--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Ubytek płynu chłodniczego

ODPOWIEDZ
misiel_budyta
Nowicjusz
Auto: Opel Insignia
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2017
Miasto:

Re: Ubytek płynu chłodniczego

Post autor: misiel_budyta » 19 paź 2017, o 17:50

Okazało się że to wyciek z kolektora ssącego który był dwa tygodnie temu podmieniony na taki bez klapek.

spagus

Post autor: spagus » 21 paź 2017, o 21:58

Witam

To może ja coś opisze o swoim problemie

Od jakiegoś czasu. notorycznie załącza się kontrolka niski poziom płynu chłodzącego potrafi kilka razy się załączyć w ciągu 10 minut jazdy owszem dolewalem płyn ale to max 400 ml i teraz jest go sporo ponad poziom nigdzie go nie ubywa było auto sprawdzone w ASO wycieku brak

Może to wina kontrolki

Może ktoś miał taki przypadek proszę o podpowiedź w ASO był też pod komputer podpięty ale nie było żadnej informacji

Awatar użytkownika
IBZI
Moderator
Auto: Insignia 2.0
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2013
Miasto: Gliwice
Postawił piwo: 8 razy
Otrzymał  piwo: 42 razy

Post autor: IBZI » 21 paź 2017, o 23:34

Nie kontrolka, to czujnik poziomu. Ściągnij dwie spinki, podnieś lekko zbiornik, odłącz wtyczkę, zdejmij obejmę z przewodu. Wyjmij zbiornik. Może się wylać trochę płynu (jeśli wcześniej nie odciągnąłeś ze zbiornika). Od spodu zbiornika zobaczysz czujnik poruszający się w pomarańczowej (ceglastej) obejmie. Wyciągnij, przeczyść, złóż. Jeśli nie pomoże, to czujnik do wymiany.

spagus

Post autor: spagus » 22 paź 2017, o 18:38

To jeszcze takie pytanie czy jak to odepne to nie zapowietrzy mi się układ ?

Awatar użytkownika
rataj73
Zapaleniec
Auto: Opel Insignia CDTI
Rok produkcji: 2014
Miasto: Stolica Mazur
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 18 razy

Post autor: rataj73 » 22 paź 2017, o 19:22

Układ sam się odpowietrza nawet jak spuścisz cały płyn więc spokojna głowa.

Awatar użytkownika
IBZI
Moderator

Post autor: IBZI » 22 paź 2017, o 22:01

To jest najwyżej położony element układu. Nic się nie zapowietrzy.

Qsy

Post autor: Qsy » 29 paź 2017, o 08:20

Hey. Jak często uzupełniacie płyn w 2.0 CDTI ? Ja wczoraj wlałem drugi raz od zakupu czyli od połowy grudnia 2016 zaraz po pojawieniu się komunikatu o niskim poziomie (poprzednio jakoś w maju). Niestety nie sprawdziłem na pojemniku ile wlałem, ale było tak z 1,5cm poniżej łączenia w zbiorniczku.. Czy może to już świadczyć o jakimś wycieku? Pytam bo w poprzednim samochodzie był to element prawie że bezobsługowy.

P405
Zapaleniec
Auto: Insignia CDTI
Rok produkcji: 2009
Miasto: Leszno
Otrzymał  piwo: 28 razy

Post autor: P405 » 29 paź 2017, o 09:00

Może być mały wyciek, zobacz chłodnice w dolnym narożniku.

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
Alex
Zapaleniec
Auto: Peugeot 508
Rok produkcji: 2017
Miasto: Iława
Otrzymał  piwo: 8 razy

Post autor: Alex » 29 paź 2017, o 18:10

Dolny prawy narożnik na wysokości zbiorniczka od płynu wspomagania, stojąc przodem do auta.
Zwycięzca konkursu na zdjęcie miesiąca CZERWIEC 2014

P405
Zapaleniec
Auto: Insignia CDTI
Miasto: Leszno
Otrzymał  piwo: 28 razy

Post autor: P405 » 29 paź 2017, o 18:58

Dokładnie tak, miałem to samo. Dałem jakiś środek z Liqimoly i jest spokój. Poziom w zbiorniczku od roku bez zmian.

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
Mikkit
Nowicjusz
Auto: Insignia
Kod silnika: A20NHT
Rok produkcji: 2010
Miasto: Podlasie

Znaczny Ubytek płynu chłodzącego 2.0T NHT 220km

Post autor: Mikkit » 29 lis 2017, o 23:16

Witam , Niedawno kupiłem Insignię z 2010 roku z przebiegiem 140tyś( potwierdzony w ASO ) i chciałbym się was poradzić co robić i gdzie szukać przyczyn znacznego ubytku płynu chłodzącego , z moich obserwacji wynika , że potrafi pociągnąć mi cały zbiorniczek , na jakieś 600-700km ... Zaglądałem sam , żadnych wycieków nie zauważyłem ... Byłem również w ASO , również cały samochód przez 2 godziny szmuglowali i nic ... robili też test CO2 i również negatywny ... nie ma oleju w zbiorniku , ani w oleju płynu ( masła też nie ma ) , poziom oleju też się utrzymuje , nie gotuje się płyn i nie wybija go korkiem ... Nie wiem już sam gdzie dokładnie szukać przyczyny , może wam przyjdzie coś do głowy ... Bo nie chce naciąć się na jakieś niepotrzebne koszta , no chyba , że to już koniec i głowica lub blok puszcza( może ktoś wie jak to sprawdzić ) ... Bardzo serdecznie dziękuję za każdą informację lub pomoc :) pozdrawiam... Niestety ASO już mnie nastraszyło że koszta są kosmiczne jeżeli pęknie silnik czyt.10 + 3 zera wzwyż :) Także liczę, że może z waszą pomocą jednak uda się uniknąć remontu i znaleźć może przyczynę ...

Awatar użytkownika
rataj73
Zapaleniec

Re: Znaczny Ubytek płynu chłodzącego 2.0T NHT 220km

Post autor: rataj73 » 30 lis 2017, o 08:39

Jak płynu ubywa podczas jazdy a na postoju nie ma plam to idzie w silnik. Jeżeli jest tak jak piszesz że w oleju nie ma płynu ani spalin w zbiorniczku to trzeba zrobić próbę ciśnieniową. Większość mechaników ma takie podorabiane korki, wkręca się je na zbiorniczek wyrównawczy i pompuje ok 1 atmosfery. Jak będzie ubywało w zbiorniczku, a po odpaleniu z rury poleci dużo słodkiej pary to może być uszczelka lub głowica. Jak nie ma takiego objawu a pod samochodem sucho to szukaj wycieku z nagrzewnicy, tylko wtedy czuć było by płyn w środku i parowały by szyby bo cały zbiorniczek na 700 km to dużo.

Może być też winny sam korek. U znajomego w zafirze wywalało przez przelew w zbiorniczku bo korek nie puszczał ciśnienia ( nic nie było widać bo jak bardzo urosło ciśnienie w układzie to wywalało taką mgiełkę). Pojeździj trochę z rozszczelnionym korkiem w zbiorniczku i zobacz co się dzieje. Jeżeli płynu nie ubędzie to masz winowajcę.

Awatar użytkownika
IBZI
Moderator

Post autor: IBZI » 30 lis 2017, o 09:16

Zacznij od sprawdzenia samego zbiornika wyrównawczego. Może być małe pęknięcie, np. od spodu, którego nie widać. Podczas jazdy, przy zwiększonym ciśnieniu cieczy puszcza,a na postoju niekoniecznie. Trzeba zacząć od rzeczy najprostszych. W dieslu obstawiałbym chłodniczkę EGR.

Awatar użytkownika
Mikkit
Nowicjusz

Post autor: Mikkit » 30 lis 2017, o 10:12

rataj73 pisze:Jak płynu ubywa podczas jazdy a na postoju nie ma plam to idzie w silnik. Jeżeli jest tak jak piszesz że w oleju nie ma płynu ani spalin w zbiorniczku to trzeba zrobić próbę ciśnieniową. Większość mechaników ma takie podorabiane korki, wkręca się je na zbiorniczek wyrównawczy i pompuje ok 1 atmosfery. Jak będzie ubywało w zbiorniczku, a po odpaleniu z rury poleci dużo słodkiej pary to może być uszczelka lub głowica. Jak nie ma takiego objawu a pod samochodem sucho to szukaj wycieku z nagrzewnicy, tylko wtedy czuć było by płyn w środku i parowały by szyby bo cały zbiorniczek na 700 km to dużo.
Płynu nie czuję w kabinie i jest też sucho w środku , jednak np. jak wczoraj odjeżdżałem z ASO to jak włączyłem nadmuch na szybę przednią przyciskiem na desce to w ciągu 1 sekundy miałem zaparowaną szybę i dopiero po 30 sekundach nadmuchu powietrza zeszło ... na postoju nic nie ma , jest wszędzie suchutko - żadnych śladów czy pocenia się , zbiorniczek też oglądałem , ale jeszcze sprawdzę cisnieniowo...
rataj73 pisze:Może być też winny sam korek. U znajomego w zafirze wywalało przez przelew w zbiorniczku bo korek nie puszczał ciśnienia ( nic nie było widać bo jak bardzo urosło ciśnienie w układzie to wywalało taką mgiełkę). Pojeździj trochę z rozszczelnionym korkiem w zbiorniczku i zobacz co się dzieje. Jeżeli płynu nie ubędzie to masz winowajcę.
w sensie jakoś odkręcić go lekko do jazdy i jak nie będzie ubywać płynu to korek ? w sumie to mam tak jakby w zbiorniczku mgiełkę po rozgrzaniu się płynu widać że w środku skrapla się to wszystko ... i lekko podnosi się stan płynu jak jest nagrzana

Awatar użytkownika
rataj73
Zapaleniec

Post autor: rataj73 » 30 lis 2017, o 10:42

Po zgaszeniu silnika odkręć korek do momentu aż syknie i tak zostaw, nic się nie stanie, zaznacz sobie ile jest płynu i jeździj. Przy rozszczelnionym ciśnieniowo układzie poziom płynu nie powinien się zmieniać. Po kilkuset kilometrach jak nic nie ubędzie to wymień korek.

Awatar użytkownika
Mikkit
Nowicjusz

Post autor: Mikkit » 30 lis 2017, o 11:16

A mam jeszcze pytanie mianowicie czy w zbiorniczku powinno być jakieś dość duże ciśnienie ? ponieważ zauważyłem , że w moich innych poprzednich samochodach to naprawdę potrafiło syknąć i pokazać ża tam było dość spore ciśnienie , a tutaj tak naprawdę to powietrze sobie schodzi i tyle ... ten typ tak ma czy to świadczy o jakiejś nieszczelności ?

Awatar użytkownika
kuba89
Zapaleniec
Auto: Insignia 2.0 T 4x4
Miasto: Berlin
Otrzymał  piwo: 8 razy

Post autor: kuba89 » 30 lis 2017, o 12:11

Kiedys czytałem przypadek zepsutego korka lub jego konstrukcji wewnętrznej a minowocie „zaworu bezpieczeństwa” w nim. Był uszkodzony i wyrzucało wodę przez przelew... podmienić korek i obserwować.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Awatar użytkownika
rataj73
Zapaleniec

Post autor: rataj73 » 30 lis 2017, o 12:44

Mikkit pisze:A mam jeszcze pytanie mianowicie czy w zbiorniczku powinno być jakieś dość duże ciśnienie ? ponieważ zauważyłem , że w moich innych poprzednich samochodach to naprawdę potrafiło syknąć i pokazać ża tam było dość spore ciśnienie , a tutaj tak naprawdę to powietrze sobie schodzi i tyle ... ten typ tak ma czy to świadczy o jakiejś nieszczelności ?
Może być duże ciśnienie jak jest dobrze rozgrzany układ, jak zimny to tylko syknie i tyle i dlatego po mieście na krótkich odcinkach może nie wywalać płyny a w trasie już tak szczególnie w benzynie gdzie obciążenie cieplne jest znacznie większe niż w dieslu.

Awatar użytkownika
peja-1991
V-ce Prezes ds organizacyjnych
Kod silnika: D16SHT
Rok produkcji: 2019
Miasto: Warszawa
Postawił piwo: 3 razy
Otrzymał  piwo: 98 razy
Kontakt:

Post autor: peja-1991 » 30 lis 2017, o 13:39

Ewentualnie pekniety blok silnika
"Krytyk i eunuch z jednej są parafii
obaj wiedzą jak, żaden nie potrafi" Tadeusz Boy-Żeleński

kajzerkg

Post autor: kajzerkg » 19 gru 2017, o 09:31

Witam, potrzebuję pomocy bo załamuję już ręce ...
Wszystko zaczęło się od ubytku płynu chłodniczego w dość szybkim tempie 0,5 l na ok -10 km, po powierzchownych oględzinach silnika i przejrzeniu forum padło na obudowę chłodnicy zawory egr. Mechanik wymienił choć nie należało do to najprostszych czynności ze względu an trudny dostęp. Zadowolony odebrałem samochód wsiadam odpalam, dojeżdżam do pierwszego skrzyżowania a w lusterku chmura białego dymu za mną, ruszam a to już nie chmura a wojskowa zasłona dymna ....
telefon do mechanika, stwierdza, że dymienie może wynikać z dostania się płynu chłodniczego do silnika podczas wymiany.
Nagrzałem silnik do 90* ale dymienie niestety nie przeszło, decyzja na powrót do warsztatu.
Otwieramy maskę z mechanikiem ( oczywiście ze strony mechanika wielkie zdziwienie, że coś nie działa) a tam brak płynu chłodniczego,resztka co została zagotowała się, pochlapany płynem wentylator chłodnicy i w dodatku samochód sam zgasł i nie chce odpalić....
Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy ?

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ ogrzewania + chłodzenia”