--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Sprzęgło Haldex

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kuba89
Zapaleniec
Auto: Insignia 2.0 T 4x4
Kod silnika: A20NHT
Rok produkcji: 2009
Miasto: Berlin
Otrzymał  piwo: 8 razy

Re: Sprzęgło Haldex

Post autor: kuba89 » 10 sty 2017, o 20:50

Co chcą stwierdzić po rozebraniu? Czy ten napęd w ogole działa czy co sie dzieje?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

BartiKapi1985
Nowicjusz
Auto: Opel Insignia ST 4x4
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2010
Miasto:

Post autor: BartiKapi1985 » 11 sty 2017, o 10:57

No właśnie tak wczoraj wypowiedzieli się w ASO, że pasowałoby rozebrać sprzęgło z tyłu żeby sprawdzić czy mechanicznie graty w środku są ok. Mają tylko ustalić jaki to będzie koszt. Jak się na to zapatrywać?

Awatar użytkownika
kuba89
Zapaleniec

Post autor: kuba89 » 11 sty 2017, o 11:02

Ale załącza sie tył? Działa tylna oś? Ogólnie to jest chyba tak, ze napęd z tylu albo działa albo nie. Jak działa to mogą jedynie dochodzić jakieś dźwięki z tylu albo poszarpywać. Gdzie to ASO jest? Jak rozbiorą sprzęgło to zobaczą tylko to co na zdjęciu. Sa tak zaawansowani, ze rozbiorą na czesci pierwsze i co dalej? Wymienia tarcze? Pompę? Resztę rzeczy? To przygotuj sie na tysiące :) ale w sumie to 90% ASO wymienia od razy sprzęgło a nie je regeneruje.
Napisz lepiej co sie dzieje i jakie sa objawy. Chyba, ze juz pisałeś a ja tego nie widze :p

Obrazek

BartiKapi1985
Nowicjusz
Miasto:

Post autor: BartiKapi1985 » 11 sty 2017, o 15:28

No to już Ci kolego mówie co było...
W lipcu ub. roku kupiłem Insignie 2.0 CDTI 4x4, 160PS. No i wszystko grało nic się tam z autkiem nie działo, żadnego huczenia, stukania, walenia i przerywania przy dawaniu w "kite" jeżeli chodzi o tylny napęd żadnych błędów na konsoli nie wyrzucało. No i w ubiegłym tygodniu spadł śnieg, więc co? Pasuje zaszaleć na parkingu, a tu d..... tylny napęd się nie załącza, kontrola trakcji się włącza, przód ładnie boksuje, a tył się wlecze.... No to wczoraj mój mechanik podpiął kompa i wyszedł błąd komunikacji ABS i ESP i na tym powiedział, że jego możliwości się skończyły, bo nie ma zaawansowanych programów do Opla, a poza tym otwarcie przyznał że się togo boi ruszać itd. - respekt, szczery gość!!! No to pojechałem do ASO Auto Filip Puławy, woj. lubelskie. Tam jężdzili, podłączali do kompa cudowali, wtyczki czyścili itd.... Wzięli na podnośnik i jak zapieli jedynkę wszystkie 4 kółka kręciły się, ale jak jeden łapał za tylne koło no to kręciły się tylko koła na przedniej osi. Co do tych błędów o których wyżej, powiedzieli że to jakieś błędy jak określił "historyczne".... i tak się dzieję w momencie kiedy włącza się zapłon, któryś czujnik działa za szybko - tak twierdzą że piszą o tym w mądrej "oplowskiej" literaturze. Gdzie mój mechanik kasował błąd, a on po chwili wracał w pamięć kompa. Po trzech 3,5 g. stwierdzili, że pasuje im rozebrać sprzęgło z tyłu, tylko muszą ustalić koszt, żeby tak "Pana nie obciążać i ustalić czy w środku wszystko gra". Dodam, że sprawdzili też olej i mechanik ASO, chwilę wcześniej stwierdził że olej czysty, bez szlamu i opiłków metalu. I co tu z nimi robić???????? Też się zastanawiam co oni chcą tym osiągnąć??? I zostawiłem wczoraj 183 zł.

Awatar użytkownika
kuba89
Zapaleniec

Post autor: kuba89 » 11 sty 2017, o 15:35

Hmm a pamiętasz jakie to były bledy?
Jeżeli mechanik stwierdził, ze nie ma szlamu i opiłków metalu to musiał zdjąć dekiel od sprzegla itd. I co? Zalał stary olej? A to operacja wymaga, zeby szybciej szło, opuszczenia tylnego wózka. Wiec nie sadze żebyś zapłacił 183zl za to. Bedzie cos z elektronika a nie mechanika. Cos by buczało jak most albo nie wiem...
postaraj sie zdobyć te kody błędów i je tu podaj. Aha i narazie odpuść sobie ten serwis jak oni chcą rozbierać haldex zeby zobaczyć czy w środku wszystko ok

Ostatnio zmieniony 13 sty 2017, o 07:50 przez Engine, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o stosowanie polskiej pisowni - regulamin!

lmichal
Nowicjusz
Auto: Opel Insignia 4x4
Kod silnika: B20NHT
Rok produkcji: 2017
Miasto: Warszawa

Post autor: lmichal » 12 sty 2017, o 16:28

Ja już to wszystko przerabiałem. Skończyło się na wymianie całego haldex'a ze sterownikiem (przeprogramowany). Mi też ASO mówiło ze sprawdzali oleje i mówili ze wszystko jest OK i to wina elektryki hahaha. Potem jak wymieniłem haldex i pokazali mi go w środku ... szlam jak cholera, olej gęsty, filtr w środku zapchany, zatarło się w środku wszystko aż zębatka była pozbawiona połowy zębów i rozwalony był wybierak. Nie dało się tego zregenerować. ASO nigdy nie regeneruje tego. Mogą stary most zabrać w ramach rozliczenia i wtedy zamiast 11-12k (cały most) policzą 9k.Oni niy wtedy oddają to do GM do regeneracji - tak mi mówili. W Warszawie temat w 3 ASO przerabiałem. Wszędzie tylko i wyłącznie chcieli wymieniać cały most nie było mowy o wymianie samego haldexa - głupota. Oni sie na tym kompletnie nie znają. Chyba ze traficie do ASo gdzie mają rozgarniętych mechaników a nie takich od pługa oderwanych - ja nie miałem tego szczęścia.
Jakby co mogę polecić firmę pod Warszawą, która mi robiła i albo regenerują albo wymienią na używany - tanio nie jest ok. 3,8k na gotowo (z olejami) ale przynajmniej dają gwarancję na 6 mcy - i tylko to mnie przekonało. Bo kupić używany gdzieś trochę taniej na rynku i montować sobie bez gwarancji to bez sensu.
Jak mi haldex nie działał to miałem problem żeby ruszyć z miejsca na śniegu. Rzucało Iśką i koła się ślizgały TC cały czas się świeciło. Teraz zapali się na chwilę TC ale "strzela" do przodu momentalnie. Ostatnio byłem w górach w te największe mrozy i pod każdą stromą górę zaśnieżona Iska spokojnie szła bez problemów :)
Rzeczywiście jak się wchodzi w zakręt i doda gazu to czuć ze tyłem zaczyna zanosić.
Czy działa haldex najlepiej wrzucić iśke na podnośnik żeby wszystkie koła były w powietrzu. Wsiąść do samochodu, odpalić silnik, wrzucić 1 i dodać lekko gazu. Powinny się zacząć kręcić wszystkie koła. Nie potrzeba robić slow motion itd :)

Awatar użytkownika
kuba89
Zapaleniec

Post autor: kuba89 » 13 sty 2017, o 05:24

Slow Motion miał byc zrobiony z ciekawości itd.
Ja tez jeździłem pare dni bez haldexa, bo podczas ruszania spod świateł, jak pierdyknelo z tylu tak napęd przestał działać :) mi wymienili tylko haldex. W Berlinie jest ASO które robi takie rzeczy, nazywają sie Nordring Opel. A jazda insignia 4x4 a z niedziałającym napędem to porównanie nieba i ziemi Obrazek

BartiKapi1985
Nowicjusz
Miasto:

Post autor: BartiKapi1985 » 13 sty 2017, o 08:53

No to u mnie jest tak, że jak jest auto na podnośniki na zaciętej 1 to wszystkie kółka kręcą elegancko. No ale jak się przytrzyma któreś z tylnych kół to lipa, kręci tylko przód?????? Podacie jakieś namiary na tą firmę pod Wawą?

Awatar użytkownika
wassermann
Zapaleniec
Auto: Insignia GSi 2.0T
Kod silnika: B20NFT
Rok produkcji: 2018
Miasto: nec temere, nec timide
Postawił piwo: 3 razy
Otrzymał  piwo: 42 razy

Post autor: wassermann » 13 sty 2017, o 09:31

Trudno sprawdzać działanie tego układu z kołami w powietrzu, skoro jego sterowanie zależy od warunków, które opisałem kilka postów wcześniej... Koła w powietrzu to nie jest sytuacja, w której można oceniać zachowanie układu pod obciążeniem. Widać, że ASO nie jest w stanie tego diagnozować...

M.

Awatar użytkownika
kuba89
Zapaleniec

Post autor: kuba89 » 13 sty 2017, o 09:35

Koła w powietrzu i bieg oznacza błąd systemu. Tak to można w maluchu sprawdzać napęd :p
@BartiKapi1985 zaczytał bledy i je podaj.

Awatar użytkownika
kuba89
Zapaleniec

Post autor: kuba89 » 1 lut 2017, o 22:08

No, to próby porobione. Rożne konfiguracje sport, normal i esp TC. Największą różnice widac na tour. Przed nie koła bez poślizgu, a tył jakby nadrabiał.
Oceńcie sami :)

Normal, ESP Off
https://vimeo.com/202115045

Normal, TC Off
https://vimeo.com/202115169

Sport, ESP On
https://vimeo.com/202115334

Sport, TC Off
https://vimeo.com/202115436

Sport, ESP Off
https://vimeo.com/202115268

Tour, ESP On
https://vimeo.com/202115515

Bonus- trochę poślizgu! Obrazek
https://vimeo.com/202102419

Awatar użytkownika
wassermann
Zapaleniec

Post autor: wassermann » 2 lut 2017, o 01:39

kuba89 pisze:Insignia nigdy od samego początku nie wystartuje z 4. Po chwili "namysłu" ~1sek lub jej ułamki zacznie tył buksować. Niech żona Cie nagra z boku a pozniej zrob slow Motion :p wszystko tez zalezy od komputera, jakie ona tam sobie wymagania co do ciśnienia wyliczy.
No i jednak startuje z 4 od początku :)
Naprawdę o:o o:o o:o super te filmy zrobiłeś, wielkie dzięki, świetny materiał poglądowy!
No i auto fajne 8-)

Widać, że wszystko zależy od przyczepności, odpycha się tym, co lepiej stoi. Pewnym zaskoczeniem jest zachowanie w trybie Tour. Na trasie Tour oznacza jazdę z napędem na przód (w warunkach stabilności). A jednak ruszanie na śliskim sprawia, że zachowanie przyczepności staje się ważniejsze niż domyślne ustawienie napędu dla Tour. Mimo zwolnionego tempa nie tylko nie widać opóźnionego dołączania tylnej osi, ale wręcz to tył zaczyna od razu kręcić się mocniej. Z tym że to może być wina słabszej przyczepności pod tylnym kołem. Ale przynajmniej widać, że tylne koło od razu dostaje napęd i to sporą porcję, a nie jest biernie wleczone.

M.

norbi333
Ekspert
Auto: INNE
Rok produkcji: 2020
Miasto: Suwałki
Otrzymał  piwo: 39 razy

Post autor: norbi333 » 2 lut 2017, o 06:10

Dlatego już wcześniej pisałem, że u siebie testowałem i zawsze od razu z 4 kół startuje

Awatar użytkownika
Maddox
Użytkownik
Auto: BiTurbo 4x4
Kod silnika: A20DTR
Rok produkcji: 2012
Miasto: Piaseczno
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: Maddox » 2 lut 2017, o 11:09

#kuba89 dzięki za filmy.
Szkoda, że tak mało jest nagrań Opli z możliwościami 4x4, wiem, że to nie terenówka przeprawowa, ale odnoszę wrażenie, że inne marki są bardziej reprezentowane na takim YT

Awatar użytkownika
kuba89
Zapaleniec

Post autor: kuba89 » 2 lut 2017, o 11:18

Moze dlatego, ze takich modeli jest mało...? Albo zanim właściciel wrzucić do sieci filmik z możliwościami to musi wrzucić kilka tys zł zeby ten napęd działał

norbi333
Ekspert

Post autor: norbi333 » 2 lut 2017, o 11:20

Ja jak testowałem to nawet przez myśl nie przeszło, żeby nagrywać :D

Awatar użytkownika
kuba89
Zapaleniec

Post autor: kuba89 » 2 lut 2017, o 11:24

Dlatego cieszę się, ze nagrałem. Przynajmniej mozesz zobaczyć jak to wyglada w slow Motion :p bedzie dla potomnych

norbi333
Ekspert

Post autor: norbi333 » 2 lut 2017, o 11:28

Widziałem w realu u siebie :D
Chociaż mam wrażenie, że w manualu i w automacie ciut inaczej działa. Ale to może tylko takie wrażenie, bo kompletnie inne silniki

Awatar użytkownika
wassermann
Zapaleniec

Post autor: wassermann » 2 lut 2017, o 13:03

Maddox pisze:#kuba89 dzięki za filmy.
Szkoda, że tak mało jest nagrań Opli z możliwościami 4x4, wiem, że to nie terenówka przeprawowa, ale odnoszę wrażenie, że inne marki są bardziej reprezentowane na takim YT
https://www.youtube.com/watch?v=BlXiW1a9h7Q
od 8:30 :) dobijanie Country Tourera

Ale 4x4 w Insignii ma inną rolę - wspomaganie w jeździe szosowej. I jest w tym bardzo sprawne. Już kilka razy wspominałem, że Opel zdecydowanie zaniedbał reklamę fajnego napędu. Po informacjach na temat nowej Insignii Grand Sport widać, że zmienili strategię i od początku mocno podkreślają nowe 4x4. Inna konstrukcja, nowoczesna i lżejsza, ale efekt działania będzie dokładnie taki sam jak obecnie z aktywnym układem Haldex IV + eLSD.

M.

Awatar użytkownika
mxw
Zapaleniec
Auto: Insignia 2.0T ST 4x4
Rok produkcji: 2011
Miasto: Poznań
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: mxw » 2 lut 2017, o 20:02

wassermann pisze:...
No ale widzisz, maszyna się sprawiła, Iśka naprawdę daje radę, fajny filmik. :D

Zawsze się zastanawiam, na jakim programie robić takie odcinki off-road?
Z jednej strony na tour, bo zawiecha najbardziej miękka, z drugiej na sport, bo gwarantujesz od razu więcej napędu na tył, a z trzeciej - można zostawić na normal, niech furka decyduje, bo robi to bardzo dobrze. ;-)

Pozdro.,
MxW.

Wysłano z H815 za pomocą Tapatalk2.
Ostatnio zmieniony 2 lut 2017, o 20:07 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Skrzynia biegów”