--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuOleje oraz dodatki do diesli CDTI - porady, dobór
-
tomek evo
- Użytkownik
- Auto: Skoda Superb Kombi
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2011
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 2 razy
Re: Oleje oraz dodatki do diesli CDTI - porady, dobór
Można sobie zafundować test laboratoryjny swojego przepracowanego oleju przed wymianą, który nie tylko wiele powie o kondycji oleju ale również samego silnika. Jak na wyświetlaczu masz niższa o kilka stopni różnice w temperaturze oleju to nie jest chyba placebo.
W pełni zdaje sobie sprawę, że sprawa jest o tyle trudna, że często ciężko jest wychwycić różnicę i większości rzeczy nie jesteśmy w stanie samodzielnie zweryfikować. Można ufać reklamom lub osobą, które mają jakieś doświadczenie. Kolega z pewnego forum rozbiera silniki i serwisuje wiele aut, również z podniesiona mocą, które później do niego trafiają na różne naprawy. I różnice w czystości, zużyciu awaryjności w zależności od oleju sa diametralne. Ale nikt nikomu nie musi wierzyć na słowo. Tylko pisanie, ze to nieprawda to nadużycie bo potem ktoś czyta i dochodzi do winsoku, że jakość oleju nie ma znaczenia i dopłacanie raz do roku 50,00 zł do bańki lub wybór innego oleju niż "wszyscy" mija się z celem.
W pełni zdaje sobie sprawę, że sprawa jest o tyle trudna, że często ciężko jest wychwycić różnicę i większości rzeczy nie jesteśmy w stanie samodzielnie zweryfikować. Można ufać reklamom lub osobą, które mają jakieś doświadczenie. Kolega z pewnego forum rozbiera silniki i serwisuje wiele aut, również z podniesiona mocą, które później do niego trafiają na różne naprawy. I różnice w czystości, zużyciu awaryjności w zależności od oleju sa diametralne. Ale nikt nikomu nie musi wierzyć na słowo. Tylko pisanie, ze to nieprawda to nadużycie bo potem ktoś czyta i dochodzi do winsoku, że jakość oleju nie ma znaczenia i dopłacanie raz do roku 50,00 zł do bańki lub wybór innego oleju niż "wszyscy" mija się z celem.
- wojtekski
- Użytkownik
- Auto: insignia, 207cc
- Rok produkcji: 2016
- Miasto: Suwałki
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 4 razy
Ale jak stwierdziłeś że masz temp silnika o kilka stopni niższą ? od oleju oczywiście ? Ja mam niejednego kolegę mechanika i trochę dłubnełem tej branży
,czystość oleju dobrze wiadomo że nie zależy tylko od samego oleju
?
A skoro ktoś napisał że olej Gm który leje serwis jest badziewiem to napisałem o konkrety aby to udowodnić. Każdy leje co chce i niech tak zostanie ale od żadnego oleju który ma aprobatę producenta dla silnika nic się nie stanie i tyle, co innego jakbyś zalał nie dostosowany olej, w zależności od rozwiązań mogłoby to skończyć się różne. Ja osobiście dalej nie widzę sensu lania innego oleju niż gm skoro serwisuje od tylu lat zmieniam tak jak należy i jakoś żadne auto się nie zatarło i dlaczego by miało ? napisałem że zmienię na inny z ciekawości i opiszę czy jakaś różnica występuje w co wątpię.
Kolego Bodex i znowu gdybasz i w dodatku nie na temat
.
A skoro ktoś napisał że olej Gm który leje serwis jest badziewiem to napisałem o konkrety aby to udowodnić. Każdy leje co chce i niech tak zostanie ale od żadnego oleju który ma aprobatę producenta dla silnika nic się nie stanie i tyle, co innego jakbyś zalał nie dostosowany olej, w zależności od rozwiązań mogłoby to skończyć się różne. Ja osobiście dalej nie widzę sensu lania innego oleju niż gm skoro serwisuje od tylu lat zmieniam tak jak należy i jakoś żadne auto się nie zatarło i dlaczego by miało ? napisałem że zmienię na inny z ciekawości i opiszę czy jakaś różnica występuje w co wątpię.
Kolego Bodex i znowu gdybasz i w dodatku nie na temat
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2017, o 20:36 przez wojtekski, łącznie zmieniany 1 raz.
-
darek0808
- Użytkownik
- Auto: Opel Insignia kombi
- Kod silnika: A20DTH
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 10 razy
Co do olejów marek Motul, LM czy Millers lub np. Fusch do skrzyni. Nie jest to przetestowane przez jednego użytkownika samochodów. Na wielu forach, zdecydowanie starszych niż Insignia, wypowiadają się osoby, które przesiadły się z ori czy Castrola na te powyższe marki i zauważają różnicę, z reguły na bardziej zużytym silniku bo jak coś stuka to wtedy smarowanie lepszeg oleju jest zauważalne. Oczywiście, kupując nowy czy tez lekko zużyty wóz raczej niewiele się usłyszy i przy przelocie, który robi większość z nas nic nie powinno się stać. Nic nie powinno, a czasami może, szczególnie przy większym przelocie. Może sie też szybciej zużywać silnik, ale ciężko to ocenić. Musialby ktoś niezależny robić badania. Niestety jakośc tych oplowskich olejów pozostawia trochę do życznia. Po 135 tyś. ze skrzyni wylałem olej, a raczej płyn przypominajacy olej. Po wymianie na fusch skrzynia zaczęła pracować zdecydowanie lepiej. Oczywiśće, zaraz mi ktoś napisze, ze tego nie odczuł, albo dla niego taka praca jest Ok, nic się nie stanie i będzie jeździł. Ok, ma do tego prawo, tak jak ja mam prawo do zalania lepszego wg mnie i wielu innych oleju, w tej samej lub niewiele wyższej cenie co GM czy Castrol lub mobil (różnica kilkadziesiąt pln na wymianie to śmiech). Inni leją gm i dodatki, które poprawiają jakość smarowania i też OK. Każdy ma swoje i zauważcie, że większość broni swego, nie testując innego bo u niego nic się nie stało, albo gdzieś tam ktoś jeździ i też nic się nie dzieje. U mnie na Castrolu passacie TDI AVF, też nic się nie stalo (a może stało bo na nim od pewnego przebiegu zaczęły stukać popyhacze, mogło to też byc po prostu zużycie silnika). Stało się za to na Motulu - popyhacze przestały praktycznie stukać i stukały pierwsze 2-3 sekundy po uruchommieniu na zimnym "miękko" . W insignii nic się nie stało na GM-ie, ale jadę od przebiegu 135 kkm na razie na Motulu, trzecia wymiana to będzie na pewno jedna z tych trzech marek.
-
tomek evo
- Użytkownik
- Miasto:
Jest coś takiego jak wyświetlacz pokazujący temperaturę oleju z dokładnością do 1 stopnia. Bardzo wiele aut posiada taką opcję. Co do trzymania się zaleceń producenta to różnie z tym bywa. Norma Dexos 2 obejmuje zarówno silniki benzynowe wolnossące z wtryskiem pośrednim, silniki benzynowe turbodoładowane z wtryskiem bezpośrednim, diesle z filtrem cząstek stałych jak i bez filtra cząstek stałych a te wszystkie silniki produkowane sa przez Opla, Fiata, Renault i ISUZU a każdy z tych producentów ma do tych silników własne normy, które niekoniecznie pokrywają się z Dexos2. Ale Opel wymyślił sobie "uniwersalną " normę tylko jaki jest sens lać olej low saps wykastrowany z dodatków ochronnych do dwulitrowej turbo benzyny skoro norma C3 została wymyślona dla diesla z filtrem cząstek stałych? Oczywiście, ze od lania oleju GM Dexos 2 nic się nie stanie tylko od jeżdżenia na nim tak jak na każdym innym oleju, z tą różnicą że na każdym oleju wygląda to nieco inaczej i jeden lepiej radzi sobie z niskimi i wysokimi temperaturami a inny gorzej, jeden wytrzymuje więcej a inny mniej, po jednym silnik będzie czysty po innym dużo brudniejszy itd. Ale nie jest tak, ze na każdym oleju jest tak samo bo nie jest.wojtekski pisze:Ale jak stwierdziłeś że masz temp silnika o kilka stopni niższą ? od oleju oczywiście ? Ja mam niejednego kolegę mechanika i trochę dłubnełem tej branży,czystość oleju dobrze wiadomo że nie zależy tylko od samego oleju
?
Kolego Bodex i znowu gdybasz i w dodatku nie na temat.
-- 10 kwi 2017, o 21:39 --
Dodaj do listy Penrite, Neste i Amsoila. Fuchs to w mojej opinii bardzo dobry jeśli nie najlepszy wybór w przypadku olejów przekładniowych. W M32 Fuchs 75W80 sprawuje się chyba najlepiej z wszystkich olejów i są to opinie od ludzi naprawiających skrzynie.darek0808 pisze:Co do olejów marek Motul, LM czy Millers lub np. Fusch do skrzyni. Nie jest to przetestowane przez jednego użytkownika samochodów. Na wielu forach, zdecydowanie starszych niż Insignia, wypowiadają się osoby, które przesiadły się z ori czy Castrola na te powyższe marki i zauważają różnicę, z reguły na bardziej zużytym silniku bo jak coś stuka to wtedy smarowanie lepszeg oleju jest zauważalne. Oczywiście, kupując nowy czy tez lekko zużyty wóz raczej niewiele się usłyszy i przy przelocie, który robi większość z nas nic nie powinno się stać. Nic nie powinno, a czasami może, szczególnie przy większym przelocie. Może sie też szybciej zużywać silnik, ale ciężko to ocenić. Musialby ktoś niezależny robić badania. Niestety jakośc tych oplowskich olejów pozostawia trochę do życznia. Po 135 tyś. ze skrzyni wylałem olej, a raczej płyn przypominajacy olej. Po wymianie na fusch skrzynia zaczęła pracować zdecydowanie lepiej. Oczywiśće, zaraz mi ktoś napisze, ze tego nie odczuł, albo dla niego taka praca jest Ok, nic się nie stanie i będzie jeździł. Ok, ma do tego prawo, tak jak ja mam prawo do zalania lepszego wg mnie i wielu innych oleju, w tej samej lub niewiele wyższej cenie co GM czy Castrol lub mobil (różnica kilkadziesiąt pln na wymianie to śmiech). Inni leją gm i dodatki, które poprawiają jakość smarowania i też OK. Każdy ma swoje i zauważcie, że większość broni swego, nie testując innego bo u niego nic się nie stało, albo gdzieś tam ktoś jeździ i też nic się nie dzieje. U mnie na Castrolu passacie TDI AVF, też nic się nie stalo (a może stało bo na nim od pewnego przebiegu zaczęły stukać popyhacze, mogło to też byc po prostu zużycie silnika). Stało się za to na Motulu - popyhacze przestały praktycznie stukać i stukały pierwsze 2-3 sekundy po uruchommieniu na zimnym "miękko" . W insignii nic się nie stało na GM-ie, ale jadę od przebiegu 135 kkm na razie na Motulu, trzecia wymiana to będzie na pewno jedna z tych trzech marek.
- wojtekski
- Użytkownik
Tomek evo ja wiem że jest wyświetlacz dlatego zadałem takie pytanie jak sprawdziłeś że na tym oleju masz temp niższą ? bo wyświetlacz pokazuje ? to miałeś olej np inny wlałeś i temp jest inna ? na jakiej podstawie to określiłeś ?
Darek0808 zmiana oleju w skrzyni a zwłaszcza jak masz automat to różnice odczujesz i z tym się zgodzę olej się zużywa i to wiemy, napisałem też że niech każdy zostaje przy swoim jak mu pasuje
, byś zalał oplowski i też byś odczuł różnice, gdyż tu masz trochę inny nalot.Nikt nikomu nie broni lać tego co sobie chce i nigdzie nie napisałem że każdy olej jest taki sam
chociażby po to są oznaczenia oleju.
Darek0808 zmiana oleju w skrzyni a zwłaszcza jak masz automat to różnice odczujesz i z tym się zgodzę olej się zużywa i to wiemy, napisałem też że niech każdy zostaje przy swoim jak mu pasuje
-
darek0808
- Użytkownik
- Miasto:
Po kilkuset kilometrach miałem wrażenie jakby skrzynia dostała nowego życia. Biegi wchodzą mega precyzyjnie (ten efekt nie był odczuwalny zaraz po zalaniu) skrzynia musiała trochę pochodzić w tym oleju.
-- 11 kwi 2017, o 07:01 --
A jeszcze takie małe porównanie do Vw. Ma tak dopracowany olej do skrzyni, że wręcz osoba z firmy Bcs, polecałe do skrzyni Frk tylko ich olej lub ewentualnie ten fusch, ale w pierwszej kolejnosci ori. Po ponad 320 tyś. Skrzynia chodziła mega precyzyjnie szczególnie w zimie i nie było problemyz wbiciem 1. Ja jeździłem nim od przebiegu 183.
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Rok produkcji: 2020
- Otrzymał piwo: 39 razy
U siebie jakoś nie zauważyłem, żeby zimą skrzynia gorzej pracowała.Podobnie przed i po wymianie oleju z oryginał na oryginał nie zauważyłem jakiejkolwiek zmiany na plus czy minus w pracy skrzyni. W manualnej również zmieniałem i dokładnie to samo.
-- 11 kwi 2017, o 06:13 --
-- 11 kwi 2017, o 06:13 --
I to jest to.Dodatki czy jakieś super oleje pomagają w autach z nie najlepszą kondycją.darek0808 pisze: z reguły na bardziej zużytym silniku bo jak coś stuka to wtedy smarowanie lepszeg oleju jest zauważalne.
- wojtekski
- Użytkownik
A też wiadomo że gęstość zmienia się od temp i nie ważne jaki masz olej
. A druga sprawa aby porównać prace skrzyni byś musiał mieć dwa identyczne egzemplarze jeden na takim oleju drugi na innym. A może to skrzynia jest bardziej dopracowana ? jeśli chodzi o automat Vw ?
-
darek0808
- Użytkownik
- Miasto:
Ja mam manual. Skrzyni vw dopracowana jest. Natomiast Ori olej opla nie pracuje tak ładnie jak vw czy fusch. To jest kwestia jakości oleju. Ale nie będę Was do tego przekonywał bo to jest bez sensu. Norbi nie piszemy tu o pomocy dla silnika, tylko jego ochronie.
Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
- wojtekski
- Użytkownik
Tu nie chodzi o przekonania tylko fakty konkretne
,skoro twierdzisz że lepiej pracuje to może coś w tym jest ale ja twierdzę że aby porównać to teraz np byś wymienił znów olej np na inny wlać latał i porównać co jest wiadomo trochę bez sensu i pociąga koszty. Ale można mieć punkt odniesienia a porównywać testówki do auta o przebiegu ponad 100 tys to chyba nie to a tak rozumiem twoje porównanie.
-
Robert KOTYCKI
@evo to jaki olej polecasz do skrzyni do manuala bardzo chętnie skorzystam z porady. Czasami na zimnym silniku podczas wyjazdu z garażu pojawia sie dziwne zjawisko problem z wbiciem pierwszego biegu ciężko wchodzi . I zastanawiam się czy ma to sęs i poprawi działanie skrzyni biegów, auto ma dopiero najechane 71tyś trochę mało
.
-
darek0808
- Użytkownik
- Miasto:
Wejdź na stronę Fuchs i dobierz olej do Twojego rocznika. Jest temat o skrzyni f40 jeżeli taką masz, poczytaj. Ja lałem Sintofluid Fe jeżelibdobrze pamiętam. Te oleje są polecane przez BCS.
-
tomek evo
- Użytkownik
- Miasto:
Jeśli mnie pamięć nie myli to w tej skrzyni polecany jest Fuchs Sinofluid 75W80.
- markogl
- Użytkownik
- Auto: insignia ST
- Kod silnika: A20DTJ
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: SRC
Panowie to powiedzcie mi bo będę robił wymianę uszczelki smoka a to się wiąże z wymianą oleju silnikowego i filtra, jaki olej wlać?dodam.że przebieg 203kkm obecnie GM dexsos 2.10 lat jeździłem golfem V 1.9tdi 90km i po240kkm mechanik zalecił 5w40 castrol edge słusznie?
-
Bodex
Zrób plukankę przed zdjęciem uszczelki , a potem ci ładnie miskę wyczyszcza ..
5w40 jest rozsądnym wyborem.
Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka
5w40 jest rozsądnym wyborem.
Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka
- markogl
- Użytkownik
- Auto: insignia ST
- Kod silnika: A20DTJ
- Miasto: SRC
Dziękuję , tez tak uważam , że 5w40 będzie odpowiedni.
- IBZI
- Moderator
- Auto: Insignia 2.0
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Gliwice
- Postawił piwo: 8 razy
- Otrzymał piwo: 42 razy
Panowie. Temat posprzątany. Osobiste wycieczki i przytyki pokasowane. OT poszło do kosza.
Jeśli przy okazji ucierpiały czyjeś istotne wypowiedzi, to przepraszam,
Od teraz zamieszczamy posty merytorycznie związane z "tematem olejowym".
Inni Użytkownicy, którzy tu zaglądają chcieliby znaleźć przydatne informacje, a muszą kopać w "śmieciach".
Każdy post nie na temat będzie usuwany, a jego autor "nagradzany".
Jeśli przy okazji ucierpiały czyjeś istotne wypowiedzi, to przepraszam,
Od teraz zamieszczamy posty merytorycznie związane z "tematem olejowym".
Inni Użytkownicy, którzy tu zaglądają chcieliby znaleźć przydatne informacje, a muszą kopać w "śmieciach".
Każdy post nie na temat będzie usuwany, a jego autor "nagradzany".
- Ping
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST / MY2011
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: W-wa
- Otrzymał piwo: 146 razy
- Kontakt:
Ja wczoraj zakupiłem Millers EE LongLife 5w40. Do tego filtry oleju i paliwa MAAN. Zastanawiam się czy zrobić płukanke bo wcześniej zalewane bym Dexos2.
Aktualny przebieg to 152kkm
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
Aktualny przebieg to 152kkm
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
- michalm83
- Użytkownik
- Auto: Opel Insignia
- Miasto:
Ja robię płukankę za każdym razem.
Dziś zakupiłem archoil 9200 na test . Miałem wziąć ten 9600 ale cena to jakaś masakra. Zobaczymy czy będzie jakaś poprawa.
Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
Dziś zakupiłem archoil 9200 na test . Miałem wziąć ten 9600 ale cena to jakaś masakra. Zobaczymy czy będzie jakaś poprawa.
Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
-
darek0808
- Użytkownik
- Miasto:
Osobiście nie robię płukanki. Przy przebiegu około 140 kkm zdejmowałem miskę i było cyściutko. Nie wiem co daje ta płukanka szczerze mówiąc. Może ktoś przybliży temat jakie są realne plusy.