--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuAFL - Układ adaptacyjny reflektorów lampy BiXenon
- rataj73
- Zapaleniec
- Auto: Opel Insignia CDTI
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Stolica Mazur
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 18 razy
Re: AFL - Układ adaptacyjny reflektorów lampy BiXenon
A mi na błąd związany z afl pomogło porządne rozruszanie silniczków przez ręczne ruszanie mocowaniem soczewki. Otworzyłem górny dekielek reflektora i wykonałem kila ruchów góra dół i prawo lewo do samego oporu. Przy prawo lewo było czuć w pewnym momencie większy opór ale dało się jeszcze dalej skręcić. Po kilku razach nie było już tego czuć. Zabieg wykonany z miesiąc temu i od tej pory ani razu nie wyskoczył mi komunikat.
-
kielbasa
Ooo, dzięki za radę, dziś postaram się wykonać ten zabieg. A wie ktoś czy można wymienić Afl na zwykle lampy?
-
Dejzor
Witam Wszystkich.
Od jakiegoś czasu dopadł i mnie problem wyświetlającego się komunikatu. Auta jeszcze nie nie diagnozowałem kablem, ale pierwsze co rzuciło mi sie w oczy i co zapewne będzie przyczyną to dziwna wiązka światła z lewej lampy. Przy dojechaniu do ściany widać, że prawa lampa świeci normalnie, a w lewej wiązka światła jest jakby niżej. Nie działa też przełączanie na światła drogowe w lewej lampie. Po odkręceniu dekielka górnego i otworzeniu samochodu z kluczyka, następuje test świateł. Widać wtedy że silniczki w obu lampach działaja dobrze, ale w lewej przesłona od bi xenonu w ogóle sie nie rusza. Nawet próbując poruszać nią ręką, jest zablokowana. W prawej można ją ręką "poruszać".
Czy ktoś rozwiązywał juz u siebie problem "zablokowanej" przesłony? Czy można wymienić sam mechanizm? Czy nowa lampa? A może jest jakiś warsztat w okolicy małopolska - śląsk, który naprawi to w rozsądnej cenie?
I ostatnie pytanie, czy mechanizm z lampy po lifcie, pasuje do tej przed liftem? Mam rocznik 2010, a na allegro 90% lamp to te od poliftu.
Z góry dziekuje i pozdrawiam
Od jakiegoś czasu dopadł i mnie problem wyświetlającego się komunikatu. Auta jeszcze nie nie diagnozowałem kablem, ale pierwsze co rzuciło mi sie w oczy i co zapewne będzie przyczyną to dziwna wiązka światła z lewej lampy. Przy dojechaniu do ściany widać, że prawa lampa świeci normalnie, a w lewej wiązka światła jest jakby niżej. Nie działa też przełączanie na światła drogowe w lewej lampie. Po odkręceniu dekielka górnego i otworzeniu samochodu z kluczyka, następuje test świateł. Widać wtedy że silniczki w obu lampach działaja dobrze, ale w lewej przesłona od bi xenonu w ogóle sie nie rusza. Nawet próbując poruszać nią ręką, jest zablokowana. W prawej można ją ręką "poruszać".
Czy ktoś rozwiązywał juz u siebie problem "zablokowanej" przesłony? Czy można wymienić sam mechanizm? Czy nowa lampa? A może jest jakiś warsztat w okolicy małopolska - śląsk, który naprawi to w rozsądnej cenie?
I ostatnie pytanie, czy mechanizm z lampy po lifcie, pasuje do tej przed liftem? Mam rocznik 2010, a na allegro 90% lamp to te od poliftu.
Z góry dziekuje i pozdrawiam
- Fede
- Użytkownik
- Auto: czarny sedan, 205KM
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Warszawa
- Otrzymał piwo: 2 razy
@rataj73
Jak ręcznie rozruszałeś te silniczki?
Daj jakiś poradnik, czy coś, bo chciałem to zrobić u siebie, ale otworzyłem górny dekiel i nie wiem za co chwycić żeby poruszyć soczewką i nic nie urwać
Jak ręcznie rozruszałeś te silniczki?
Daj jakiś poradnik, czy coś, bo chciałem to zrobić u siebie, ale otworzyłem górny dekiel i nie wiem za co chwycić żeby poruszyć soczewką i nic nie urwać
- rataj73
- Zapaleniec
Na poprzedniej stronie są zdjęcia soczewek. Na drugim zdjęciu za soczewką jest kwadratowa aluminiowa rama z otworami i to właśnie za nią trzeba złapać i poruszać. Najlepiej zdjąć górny dekiel i niech ktoś włączy zapłon, wtedy podczas testu widać jak ten mechanizm działa i jak nim ręcznie ruszać. Za pierwszym razem idzie trochę z oporem a później czuć że jest lżej.
Ja na początku ruszałem tak żeby soczewka była maksymalnie skręcona do środka, ale już z powrotem nie chciało iść. Po włączeniu zapłonu robił się test i soczewka wracała na środek. Kilka razy i szło dużo luźniej. Zastanawiam się tylko czy nie dało by rady dać na przekładnię ślimakową deko smaru bez rozbierania lampy, bo na tych zdjęciach wygląda to na wykonalne. Niby ta przekładnia odpowiada za przysłonę od świateł drogowych bo za skręt soczewek odpowiadają inne silniczki ale do nich już chyba bez rozbierania lampy się nie dojdzie.
Ogólnie rozruszanie lampy jak na razie pomogło ale teraz gdy dni są długie to mało si na ksenonach jeździ, ale gdybym nawet musiał raz na miesiąc taki zabieg wykonać to nie jest on jakoś mocno skomplikowany czy upierdliwy.
Ja na początku ruszałem tak żeby soczewka była maksymalnie skręcona do środka, ale już z powrotem nie chciało iść. Po włączeniu zapłonu robił się test i soczewka wracała na środek. Kilka razy i szło dużo luźniej. Zastanawiam się tylko czy nie dało by rady dać na przekładnię ślimakową deko smaru bez rozbierania lampy, bo na tych zdjęciach wygląda to na wykonalne. Niby ta przekładnia odpowiada za przysłonę od świateł drogowych bo za skręt soczewek odpowiadają inne silniczki ale do nich już chyba bez rozbierania lampy się nie dojdzie.
Ogólnie rozruszanie lampy jak na razie pomogło ale teraz gdy dni są długie to mało si na ksenonach jeździ, ale gdybym nawet musiał raz na miesiąc taki zabieg wykonać to nie jest on jakoś mocno skomplikowany czy upierdliwy.
- Fede
- Użytkownik
- Auto: czarny sedan, 205KM
- Miasto: Warszawa
Hm, przed chwilą podszedłem do tematu ale u mnie ani drgnie
Nie chcę nic połamać, podczas testu soczewki chodzą dobrze.
Nie chcę nic połamać, podczas testu soczewki chodzą dobrze.
- rataj73
- Zapaleniec
Też mi się wydawało że to się nie ruszy ręcznie, ale kiedyś jak wymieniałem palnik ( a tam jest trudne podejście) to przez przypadek złapałem za gniazdo w które wchodzi palnik i się cały mechanizm przekręcił do tego stopnia że i palnik fajniej wszedł. Teraz jak poczytałem trochę o przycinającym się silniczku pomyślałem że go rozruszam i udało się. Jak znajdę czas to nakręcę filmik w sobotę.
-
mirpo
- Użytkownik
- Auto: Astra 2.0 cdti ST
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: WPR
Cześć, dziś zauważyłem że lewa lampa mocniej skupia światło jakoś tak 2-3 metry przed autem. To skupienie światła rusza się wraz z ruchem soczewki. Czy to jakaś wada soczewki czy oznaką końca żarnika? 

-
KrzychoOK
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia 2L 170
- Rok produkcji: 2016
- Miasto:
U mnie także wyskoczył błąd, a w zasadzie dwa, wyświetlane za każdym przekręceniem kluczyka (odpalenie silnika). W ogóle jest to pierwsza usterka:
"Błąd: Sprawdź układ poziomowania reflektorów" oraz "Usługa: układ adaptacyjny reflektorów"
Bi-ksenony robią test za każdym włączeniem silnika, ale nie załączają się żarówki doświetlania zakrętów.
Wymieniłem więc obie na raz (H11), niestety nie przyniosło to żadnego skutku. Choć sprawne to nawet na chwilę się nie zapaliły.
Po podłączeniu OBDII i sprawdzeniu błędów czysto, żadnego błędu. (Nie dysponuję innymi narzędziami).
Insignia z 2015r na gwarancji, więc zajechałem na ASO, tam dopiero po podłączeniu pod komputer okazało się że padł sensor położenia na przedniej osi (nie powiem jaki nr błędu bo nie pytałem, ten przy lewym przednim amortyzatorze). Koszt samego sensora w ASO ponad 500zł. Ale wymienili w ramach gwarancji i odjechałem zadowolony. Wszystko działa.
Opel mógłby jednak bardziej precyzować usterki wyświetlane na desce rozdzielczej, czy chodzi o żarówkę, sensor, moduł, czy silniczek, bo naprawdę można spanikować, już myślałem, że będę musiał wymieniać całe lampy. U każdego pada co innego, a komunikat ten sam. Komunikaty sugerują jakieś błędy przy/w lampie. Zaś sensory przednie i tylne znajdują się na zewnątrz auta przy kołach, przez co podatne są na różnego rodzaju uszkodzenia.
"Błąd: Sprawdź układ poziomowania reflektorów" oraz "Usługa: układ adaptacyjny reflektorów"
Bi-ksenony robią test za każdym włączeniem silnika, ale nie załączają się żarówki doświetlania zakrętów.
Wymieniłem więc obie na raz (H11), niestety nie przyniosło to żadnego skutku. Choć sprawne to nawet na chwilę się nie zapaliły.
Po podłączeniu OBDII i sprawdzeniu błędów czysto, żadnego błędu. (Nie dysponuję innymi narzędziami).
Insignia z 2015r na gwarancji, więc zajechałem na ASO, tam dopiero po podłączeniu pod komputer okazało się że padł sensor położenia na przedniej osi (nie powiem jaki nr błędu bo nie pytałem, ten przy lewym przednim amortyzatorze). Koszt samego sensora w ASO ponad 500zł. Ale wymienili w ramach gwarancji i odjechałem zadowolony. Wszystko działa.
Opel mógłby jednak bardziej precyzować usterki wyświetlane na desce rozdzielczej, czy chodzi o żarówkę, sensor, moduł, czy silniczek, bo naprawdę można spanikować, już myślałem, że będę musiał wymieniać całe lampy. U każdego pada co innego, a komunikat ten sam. Komunikaty sugerują jakieś błędy przy/w lampie. Zaś sensory przednie i tylne znajdują się na zewnątrz auta przy kołach, przez co podatne są na różnego rodzaju uszkodzenia.
- KaMYk
- Zapaleniec
- Auto: Dodge Charger R/T
- Kod silnika: inny
- Miasto: Mochowo
- Otrzymał piwo: 12 razy
Informacja na wyświetlaczu jest ogólna, bo ma dać informację kierowcy, że układ jest nie sprawny i wymaga wizyty w serwisie. Serwis posiada stosowne narzędzie aby zdiagnozować usterkę.
Pod tym względem jest wszystko OK, i bardziej szczegółowo nie będzie, gdyż jest to wiedza zastrzeżona dla serwisu, a nie ogólnodostępna. Nie ma przy tym znaczenia, czy to Opel i mercedes, żaden producent nie podaje na wyświetlaczu szczegółów awarii.
Pod tym względem jest wszystko OK, i bardziej szczegółowo nie będzie, gdyż jest to wiedza zastrzeżona dla serwisu, a nie ogólnodostępna. Nie ma przy tym znaczenia, czy to Opel i mercedes, żaden producent nie podaje na wyświetlaczu szczegółów awarii.
-
R1985
- Użytkownik
- Auto: ST 2.0T 4x4 Cosmo
- Kod silnika: A20NHT
- Miasto: SKMKraków
Insignia podaje na wyświetlaczu szczegóły odnośnie spalenia danej żarówki (strona prwa/lewa, przód/tył)
- KaMYk
- Zapaleniec
- Auto: Dodge Charger R/T
- Kod silnika: inny
- Miasto: Mochowo
- Otrzymał piwo: 12 razy
ale nie w doświetlaniu zakrętów
w systemie AFL+
poza tym, nie o same żarówki koledze chodziło tylko o czujniki, silniczki moduły itp, czyli chciałby komunikaty takie, jak są wyświetlane na interfejsie diagnostycznym.
Zapewne jest to do zrobienia, tylko żaden producent na to nie pójdzie, bo masz jechać do serwisu a nie samemu naprawiać
a żarówki to co innego, tu astra J też podaje która
oprócz doświetlania zakrętów, tych H11, tu jest komunikat o sprawdzeniu układu AFL, czy jakoś tak.
poza tym, nie o same żarówki koledze chodziło tylko o czujniki, silniczki moduły itp, czyli chciałby komunikaty takie, jak są wyświetlane na interfejsie diagnostycznym.
Zapewne jest to do zrobienia, tylko żaden producent na to nie pójdzie, bo masz jechać do serwisu a nie samemu naprawiać
a żarówki to co innego, tu astra J też podaje która
- mxw
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2.0T ST 4x4
- Kod silnika: A20NHT
- Miasto: Poznań
- Otrzymał piwo: 1 raz
Może to być objaw tego, że coś zaczyna się dziać z lewym palnikiem, albo tego, że np. palnik ruszył się w uchwycie. Sprawdź, albo zamień palniki ze sobą, i wszystko będziesz wiedział.mirpo pisze:Cześć, dziś zauważyłem że lewa lampa mocniej skupia światło jakoś tak 2-3 metry przed autem.
Wymiana palników jest dość prosta. Niedawno wymiwniałem swoje i też miałem podobny objaw - nieco inny 'obraz' światła na drodze:
https://r.tapatalk.com/shareLink?url=ht ... are_type=t
Pozdro.,
MxW.
Wysłano z H815 za pomocą Tapatalk2.
-
mirpo
- Użytkownik
- Auto: Astra 2.0 cdti ST
- Miasto: WPR
Wczoraj sprawdziłem palnik, ale dobrze siedzi. Wyjalem go, sprawdziłem że plastikowy kołnierz dobrze jest założony. No nic, trzeba zaczekać na rozwój wydarzeń. Siedząc za kierownicą w niczym ta poświata w sumie nie przeszkadza.
-
kielbasa
http://m.ebay.co.uk/itm/252994807028
Panowie i panie, duża prośba - czy może ktoś stwierdzić na 100% czy lampa z linku mi podejdzie?
Insignia 2009 1.8
WOLGT67C091038097.
Z góry dzięki wielkie za odpowiedzi:)
Panowie i panie, duża prośba - czy może ktoś stwierdzić na 100% czy lampa z linku mi podejdzie?
Insignia 2009 1.8
WOLGT67C091038097.
Z góry dzięki wielkie za odpowiedzi:)
-
kakis
-
kielbasa
Polowe taniej niż nowa. Przeglądu mi nie przeszła bo brak długich świateł, chętnych do naprawy brak, zostaje wymiana...
-- 27 cze 2017, o 14:54 --
Cat pray wymianie trzeba coś będzie programować, czy jest to na zasadzie plug & play?
-- 27 cze 2017, o 14:54 --
Cat pray wymianie trzeba coś będzie programować, czy jest to na zasadzie plug & play?
-
kielbasa
Dzięki za odpowiedz, lampa z linka sprzedała się zanim zdążyłem ja kupić wiec zamówiłem nówkę..
Błąd jaki u mnie się pojawiał to B0985. Nie wiem czy jest to coś co da się naprawić(pewnie się da, ale tu gdzie jestem nie ma takiego fachowca) wiec jak dobrze pójdzie w poniedziałek będzie założona, a problem rozwiązany.
Dam znać jak poszlo
Błąd jaki u mnie się pojawiał to B0985. Nie wiem czy jest to coś co da się naprawić(pewnie się da, ale tu gdzie jestem nie ma takiego fachowca) wiec jak dobrze pójdzie w poniedziałek będzie założona, a problem rozwiązany.
Dam znać jak poszlo
- Blest
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: B20DTH
- Rok produkcji: 2016
- Miasto: Oka
- Otrzymał piwo: 6 razy
Mam pytanie czy jeśli auto posiada lampy bi-ksenonowe to obsługuje te 9 funkcji AFL? Chodzi mi o zmianę światłe z drogowych na mijania itp.
Podaję vin auta
W0LGT6EM0B1085003
Pozdrawiam
Podaję vin auta
W0LGT6EM0B1085003
Pozdrawiam