: 5 razy
Otrzymał  piwo: 10 razy

Post autor: Maverick_86 » 22 lut 2019, o 09:30

U mnie to samo. Też myślę o wymianie, tym bardziej że mam odprysk od kamienia centralnie na środku prawie.

Awatar użytkownika
noirdk
Użytkownik
Kod silnika: A20DT
Miasto: Kraków
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: noirdk » 22 lut 2019, o 12:15

Moja również nie wygląda za dobrze - rok 2012.
Na drugim starszym aucie z 1993 wygląda lepiej :/

Awatar użytkownika
Alex
Zapaleniec
Auto: Peugeot 508
Rok produkcji: 2017
Miasto: Iława
Otrzymał  piwo: 8 razy

Post autor: Alex » 22 lut 2019, o 14:08

Drobne rysy i "mikrokropki" można spróbować potraktować tlenkiem ceru przez chociażby studio detailingowe. Nie trzeba od razu wymieniać całej szyby.
Zwycięzca konkursu na zdjęcie miesiąca CZERWIEC 2014

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nadwozie i wnętrze”