--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Jakie auto po Insigni?

posiadasz inny samochód niż Opel Insignia ? chcesz się poradzić, pokazać swój samochód - to jest temat dla Ciebie
ODPOWIEDZ
norbi333
Ekspert
Auto: INNE
Rok produkcji: 2020
Miasto: Suwałki
Otrzymał  piwo: 39 razy

Re: Jakie auto po Insigni?

Post autor: norbi333 » 2 lut 2017, o 22:04

Opc ma mieć 400 koni

darek0808
Użytkownik
Auto: Opel Insignia kombi
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2011
Miasto:
Otrzymał  piwo: 10 razy

Post autor: darek0808 » 2 lut 2017, o 22:13

Rzeczywiście ma być lżejsza o 175 kg. Nie czytałem artykułu. Pytanie czy poprawią automat. W Superbie prawie nie ma różnicy miedzy manualem a automatem w przyspieszeniu. W oplu niestey obecnie chyba sekunda w plecy.

marcin.1987
Zapaleniec
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2010
Miasto: Gdańsk
Otrzymał  piwo: 13 razy

Post autor: marcin.1987 » 2 lut 2017, o 22:35

Miło byłoby, gdyby Opel znowu się z Włochami dogadał i w OPC zamontował silnik z Gulii Quadrifoglio :D marne 510KM...

P405
Zapaleniec
Auto: Insignia CDTI
Rok produkcji: 2009
Miasto: Leszno
Otrzymał  piwo: 28 razy

Post autor: P405 » 2 lut 2017, o 22:41

Nowy automat 8 biegowy i napęd 4x4 Twinster.

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
profek
Użytkownik
Auto: INSIGNIA
Kod silnika: A20DTJ
Miasto: Łódź
Otrzymał  piwo: 4 razy

Post autor: profek » 3 lut 2017, o 07:40

Dobre a wiesz ile trzeba wysypać za to Quadrifoglio? Nikt nie kupiłby takiego Opla za tyle kasy.Ponad 300k :D

Awatar użytkownika
wassermann
Zapaleniec
Auto: Insignia GSi 2.0T
Kod silnika: B20NFT
Rok produkcji: 2018
Miasto: nec temere, nec timide
Postawił piwo: 3 razy
Otrzymał  piwo: 42 razy

Post autor: wassermann » 3 lut 2017, o 08:48

A Wy znowu o tej masie ]:-<
Omawiany Superb 2.0 TSI 280KM 4x4 waży 1615 kg.
Insignia 2.0T hatchback 250KM 4x4 manual waży 1733 kg - o 120 kilo więcej.
Czy wg Was naprawdę te 120 kg robi całą różnicę?
Czy gdyby do tego Superba wsadzić na tylną kanapę dwie osoby po 60 kg, to nagle stałby się "ociężały" jak Insignia i zacząłby palić kilka litrów więcej na 100? Czy raczej nie byłoby różnicy, co?

To wcale nie chodzi o te kilogramy, tylko o przeniesienie napędu, będę się przy tym stwierdzeniu upierał. Masa nie jest takim złem. Oznacza stabilność i solidność. Np. Najlżejsza w klasie Mazda 6 jest hałaśliwa w środku... Ciekawe czemu ;)

A co do nowej Insignii Grand Sport - dyskusja tutaj:
http://www.insignia-club.pl/viewtopic.p ... &start=200
Ostatnio edytowałem swój post z grudnia i dodałem link do opisu technicznego nowej skrzyni dla Insigni (automat 8-biegowy - jednosprzęgłowy).

Zaś co do OPC to chodzą niestety słuchy, że będzie, owszem, i to ze 350KM, ale 2.0 biturbo a nie V6. Zobaczymy.

M.

marcin.1987
Zapaleniec
Kod silnika: A20DT
Miasto: Gdańsk
Otrzymał  piwo: 13 razy

Post autor: marcin.1987 » 3 lut 2017, o 10:37

W dobie downsizingu nie zdziwię się jak OPC będzie wyżyłowaną kosiarką.
profek pisze:Dobre a wiesz ile trzeba wysypać za to Quadrifoglio? Nikt nie kupiłby takiego Opla za tyle kasy.Ponad 300k :D
Wiem, wiem ;) dla mnie trochę sporo, jak za Alfę. Za takie pieniądze można już w ofertach przebierać. Ale przeszczep samego silnika nie powinien aż tak podbić ceny Opla. To znaczy na pewno byłoby drogo, ale nie 300k :)

Awatar użytkownika
profek
Użytkownik

Post autor: profek » 3 lut 2017, o 13:11

Właśnie w tym silniku drzemie cała cena. Normalna 150konna kosztuje niecałe 150k a niczym szczególnym sie nie różni. W porównaniu z ta 500k.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

ble
Użytkownik
Auto: Insignia 4x4 AT
Kod silnika: A20NHT
Miasto:

Post autor: ble » 3 lut 2017, o 14:59

profek pisze:Ha zobaczymy co ta nowa Insignia będzie sobą reprezentować i jak to będzie z cennikiem.
NA niemiecki forum widziałem zdjęcie z cennika/katalogu 2.0T AT 8 biegowy afl led, grzane fotele, ogólnie chyba pełna opcja 53k euro....
Aha i pisali o 260km

sonnenberg

Post autor: sonnenberg » 3 lut 2017, o 18:02

wassermann pisze:A Wy znowu o tej masie ]:-<
Omawiany Superb 2.0 TSI 280KM 4x4 waży 1615 kg.
Insignia 2.0T hatchback 250KM 4x4 manual waży 1733 kg - o 120 kilo więcej.
Czy wg Was naprawdę te 120 kg robi całą różnicę?
Czy gdyby do tego Superba wsadzić na tylną kanapę dwie osoby po 60 kg, to nagle stałby się "ociężały" jak Insignia i zacząłby palić kilka litrów więcej na 100? Czy raczej nie byłoby różnicy, co?

To wcale nie chodzi o te kilogramy, tylko o przeniesienie napędu, będę się przy tym stwierdzeniu upierał. Masa nie jest takim złem. Oznacza stabilność i solidność. Np. Najlżejsza w klasie Mazda 6 jest hałaśliwa w środku... Ciekawe czemu ;)
te 120kg plus turbodziura plus kiepski automat i dlatego te 250km nie idzie tak jak powinno.

darek0808
Użytkownik
Miasto:

Post autor: darek0808 » 3 lut 2017, o 18:44

Trzeba jeszcze dodać moment dostępny w wąskim zakresie obrotów 2500-4500 (w superbe mamy 1700-5600) i wychodzi 250-konny MUŁ :)

-- 3 lut 2017, o 19:48 --

Sorry, moment dostępny od 2500-4000, zajrzałem w cennik Iśki, na autocentrum jest błąd.

Bodex

Post autor: Bodex » 3 lut 2017, o 19:16

Nie przeceniałbym , czy muł.
Dobry silnik sportowy używa mocy w górnym zakresie , a nie momentu obr.
Natomiast nie jarajcie sie skoda ,
Właśnie wysłali mnie do Czech i robię ma automatach MAG , spawane są szklielety foteli dla skoda /vag .
Maszyny nie młode , nie ma dokładności , dźwignie maja nadtopione krawędzie , przyszedł kontroler ja to mu pokazuje , on oszlifował i rzucił w dobre machając ręką , jak reszta tak wygląda to.....
Wole japońskie.

Wysłane z Leżajskiej krainy złotego napoju

darek0808
Użytkownik
Miasto:

Post autor: darek0808 » 3 lut 2017, o 19:45

Bodex pisze:Nie przeceniałbym , czy muł.
Dodałem uśmiech, jednak dane przyspieszenia nie powalają, do setki słabiej od superba, pewno na wyższych prędkosciach jest lepiej. Co do jakości, pewno te czechy wiele gorzej od japońców nie robią. A niestety europa jest sporo do przodu z silnikami turbo benzyna.

Awatar użytkownika
profek
Użytkownik

Post autor: profek » 3 lut 2017, o 19:55

Czego się spodziewać po masówce jaką jest grupa Vag przecież oni trzepią paździerz na cały cywilizowany świat a każdy tylko pieje jak ma okazję zasiąść za kierownicą takiego auta.Pewnie na trzy zmiany żeby zaspokoić popyt,toteż nie dziwmy się że są oszczędności.Nie powiem bo dziwi mnie polityka szefostwa Opla że jakoś nie walczy o klienta.Poprawić jakość i szybko wyeliminować wady i bolączki tak a żeby zaskarbić sobie dobrą opinię wśród użytkowników.A nie jak można tu na forum przeczytać o nieoznakowanych radiowozach że większość jest w swoim naturalnym środowisku jakim jest SERWIS. :D

darek0808
Użytkownik
Miasto:

Post autor: darek0808 » 3 lut 2017, o 20:12

Opel to taka sama masówka jak i Vag, z tą różnicą, że nie mieli pojęcia jak równolegle utrzymać dwie marki na rynku i wycofali Chevroleta z Europy. Do tego jakośc w Oplu jest minimalnie niższa niż w VAG. Porównajcie sobie pracę manualnej skrzyni biegów w nowym aucie (szczególnie w zimie) a zobaczycie różnice. Porównajcie spasowanie plastików. Opel nawet na oleju do skrzyni oszczędza niestety. Jak wymieniłem olej u siebie w skrzyni nie ten samochód.

Co do japonii, czego oczy nie widzą....

Bodex

Post autor: Bodex » 4 lut 2017, o 01:19

Wiem ze i Toyota miała wpadki z awaryjnym silnikami ,mercedes też sobie zrobił wrzoda w postaci w200 króla lawet, jednak to toyota i japońce jest w czołówce rankingu aut bezawaryjnych .

Awatar użytkownika
peja-1991
V-ce Prezes ds organizacyjnych
Kod silnika: D16SHT
Rok produkcji: 2019
Miasto: Warszawa
Otrzymał  piwo: 98 razy
Kontakt:

Post autor: peja-1991 » 4 lut 2017, o 07:27

Z chevroletem jest nie do końca tak że nie wiedzieli jak utrzymać 2 marki - to polityka i tak to zostawmy.

Jeszcze byście się zdziwili, że "Opel" słucha czarnego piaru użytkowników i pewne rzeczy poprawia.
Odnośnie polityki marki można rozmawiać godzinami ale to i tak nic nie zmieni.
Opel sprzedaje się bardzo dobrze, Insignia jako model również, większość klientów jest bardzo zadowolona - a że na coś narzekamy - przecież to normalne w naszym społeczeństwie. Zawsze coś musi być nie tak :-)

Ja uważam że w każdej marce można się do czegoś przyczepić.
Jak widać po tym temacie nie ma złotego środka na jakie auto zmienić Insignie.
Przewija się Skoda, Audi, Bmw, Toyota itd.
Kwestia gustów Panowie.
"Krytyk i eunuch z jednej są parafii
obaj wiedzą jak, żaden nie potrafi" Tadeusz Boy-Żeleński

Awatar użytkownika
wassermann
Zapaleniec
Auto: Insignia GSi 2.0T
Kod silnika: B20NFT
Rok produkcji: 2018
Miasto: nec temere, nec timide
Otrzymał  piwo: 42 razy

Post autor: wassermann » 4 lut 2017, o 07:42

Skrzynie Opla (no, poza M32) są dobre, bo trwałe. Za to kiepsko pracują, wolno i nieprecyzyjnie, pożerają moc i zwiększają spalanie.
Skrzynie VAG są bardzo dobre, tyle że się sypią. Zwłaszcza DSG 7-biegowe (dlatego w mocniejszych wersjach siedzi DSG 6-biegowe). 6-biegowe w dobie gdy BMW czy Merc dają już 8- i 9-biegówki.
Ale w manuałach, porównując precyzję - to skrzynia w Skodzie chodzi super, a w Vectrze i Insigni (taka sama) niestety paździerz... Tyle że w Skodzie przy 100,000 km wymieniałem olej, bo dwójka potrafiła haratać po zębatkach przy ostrzejszej jeździe (dla ASO znany problem).

A co do super przyspieszeń do setki - to kategoria, z której nie wynika prawdziwy obraz samochodu. Najlepiej pokazać 0-200 albo 100-200. Wówczas widać jak diesle zaczynają odpadać w stosunku do turbobenzyn.

Jest taki Passat BiTDI 240 KM 500 Nm, którym wszyscy się jarają na forach. Ma automat DSG i rewelacyjne przyspieszenie 0-100. "Że Zachar wykręcił lepiej niż fabryka", "Zachar pod wrażeniem", "Zachar to, sramto i owamto", normalnie jakieś interneciane bożyszcze motoryzacyjne.
Tylko że nikt nie wspomina w jaki sposób mierzone... Bo na pewno od momentu ruszenia z miejsca, a nie od naciśnięcia gazu. Ale zanim to auto ruszy z kopyta, to mija sekunda... na reakcję DSG :) A w tym czasie Insignia 4x4 już rwie na jedynce do przodu nawet na mokrym asfalcie, zyskuje te parę metrów i może zmienić pas przed VAGa z opóźnioną reakcją, który w końcu łapie potężny wiatr w żagle, tylko że Insignia już go blokuje :P Ciekawe czy DSG w Superbie i Passacie 280KM benzyna działa tak samo jak w tym BiTDI... Tyle o przyspieszeniach 0-100, bo to sportowa kategoria i poza wyścigiem z pole position nie ma żadnego zastosowania w praktyce. Najbardziej liczy się to jak auto zapitala w trasie gdy trzeba pokonać opór powietrza, a nie tylko kręcić kołami z miejsca. Oczywiście, najlepiej gdy potrafi i jedno i drugie ]:->

M.

P405
Zapaleniec
Auto: Insignia CDTI
Rok produkcji: 2009
Miasto: Leszno
Otrzymał  piwo: 28 razy

Post autor: P405 » 4 lut 2017, o 08:45

Po co mierzyć od 0 do ilość, lepiej 60-100, 80-120 na poszczególnych biegach. To jest chyba ważniejsze w codziennym użytkowaniu.

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

darek0808
Użytkownik
Miasto:

Post autor: darek0808 » 4 lut 2017, o 09:09

Oczywiście, ten czas od 0-100 nie jest tak istotny, jednak fajnie jest jak w mieście auto dobrze się zbiera. Niestety w moim Oplu, zestopniowanie tych pierwszych biegów nie do końca mi się podoba, podobnie jak precyzja skrzyni (po zmianie oleju jest o niebo lepiej). Później poszukam czasów przyspieszeń w przedziałach, o których piszecie, zobaczymy jak to wygląda. Co do DSG, owszem jest 6 biegów, tylko nie jeździłem nigdy 8 biegowym, więc nie wiem co to realnie wnosi do sprawy. Żeby nie było tak, że skrzynia będzie tracić czas na zmiany biegów, zamiast na wykorzystanie mocy silnika. Wiele osób z naszej firmy, które miało przyjemnośc porównać prace DSG w dieslu 170 superb II czy octavii III 150, z tym wspomnianym Superbem uważa, że DSG jest bardziej stworzone do tych benzyn niż do diesla. Bo jak chcemy wyprzedzić, DSG redukuje do wysokich obrotów co w tym dieslu nie wychodzi na dobre, a już tryb sport to pomyłka wg mnie w silniku z ON. Ale przy turbo bendzynie DSG zmienia biegi tak jak trzeba przy super dobranych obrotach, tym autem naprawdę fajnie się jeździ i aż chce się jeździć i wykorzystywac w pełni moc tego motorka. Autostrada Warszawa Łódź, większość beemek i merców miała problem, żeby zjechać n prawy pas, bo co to skoda tak zapitala :)

-- 4 lut 2017, o 11:43 --
Bodex pisze:Wiem ze i Toyota miała wpadki z awaryjnym silnikami ,mercedes też sobie zrobił wrzoda w postaci w200 króla lawet, jednak to toyota i japońce jest w czołówce rankingu aut bezawaryjnych .

Myślę,że europejczykom statystyki popsuły w dużej części turbo benzyny, których ani Toyota ani Honda nie ma. Mają za to V-teki klepane bez większych zmian od iluś tam lat. Więc co tam się może zepsuć... Tylko brak takich silników przyczynił się chyba do wycofania Avensisa i Acorda z Europy.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Auta różne”