--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuOleje oraz dodatki do diesli CDTI - porady, dobór
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Re: Oleje oraz dodatki do diesli CDTI - porady, dobór
To testuj dalej, wtryski żeby się wyczysciły potrzebują trochę czasu.
Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 39 razy
Mało prawdopodobne by wtryski były zanieczyszczone skoro auto od zawsze jeździ tylko na premium i tylko na markowych stacjach tankowane
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Zobacz na forum Peugeota i Toyoty tam też wyciągali wtryski po paliwach premium. Zawsze jakiś nagar się robi. Nie wiem jak, ale to dodatkach 2T wyglądały dużo lepiej, nawet przy dużych przebiegach. Rozumiem, że kupiłeś litr 2T to możesz jeszcze dwa zbiorniki testować.
-
norbi333
- Ekspert
Mam to przetestuję.I dokładnie kupiłem litr. Pomijając dzisiejsze jest jeszcze na 2 tankowania.
- michalm83
- Użytkownik
- Auto: Opel Insignia
- Kod silnika: A20DT
- Miasto:
Naczytalem się o monolu. Więc postanowiłem przetestować. Kupiłem na allegro facet sprzedaje buteleczki po 250 ml. Kupiłem 2 butelki. Jedna do Insigni a druga do peugeot 406. Hmm może dawka była za mała. Może jedna kuracja to za mało. Nie wiem. Ja różnicy z monolem nie zauważyłem.
Kumpel w peugeot jakieś plusy wuchwycil i kupił 5l bańkę.
Kumpel w peugeot jakieś plusy wuchwycil i kupił 5l bańkę.
-
Pumaster
- Nowicjusz
- Kod silnika: A20DTC
- Rok produkcji: 2012
- Miasto:
Czy ktos z forumowiczow stosował/stosuje MOTUL SPECIFIC DEXOS2 5W30?
Czy macie jakieś opinie o tym oleju?
-
hubertus
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2,0 cdti
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 2 razy
Ja tam się nie dziwię, że po spaleniu zbiornika paliwa z olejem 2 t ktoś nie zauważył efektów. Jeśli silnik/wtryskiwacze są w dobrym stanie to może nie być ich widać. Może coś tam będzie słychać. Ale to tylko wprawne ucho wyłowi. Generalnie jeśli przycinają się końcówki i silnik ma twardszą pracę niż powinien wyjechanie baku paliwa z olejem 2 t powinno pomóc. Najlepiej na trasie.
-
tomek evo
- Użytkownik
- Auto: Skoda Superb Kombi
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2011
- Miasto:
Po 2-3 bakach na Archoilu AR6200 albo na Archoilu AR6900D-max różnica jest zazwyczaj odczuwalna, choć to już zależy od tego jakie kto potrafi wychwycić różnice. Za to spadek zużycia paliwa powinien być zauważalny, pod warunkiem, że zachowujemy jako taką powtarzalność. Najlepiej to widać jak kilka baków z rzędu spalanie jest niżsez niż zazwyczaj.
-- 26 sty 2017, o 20:14 --
-- 26 sty 2017, o 20:14 --
Średnio-dobra półka. Lepszy od np. Castrola (o GM Dexos 2 nie wspominając) a wg. mnie ciut słabszy od Meguina Efficency/Liqui Moly Top Tec 4600.Pumaster pisze:Czy ktos z forumowiczow stosował/stosuje MOTUL SPECIFIC DEXOS2 5W30?
- michalm83
- Użytkownik
- Miasto:
Odkupiłem od kumpa 2L tego Monzola. Więc nie zakończę na jednym zbiorniku.
Później weźmiemy sie za Archola.
Później weźmiemy sie za Archola.
-
norbi333
- Ekspert
Kolejny zbiornik przejechany z olejem T2 i nadal żadnych zauważalnych różnic.Także na pewno na tej jednej butelce zakończymy przygody z dodatkami
-
tomek evo
- Użytkownik
- Auto: Skoda Superb Kombi
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2011
- Miasto:
Olej 2T nie jest dodatkiem dedykowanym i został stworzony do czegoś innego wiec ciężko mówić o Twojej przygodzie z dodatkami to po pierwsze a po drugie lepszego smarowania układu wtryskowego nie jesteś w stanie zauważyć a akustycznie też czasami ciężko coś wyłapać. Różnice w zużyciu paliwa też moga być na tak krótkim dystansie i przy zmiennych warunkach ciężkie do wyłapania. Jak chcesz spróbować dedykowanych dodatków to polecam spróbowania Archoila, Bishopsa albo Liqui Moly.
-
norbi333
- Ekspert
Nie wiem czy dedykowane,ale jakoś wiele osób tu je zachwalało i nagle po użyciu robiły się im super auta.
Użyłem tylko ,żeby nie było ,że nie spróbowałem,a wiem lepiej.Żadnych innych nie próbowałem i nie mam zamiaru.
Po raz kolejny mogę tylko potwierdzić,że w zupełności wystarczy lać samo paliwo premium z markowych stacji.
Użyłem tylko ,żeby nie było ,że nie spróbowałem,a wiem lepiej.Żadnych innych nie próbowałem i nie mam zamiaru.
Po raz kolejny mogę tylko potwierdzić,że w zupełności wystarczy lać samo paliwo premium z markowych stacji.
-
kecraminsignia
- Zapaleniec
- Auto: Astra J ST
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: LDZ
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 17 razy
A może stan silnika masz w tak dobrym stanie że to nic nie pomogło. 

-
pawelus668
- Forumowicz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A16LET
- Rok produkcji: 2012
- Miasto:
W Silniku B20DTH 170KM Diesel jest ponoć osobny filtr dla turbosprężarki. Tak wynika z opisu: "Ciekawostką jest turbina VGTo zmiennej geometrii z elektrycznym aktuatorem Aby tak zaawansowana turbosprężarka była trwała, jest chłodzona cieczą i ma swój własny filtr oleju. " Czy ktoś to może potwierdzić lub sprawdzić czy po numerze części? W którym miejscu się znajduje. I jeszce drugie pytanie jeśli fabrycznie ten silnik zalewany jest 0w20 to jaki na przegladzie wam lali jak opel nie ma takiego oleju?
- zubek
- Zapaleniec
- Auto: IB/ST
- Kod silnika: B20DTH
- Rok produkcji: 2017
- Moje auto: viewtopic.php?f=53&t=8662
- Miasto: WWL
- Postawił piwo: 23 razy
- Otrzymał piwo: 58 razy
Kiedyś auta robiły milion km na gównianym paliwie bez remontu; teraz robią 200tys i potrzebują reanimacji. Żaden duperel dolewany do oleju czy baku im nie pomoże - uwierzcie w to wreszcie. Tak ma by c bo nikt nie kupowałby nowych samochodów. Reszta to siła reklamy. Wystarczy posiać spam na paru forach motoryzacyjnych żeby zwiększyć sprzedaż jakiegoś gówna którego skutki działania poparte są tylko dupohamownią "zadowolonych" użytkowników; coś im tam ucichło albo spalanie spadło o 0,1 l/100km. Zarejestruję się pod paroma nickami na tym forum i zacznę zachwalać gnojówkę to jej sprzedaż wzrośnie. Znudziła się nazwa ceramizer to sprzedają to pod inną. Pomaga tyle, co rezystor z allegro na podniesienie mocy auta. Wczoraj dobry był motul a jutro już jest be bo badania w tajnych "laboratoriach" na yutubie to potwierdziły. Żenada
Jakby koncerny paliwowe poznały receptę tych cudownych składników to pod ich stacjami ustawiałyby się kolejki bo kosztuje 3 gr/l a uzdrawia silniki. Proponuje żeby sprzedawcy tych cudów (po wpisaniu nicka w google dowiecie się skąd są i ile mają samochodów) podawali skład tych mikstur- okaże się że to mieszanina węglowodorów, która już jest w paliwie.... z dodatkiem wyciągu z lipy.
Jakby koncerny paliwowe poznały receptę tych cudownych składników to pod ich stacjami ustawiałyby się kolejki bo kosztuje 3 gr/l a uzdrawia silniki. Proponuje żeby sprzedawcy tych cudów (po wpisaniu nicka w google dowiecie się skąd są i ile mają samochodów) podawali skład tych mikstur- okaże się że to mieszanina węglowodorów, która już jest w paliwie.... z dodatkiem wyciągu z lipy.
Ostatnio zmieniony 12 lut 2017, o 10:02 przez zubek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
norbi333
- Ekspert
Jak nie pomagają? Silniki nagle cichutko pracują ,dpfy wypalają się co 2 tyś km,spalanie na wolnych obrotach spada ,w czasie jazdy również spada.Po 2 latach masz jazdę o kropelce 
- zubek
- Zapaleniec
- Auto: IB/ST
- Kod silnika: B20DTH
- Rok produkcji: 2017
- Moje auto: viewtopic.php?f=53&t=8662
- Miasto: WWL
- Postawił piwo: 23 razy
- Otrzymał piwo: 58 razy
Najważniejsze żeby właściciel był zadowolony. Na tym polega sprzedaż. Naczyta się ktoś jakie to spa zafundował swojemu ukochanemu samochodzikowi i zapomina, że pierwszy właściciel zrobił nim 500tys tankując na tesco (paliwo z tej samej cysterny co na innych). Ja np. nie myję auta od listopada do marca bo uwierzyłem, że sól zmienia współczynnik cx i spalanie spada - to usprawiedliwia moje lenistwo. Leję ruską ropę i auto się jakoś wyrabia na zakrętach... a czasem myślę że mam ropę z Syberii w związku z tym jest lepsza niż inne.
Szlag mnie trafia jak słyszę, że po pierwszym wlaniu oleju (kosmiczna technologia reklamowana w necie) silnik nagle zaczął "lepiej" pracować a po wlaniu 100ml. cudownej mikstury do baku spadło spalanie. Jak zechcę to mi spalanie spadnie o litr (mniej gazu) a w tzw. międzyczasie wykończę dwumasę i sprzęgło. Jak nie wiadomo o co chodzi... Dlaczego właściciele najdroższych samochodów nie dolewają żadnych cudów? Bo nie maja czasu o tym czytać.
Szlag mnie trafia jak słyszę, że po pierwszym wlaniu oleju (kosmiczna technologia reklamowana w necie) silnik nagle zaczął "lepiej" pracować a po wlaniu 100ml. cudownej mikstury do baku spadło spalanie. Jak zechcę to mi spalanie spadnie o litr (mniej gazu) a w tzw. międzyczasie wykończę dwumasę i sprzęgło. Jak nie wiadomo o co chodzi... Dlaczego właściciele najdroższych samochodów nie dolewają żadnych cudów? Bo nie maja czasu o tym czytać.
-
technix5
- Forumowicz
- Auto: Insinia 2.0CDTI 160
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 1 raz
Koledzy podsumujcie w kilku słowach ten produkt
-Olej silnikowy Valvoline Synpower MST 5W30 C3, cena przystępna ale czy warta produktu?
Pozdrawiam.
-Olej silnikowy Valvoline Synpower MST 5W30 C3, cena przystępna ale czy warta produktu?
Pozdrawiam.
- IBZI
- Moderator
- Auto: Insignia 2.0
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Gliwice
- Postawił piwo: 8 razy
- Otrzymał piwo: 42 razy
Podobny do innych w tej klasie cenowej. Jeden z kolegów tutaj używa i sobie chwali. Ma C3, więc się nadaje do naszych silników. Reszta to marketing. Ważne aby zmieniać regularnie (ja np. robię to co ok. 10 tys. km) i będzie OK.