--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuAFL - Układ adaptacyjny reflektorów lampy BiXenon
-
GrzesiekGreg
Re: AFL - Układ adaptacyjny reflektorów lampy BiXenon
ja po skasowaniu bledu i mechanicznym sprawdzeniu OPCOMem przejezdzilem dwa dni i jest OK. Jazda glownie po miescie. Duzo krecenia.
Przydala by sie instrukcja jak to cholerstwo wymienic. Z drugiej strony ciekaw jestem czy w podobnym przypadku pomoglo komus czyszczenie/dociskanie przewodow itp. Cholera wie co w 100% jest problemem.
Przydala by sie instrukcja jak to cholerstwo wymienic. Z drugiej strony ciekaw jestem czy w podobnym przypadku pomoglo komus czyszczenie/dociskanie przewodow itp. Cholera wie co w 100% jest problemem.
Ostatnio zmieniony 31 sty 2017, o 13:37 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par.5 pkt.8
- rataj73
- Zapaleniec
- Auto: Opel Insignia CDTI
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Stolica Mazur
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 18 razy
A w którym miejcu w opcomie jest test afl, bo kiedyś szukałem z ciekawości i nie mogłem znaleźć?
- Fede
- Użytkownik
- Auto: czarny sedan, 205KM
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Warszawa
- Otrzymał piwo: 2 razy
@GrzesiekGreg
Kiedyś ktoś pisał, że jemu pomogło przeczyszczenie kostek kontakt-sprejem, ale tych bezpośrednio w lampie, czyli właśnie tych od silniczka. Są z tego co pamiętam dwie - jedna na 2 piny, druga na 3 lub 4. Da się je rozpiąć bez wyjmowania lampy z auta - trzeba wyjąć palnik, do tego penseta i dwa długie śrubokręty i można się bawić.
U mnie nie pomogło.
Mam dokładnie tak jak Rataj73 - tuż przed błędem jedna lampa wykonuje dziwny ruch w kosmos/bok/dół po czym wskakuje błąd AFL
Ale zwykle towarzyszy temu ruch kierownicą, choćby minimalny, albo chociaż jakiś dół czy wertep.
Kiedyś ktoś pisał, że jemu pomogło przeczyszczenie kostek kontakt-sprejem, ale tych bezpośrednio w lampie, czyli właśnie tych od silniczka. Są z tego co pamiętam dwie - jedna na 2 piny, druga na 3 lub 4. Da się je rozpiąć bez wyjmowania lampy z auta - trzeba wyjąć palnik, do tego penseta i dwa długie śrubokręty i można się bawić.
U mnie nie pomogło.
Mam dokładnie tak jak Rataj73 - tuż przed błędem jedna lampa wykonuje dziwny ruch w kosmos/bok/dół po czym wskakuje błąd AFL
-
marcin.bol
Witam wszystkich. Insignie mam od paru miesięcy. Zauważyłem że raz na jakiś czas po odpaleniu auta światła źle się poziomują. Tzn błędu nie wywala ale wszyscy mrugają mi dlugimi. Wystarczy że zgaszę i odpalę znowu auto i problem znika. Dzisiaj to nawet ciężarówki mi mrugały. Co może być problemem?
- takisobie
- Użytkownik
- Auto: Insignia ST
- Miasto: DE
- Otrzymał piwo: 1 raz
Marcin mi pomogla aktualizacja oprogramowania .
-
Marcin...86
Witam.Ostatnio w moin samochodzie pojawily sie dwia komunikaty (sprawdz uklad poziomowania reflektorow ) i (sprawdz uklad adaptacyjny reflektorow). Po ich skasowaniu na panelu licznika, swieci sie zolta kontrolka reflektora z dwoma strzalkami. Silniki w reflektorach pracuja normalnie. Po przekreceniu kluczyka swiatla poruszaja sie w gore w dol w prawo i lewo bez problemu. Bezpieczniki sprawdzilem i sa ok. Co moze byc problemem.
Ostatnio zmieniony 28 sty 2017, o 15:44 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 39 razy
Prawdopodobnie ,któryś czujnik poziomowania reflektorów
- peja-1991
- V-ce Prezes ds organizacyjnych
- Auto: Insignia
- Kod silnika: D16SHT
- Rok produkcji: 2019
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 98 razy
- Kontakt:
Światła drogowe działają?
"Krytyk i eunuch z jednej są parafii
obaj wiedzą jak, żaden nie potrafi" Tadeusz Boy-Żeleński
obaj wiedzą jak, żaden nie potrafi" Tadeusz Boy-Żeleński
- spiryt4
- Zapaleniec
- Auto: Insignia Grand Sport
- Kod silnika: B20NFT
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Świętochłowice
- Postawił piwo: 4 razy
- Otrzymał piwo: 11 razy
Sprawdź czy tak czasem nie ułamała się płytka pod czujnikiem poziomowania,na lewym przednim wahaczu kiedyś coś takiego mnie spotkało.
-
GrzesiekGreg
O ile dobrze pamietam to w nadwoziu masz opcje swiatel. Pozniej measurement blocks bodajze I tam masz opcje do testu. Jutro sprawdze dokladnie jak bede mial chwile I dokladnie opisze.rataj73 pisze:A w którym miejcu w opcomie jest test afl, bo kiedyś szukałem z ciekawości i nie mogłem znaleźć?
U mnie juz tydzien I jest OK. Jazda glownie po miescie..
Ostatnio zmieniony 30 sty 2017, o 21:51 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Grzegorz
U mnie to samo - 2 komunikaty + żółta kontrolka na zegarach.
Co zauważyłem: Po pojawieniu się komunikatu słup światła przed samochodem jest bardzo krótki, że w odległości 50 metrów przed autem jest ciemno.
Podkręciłem mechanicznie lampy (imbusem wyregulowałem aby dalej świeciły) i było ok ale komunikat był więc póki co tak jeździłem. Potem kilka razy komunikatu nie było i wtedy lampy świeciły za wysoko więc obniżyłem je. Po jakimś czasie znowu 2 komunikaty + kontrolka i lampy krótko świecą.
Dodam, że fabryczne żarówki H11 do doświetlania zakrętów palą normalnie, po odpaleniu auta silniczki wachlują soczewkami, długie (tryb auto) same się włączają, podczas ruchu kierą widać jak słupy latają w tę i nazad. Popukałem w lampy, w mechanizm w środku lampy (dłonią) i bez rezultatu.
Czy to pora udać się do elektryka? Czy jest szansa, że dam radę coś sam naprawić??
Drogie są te czujniki poziomowania reflektorów?
Insignia to złote auto nic normalnie przez tyle lat się nie psuło a tu taki zonk.
Co zauważyłem: Po pojawieniu się komunikatu słup światła przed samochodem jest bardzo krótki, że w odległości 50 metrów przed autem jest ciemno.
Podkręciłem mechanicznie lampy (imbusem wyregulowałem aby dalej świeciły) i było ok ale komunikat był więc póki co tak jeździłem. Potem kilka razy komunikatu nie było i wtedy lampy świeciły za wysoko więc obniżyłem je. Po jakimś czasie znowu 2 komunikaty + kontrolka i lampy krótko świecą.
Dodam, że fabryczne żarówki H11 do doświetlania zakrętów palą normalnie, po odpaleniu auta silniczki wachlują soczewkami, długie (tryb auto) same się włączają, podczas ruchu kierą widać jak słupy latają w tę i nazad. Popukałem w lampy, w mechanizm w środku lampy (dłonią) i bez rezultatu.
Czy to pora udać się do elektryka? Czy jest szansa, że dam radę coś sam naprawić??
Insignia to złote auto nic normalnie przez tyle lat się nie psuło a tu taki zonk.
-
wojtas69
- Użytkownik
- Auto: Insignia 2.8T 4x4
- Kod silnika: A28NET
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 8 razy
Panowie kupcie pochłaniacze wilgoci na allegro (silikażel barwiony 25g, np: http://allegro.pl/silikazel-silikagel-s ... 44568.html) i po jednym włóżcie do lamp. Miałem podobne objawy zaraz po kupnie auta, chciałem już kupić nową lampę ale zauważyłem, że lekko paruje, po zastosowaniu pochłaniaczy od ponad 1 roku nie było ani jednego komunikatu o usterce. Trzeba pamiętać, że pochłaniacze trzeba co kilka miesięcy regenerować bo widać że piją wodę. Widać, że elektronikę lamp zabija wilgoć.
- Fede
- Użytkownik
- Auto: czarny sedan, 205KM
- Rok produkcji: 2009
- Otrzymał piwo: 2 razy
Mam pewne obawy, że jeśli to faktycznie sprawka wilgoci, to po kilku latach ekspozycji pochłaniacz może już nie pomóc

- Alex
- Zapaleniec
- Auto: Peugeot 508
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Iława
- Otrzymał piwo: 8 razy
Jakieś wieści ? Bo mnie dopadło to samo dzisiaj i wolę być "mądrzejszy" zanim pojadę na warsztat.Grzegorz pisze:U mnie to samo - 2 komunikaty + żółta kontrolka na zegarach.
Zwycięzca konkursu na zdjęcie miesiąca CZERWIEC 2014
-
Arczi_88
Witam, dziś podczas jazdy zapaliła mi się żółta kontrolka ze strzałkami na boki a na liczniku pojawił się komunikat "usługa, zaawansowane światła przednie". Mam isie z 2014r. Bixenon z AFL. Niestety od tego momemtu nie działają światła drogowe, poziomowanie i skrętu. Ktoś się z tym spotkał? Od czego można zacząć sprawdzanie?
Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

- KaMYk
- Zapaleniec
- Auto: Dodge Charger R/T
- Kod silnika: inny
- Miasto: Mochowo
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 12 razy
Zacznij od sprawdzenia żarówek na doświetlaniu zakrętów. Jak są sprawne i świecą, to pozostaje tylko podłączenie pod komputer i odczytanie błędów.
- profek
- Użytkownik
- Auto: INSIGNIA
- Kod silnika: A20DTJ
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Łódź
- Otrzymał piwo: 4 razy
Mam taki problem ze światłami otóż nie działają mi automatyczne drogowe nie można ich włączyć.Myślałem że coś robię źle bo dawno tego nie używałem ale do tego zauważyłem że nie ściemnia mi się lusterko.I to wzbudziło moje zainteresowanie po odczycie błędów wyszło że jest błąd U0182.Nie można go skasować czyli jest aktywny co ciekawe nie wywaliło żadnego błędu na zegarach.Przydałby się choć kawałek schematu nawet blokowy mógłby być i informacja gdzie znajduje się moduł sterujący świateł i ewentualnie podpowiedź jak przywrócić tą komunikację.Jak zdjąć obudowę lusterka?
-
Arczi_88
U mnie sprawa się dziś sama "naprawiła". Wszystko działa jak wcześniej. Przy następnej takiej sytuacji trzeba będzie skorzystać z komputera może on coś powie.