--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Jakie auto po Insigni?

posiadasz inny samochód niż Opel Insignia ? chcesz się poradzić, pokazać swój samochód - to jest temat dla Ciebie
ODPOWIEDZ
Bodex

Re: Jakie auto po Insigni?

Post autor: Bodex » 4 lut 2017, o 15:47

Nie zgodę się z przedmówcą , nie wiem jak honda , ale Toyota stawia na ekonomię i ekologię i tak kontruuje silniki , auta male i suvy sie sprzedają , lepiej wiec te oferuje , auta typu limuzyna najwięcej widzę w Niemczech i to raczej niemieckie .
Za 5 lub 10 lat audi ockenie sie w kamaszach ze swoimi 3,0 T 500 koni by juz nikt tego nie kupi ze względu na emisje spalin, i centra miast będą zamknięte dla takich dymiarze , zostane tylko hybrydy lub elektryczne w której to dziedzinie Toyota i Lexus wiodą prym .

Wysłane z Leżajskiej krainy złotego napoju
Ostatnio zmieniony 4 lut 2017, o 16:26 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par.5 pkt.8

Awatar użytkownika
profek
Użytkownik
Auto: INSIGNIA
Kod silnika: A20DTJ
Rok produkcji: 2010
Miasto: Łódź
Otrzymał  piwo: 4 razy

Post autor: profek » 4 lut 2017, o 16:52

A te hybrydy to takie cuda ze hej,palą co najmniej tyle co dobry diesel lub uturbiona benzyna.Przecież 90%jazdy odbywa się na spalinie,nie mówiąc już o raczej symbolicznym zasięgu na prądzie.I czego tu zazdrościć a myślicie że za 10 lat nastąpi taki przełom technologiczny żeby autem wielkości naszych Insigni przejechać 1000 km na jednym ładowaniu i nie spędzić dwóch dni na powtórnym ładowaniu.I to z prędkościami autostradowymi z bagażem dla całej rodziny?Pod warunkiem chyba że to będą trolejbusy :D

sonnenberg

Post autor: sonnenberg » 4 lut 2017, o 18:31

w VAGach DSG zdecydowanie lepiej współpracuje z silnikiem benzynowym niż z dieslem. U mnie reakcja na redukcję jest naprawdę dobra i szybka. 6 biegów zupełnie wystarcza do latania z prędkościami do 160km/h, powyżej brakuje 7 biegu żeby obniżyć obroty silniki i z nimi związany hałas i spalanie.

Bodex

Post autor: Bodex » 4 lut 2017, o 19:35

@ profek , już dzisiaj są akumulatory które osiągają 65% naładowania w 45 minut . Są w smartfonach - Asus zenfone 2-3 mam taki i nie grzeją sie , wiem wiem do auto trzeba 100 takich.

Ale uwierz mi że już dzisiaj Chińczycy testują auto o napędzie elektrycznym wspomagane generatorem zasilanym turbiną LPG .

Widziałeś ten niebieski płomień jak odpalał mecha avatarze ? To turbina gazowa napędza agregat do ładowania akumulatorów i te technologie już testują . W zależności od wielkości baterii na samej Bayeru przejedziesz 200 km i potem odpali sie ten agregat , jak czytałem z testu wyszło na standardowej butli 40 L LPG przejechał dodatkowo 600 km .

To już jest tylko ten petrodolar sie broni przed bankructwem i jak może opóźnia ewolucję .

Silniki elektryczne - te dopiero mają moment obrotowy i dają kopa .
Epoka maszyn parowych minęła.
Epoka silników spalinowych mija
Nadchodzi elektryczność.

Awatar użytkownika
profek
Użytkownik

Post autor: profek » 4 lut 2017, o 19:50

Chevrolet VOLT ma takie rozwiązanie o którym piszesz,tzn spalina napędza generator i auta zawsze jedzie na prąd.A jeśli chodzi o przykład turbin gazowych na LPG to chyba zapomniałeś lub nie wiesz że ten gaz a właściwie mieszanina dwóch różnych gazów to pochodna ropy naftowej.I tu ta ekologia ma się nijak bo nie ma LPG bez PB i ON.Tak długo jak jesteśmy uzależnieni od paliw kopalnych a przecież uran też jest wydobywany z ziemi tak długo moim zdanie te elektryki to tylko mydlenie oczu.tak jak pisałem Lexuxs GS hybryd spala chyba nawet więcej PB niż Insignia BITURBO.I mówimy tutaj o realnym zużyciu a nie o danych katalogowych.

Awatar użytkownika
flcn
Użytkownik
Auto: ST Cdti
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2011
Miasto: LDZ

Post autor: flcn » 4 lut 2017, o 22:31

Hej wszystkim . Tomasz, zaczepiłeś o wrażliwy/ interesujący mnie temat. Jeśli chodzi o różnicę w spalaniu, to na własnej skórze testowane :
- lexus CT 200h Żonie bierze 5,5 L benzyny na krótkich odcinkach po mieście. Insignia HB życzyła sobie 8,5 w takich samych warunkach. Jest tylko jedna rzecz w której Insignia była lepsza - przyśpieszenie. Reszta same plusy na korzyść hybrydy
- lexus Is 300 h w wersji F sport - dostałem na dobę jak zostawiłem CT na przegląd 3 letni. Zakochałem się w tym aucie po uszy... Ta hybryda zap...la niesamowicie. Jak ją zgoniłem po mieście na całego, to pokazał mi 11 litrów (tak na mój gust to "normalne" auto w takich warunkach i takich osiągach bierze lekko 18-22 l). Jak jechałem spokojnie na drugi dzień, to pokazał 6,8 L... Także te hybrydy nie takie złe... ładować też nie trzeba.

Jak bym tylko miał możliwość wyboru, to brałbym jakiegokolwiek Lexusa w hybrydzie. Jest to dla mnie prawdziwa marka premium. Łącznie z serwisem... ale to już kolejna historia....

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
profek
Użytkownik

Post autor: profek » 5 lut 2017, o 09:30

Może jestem ortodoksem,nie przekonuje mnie to mimo wszystko.Pewnie mają jakieś zalety których ja nie znam zwyczajnie dlatego że nie miałem okazji jeździć takim autem.

Bodex

Post autor: Bodex » 5 lut 2017, o 09:54

Sa tez projekty do napedzania silnika wodorem z ekektrolizy , tylko to dla kapitalistów nieopłacalne , bo byśmy wodę z kałuży tankowali bez akcyzy itd.

Epoka silników spalinowych przemija jak przeminęły kasety magnetofonowe

darek0808
Użytkownik
Auto: Opel Insignia kombi
Kod silnika: A20DTH
Miasto:
Otrzymał  piwo: 10 razy

Post autor: darek0808 » 5 lut 2017, o 11:06

Niestety technologia hybrydowa, jeszcze jest droższa od wersji z podobną benzyną.
Passat z silnikiem 1,4 hybrid waży 1750 ma podobne osiągi do 2,0 tsi 220 dsg, która wazy 1550. Różnica w cenie zakupu - drożej o 30 tyś pln na korzyść zwykłej benzyny. To nie ma na chwilę obecną większego sensu. Toyota tak konstruuje z kolei ofertę, żebyś kupił tę hybrydę, niewiele innych opcji oferują w swoich samochodach.

Za 10 lat pewno rzeczywiście będziemy jeżdzić samochodami napędzanymi na prąd, wystarczy zobaczyć na postęp w telefonach komórkowych. Przypomnijcie sobie czego uyżwaliście 10 lat temu, a co macie teraz.
Jak już kupisz tę hybrydę pochwal się ile zpłaciłeś i jakie będzie realne spalanie.

Na razie niestety jesteśmy pchani przez koncerny naftowe w stronę On, PB. Wystarczy zobaczyć na technologię LPG. Każdy z silnikiem benzynowym mógłby jeździć na sekwencji za 3kpln, gdyby tylko odpowiednio skonstruować wtryski benzynowe (mówię tutaj o bezpośrednim wtrysku, bo on jest problemem przy sekwencjach). jakoś Volkswagen oferuje TGI napędzane gazem ziemnym i do tego silnika potrafią dostosować wtryski. Do LPG nie da się :)

Bodex

Post autor: Bodex » 5 lut 2017, o 13:23

Gdzieś koło pisał ze hybrydy przerabiania na LPG I to jest wtedy juz całkiem taniutko

Awatar użytkownika
profek
Użytkownik

Post autor: profek » 5 lut 2017, o 16:35

:D :D :D :D :D o:o o:o o:o o:o o:o

Bodex

Post autor: Bodex » 5 lut 2017, o 18:12

LPG do Hybrydy tu jest watek :
https://r.tapatalk.com/shareLink?url=ht ... are_type=t

Hybryda a LPG

Awatar użytkownika
mxw
Zapaleniec
Auto: Insignia 2.0T ST 4x4
Kod silnika: A20NHT
Miasto: Poznań
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: mxw » 5 lut 2017, o 19:22

Hybryda i LPG to półśrodki.
Tesla i pełna elektryka - to jest to. :-)

Już tu pisałem: 600KM i 600Nm - i to od zera - czego chcieć więcej?
I to wszystko za niższe koszty podróży, niż dzisiaj LPG. To jest przyszłość.

Ja po Insigni kupuję Teslę, nie ma innej opcji. ;-)

Pozdro.,
MxW.

Wysłano z H815 za pomocą Tapatalk2.

darek0808
Użytkownik
Miasto:

Post autor: darek0808 » 5 lut 2017, o 20:06

Całkiem niedrogo :) Jak to będzie w cenie Insignii, sam się skuszę :lol:

Bodex

Post autor: Bodex » 5 lut 2017, o 20:43

@mkw. Nie latajmy w przestworzach , nikomu do codziennej jazdy nie są potrzebne 600KM i 600Nm takie parametry .
Między 150-200 KM i 350 NM to już dużo.

Czytam o RAV 4 i Outlamderze III to misiek jakością przebija .

Jedna taka "perełka hybryda " gdzie można jeździć na samym napędzie elektrycznym.

https://www.otomoto.pl/oferta/mitsubish ... yKWoR.html

Awatar użytkownika
flcn
Użytkownik
Auto: ST Cdti
Kod silnika: A20DT
Miasto: LDZ

Post autor: flcn » 5 lut 2017, o 21:27

Tesla... Oczywiście marzenie... Niestety żadna z moich księgowych nie chce spełniać mi takich marzeń. Ale jeśli ma być w miarę zasięg, tanio i zrywnie, to wystarczyłby Nissan Leaf... Tylko szkoda że projektant nie te tablety wziął jak to na desce kreślił.

@Bodex, Ten misiek niegłupio wygląda w tym ogłoszeniu. Boję się, że jednak to jest klawiatura, która wszystko przyjmie... Przynajmniej tak było z poprzednim Outlanderem. A... i pamiętaj, że te niby 55 km na prądzie to mrzonka - milion warunków, żeby na samym prądzie jechał i osiągi żadne. Np Prius phev zimą bez ogrzewania musi jeździć, żeby był na samym prądzie. Pomyłka jakaś.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

darek0808
Użytkownik
Miasto:

Post autor: darek0808 » 5 lut 2017, o 21:43

Przebieg nie mały, więc może być realne. Teraz pisza w tych ogłoszeniach, że nie kręcony i każdy daje gwarancje na piśmie, a jak sprawdzisz w serwisie to oczywiście albo brak historii, albo kręcony. Pytanie jak z żywotnością tych baterii, czytałeś ile realnie to wytrzymuje?

-- 5 lut 2017, o 22:57 --

A no i oczywiście Vat marża, czyli cena netto, jak coś to się martw, a my przepisujemy firmę na kogoś innego. Taki na fakturze napisze co będziesz chciał.

Bodex

Post autor: Bodex » 6 lut 2017, o 20:45

120 ps tp za słabe , do kościoła jeździć może starczy , 2 silniki bateria to razem waży przecież.
A w razie to kto mi to naprawi ?

Jest drugi w KRK czarny z piękną tapicetką silnik 2,2 DiD 150 ps 4WD , ktoś oddał do salonu Volvo przy kupnie Volvo .

Zastanawia mnie jeden fakt , tapicerka skora, automat z łopatkami ! , a juz na radio navi nie było stać ? Czy to nie żeźba jakąś ?
Egzemplarz fajny , jak bede we KRK w marcu to go oglądnę i się przejadę .
http://allegro.pl/show_item.php?item=67 ... a01a96d65d

P.s. ten o kolegi ma wymontowany cały napęd 4WD bo był zepsuty łącznie z półosiami i wałem , a po klawiszy tylko dziura została .

Ten silnik 2,2 DiD jest bardzo elastyczny.

darek0808
Użytkownik
Miasto:

Post autor: darek0808 » 6 lut 2017, o 21:23

Zmienia się jak w kalejdoskopie, raz hybryda, raz diesel :)
Wygląda rzeczywiście dziwnie w tym wyposażeniu. Do tego tego ta felga i ten balon drugie tyle co felga.
Ale wydaje się, że przebieg może być realny. Spójrz w cenniki Outlandera i zobaczysz czy można taką wersję wyposażenia zamówić.

Bodex

Post autor: Bodex » 7 lut 2017, o 06:50

Można , ori navi 7 tyś ...
Hybryda Rav4 ma 190 ps , jest warta uwagi ,120 odpada .
To jest radio 2 DIN , wiec można każde inne wsadzić , lub ori z odzysku .
Ale to mi się nie kleji kupy.

Poproszę i Vin i będzie wszystko jasne bo może to następny ulepek poprostu czeka, aż przyjdzie głupi i kupi.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Auta różne”