--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuObracające panewki 2.0 CDTI A20DTH
- michalm83
- Użytkownik
- Auto: Opel Insignia
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2009
- Miasto:
Re: Obracające panewki 2.0 CDTI A20DTH
Wiercić nie trzeba. Trzeba odchylić skrzynię . Niektórzy wierca żeby obniżyć koszty wymiany tej uszczelki. Jak robisz w ASO to nikt nic nie wierci.
-
kecraminsignia
- Zapaleniec
- Auto: Astra J ST
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: LDZ
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 17 razy
No to pozostaje celowe działanie inżynierów
dla kasy jak opisałem powyżej.
Kiedyś w internecie krążył artykuł z dziennikarzami motoryzacyjnymi bodajże francuskimi którzy wprost opisywali że konstrukcyjnie zmienia się silniki w taki sposób aby popsuł się jakieś podzespoły. Części elektroniki montowane przy silniku aby wpadaly w wibracje i po jakimś czasie padały. Powtarzam to zdanie jak mantrę: Każdy chce żyć... Psuje się po to abyśmy sami za kilka lat prosili się o samochody elektryczne. Zobaczcie co już mówi się o toyocie hybrydowej. Auto w którym nie ma co się popsuć. Na dzień dzisiejszy oczywiscie. Tylko strach myśleć co będzie jak kiedyś coś padnie.
dla kasy jak opisałem powyżej.Kiedyś w internecie krążył artykuł z dziennikarzami motoryzacyjnymi bodajże francuskimi którzy wprost opisywali że konstrukcyjnie zmienia się silniki w taki sposób aby popsuł się jakieś podzespoły. Części elektroniki montowane przy silniku aby wpadaly w wibracje i po jakimś czasie padały. Powtarzam to zdanie jak mantrę: Każdy chce żyć... Psuje się po to abyśmy sami za kilka lat prosili się o samochody elektryczne. Zobaczcie co już mówi się o toyocie hybrydowej. Auto w którym nie ma co się popsuć. Na dzień dzisiejszy oczywiscie. Tylko strach myśleć co będzie jak kiedyś coś padnie.
-
darek0808
- Użytkownik
- Auto: Opel Insignia kombi
- Rok produkcji: 2011
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 10 razy
Większość tych awarii silnika może dotyczyć drugiego właściciela. Ciekaw jestem czy jest ktoś na forum, komu padł silnik i jest pierwszym właścicielem Insignii od nowości? Ja zmieniałem przy 150 kkm i uszczelka była w bardzo dobrym stanie. Auto miało za sobą 4,5 roku jazdy.
-
kecraminsignia
- Zapaleniec
Trochę źle zadałeś pytanie. Powinieneś napisać czy jest ktoś na forum kto zrobił 250 tyś km jest właścicielem od nowości i najważniejszy czy nie wymienił uszczelki. Jest grono osób nie świadomych takiego problemu. Grono ludzi kupuję auto nowe w przekonaniu że jak będzie o nie dbał to przejedzie w spokoju. Po kilku latach często po spłacie leasingu kupuję nowe. Przez te kilka lat nie ma większych usterek choć i z tym bywa różnie.
Wracając do Twojego pytania to ja znam. Jak już wyżej opisywałem. Nie był świadomy takiej uszczelki i zatarl silnik.
Wracając do Twojego pytania to ja znam. Jak już wyżej opisywałem. Nie był świadomy takiej uszczelki i zatarl silnik.
-
darek0808
- Użytkownik
- Miasto:
Takiemu co zrobił 285 kkm powinni powiedzieć, jeżeli serwisował tam samochód, po to żeby pozostał ich Klientem. Czysta głupota, że tego nie zrobili. Jak dzwoniłem do Aso po kupnie, z zapytaniem czy znają temat, oczywiście nikt o ni czym nie wiedział
U Twojego znajomego raczej przebieg miał największy wpływ. U mnie po tylu samych latach jazdy uszczelka była w stanie bdb. Auto poleasingowe. Brak wymiany w historii serwisowej samochodu.
-
kecraminsignia
- Zapaleniec
Uszczelka w dobrym stanie do momentu jak nie będzie zaciagala powietrza. Nikt z nas nie zna punktu krytycznego i jest w stanie stwierdzić ze uszczelka jest dobra. Zazwyczaj zła okazuje się już będzie po fakcie.
-
kecraminsignia
- Zapaleniec
Ja rzumiem i dlatego nikt z nas nie jest wstanie ocenić jeżeli jej nie wymieni. Często jednak można przegapić ten moment w większości nieświadomie i po zawodach. Ja też wymieniłem. Mechanik powiedział że nie była w złym stanie. Tylko jak napisałem gdzie jest granicą między złym a dobrym stanem. Jak już jest zły stan to zazwyczaj już jest po silniku.
-
darek0808
- Użytkownik
- Miasto:
Z tego co sie czyta na forum, przebieg około 200kkm to max lub 5 lat jazdy. Po tym czasie wymieniałbym uszczelkę.
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Uszczelka dostaje mocno od ON, który dostaje się do oleju jak ktoś przerywa wypalanie. Są auta co mają duże przebiegi i pierwszą uszczelkę. Ale duże przebiegi to trasy i żadsze i porządne wypalanie dpf.
Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka
-
piootrRze
Dzwoniłem dzisiaj tam to tej firmy roku remontuje silnik . I za 4350 dostaje wyremontowany słupek z gwarancją na 6 miesięcy. To chyba lepsza opcja nic kupno używki z nie wiadome go źródła? I stary silnik do zwrotu lub 1500 zł kaucji
- michalm83
- Użytkownik
- Auto: Opel Insignia
- Miasto:
Mnie ciekawią warunki gwarancji.
Ogólnie jak jeden robi pół roboty i drugi pół to w razie W robi się spychoterapia . Tak miałem przy regeneracji turbo. Kto inny demontowal a kto inny regenerowal . Jak padła po 3 miesiącach to winnego trudno było znaleźć.
Ogólnie jak jeden robi pół roboty i drugi pół to w razie W robi się spychoterapia . Tak miałem przy regeneracji turbo. Kto inny demontowal a kto inny regenerowal . Jak padła po 3 miesiącach to winnego trudno było znaleźć.
- IBZI
- Moderator
- Auto: Insignia 2.0
- Miasto: Gliwice
- Postawił piwo: 8 razy
- Otrzymał piwo: 42 razy
Trzeba by było znaleźć kogoś kto reklamował. Też mam wrażenie, że taka gwarancja jest złudna...
-
przemek918
Witam, ja również kupiłem auto z niemiec gdy przyjechało do polski okazało sie ze coś stuka i po rozebraniu miski ukazały sie w niej metalowe częsci cos jakby wióry po obróbce i mechanik stwierdził ze to kawałki panewek. Okazało sie że na wszystkich głownych panewkach zatarty. Mechanik który to rozbiera mówi ze na korbowodach panewki sa ok. Zna ktoś dobry zakład który robi taka naprawe z wlkp ?
Ostatnio zmieniony 22 maja 2017, o 21:13 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par.5 pkt.8
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par.5 pkt.8
-
kjk12
- Użytkownik
- Auto: insignia
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 7 razy
odnośnie słupków, to gdy ja zatarłem silnik i zawiozłem do sprawdzenia czy da rade zrobić szlif. W zakładzie z 30 letnim doświadczeniem powiedziano mi że takiego szlifu się nie robi, że za bardzo wykrzywiony jest wał i po jakimś czasie może być to samo i że nie polecają. Pan co sprzedaje bloki po remoncie, a w rozliczenie bierze stare mówi, że on to zrobi i będzie ok, że ja mu wysyłam swój on mi daje swój zrobiony
poszedłem w inna stronę 1,9
pozdrawiam tych co naprawiają
pozdrawiam tych co naprawiają
-
Bodex
Ja bym wcale nie naprawił tylko do żyda i pozamiatane
Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka
-
tomek evo
- Użytkownik
- Auto: Skoda Superb Kombi
- Kod silnika: inny
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 2 razy
Kolega, który ma warsztat specjalizujący się w GM mówił, że zna przypadki padnięcia uszczelki po 60-80 tys. km (choć zwykle wytrzymuje 150-200 tys.). 5 lat prawował w ASO i pracownicy większości ASO świetnie znają problem tylko nie zawsze opłaca się im informować Klienta
.
- markogl
- Użytkownik
- Auto: insignia ST
- Kod silnika: A20DTJ
- Miasto: SRC
Jak zapytałem w ASO Rybnik odnośnie wymiany uszczelki to otrzymałem info.Jeżeli nie ma komunikatu "niskie ciśnienie oleju"to nie ma potrzeby wymiany uszczelki.temat jak najbardziej znany koszt wymiany 600zł.cena uszczelki 67 zł.Wymieniłem poza ASO mechanik chciał za robotę 150 zł powiedział ,ze porównując z nową była już twardawa przebieg 203kkm.
-
tomek evo
- Użytkownik
- Auto: Skoda Superb Kombi
- Kod silnika: inny
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 2 razy
Szkoda, że nie dodali, że jak się komunikat pojawi to jest spora szansa na wymianę silnika
Poproś o to na piśmie i zapytaj czy biorą na siebie ewentualne koszty związane z konieczną naprawa silnika jeśli coś się stanie skoro udzielają takich złotych rad. ![Szalony ]:->](./images/smilies/icon_twisted.gif)
-
ziaro
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTL
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
Witam. I mnie również dotknęła awaria silnika przy przebiegu 148tys. W 2016 przy 128tys wymiana uszczelki smoka (niskie ciśnienie oleju panewki jeszcze ok) rok później tak jak wam zaciera mi się silnik na autostradzie. Olej wymieniany co 20tys. Podobno wpływ na tą awarie oprócz uszczelki smoka ma klin na pompie oleju?. ASO Kanclerz chce 13tys za remont. Będę oczywiście regenerować własny motor