--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Pompa wody

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
nap77
Użytkownik
Auto: OPEL INSIGNIA
Kod silnika: A18XER
Rok produkcji: 2009
Miasto: nysa
Otrzymał  piwo: 1 raz

Pompa wody

Post autor: nap77 » 25 lip 2016, o 20:04

Witam jestem akurat nad Balatonem, wróciłem z Budapesztu i problem auto zaczęło wyć przy przyspieszaniu na niskich biegach pod pompka wspomagania woda widzę ze kapie z węża który dochodzi do filtra powietrza znajomy mechanik po rozmowie tel mówi ze to raczej waz z Klimy mogę z tym wracać?ObrazekObrazekz tego węża kapie czy to od Klimy? Mogę z tym wracać nie wlaczajac Klimy? Czy mogłem uszkodzić sprężarkę przejechalem z tym problemem parę km tylko?

Wysłane z mojego XT1032 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony 25 lip 2016, o 22:12 przez nap77, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
rataj73
Zapaleniec
Auto: Opel Insignia CDTI
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2014
Miasto: Stolica Mazur
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 18 razy

Re: Awaria

Post autor: rataj73 » 25 lip 2016, o 20:50

Jeżeli chodzi o ten aluminiowy to tak jest od od klimy. To że kapie z niego woda tzn nie z środka bo tam wody niema tylko on jest bardzo zimny i się na nim wilgoć z powietrza skrapla, więc to normalne.
Co do drugiego pytania, nawet jak ci się układ rozszczelnił to po spadku ciśnienia w układzie klima wyłączy się sama więc sprężarki nie uszkodzisz.

Awatar użytkownika
nap77
Użytkownik

Post autor: nap77 » 25 lip 2016, o 22:41

dzieki rataj za zainteresowanie problemem, ale oczywiście jeszcze mam parę pytań, teraz już na spokojnie na lapku mogę napisać:
1.problemem jest to ze jestem za granica, i wiadomo ze nikt mi tego nie zrobi bo wracam za 2 dni, mogę spokojnie wracać oczywiście nie włączając klimy około 700km?
2.czy to ze mi auto wyło na niskich biegach to oznaka tego uszkodzenia?
3.co po przyjeździe zrobić naprawić przewód(czy jest sens)?, kupić nowy(nie mogę coś znaleźć nigdzie nowego na necie nr13220112), kupić używkę za okolo 200pln
4.co najśmieszniejsze przed wyjazdem sprawdzałem szczelność układu było wszystko ok i napełniałem klimę odgrzybiałem wymiana filtra:(
5.czy będę musiał na nowo nabijac klimę?
6.i czy ta "woda" to właśnie uciekający czynnik?
Obrazek
pozdrawiam i za wszystkie uwagi będę wdzięczny i dokładniejsze zdjęcie winowajcy...

Awatar użytkownika
rataj73
Zapaleniec

Post autor: rataj73 » 26 lip 2016, o 06:46

Jeżeli była woda na przewodzie to klima sprawna, bo właśnie dlatego że chłodzi to na zimnym przewodzie skrapla się wilgoć. Jeżeli na dworzu było bardzo wilgotno, parno i do tego jeździłeś gdzieś tylko po mieście to pogło być mokro pod przewodem, aleznowu nie jakieś duże ilości, powiedzmy 50ml może 100.
Gdyby ci się rozszczelniła klima to przestanie działać i byłoby sucho, bo w układzie niema prawa być wody. Włącz klimę na moment i jak dotkniesz tego przewodu to po kilku sekundach powinien być zimny a po minucie lodowaty. Jeżeli tak to klima sprawna i pracuje.
Co do wycia to musisz otworzyć maskę i posłuchać, często wyje sam pasek gdy jest mocno obciążony klimą, dużym poborem prądu z alternatora i do tego jeszcze wspomaganie i to wszystko w upale.

Awatar użytkownika
nap77
Użytkownik

Post autor: nap77 » 26 lip 2016, o 07:08

Akurat jak wracałem z Budapesztu (110km) była słaba pogoda i klima byla ustawiona 22 stopnie, na małą sile chłodzenia, 16 km przed miejscem miejscem docelowym na stacji benz. otworzyłem maskę i akurat patrzyłem w to miejsce i było sucho, dopiero na miejscu na skrzyżowaniu jak przyspieszyłem, auto zaczęło buczeć na niskich biegach i już na miejscu zobaczyłem, że jest nienaturalnie duzo wody na podłodze pod silnikiem..zaraz zejde i zobacze jak to wyglada bo w sumie jeżdżę już tym autem 3 rok i pierwszy raz takie coś..i to jeszcze za granicą:(
zszedlem sprawdzilem klima chlodzi bardzo dobrze, ale jak gazuje na postoju auto dalej buczy pow 3 tys obrotów,mysle ze mozliwe ze to pompka wspomagania bo kiedys ja przytarłem lekko moze sie konczy...

Awatar użytkownika
rataj73
Zapaleniec

Post autor: rataj73 » 26 lip 2016, o 10:29

Może być pompa od wspomagania, zobacz co się dzieje przy maksymalnym skręceniu kół. Powinna być wtedy głośniejsza praca pompy, a dokładniej jak wewnątrz pompy puszcza zawór ciśnieniowy wtedy pompa jęczy ale po puszczeniu kierownicy powinien ucichnąć. Jęczeć a w zasadzie buczeć może też napinacz paska wielorowkowego ale na wolnych obrotach a nie na wysokich.

Andrzej

Post autor: Andrzej » 26 lip 2016, o 15:39

piszesz o wodzie, ani w klimie ani w wspomaganiu niema wody. Jeżeli jest to płyn bezbarwny to nie masz co się martwić są to skropliny wody, a jeżeli czerwony to od wspomagania, zielonkawy to klima.
Buczenie na niskich biegach może być z czym innym związana ale co jest przyczyną to nie mam pojęcia.

Awatar użytkownika
nap77
Użytkownik

Post autor: nap77 » 28 lip 2016, o 17:15

witam
Udało mi się bezproblemowo wrócić, ale okazało się że to buczała pompa wody, czyli miałem dłuuuugo szczęścia ze dojechałem, poza tym jeżeli chodzi o klimę to pod Czechami przestała działać całkiem, kiedy się zatrzymałem okazało się ze rurki są (lód)zamarznięte, chwile postałem rurki odmarzły i klima działała znów.Bylem u pana od klimy (uktorego napelnialem przed wyjazdem)który powiedział mi ze to się zdarza jeżeli przez długi czas klima włączona jest na najniższym ustawieniu chłodzenia, poza tym miałem zamknięte 4 z 6 kratek nawiewu.Znajomy powiedział, żebym sprawdził filtr klimy i nie chodzi o kabinowy:)
Muszę wymienić pompę wody, ale która kupić tu jest chyba z 10 firm
http://e-autoczesci24.pl/sklep/partscat ... 01260.aspx

Andrzej

Post autor: Andrzej » 28 lip 2016, o 17:41

Bilstein lub SKF ( według mnie)

Bodex

Re: Pompa wody

Post autor: Bodex » 5 sie 2016, o 03:08

Polecam pompy Bugatti piękna robota i materiały zacne

Wysłane z Leżajskiej krainy złotego napoju

bartek221293

Pompa wody insignia 2009 1.8

Post autor: bartek221293 » 23 lis 2016, o 18:38

Witam,
Wymieniłem dzisiaj rozrząd w mojej insigni, kupiłem zestaw paska, rolek i pompę wody i dałem do mechanika, po wymianie mechanik powiedział że nie wymienił pompy wody bo jest od starszej wersji tej z silnikiem od Vectry i pompa w mojej jest osobno na pasku alternatora i nie trzeba jej wymieniać czy to możliwe?

Awatar użytkownika
piohib
Użytkownik
Auto: Insignia ST
Kod silnika: A16XER
Miasto:

Re: Pompa wody insignia 2009 1.8

Post autor: piohib » 24 lis 2016, o 07:41

Możliwe, jak jest w dobrym stanie, to nie ma konieczności jej wymiany.
"Celem wojny nie jest śmierć za ojczyznę, ale sprawienie, aby tamci s... umierali za swoją" Generał George Smith Patton

bartek221293

Re: Pompa wody insignia 2009 1.8

Post autor: bartek221293 » 25 lis 2016, o 15:18

Nie mówił w jakim stanie tylko zamówiłem inną, ale dlaczego niby jest na pasku alternatora a nie w rozrzadzie

colbot
Nowicjusz
Auto: INSIGNIA
Miasto:

Post autor: colbot » 7 gru 2016, o 20:38

Pompa wody jest napędzana innym paskiem niż rozrząd i można ją wymienić bez wymiany rozrzadu.przerabiałem juz to

lufa9999
Użytkownik
Auto: Insignia B
Rok produkcji: 2019
Miasto: Hattersheim am Main
Postawił piwo: 6 razy

Jakiej marki pompa wody?

Post autor: lufa9999 » 2 lis 2017, o 01:19

Witam.
Jakiej marki pompę wody polecacie? Silnik A16LET.

Bodex

Re: Jakiej marki pompa wody?

Post autor: Bodex » 2 lis 2017, o 03:23

Szukaj firmy Bugatti , wysoka jakość materiałów

Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka

szymek76

Re: Jakiej marki pompa wody?

Post autor: szymek76 » 2 lis 2017, o 07:28

kup oryginał.

Bodex

Post autor: Bodex » 2 lis 2017, o 22:02

Orginał też dobry , już 80 tyś zrobiłem od wymiany rozrządu .
W pudełkach GM były rolki i pompa KOYO made in Japan.

Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
szynok
Nowicjusz
Auto: Insignia sedan 2.0T
Kod silnika: A20NHT
Miasto:

Pompa wody A20NHT

Post autor: szynok » 7 kwie 2018, o 20:41

Witam,
jakiś czas temu zauważyłem, że ubywa mi płynu chłodzącego. Nic nie ciekło, olej czyściutki, test na CO2 w układzie negatywny. Także po wyeliminowaniu dość nieprzyjaznych opcji w postaci pęknięcia bloku, czy też wydmuchania uszczelki pod głowicą, udało mi się -nie bez problemów - zlokalizować wyciek (gumowy korek w zbiorniczek wyrównawczy i 1,5 bara z kompresora) i cieknie z okolic pompy wody, Jako że dojście jest co najwyżej takie sobie mam zapytanie, a nawet dwa.

Skoro cieknie na zewnątrz, a pompa generalnie sprawuje się dobrze, to czy trzeba wymieniać pompę czy wystarczy wymienić uszczelki? To raz, a dwa:
Czy ktoś wymieniał pompę wody w tym silniku samodzielnie? Jak wygląda dostęp do pompy, czy da się to zrobić w miarę normalnie, bez jakichś specjalnych wygibów?

Wiadomo, że trzeba ściągnąć pompę oleju. Rozrządu, widzę nie trzeba tykać, tylko łańcuch od wałków równoważących.
Na pewno katalizator trzeba będzie odkręcić, być może przegub półosi.
Będę wdzięczny za każdą wskazówkę.
Pozdrawiam

EDIT:
Pompa wymieniona. Roboty tyle, że szkoda gadać. Cały dzień z głowy, ale zrobione i nie cieknie.

luki183
Nowicjusz
Auto: Opel Insignia A
Kod silnika: A20NFT
Rok produkcji: 2019
Miasto: Kamionka Wielka

Post autor: luki183 » 5 lip 2019, o 18:54

Witam, odgrzeję trochę kotleta.
Podobno w Insignii A z silnikiem 2.0T 220KM 4x4 jest możliwość wymiany pompy wody bez demontażu rozrządu, prawda?
Proszę o podpowiedzi. Pozdrawiam.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik benzynowy”