--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Oleje oraz dodatki do diesli CDTI - porady, dobór

ODPOWIEDZ
Niedzwiedz

Re: Oleje oraz dodatki do diesli CDTI - porady, dobór

Post autor: Niedzwiedz » 28 lut 2014, o 05:44

Przez bagnet dokładnie ;-) bo kiedyś się tak robiło i było dobrze teraz idą na łatwiznę i wysysaja.

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 4 mar 2014, o 11:32

Odebrałem autko po wymianie oleju i wszystkie filterki, olej oraz rozrząd mam zrobione.
Użyłem takiego oleju Millers Oils XF LONGLIFE C3 5w30 i wg mnie autko chodzi ciszej i mniej klekocze, jakoś tak kulturalniej :)

Niedzwiedz

Post autor: Niedzwiedz » 4 mar 2014, o 11:33

Ja jutro jadę na wymianę plus wszystkie filtry i płukanie silnika :-D

Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 4 mar 2014, o 11:47

Jeszcze jedno pytanie.
Miałem wymieniony ten olej i chcę sobie w menu ustawić przypomnienie.
Jak wchodzę w menu gdzie podaje mi informację o żywotności oleju, potem klikam na reset, przestawiam manetką na "tak" i pytanie: czym potwierdzić te "tak" aby wyzerowało mi tą informację o oleju.
Dusiłem guzik na szczycie manetki, ten guzik od menu i nic. Informacja o oleju znikała, ale cały czas pozostawała ta sama cyfra, czyli się nie skasowało, bo wiadomo złym guzikiem chciałem kliknąć "tak". ??

Niedzwiedz

Post autor: Niedzwiedz » 4 mar 2014, o 11:51

Tym zboku wciśnij przytrzymaj

Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 4 mar 2014, o 12:33

Tym prostokątnym, z napisem "Menu" od strony wnętrza auta? Przytrzymywałem i nie pomogło.

jaromat

Post autor: jaromat » 4 mar 2014, o 12:50

Grzegorz pisze:Jeszcze jedno pytanie.
Miałem wymieniony ten olej i chcę sobie w menu ustawić przypomnienie.
Jak wchodzę w menu gdzie podaje mi informację o żywotności oleju, potem klikam na reset, przestawiam manetką na "tak" i pytanie: czym potwierdzić te "tak" aby wyzerowało mi tą informację o oleju.
Dusiłem guzik na szczycie manetki, ten guzik od menu i nic. Informacja o oleju znikała, ale cały czas pozostawała ta sama cyfra, czyli się nie skasowało, bo wiadomo złym guzikiem chciałem kliknąć "tak". ??
a potem nacisnij hamulec nozny

Niedzwiedz

Post autor: Niedzwiedz » 4 mar 2014, o 13:02

Dziwne bo ja klikam tym z boku okrągłym co się wyłącza te chwile komunikaty co wyskakują albo tym na zegarze co wystaje trzymać któryś z tych nie pamiętam jutro napewno będę wiedział bo jutro wymieniam wiec teraz nie pojde :-P sprawdzić

jacek83

Post autor: jacek83 » 4 mar 2014, o 13:07

Witam

dzisiaj właśnie dokonywałem tej operacji resetu "żywowtności oleju". Zrobiłem to na wyłączonym silniku ale włączonym zapłonie. Z pewnością potwierdza się okrągłym przyciskiem SET/CTRL.
Po ponownym włączeniu zapłony pokazało się 100%.

Pozdrawiam

Niedzwiedz

Post autor: Niedzwiedz » 4 mar 2014, o 13:08

jacek83 pisze:Witam

dzisiaj właśnie dokonywałem tej operacji resetu "żywowtności oleju". Zrobiłem to na wyłączonym silniku ale włączonym zapłonie. Z pewnością potwierdza się okrągłym przyciskiem SET/CTRL.
Po ponownym włączeniu zapłony pokazało się 100%.

Pozdrawiam
A nie mówiłem :-P

jaromat

Post autor: jaromat » 4 mar 2014, o 13:22

ja u siebie musze jeszcze hamulec nacisnac

Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 4 mar 2014, o 13:36

Brzydko tak śmiać się z kolegi, który od miesiąca ma Insignię :)

Niedzwiedz

Post autor: Niedzwiedz » 4 mar 2014, o 13:38

Ja napewno się nie śmieje ja zawsze chętnie ludziom pomagam nawet nigdy nie odmawiam pomocy. Moje żarty są takie specyficzne ze nie każdy je rozumie. Ostatnio nawet usłyszałem "Niedzwiedz jesteś /cenzura/ ale te twoje angielskie żarty są po chu.. :-P" ci co mnie znają to jest ok :-D

Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 4 mar 2014, o 14:01

Żartowałem przecież :)
Mój problem jest tak prosty, aż banalny, a siedziałem w tym aucie żoną i główkowaliśmy jak to zrobić. Dziecko bym wpuścił to w 5 sekund by mi to zrobiło :)

A komputer auta określa żywotność oleju na podstawie przejechanych kilometrów od ostatniego kasowania, czy na podstawie innych parametrów zużycia?
Ten period czasowy (od 100% do 0%) wynosi 15, czy 30 kkm?

Luk
Użytkownik
Auto: opel
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2013
Miasto:
Otrzymał  piwo: 6 razy

Post autor: Luk » 4 mar 2014, o 14:03

Grzegorz nie przejmuj się tym wskazaniem. Komputer nie bada właściwości oleju, ma tylko zaprogramowane parametry jazdy, częstotliwość opalanie itp. Możesz przegapić wypalanie dpf zalać ropą olej a żywotność dalej będzie pokazywać.

Qiub666

Post autor: Qiub666 » 8 kwie 2014, o 00:41

Siemka wszystkim od dwoch dni zastanawiam sie jaki olej zalac. Kumpel mechanik poleca mi mobil 1 full syntetyk 5w30 stwierdzajac ze bedzie ciszej silbik pracowal, lub valvoline ktorypojawia mi sie w sklepie kiedy zamawiam czesci na serwis. Nadmienie ze mam Isie 2.0 cdti kombi sri (160). Poradzcie cos bo juz sam nie wiem co robic bo chce na dniach zrobic servis I wymiane oleju

Qiub666

Post autor: Qiub666 » 8 kwie 2014, o 02:08

wojtassss pisze:Z tych dwóch zdecydowanie lepszą półką jest valvo.
A jakies detale czemu valvo. Wiem ze valvo to amerykanska firma I zdobywa coraz wiecej nagrod w olejowym swiecie. I ze generalnie bardzo zblizona specyfikacja wiec teoretyczmie tylko cena z czego mobol jest dtozszy o 30%. A czy ty uzywales valvo???

Niedzwiedz

Post autor: Niedzwiedz » 8 kwie 2014, o 05:02

Ja wlalem millers Oil a wcześnie zrobiłem płukanie millersem i nie wierzyłem aczkolwiek silnik inaczej pracuje i przez prawie 900 km olej na bagnecie był czysty teraz już nie jest taki lecz dużo czystszy niż kiedyś na zwykłym oleju zaraz po wymianie...

Awatar użytkownika
wojciechhh
Użytkownik
Auto: Insignia B
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2022
Miasto: Niemcy NRW
Otrzymał  piwo: 3 razy

Post autor: wojciechhh » 8 kwie 2014, o 06:28

Leje cstrol profesional 5-30. Silnik chodzi wyraźnie ciszej niż na oplowskim. Wymiana co 10 tyś, po wymianie przez kilka tyś trudno jest stwierdzić ile oleju jest taki czysty.

Wysłane z mojego XT890 przy użyciu Tapatalka

Qiub666

Post autor: Qiub666 » 8 kwie 2014, o 07:59

wojtassss pisze:
Qiub666 pisze:
wojtassss pisze:Z tych dwóch zdecydowanie lepszą półką jest valvo.
A jakies detale czemu valvo. Wiem ze valvo to amerykanska firma I zdobywa coraz wiecej nagrod w olejowym swiecie. I ze generalnie bardzo zblizona specyfikacja wiec teoretyczmie tylko cena z czego mobol jest dtozszy o 30%. A czy ty uzywales valvo???
Ja akurat używam millersa.

Chodzi o to ze mam do wyboru albo valvo albo mobil1 o tych innych olejach o ktorych piszecie nie kupie ich w angli. wiec chyba zostane przy mobil1 esp formula full syntetyk 5w30 c3. i zobacze jak bedzie silnik sie czul. jak bedzie cos nie tak to zabije mechanika :))))) a najpierw mi odda kase za Isie :))))

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik diesla”