--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

AFL - Układ adaptacyjny reflektorów lampy BiXenon

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
rataj73
Zapaleniec
Auto: Opel Insignia CDTI
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2014
Miasto: Stolica Mazur
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 18 razy

Re: AFL - Układ adaptacyjny reflektorów lampy BiXenon

Post autor: rataj73 » 8 cze 2017, o 12:59

A mi na błąd związany z afl pomogło porządne rozruszanie silniczków przez ręczne ruszanie mocowaniem soczewki. Otworzyłem górny dekielek reflektora i wykonałem kila ruchów góra dół i prawo lewo do samego oporu. Przy prawo lewo było czuć w pewnym momencie większy opór ale dało się jeszcze dalej skręcić. Po kilku razach nie było już tego czuć. Zabieg wykonany z miesiąc temu i od tej pory ani razu nie wyskoczył mi komunikat.

kielbasa

Post autor: kielbasa » 8 cze 2017, o 16:57

Ooo, dzięki za radę, dziś postaram się wykonać ten zabieg. A wie ktoś czy można wymienić Afl na zwykle lampy?

Dejzor

Post autor: Dejzor » 11 cze 2017, o 11:57

Witam Wszystkich.
Od jakiegoś czasu dopadł i mnie problem wyświetlającego się komunikatu. Auta jeszcze nie nie diagnozowałem kablem, ale pierwsze co rzuciło mi sie w oczy i co zapewne będzie przyczyną to dziwna wiązka światła z lewej lampy. Przy dojechaniu do ściany widać, że prawa lampa świeci normalnie, a w lewej wiązka światła jest jakby niżej. Nie działa też przełączanie na światła drogowe w lewej lampie. Po odkręceniu dekielka górnego i otworzeniu samochodu z kluczyka, następuje test świateł. Widać wtedy że silniczki w obu lampach działaja dobrze, ale w lewej przesłona od bi xenonu w ogóle sie nie rusza. Nawet próbując poruszać nią ręką, jest zablokowana. W prawej można ją ręką "poruszać".

Czy ktoś rozwiązywał juz u siebie problem "zablokowanej" przesłony? Czy można wymienić sam mechanizm? Czy nowa lampa? A może jest jakiś warsztat w okolicy małopolska - śląsk, który naprawi to w rozsądnej cenie?
I ostatnie pytanie, czy mechanizm z lampy po lifcie, pasuje do tej przed liftem? Mam rocznik 2010, a na allegro 90% lamp to te od poliftu.

Z góry dziekuje i pozdrawiam

Awatar użytkownika
Fede
Użytkownik
Auto: czarny sedan, 205KM
Rok produkcji: 2009
Miasto: Warszawa
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: Fede » 13 cze 2017, o 07:42

@rataj73
Jak ręcznie rozruszałeś te silniczki?
Daj jakiś poradnik, czy coś, bo chciałem to zrobić u siebie, ale otworzyłem górny dekiel i nie wiem za co chwycić żeby poruszyć soczewką i nic nie urwać :D

Awatar użytkownika
rataj73
Zapaleniec

Post autor: rataj73 » 13 cze 2017, o 08:55

Na poprzedniej stronie są zdjęcia soczewek. Na drugim zdjęciu za soczewką jest kwadratowa aluminiowa rama z otworami i to właśnie za nią trzeba złapać i poruszać. Najlepiej zdjąć górny dekiel i niech ktoś włączy zapłon, wtedy podczas testu widać jak ten mechanizm działa i jak nim ręcznie ruszać. Za pierwszym razem idzie trochę z oporem a później czuć że jest lżej.
Ja na początku ruszałem tak żeby soczewka była maksymalnie skręcona do środka, ale już z powrotem nie chciało iść. Po włączeniu zapłonu robił się test i soczewka wracała na środek. Kilka razy i szło dużo luźniej. Zastanawiam się tylko czy nie dało by rady dać na przekładnię ślimakową deko smaru bez rozbierania lampy, bo na tych zdjęciach wygląda to na wykonalne. Niby ta przekładnia odpowiada za przysłonę od świateł drogowych bo za skręt soczewek odpowiadają inne silniczki ale do nich już chyba bez rozbierania lampy się nie dojdzie.
Ogólnie rozruszanie lampy jak na razie pomogło ale teraz gdy dni są długie to mało si na ksenonach jeździ, ale gdybym nawet musiał raz na miesiąc taki zabieg wykonać to nie jest on jakoś mocno skomplikowany czy upierdliwy.

Awatar użytkownika
Fede
Użytkownik
Auto: czarny sedan, 205KM
Miasto: Warszawa

Post autor: Fede » 13 cze 2017, o 10:32

Hm, przed chwilą podszedłem do tematu ale u mnie ani drgnie :D
Nie chcę nic połamać, podczas testu soczewki chodzą dobrze.

Awatar użytkownika
rataj73
Zapaleniec

Post autor: rataj73 » 13 cze 2017, o 11:21

Też mi się wydawało że to się nie ruszy ręcznie, ale kiedyś jak wymieniałem palnik ( a tam jest trudne podejście) to przez przypadek złapałem za gniazdo w które wchodzi palnik i się cały mechanizm przekręcił do tego stopnia że i palnik fajniej wszedł. Teraz jak poczytałem trochę o przycinającym się silniczku pomyślałem że go rozruszam i udało się. Jak znajdę czas to nakręcę filmik w sobotę.

mirpo
Użytkownik
Auto: Astra 2.0 cdti ST
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2011
Miasto: WPR

Post autor: mirpo » 22 cze 2017, o 20:55

Cześć, dziś zauważyłem że lewa lampa mocniej skupia światło jakoś tak 2-3 metry przed autem. To skupienie światła rusza się wraz z ruchem soczewki. Czy to jakaś wada soczewki czy oznaką końca żarnika? Obrazek

KrzychoOK
Nowicjusz
Auto: Opel Insignia 2L 170
Rok produkcji: 2016
Miasto:

Post autor: KrzychoOK » 22 cze 2017, o 21:13

U mnie także wyskoczył błąd, a w zasadzie dwa, wyświetlane za każdym przekręceniem kluczyka (odpalenie silnika). W ogóle jest to pierwsza usterka:
"Błąd: Sprawdź układ poziomowania reflektorów" oraz "Usługa: układ adaptacyjny reflektorów"
Bi-ksenony robią test za każdym włączeniem silnika, ale nie załączają się żarówki doświetlania zakrętów.
Wymieniłem więc obie na raz (H11), niestety nie przyniosło to żadnego skutku. Choć sprawne to nawet na chwilę się nie zapaliły.
Po podłączeniu OBDII i sprawdzeniu błędów czysto, żadnego błędu. (Nie dysponuję innymi narzędziami).
Insignia z 2015r na gwarancji, więc zajechałem na ASO, tam dopiero po podłączeniu pod komputer okazało się że padł sensor położenia na przedniej osi (nie powiem jaki nr błędu bo nie pytałem, ten przy lewym przednim amortyzatorze). Koszt samego sensora w ASO ponad 500zł. Ale wymienili w ramach gwarancji i odjechałem zadowolony. Wszystko działa.
Opel mógłby jednak bardziej precyzować usterki wyświetlane na desce rozdzielczej, czy chodzi o żarówkę, sensor, moduł, czy silniczek, bo naprawdę można spanikować, już myślałem, że będę musiał wymieniać całe lampy. U każdego pada co innego, a komunikat ten sam. Komunikaty sugerują jakieś błędy przy/w lampie. Zaś sensory przednie i tylne znajdują się na zewnątrz auta przy kołach, przez co podatne są na różnego rodzaju uszkodzenia.

Awatar użytkownika
KaMYk
Zapaleniec
Auto: Dodge Charger R/T
Kod silnika: inny
Miasto: Mochowo
Otrzymał  piwo: 12 razy

Post autor: KaMYk » 23 cze 2017, o 05:28

Informacja na wyświetlaczu jest ogólna, bo ma dać informację kierowcy, że układ jest nie sprawny i wymaga wizyty w serwisie. Serwis posiada stosowne narzędzie aby zdiagnozować usterkę.

Pod tym względem jest wszystko OK, i bardziej szczegółowo nie będzie, gdyż jest to wiedza zastrzeżona dla serwisu, a nie ogólnodostępna. Nie ma przy tym znaczenia, czy to Opel i mercedes, żaden producent nie podaje na wyświetlaczu szczegółów awarii.

R1985
Użytkownik
Auto: ST 2.0T 4x4 Cosmo
Kod silnika: A20NHT
Miasto: SKMKraków

Post autor: R1985 » 23 cze 2017, o 11:00

Insignia podaje na wyświetlaczu szczegóły odnośnie spalenia danej żarówki (strona prwa/lewa, przód/tył)

Awatar użytkownika
KaMYk
Zapaleniec
Auto: Dodge Charger R/T
Kod silnika: inny
Miasto: Mochowo
Otrzymał  piwo: 12 razy

Post autor: KaMYk » 23 cze 2017, o 11:55

ale nie w doświetlaniu zakrętów :) w systemie AFL+

poza tym, nie o same żarówki koledze chodziło tylko o czujniki, silniczki moduły itp, czyli chciałby komunikaty takie, jak są wyświetlane na interfejsie diagnostycznym.
Zapewne jest to do zrobienia, tylko żaden producent na to nie pójdzie, bo masz jechać do serwisu a nie samemu naprawiać :)
a żarówki to co innego, tu astra J też podaje która :) oprócz doświetlania zakrętów, tych H11, tu jest komunikat o sprawdzeniu układu AFL, czy jakoś tak.

Awatar użytkownika
mxw
Zapaleniec
Auto: Insignia 2.0T ST 4x4
Kod silnika: A20NHT
Miasto: Poznań
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: mxw » 24 cze 2017, o 07:11

mirpo pisze:Cześć, dziś zauważyłem że lewa lampa mocniej skupia światło jakoś tak 2-3 metry przed autem.
Może to być objaw tego, że coś zaczyna się dziać z lewym palnikiem, albo tego, że np. palnik ruszył się w uchwycie. Sprawdź, albo zamień palniki ze sobą, i wszystko będziesz wiedział.

Wymiana palników jest dość prosta. Niedawno wymiwniałem swoje i też miałem podobny objaw - nieco inny 'obraz' światła na drodze:
https://r.tapatalk.com/shareLink?url=ht ... are_type=t

Pozdro.,
MxW.

Wysłano z H815 za pomocą Tapatalk2.

mirpo
Użytkownik
Auto: Astra 2.0 cdti ST
Miasto: WPR

Post autor: mirpo » 25 cze 2017, o 10:05

Wczoraj sprawdziłem palnik, ale dobrze siedzi. Wyjalem go, sprawdziłem że plastikowy kołnierz dobrze jest założony. No nic, trzeba zaczekać na rozwój wydarzeń. Siedząc za kierownicą w niczym ta poświata w sumie nie przeszkadza.

kielbasa

Post autor: kielbasa » 26 cze 2017, o 17:29

http://m.ebay.co.uk/itm/252994807028
Panowie i panie, duża prośba - czy może ktoś stwierdzić na 100% czy lampa z linku mi podejdzie?
Insignia 2009 1.8
WOLGT67C091038097.

Z góry dzięki wielkie za odpowiedzi:)

kakis

Post autor: kakis » 26 cze 2017, o 19:37

bi xenon skrętna , podejdzie tyle że drogo

kielbasa

Post autor: kielbasa » 26 cze 2017, o 20:30

Polowe taniej niż nowa. Przeglądu mi nie przeszła bo brak długich świateł, chętnych do naprawy brak, zostaje wymiana...

-- 27 cze 2017, o 14:54 --

Cat pray wymianie trzeba coś będzie programować, czy jest to na zasadzie plug & play?

kakis

Post autor: kakis » 27 cze 2017, o 20:58

na zasadzie plug & play

kielbasa

Post autor: kielbasa » 30 cze 2017, o 12:09

Dzięki za odpowiedz, lampa z linka sprzedała się zanim zdążyłem ja kupić wiec zamówiłem nówkę..
Błąd jaki u mnie się pojawiał to B0985. Nie wiem czy jest to coś co da się naprawić(pewnie się da, ale tu gdzie jestem nie ma takiego fachowca) wiec jak dobrze pójdzie w poniedziałek będzie założona, a problem rozwiązany.
Dam znać jak poszlo

Awatar użytkownika
Blest
Użytkownik
Auto: Insignia
Kod silnika: B20DTH
Rok produkcji: 2016
Miasto: Oka
Otrzymał  piwo: 6 razy

Post autor: Blest » 6 lip 2017, o 20:56

Mam pytanie czy jeśli auto posiada lampy bi-ksenonowe to obsługuje te 9 funkcji AFL? Chodzi mi o zmianę światłe z drogowych na mijania itp.

Podaję vin auta
W0LGT6EM0B1085003

Pozdrawiam

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”