--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

AFL - Układ adaptacyjny reflektorów lampy BiXenon

ODPOWIEDZ
Arkadiu87
Forumowicz
Auto: Insignia Elite
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2009
Miasto: UK/Belfast

Re: AFL - Układ adaptacyjny reflektorów lampy BiXenon

Post autor: Arkadiu87 » 23 lip 2017, o 21:18

Panowie mam do was pytanie:
Czy u was w trybie manualnym działa doświetlanie zakrętów?
Pytam ponieważ zauważyłem że u mnie nie dzialają w manualu tylko na auto, które z resztą nie pracuje dobrze bo wywala mi błąd i nie chodzą wtedy długie, ale doświetlanie działa i to naprawdę fajnie.
Czy można to jakoś aktywować żeby chodziło w trybie manualnym?
Auto Insignia Elite 2009r 2.0 cdti.

Awatar użytkownika
rataj73
Zapaleniec
Auto: Opel Insignia CDTI
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2014
Miasto: Stolica Mazur
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 18 razy

Post autor: rataj73 » 24 lip 2017, o 06:50

U mnie w manualnym ustawieniu też nie doświetla zakrętów więc chyba tak ma być.

di_83
Forumowicz
Auto: Insignia ST
Miasto: Warszawa
Postawił piwo: 1 raz

Post autor: di_83 » 24 lip 2017, o 09:17

To jest właśnie AFL - w trybie auto. Doświetlanie zakrętów działa tylko w trybie auto, podobnie jak skrętne soczewki i zmienna długość wiązki światła.

Info producenta dla przypomnienia :) System AFL oferuje dziewięć trybów oświetlenia:

1. Światła do eksploatacji miejskiej – szerszy symetryczny promień światła, świecący na krótkie odległości. Lepiej oświetlane jest pobocze, tak by kierowca mógł wcześniej zauważyć pieszego. Tryb aktywowany przez komputer, przy prędkości do 50 km/h.
2. Oświetlenie drogi dla pieszych – przy prędkościach między 5–30 km/h dostępny jest specjalny tryb oświetlenia przeznaczony do miejsc, w których kierowca musi naprawdę uważać na to, co dzieje się wokół niego. Tak więc kierowca będzie mógł łatwiej zauważyć dzieci bawiące się na osiedlach czy miejsca z ograniczeniem ruchu. Kąt świecenia poszerza się w tym trybie o osiem stopni na obu stronach.
3. Światło na drogi krajowe – inaczej niż w światłach mijania dostępny jest szerszy promień światła po obu stronach. Poszerzony promień światła pozwoli szybciej zauważyć np. sarny na poboczu. Ten tryb aktywuje się przy prędkościach 50–100 km/h, widoczność wynosi ok. 70 metrów.
4. Światła na autostradę – przy 100 km/h czujnik wykrywający skręcanie samochodu jest w stanie wykryć, czy auto porusza się po autostradzie. W tym wypadku aktywuje się czwarty tryb. Intensywność promienia światła zwiększa się, a widoczność wydłuża się do 140 metrów. Kierowca ma nieco szerszy kąt widzenia na lewej stronie jezdni.
5. Światła na złą pogodę — czujnik deszczu rejestruje przekroczenie pewnej ilości wody lub śniegu, włączają się światła na złą pogodę. Świecą one asymetrycznie – prawa lampa świeci nieco więcej (zamiast 35 moc wzrasta do 38 Wattów), by lepiej oświetlać pobocze, zaś moc lewej lampy spada do 32 Wattów, tak by samochód nie oślepiał nadjeżdżających kierowców.
6. Światła długie — moc obu reflektorów bi-ksenonowych wzrasta z 35 do 38 Wattów. Jezdnia oświetlana jest symetrycznie na dużą odległość i pod wielkim kątem.
7. Tryb automatycznego włączania i wyłączania świateł długich — podczas nocnej jazdy kamera inteligentnego systemu umie wykryć zbliżający się pojazd i w odpowiednim momencie zmniejszyć promień światła tak, by nie oślepiać pozostałych kierowców.
8. Dynamiczne oświetlenie zakrętu — umożliwia wychylić promień obu reflektorów o 15 stopni. Kąt oświetlenia zależny jest od promienia zakrętu i prędkości przejazdu. Kierowca będzie miał zarazem możliwość przełączenia do trybu sportowego, w którym system reaguje szybciej i lepiej odpowiada dynamicznemu stylowi jazdy.
9. Statyczne oświetlenie zakrętu — w sytuacji, gdy samochód zjeżdża na nieoświetloną boczną drogę prędkością 40 i mniej kilometrów, samochód aktywuje dziewiąty tryb oświetlenia, w którym reflektor jest w stanie świecić aż 90 stopni w prawo lub w lewo, w zależności od tego, w którym kierunku podąża samochód. Ten tryb działa także na biegu wstecznym. Po dokończeniu manewru reflektor przechodzi z powrotem do jednego z powyższych trybów pracy.

Arkadiu87
Forumowicz

Post autor: Arkadiu87 » 24 lip 2017, o 11:55

Kurde to kiepsko że w manualu nie działa doświetlanie. I za razem do kitu to wymyślili bo czemu nie doświetlać zakrętów w tej opcij świateł. Pozostaje mi tylko dojść co jest nie tak i naprawić ten system afl. A może wie ktoś czy w Radomiu lub okolicy mogę to gdzieś sprawdzić?

-- 24 lip 2017, o 11:57 --

A i jeszcze z tego opisu wynika że ten system jest naprawdę zarabisty.

psajtex
Użytkownik
Auto: Opel Insignia
Kod silnika: A20DTC
Rok produkcji: 2010
Miasto: Głogówek / opolskie
Otrzymał  piwo: 1 raz
Kontakt:

Post autor: psajtex » 24 lip 2017, o 15:18

A nie jest przypadkiem tak, że doświetlanie zakrętów działa w manualu tylko po zmroku jak czujnik wyłapie ciemność?
Z ciekawości sprawdzę dzisiaj w garażu.

Edit

Potwierdzam, w MY2011 działa doświetlanie zakrętów na manualu gdy jest ciemno. Sprawdzone w garażu.
Pozdrawiam

Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka

Arkadiu87
Forumowicz

Post autor: Arkadiu87 » 26 lip 2017, o 14:09

U mnie w my09 nie działa nawet po zmroku. Więc może to wina przestarzałego softu. Musze podjechać i spytać w aso.

Awatar użytkownika
Fede
Użytkownik
Auto: czarny sedan, 205KM
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: Fede » 27 lip 2017, o 07:04

U mnie 2009 również w manualu doświetlania brak.

Patryk274

Post autor: Patryk274 » 7 sie 2017, o 21:08

Panowie. Przyjechalem z myjni, auto zostalo ptzed domem. Na drugi dzien wchodze odpalam i trach sprawdź układ adaptacyjny reflektorów. Przelecialem po forum i to jednak sie przepalila zarowka do doswietlania z lewej h11. Dzieki chlopaki. Jutro wymienie. Mam nadzieje ze to tylko tyle bedzie:d

Awatar użytkownika
creologic
Nowicjusz
Auto: Insignia B20DTH
Kod silnika: B15XFT
Rok produkcji: 2015
Miasto:

Post autor: creologic » 11 sie 2017, o 08:38

Witam,

zanim zwrócę się do serwisu chciałbym zasięgnąć rady tutaj - ostatnio jadąc wieczorem zauważyłem, że zarządzanie światłami drogowymi przestało działać poprawnie. Krótko mówiąc - walę ludziom długimi nawet w terenie zabudowanym, tryb "auto" stał się nieużywalny. Elektronika potrafi włączyć długie zaraz po wykonaniu skrętu, podczas rozpędzania już przy 40km/h, gdy 100m dalej z naprzeciwka jedzie inny samochód.

Od nowości takich problemów nigdy nie było - auto włączało światła drogowe tylko w terenie niezabudowanym (jak nie było latarni przy jezdni) i gasiło, gdy nadjeżdżający pojazd był w odległości ok. 400 -500 m, świetnie radziło sobie również z rozpoznawaniem świateł z tyłu innych pojazdów (300-400m). Po wjechaniu w drogę z oświetleniem długie się same wyłączały (niezależnie od prędkości), a aktywowały się jedynie przy łukach, gdy nie było innego pojazdu w zasięgu kamery.

Tak było od zakupu, czyli od 2015-06-10. W styczniu 2016 były robione dwie kampanie (15-P-059, 15-P-108), jedna z nich podobno dotyczyła właśnie oprogramowania AFL. Nie zauważyłem po niej żadnej różnicy. Podejrzewam, że problematyczna była dopiero ostatnia kampania, jakieś 3 miesiące temu, która dotyczyła w teorii układu AdBlue (17-R-021). W wakacje nie zdarzało mi się jeździć po zmroku, więc nie jestem pewien na 100% że to jest winowajca, ale moje podejrzenia są dodatkowo poparte tym, że po aktualizacji oprogramowania musiałem od nowa ustawiać większość parametrów dotyczących świateł (m.in. załączanie oświetlenia po otworzeniu auta z pilota).

Będę wdzięczny za pomysły i sugestie w temacie :)
Ostatnio zmieniony 11 sie 2017, o 09:37 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Post przeniesiony. Nie zakładaj niepotrzebnie nowych tematów. Regulamin Forum.

Awatar użytkownika
Martinim
Forumowicz
Auto: Opel Insignia
Miasto:

Post autor: Martinim » 11 sie 2017, o 09:01

W pierwszej kolejności pojechałbym do serwisu który to robił i w ramach gwarancji usługi poprosił o sprawdzenie oprogramowania i ewentualne usunięcie usterki na ich koszt :-)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Awatar użytkownika
ZiGi
Użytkownik
Auto: Insignia ST 130KM
Rok produkcji: 2011
Miasto: Dębe Wielkie
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: ZiGi » 11 sie 2017, o 09:08

Dokładnie, skoro miałeś kampanie na AFL to niech się teraz oni z tym bujają.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
Pozdrawiam ZiGi

Awatar użytkownika
mxw
Zapaleniec
Auto: Insignia 2.0T ST 4x4
Kod silnika: A20NHT
Rok produkcji: 2011
Miasto: Poznań

Post autor: mxw » 11 sie 2017, o 17:39

Dokładnie. A Ty jedynie możesz sprawdzić, czy masz czystą szybę przed kamerą (z obu stron) i czy sam obiektyw kamery nie jest brudny albo czymś zasłonięty. :roll:

Pozdro.,
MxW.

di_83
Forumowicz

Post autor: di_83 » 11 sie 2017, o 23:48

Od długiego czasu miałem dwa błędy związane z lampami zolta kontrolka lamp i komunikaty o sprawdzeniu układu poziomowania:
B3410-05 Automatic Headlamp Leveling Control Module Front Axle Sensor Signal Circuit - High Voltage/Open
B101E 4B: Electronic Control Unit Software Calibration Not Learned.
Ten drugi pojawił się po zabawie op-comem i znikło wtedy doświetlenie zakrętów i skrętne soczewki :(
Pierwszy udało mi się zlikwidować kupując na allegro czujnik poziomowania przód z 2013 (mój z 2009 uszkodzony) i płytkę poziomowania. Po wymianie i skasowaniu bledow obecnie brak komunikatow :) ale nadal nie mam doswietlania i skretnych ;(
Czy ktoś z Was ma możliwość zaprogramowania lub wie jak to zrobić klonem (pewnie nie mozna) lub poleci kogoś z mdi?

Awatar użytkownika
soulck
Użytkownik
Auto: 2.0 Ecoflex
Rok produkcji: 2013
Miasto: Kielce

Post autor: soulck » 20 sie 2017, o 09:19

Witam. Po bliskim spotkaniu z sarną i wymianie lampy na używaną z innego auta... Nie działa automatyczne przełączanie świateł z drogowych na długie....
Przed stłuczką była wszystko ok. Lampa którą założyłem ma te same oznaczenia -nawet z tego samego roku jest.
Wie zna ktoś przyczynę?

P405
Zapaleniec
Auto: Insignia CDTI
Miasto: Leszno
Otrzymał  piwo: 28 razy

Post autor: P405 » 20 sie 2017, o 11:24

A masz włączone? Odepchnij 2 x dzwignie od kierunkowskazu.

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
soulck
Użytkownik
Auto: 2.0 Ecoflex
Miasto: Kielce

Post autor: soulck » 20 sie 2017, o 19:21

Mam włączone na auto. Manualnie manetka sam jak sobie włącze i wyłącze to działa.
Do tej pory działało tak w trybie AUTO bez moich rąk... ;(

P405
Zapaleniec
Auto: Insignia CDTI
Miasto: Leszno
Otrzymał  piwo: 28 razy

Post autor: P405 » 20 sie 2017, o 19:41

To nic, też miałem na auto, a nie działało. Dla pewności zrób to.

Awatar użytkownika
IBZI
Moderator
Auto: Insignia 2.0
Miasto: Gliwice
Postawił piwo: 8 razy
Otrzymał  piwo: 42 razy

Post autor: IBZI » 20 sie 2017, o 20:18

Ja bym jeszcze radził sprawdzić OP-COMem czy nie zapisał się stary błąd AFLa (jeśli jest to wykasować), no i oczywiście profilaktycznie reset przez odłączenie akumulatora.

di_83
Forumowicz

Post autor: di_83 » 20 sie 2017, o 20:22

kolego sprawdz czy na zegarach w trybie auto świeci się kontrolka świateł z literką A czyli ze włączone automatyczne długie, jak nie to dwa razy manetką od długich (do siebie lub od siebie nie pamietam już) aby włączyć

marcin.1111
Użytkownik
Auto: Opel lnsignia
Kod silnika: B20DTH
Rok produkcji: 2016
Miasto:

Post autor: marcin.1111 » 15 wrz 2017, o 20:53

P405 pisze:A masz włączone? Odepchnij 2 x dzwignie od kierunkowskazu.

Jest możliwość włączenia i wyłączenia funkcji automatycznego przełączania świateł z długich na krótkie z funkcją Afl?

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”