--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuOleje oraz dodatki do diesli CDTI - porady, dobór
- wojtekski
- Użytkownik
- Auto: insignia, 207cc
- Rok produkcji: 2016
- Miasto: Suwałki
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 4 razy
Re: Oleje oraz dodatki do diesli CDTI - porady, dobór
Moje teorie ? hehe To czemu możesz zalać ten sam olej gm do insignia 130 KM i 160 KM albo biturbo 190 KM ? upss nie wspomnę już o 2.8 benzyna 260 KM gdzie też np. gm możesz zalać
.Lejesz olej który spełnia wymogi producenta auta i to jest podstawa
.Tak olej dobierasz do warunków pracy zgadza się a to jaki masz użyć określa producent auta wyraźnie.I tu się zgodzę nie ma co się już rozpisywać.
-
Bodex
Jeśli ASO Opel da mi gwarancję , na silnik w razie zatarcia , to będę lał GM , nie ma problemu.
Tylko czemu nie da ?
Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka
Tylko czemu nie da ?
- markogl
- Użytkownik
- Auto: insignia ST
- Kod silnika: A20DTJ
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: SRC
Który olej jest najlepszy????Konwersować można w nieskończoność, dobór oleju to sprawa indywidualna każdego z nas. Jeden lubi jak mu cyganie grają, a drugi jak mu buty śmierdzą. Ja po tygodniu cztania przeróżnych opinii na ten temat zgłupiałem jeszcze bardziej ale jednak zdecydowałem zamienić GM na FUCHS Titan GT1 Pro Flex 5W30 dlaczego? Dla mojego widzi mi się. Wcześniej zalałem skrzynię biegów olejem Fusch sinofluid 75w80 i chce żeby w moim aucie były oleje Fuscha. Mój cyrk moje małpy. Zdrowych i Wesołych świat.
-
darek0808
- Użytkownik
- Auto: Opel Insignia kombi
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2011
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 10 razy
Jakie odczucia po zalaniu skrzyni Fuchsem?
Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
- markogl
- Użytkownik
- Auto: insignia ST
- Kod silnika: A20DTJ
- Miasto: SRC
@ Bodex z mojego punktu widzenia sprawa zatarcia silnika to raczej nie sprawa oleju GM a raczej wypalania DPFu. Kilkakrotny przerywany proces wypalania wiąże się z dostarczeniem dużej ilości ON do oleju silnikowego a co za tym idzie olej taki traci swoje pierwotne właściwości i dlatego dochodzi do zatarcia. To tak na chłopski rozum po krótce.
-- 15 kwi 2017, o 13:30 --
Nie miałem żadnych problemów ze skrzynią biegów ale tak zapobiegawczo wymieniłem praktycznie bez różnicy.
-- 15 kwi 2017, o 13:30 --
Nie miałem żadnych problemów ze skrzynią biegów ale tak zapobiegawczo wymieniłem praktycznie bez różnicy.
- wojtekski
- Użytkownik
- Auto: insignia, 207cc
- Rok produkcji: 2016
- Otrzymał piwo: 4 razy
Bodex ale jak wlejesz motul lub millers to firma da ci gwarancję ? jak kupisz nowy to masz I na oleju gm też
. A nikt nie każe ci go wlewać lej co ci pasuje i tyle. Tylko jeśli coś nazywasz badziewiem to trzeba podeprzeć to faktami
, a że ci ten olej nie podchodzi to twoja sprawa ot tyle i aż tyle. I jak wyżej .
- coolmobil
- Zapaleniec
- Auto: Skoda Superb
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Warszawa
- Otrzymał piwo: 2 razy
Tak czytam i czytam ten wątek od dłuższego czasu i widzę ze cały czas to samo. Próby przekonywania ze czarne jest lepsze od białego i na odwrót. Troszkę już nudne to się zrobiło i przestaje wnosić coś interesującego do tego wątku, a szkoda.
Ja prawdę mówiąc jeżdżę na GM czy to źle czy dobrze to inna kwestia tylko wymieniam olej co 10-12k. Auto ma ponad 183k i zawsze jeździło na tym oleju i jakoś odpukać brak awarii i problemów z silnikiem.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Ja prawdę mówiąc jeżdżę na GM czy to źle czy dobrze to inna kwestia tylko wymieniam olej co 10-12k. Auto ma ponad 183k i zawsze jeździło na tym oleju i jakoś odpukać brak awarii i problemów z silnikiem.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
-
kecraminsignia
- Zapaleniec
- Auto: Astra J ST
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: LDZ
- Otrzymał piwo: 17 razy
To teraz ja wrzucę moje pięć groszy do tematu. Znam dobrze gościa który serwisował swoją insignie w ASO do samego końca. Jako że to auto firmowe to robili to co serwis zalecił jak również lał olej GM co 30 000 km. Autem zrobił 380 000 km i na autostradzie zawarł silnik. Dużo, mało zrobił?
-
kecraminsignia
- Zapaleniec
Mało piszesz? Hmmm.... To drugi przypadek również firmowy. Tak więc ASO. Dwa silniki w jednym aucie po 200 000 km. Zatarte. Również autostrada . Dużo, mało???
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Rok produkcji: 2020
- Otrzymał piwo: 39 razy
A Motul ,Miller czi inny producent oleju da Ci?Bodex pisze:Jeśli ASO Opel da mi gwarancję , na silnik w razie zatarcia , to będę lał GM , nie ma problemu.
Tylko czemu nie da ?
Na pewno nie .I skoro to takie dobre oleje to czemu nie dadzą?
Także to żaden argument
-- 15 kwi 2017, o 18:18 --
A dużo?.Na pewno można również znaleźć bez większych problemów różne marki,które zatarły się na innych markowych olejach. Sam byłem kiedyś świadkiem zatarcia Mondeo ST220,które jeździło na Motul i na torze koleś zatarł silnik.kecraminsignia pisze:Mało piszesz? Hmmm.... To drugi przypadek również firmowy. Tak więc ASO. Dwa silniki w jednym aucie po 200 000 km. Zatarte. Również autostrada . Dużo, mało???
Biorąc pod uwagę ilość Insigni na drogach to znikomy odsetek
-- 15 kwi 2017, o 18:20 --
Biorąc pod uwagę nawet posty na tym forum to zrobił dużo km.Przecież wszędzie panuje przekonanie ,że teraz księgowi robią auta ,które mają się psuć i być klientami serwisów. Inna sprawa to jak auto użytkowanekecraminsignia pisze: Jako że to auto firmowe to robili to co serwis zalecił jak również lał olej GM co 30 000 km. Autem zrobił 380 000 km i na autostradzie zawarł silnik. Dużo, mało zrobił?
Ostatnio zmieniony 15 kwie 2017, o 18:28 przez norbi333, łącznie zmieniany 1 raz.
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Odnośnie oleju GM to namówiłem znajomego na ten olej 10 lat temu. Wtedy lał do scenica 1,9 dci. Dociągnął na nim do 300 tysięcy i sprzedał. Od kolejnych 7-8 lat mówię mu żeby lał jakiś lepszy olej do swoich samochodów, a on dalej leje GM i nie chce innego.
Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka
-
kecraminsignia
- Zapaleniec
No i właśnie to jest kwit esencja całej konwersacji w tym poście. Jedni uważają że to dużo inni mało. Tak jak wspomniałeś silniki robią księgowi więc wszystko musi się popsuć. Nie ma wiecznych aut tak jak to było kiedyś. Widząc po moich przykładach gdzie auta były użytkowane w podobnych warunkach umieralność silników jest różna i nie jest uzależniona tylko od oleju a od właściciela a co za tym idzie od użytkowania...
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Rok produkcji: 2020
- Otrzymał piwo: 39 razy
I to jest sedno tego tematukecraminsignia pisze:a od właściciela a co za tym idzie od użytkowania...
-
adamkasia2
- Nowicjusz
- Auto: Astra j ,Insignia
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Gostyń
kecraminsignia pisze:. Dwa silniki w jednym aucie po 200 000 km. Zatarte. Również autostrada . Dużo, mało???
I wiele innych ....kecraminsignia pisze: i na autostradzie zawarł silnik. ?
Panowie nie sądzicie że na autostradzie dochodzi do jakiegoś dziwnego zachowania aut. W większości padają nam silniki na autostradach sam miałem taki przypadek że silnik padł na A4 pod Wrocławiem.Wiadomo każdy nie chce mieć diagnozy "zatarty silnik" i stosuje jego zdaniem dobry olej,aby silnik chodził jak najlepiej i po to chyba jest ta dyskusja.Raczej nikt nie pisze że silnik się zatarł pod domem ,w ruchu ulicznym ,w mieście.Może warto by zainteresować się tą kwestią.Sam nie znam się na mechanice zbytnio ale wiem że są tu osoby które mają o tym pojęcie i wytłumaczą czemu większość silników pada na autostradach
P.S
Wesołych Świąt i bez awaryjności na autostradach
- Dan
- Użytkownik
- Auto: ST 160HP
- Miasto: Łódź
- Otrzymał piwo: 13 razy
Mnie zatarł się w mieście przy podjeżdżaniu pod wiadukt
olej gm wymieniany nawet częściej niż 10tkm
ceratec nie pomógł.
Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
ceratec nie pomógł.

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
-
kecraminsignia
- Zapaleniec
No i bądź teraz mądry... Dlatego już od jakiegoś czasu szukam wspólnego mianownik dla zatartych silników w oplach no i nie tylko...
-
Bodex
Może gdybyśmy mieli wskaźnik ciśnienia oleju w aucie , to czasem wcześniej zauważymy zmniejszone ciśnienie oleju .
Szkoda ze nie przyszło mi do głowy przy zmianie uszczelki smoka żeby rozkręcić panewki i zalukać, na kompozyt
Szkoda ze nie przyszło mi do głowy przy zmianie uszczelki smoka żeby rozkręcić panewki i zalukać, na kompozyt
Ostatnio zmieniony 15 kwie 2017, o 21:02 przez Bodex, łącznie zmieniany 1 raz.
-
kecraminsignia
- Zapaleniec