--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuCiśnienie oleju
-
ewka
Re: Ciśnienie oleju
To ja poproszę o wytłumaczenie mi powyższego jak blondynce, bo też pojawia mi się komunikat o niskim ciśnieniu przy odpalaniu po nocy, kiedy są przymrozki
Wczorajsza noc była na plusie - komunikatu rano nie było. Silnik jest po remoncie, uszczelki wymienione (dwa razy!). Już nawet upgrade oprogramowania zrobilam - nie likwiduje (przynajmniej u mnie) problemu. Zrobiłam to dla świetego spokoju, żeby wykluczyć błędy komputera. Mechanik w ASO stwierdził, że jak jest jakiś problem to upgrade na niego nie wpłynie. Efekt - jak krzyczał po postoju na mrozie tak krzyczy dalej nawet z aktualizacją
Dzisiaj wymieniona została pompa + uszczelki. Jak jutro zapali się znowu niskie ciśnienie to się już chyba załamie 
- supi
- Użytkownik
- Auto: Insignia HB
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 2 razy
Przede wszystkim mechanik powinien w takim przypadku przed wymianą pompy zbadać temat manometrem, czyli urządzeniem, które pokaże rzeczywistą wartość ciśnienia w układzie mierzoną w miejscu czujnika ciśnienia. Wówczas masz informację jakiej wartości jest ciśnienie, a nie tylko informacja zero jedynkowa tzn jest wystarczające , czy też nie. W ten sposób można wykluczyć wadę czujnika na ten przykład. Teoretycznie jeżeli ciśnienie tylko zaraz po rozruchu jest niskie, a po chwili cały czas oki, to panewki i pompa teoretycznie powinny być oki, natomiast bezpośrednio przed wymianą pompy ja bym poprosił, aby fachman choć w jednym miejscu sprawdził stan wału na podporze. Jeżeli wszystko oki, to bym bardzo dokładnie przyjrzał się miejscu łączenia tam , gdzie uszczelka, bo przecież skądś się bierze nieszczelność, skoro olej schodzi. U mnie po wymianie uszczelki słup oleju stoi i nawet po kilku dniach nie ma tak, aby się komunikat włączył.
-
tomek evo
- Użytkownik
- Auto: Skoda Superb Kombi
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2011
- Miasto:
Podstawowym problemem takich firm ( Castrola ciężko nazwać producentem) jak Castrol czy Mobil (a także Total/Elf) jest to, że zlecają oni produkcje/blendowanie swoich produktów temu kto zrobi to najtaniej (tak w uproszczeniu) co nie sprzyja ani jakości ani powtarzalności. Jak poczytasz dokładnie karty to wychodzi na to, ze są to karty poglądowe a parametry w rzeczywistości mogą się różnic w zależności od zakładu produkcyjnego (czy Jasło czy Trzebinia czy Kozia Wólkakecraminsignia pisze:Szczerze nie znam się na olejach i ciężko mi o nich cokolwiek pisać. Jednak nasuwa się jedna myśl. Większość ludzi z którymi rozmawiam leją albo Castrol albo Mobila. Nie słyszałem nawet żeby ktoś lał Total lub Elfa. Ci ludzie jeżdżą kupę lat i...jeżdżą. Tak wiec w moim szerokim gronie 100% ludzi leje to co ty opisujesz, że jest syf. Szczerze. Nie wiem jak do tego podejść. Nie myśl, że podważam Twoją wiedzę. Tylko zastanawiam się co jest w takim razie z tymi olejami nie halo. Z firmami, które podawałeś wcześniej nawet nie słyszałem.
Słyszałem też dobre opinie o olejach Orlenu. Może coś więcej na ten temat podyskutujmy?
Druga sprawa to w cenie produktu jest tyle marketingu/reklamy i innych kosztów, że na sam wyrób wiele nie zostaje. W takim Castrolu za 150 zł brutto/4l to oleju jest za góra 30-35 zł netto a reszta to marża zakładu produkcyjnego, utrzymanie sieci dystrybucji i struktur sprzedażowych, reklama, marketing, Jerzy Dudek koszty programów warsztatowych, sponsoring RSMP, nowa siedziba,sponsoring VW w WRC a teraz program w F1 nowy jacht prezesa, nowy helikopter prezesa rady nadzorczej, marża 15 pośredników, dywidenda itp itd. Jak ktoś chce to niech płaci (na WRC, RSMP czy F1 jeszcze bym dał) ale wole zapłacić głównie za olej.
Przy takim marketingu to oni się wysilać bardzo nie muszą i tak sprzedadzą i tak sprzedadzą.
Mobil kiedyś robił dobre oleje i seria 1 dalej jest niezła ale niestety w zależności od rynku i zakładu wytwórczego jakość jest różna. Castrol potrafi zrobić super olej ale nie robi bo po co jak średni olej się świetnie sprzedaje przy odpowiedniej reklamie. Castrol na rynek w DE to inny produkt niż na rynek Polski.
Kolejna sprawa to podróbki, które trafiają się nawet w dużych hurtowniach bo one same nie wiedzą skąd jest towar i są tego najczęściej zupełnie nieświadome. Spróbuj kupić Mobila albo Castrola prosto od przedstawiciela lub oficjalnego dystrybutora. Nie da się jeśli nie jesteś hurtownikiem. Na rynku jest cała masa podróbek.
To, że Twoi znajomi jeżdżą na olejach tych marek świadczy tylko o skuteczności działań marketingowych bo wnioskuje, że ich wybory odnośnie marki oleju nie są poprzedzone wielogodzinnymi dyskusjami na forach internetowych i analizą kart oraz wyników badań poszczególnych olejów. Z tych co właśnie tak robią 99% wybiera inny olej niż Castrol czy Mobil. ASO spzredają to co im się generalnie najbardziej opłaca i rzadko są to naprawdę dobre oleje.
Zobacz ile osób pali, zobacz co jemy (cukier i syntetyczne świństwa), zobacz czym oddychamy (pozdrawiam znajomych z Żywca nr 1 najbardziej zanieczyszczane miasto w Europie), zobacz czym ludzie palą. To, ze coś jest normą to nie znaczy, ze nie można inaczej/lepiej bo można. Tak samo jest z olejami i wieloma innymi produktami z różnych branż. Co do znajomości marek olejowych to pewnie większość z nas nie zna marek najlepszych zegarków, garniturów czy butów
Co do Orlanu to ich produkty są co najwyżej średnie. Z krajowych producentów najwyżej oceniam Specola a następnie Lotosa. Specol Gold 5w40 w cenie 57,00 zł/4l (u mnie taka cena) jest lepszy niż co najmniej 90% oferowanych u nas "markowych" olejów. Lotos 5w40 Synthetic również jest bardzo dobry i niedrogi.
- rataj73
- Zapaleniec
- Auto: Opel Insignia CDTI
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Stolica Mazur
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 18 razy
Nie ma takiej możliwości żeby w przewodzie o średnicy ponad 1 cm stał słup oleju i to jeszcze przez całą noc. Problem z uszczelniaczem polega na tym że jak nie przylega on ściśle do smoka lub co gorsze jest pęknięty to pompa zasysając olej do góry, po drodze ma nieszczelność więc zaciąga powietrze i oczywiście po jakkimś czasie dotrze też olej.supi pisze:.... bo przecież skądś się bierze nieszczelność, skoro olej schodzi. U mnie po wymianie uszczelki słup oleju stoi i nawet po kilku dniach nie ma tak, aby się komunikat włączył.
Jeżeli uszczelniacz jest tylko twardy to po rozgrzaniu trochę zmięknie i zamknie dokładnie połączenie, ale jak jest pęknięty to cały czas wraz z olejem pompa ciągnie powietrze, a więc na logikę otrzymujemy do smarowania olej w postaci piany i pewnie to zabija nasze silniki. Jako ciekawostkę wrzuciłem stary uszczelniacz do wrzątku i okazało się że kołnierz uszczelniający zmiękł ale element który wchodzi w pompę nadal był twardy jak skała więc może wina nie leży w części uszczelniającej smok z pompą a właśnie w tej karbowanej, co i tak nie zmienia faktu że to uszczelniacz.
- supi
- Użytkownik
- Miasto:
Rataj nie do konca się z Tobą zgodzę, bo temat z komunikatem przypomina moment wymiany oleju, gdy pompa musi od początku zaciągnąć olej do układu. Wydaje mi się, ze mimo wszystko przy codziennym uruchamianiu ten poziom w rurce jest jednak nieco wyższy jak układ nie bierze "lewego" powietrzna i dlatego czas uzyskania ciśnienia jest jednak krótszy. Czy jest taka możliwość , czy jej niema decyduje szczelność pompy oleju. Poza tym gęstość oleum też jest inna , niż np. wody.
- rataj73
- Zapaleniec
- Auto: Opel Insignia CDTI
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Stolica Mazur
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 18 razy
Gdyby to był zimny olej to może by się przez jakiś czas utrzymał słup ale nie przez noc, ale załóżmy że jest idealna szczelność i jest tak jak piszesz to pompa i tak powinna wytworzyć wystarczające podciśbnienie na pustym smoku przy kręceniu samum rozrusznikiem. U mnie po wymianie oleju gdy w pompie i w filtrze nie ma oleju komunikat się nie zaświecił nawet przez chwilę więc to nie to. Do smoka olej jest zassany przez podciśnienie wytworzone przez pompę, a jak jest nieszczelność to idzie to znacznie wolniej. Pokusiłbym się o stwierdzenie że przy uszkodzonym uszczelniaczu i odpowiednio niskiej temperaturze pompa wogóle nie zassała by oleju.
Edit: Co do menzurki to edytowałem post , po przemyśleniu jeżeli odwrócimy ją do góry dnem, ale lustro oleju będzie zanurzone to faktycznie olej nie zleci przez podciśnienie, choć nie sądzę że nad pompą jest taka szczelność żeby powietrza nie puścić, bo w takim układzie ciśnienie powinno być natychmiast a nie jest.
Edit: Co do menzurki to edytowałem post , po przemyśleniu jeżeli odwrócimy ją do góry dnem, ale lustro oleju będzie zanurzone to faktycznie olej nie zleci przez podciśnienie, choć nie sądzę że nad pompą jest taka szczelność żeby powietrza nie puścić, bo w takim układzie ciśnienie powinno być natychmiast a nie jest.
Ostatnio zmieniony 29 gru 2016, o 09:30 przez rataj73, łącznie zmieniany 2 razy.
- supi
- Użytkownik
- Miasto:
Jezeli chodzi o Opla, to nie dotykam go się, bo mi się nie chce z nim bawić, natomiast kiedyś przy innych autach czesto wymienialem olej i zawsze chwilę do momentu zaciągnięcia paliła się lampka. Co do menzurki.....jezeli nawet zejdzie ci olej do poziomu, to masz nad jego poziomem lekkie podciśnienie, bo skoro mówisz, że od gory menzurka szczelna....wówczas łatwiej jest "zaciągnąć" ....nieprawdaż? Oczywiście jeżeli jest od góry szczelnie. Poza tym z drugiej strony, to że nie zaświeci Ci się lampka przy wymianie, to nie może to być spowodowane tym opóźnieniem odczytu? Bo jak uruchamiasz, to wówczas jest ta cała diagnostyka zegarów i dopiero potem jest wskazanie.
-
hubertus
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2,0 cdti
- Kod silnika: A20DT
- Miasto:
Mocno naciągany tekst. Castrol i Mobil wg ciebie zlecają produkcję swoich olejów temu kto zrobi to najtaniej. To co rok robi inny zakład, który zrobi taniej czy jak? Bo z twoich słów to wynika. Oczywiście zabezpieczasz się pisząc o dużym uproszczeniu. Ale tak upraszczać można wiele rzeczy.tomek evo pisze:Podstawowym problemem takich firm ( Castrola ciężko nazwać producentem) jak Castrol czy Mobil (a także Total/Elf) jest to, że zlecają oni produkcje/blendowanie swoich produktów temu kto zrobi to najtaniej (tak w uproszczeniu) co nie sprzyja ani jakości ani powtarzalności. Jak poczytasz dokładnie karty to wychodzi na to, ze są to karty poglądowe a parametry w rzeczywistości mogą się różnic w zależności od zakładu produkcyjnego (czy Jasło czy Trzebinia czy Kozia Wólkakecraminsignia pisze:Szczerze nie znam się na olejach i ciężko mi o nich cokolwiek pisać. Jednak nasuwa się jedna myśl. Większość ludzi z którymi rozmawiam leją albo Castrol albo Mobila. Nie słyszałem nawet żeby ktoś lał Total lub Elfa. Ci ludzie jeżdżą kupę lat i...jeżdżą. Tak wiec w moim szerokim gronie 100% ludzi leje to co ty opisujesz, że jest syf. Szczerze. Nie wiem jak do tego podejść. Nie myśl, że podważam Twoją wiedzę. Tylko zastanawiam się co jest w takim razie z tymi olejami nie halo. Z firmami, które podawałeś wcześniej nawet nie słyszałem.
Słyszałem też dobre opinie o olejach Orlenu. Może coś więcej na ten temat podyskutujmy?) i mają charakter poglądowy a karta może być już i tak dawno nieaktualna. Więc parametry na papierze są czysto teoretyczne.
Druga sprawa to w cenie produktu jest tyle marketingu/reklamy i innych kosztów, że na sam wyrób wiele nie zostaje. W takim Castrolu za 150 zł brutto/4l to oleju jest za góra 30-35 zł netto a reszta to marża zakładu produkcyjnego, utrzymanie sieci dystrybucji i struktur sprzedażowych, reklama, marketing, Jerzy Dudek koszty programów warsztatowych, sponsoring RSMP, nowa siedziba,sponsoring VW w WRC a teraz program w F1 nowy jacht prezesa, nowy helikopter prezesa rady nadzorczej, marża 15 pośredników, dywidenda itp itd. Jak ktoś chce to niech płaci (na WRC, RSMP czy F1 jeszcze bym dał) ale wole zapłacić głównie za olej.
Przy takim marketingu to oni się wysilać bardzo nie muszą i tak sprzedadzą i tak sprzedadzą.
Mobil kiedyś robił dobre oleje i seria 1 dalej jest niezła ale niestety w zależności od rynku i zakładu wytwórczego jakość jest różna. Castrol potrafi zrobić super olej ale nie robi bo po co jak średni olej się świetnie sprzedaje przy odpowiedniej reklamie. Castrol na rynek w DE to inny produkt niż na rynek Polski.
Kolejna sprawa to podróbki, które trafiają się nawet w dużych hurtowniach bo one same nie wiedzą skąd jest towar i są tego najczęściej zupełnie nieświadome. Spróbuj kupić Mobila albo Castrola prosto od przedstawiciela lub oficjalnego dystrybutora. Nie da się jeśli nie jesteś hurtownikiem. Na rynku jest cała masa podróbek.
To, że Twoi znajomi jeżdżą na olejach tych marek świadczy tylko o skuteczności działań marketingowych bo wnioskuje, że ich wybory odnośnie marki oleju nie są poprzedzone wielogodzinnymi dyskusjami na forach internetowych i analizą kart oraz wyników badań poszczególnych olejów. Z tych co właśnie tak robią 99% wybiera inny olej niż Castrol czy Mobil. ASO spzredają to co im się generalnie najbardziej opłaca i rzadko są to naprawdę dobre oleje.
Zobacz ile osób pali, zobacz co jemy (cukier i syntetyczne świństwa), zobacz czym oddychamy (pozdrawiam znajomych z Żywca nr 1 najbardziej zanieczyszczane miasto w Europie), zobacz czym ludzie palą. To, ze coś jest normą to nie znaczy, ze nie można inaczej/lepiej bo można. Tak samo jest z olejami i wieloma innymi produktami z różnych branż. Co do znajomości marek olejowych to pewnie większość z nas nie zna marek najlepszych zegarków, garniturów czy butówAle od czego są google.
Co do Orlanu to ich produkty są co najwyżej średnie. Z krajowych producentów najwyżej oceniam Specola a następnie Lotosa. Specol Gold 5w40 w cenie 57,00 zł/4l (u mnie taka cena) jest lepszy niż co najmniej 90% oferowanych u nas "markowych" olejów. Lotos 5w40 Synthetic również jest bardzo dobry i niedrogi.
To, że w cenie produktu jest reklama to nic nowego. Jak kupujesz insignię to w jej cenie też masz skalkulowaną całą reklamę i promocję. Podobnie jak w przypadku całej masy innych dóbr.
O podróbkach już kiedyś pisałem. Mogą się zdarzyć każdemu. I nie jest to wcale wina producenta.
To, że ja i moi znajomi czy znajomi @kecraminsignia jeżdżą na Castrolu lub Mobilu znaczy dokładnie tyle, że jest to najbardziej dostępny olej. A nie każdy ma czas siedzieć na forach i czytać często niczym nie potwierdzone informacje a domysły i kombinować jaki olej wlać. Ludzie leją Castrola i Mobila bo te oleje spełniają normy, które nakładają producenci aut i silniki chodzą bez problemów. Craftery 2,0 tdi na Castrolu robią po 600 tys km z wymianami co 30 tys km. I to jest dla mnie najlepszym miernikiem a nie jakieś fora. Ojciec robi po 30 - 40 tys km rocznie na Castrolu. Nawet turbo w żadnym samochodzie nie zmieniał nie mówiąc o innych naprawach. A jeździ do ponad 300 tys. I to są dla mnie opinie. A nie bajki, że producenci zlecają produkcję komuś kto zrobi to najtaniej nazywane przez ciebie uproszczeniami.
Tak leją w bańki co popadnie a ludzie kupują i auta o dziwo jeżdżą. Ja myślałem, że produkcja jest sterowana komputerowo i np składniki dozowane wg określonych receptur. A tu pewnie w tych tanich zakładach wiadrami na oko dolewają i potem wyjdzie co wyjdzie. Przecież to jakaś kpina jest.
Co do uszczelki smoka jej brzeg osadzony w pompie musi być twardy. Tak by uszczelka trzymała się na miejscu i przylegała do otworu w pompie. Gdyby brzeg przy pompie był miękki uszczelka została by zassana np zimą gdy opory ssania gęstszego oleju są duże. Natomiast warga jest tak zrobiona, że podciśnienie powstałe przy ssaniu oleju dociska ją do smoka. Oczywiście gdy warga jest elastyczna.
-
auto-pasja
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia
- Miasto: Włocławek
A teraz coś o uszczelce, pacjent to Insignia 130km z 2009r z silnikiem naszym po remoncie klient po przejechaniu 60000 tyś km od wymiany wymieniał uszczelkę w warsztacie u siebie w mieście , oczywiście nieudolna wymiana za skutkowała podwinięciem się wargi i oczywiście było za niskie ciśnienie oleju i grała cała klawiatura. Po rozebraniu miski okazało się że panewki są w idealnym stanie, po wymianie uszczelki wszystko wróciło do normy i autko chodzi idealnie zaznaczam ze samochód przejechał około 2000tys km na niskim ciśnieniu. i pewnie teraz ktoś będzie pisał że to bzdury oczywiście każdy ma prawo do własnego zdania. Pozdrawiam.
- supi
- Użytkownik
- Miasto:
Znaczy chodzi o to, że na innych panewkach? Tych od Was? A ile lat robił te 60k do wymiany uszczelki? to Wasza oferta ? http://allegro.pl/silnik-a20dth-insigni ... ml#thumb/6
Ostatnio zmieniony 29 gru 2016, o 18:35 przez supi, łącznie zmieniany 1 raz.
-
kecraminsignia
- Zapaleniec
- Auto: Astra J ST
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: LDZ
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 17 razy
Nie posiadam opcoma ale mogę stwierdzić kiedy gaśnie lampka oleju na tablicy. Nie wiem jak bardzo to może być miarodajne ale od momentu zaskoczenia silnika gaśnie po około 6 sekundach +/- 0,5 s, a jestem świeżo po wymianie smoka
Jak wygląda to u Was?
P.S.
Jakie powinno być ciśnienie oleju?
Jak wygląda to u Was?
P.S.
Jakie powinno być ciśnienie oleju?
-
auto-pasja
- Nowicjusz
Czy panewki są od nas czy od innego zakładu regeneracji to panewki mamy te same zamawiamy u tego samego producenta. 60tyś zrobił w ponad pół roku. Nie zachwalam silników po regeneracji tylko mówię że jakość panewek GM jest nieco gorsza. Ciśnienie oleju zależy od stopnia zużycia silnika i luzu na panewkach czym bardziej wyeksploatowane autko tym większy luz i mniejsze ciśnienie oleju. Co do słupa oleju to ciężko utrzymać słup gdy jest pompa zębata i otwarty przelot na górze silnika co prawda w podstawie filtra jest zawór zwrotny ale działa tak jak wszystko w tym aucie swego czasu rozbierałem te podstawy i czyściłem zawory ale jest problem z uszczelnieniem bo nie ma uszczelek. Wymiana uszczelki smoka i podstawy filtra = niespływanie oleju do miski , ale nowa podstawa dostępna tylko w ASO za 1400zł. Wiedza którą posiadam o tym silniku jest z obcowania z tymi silnikami na co dzień nie z internetu czy gazet. W razie jakichś problemów służę pomocą.
-- 29 gru 2016, o 19:22 --
@supi tak to nasza oferta, ale nie zapisałem się na forum po to żeby szukać klientów i promować firmę tylko widząc jak dużo użytkowników dzwoni do nas i opowiada przygody z mechanikami mamy taką chęć pomocy. Oczywiście nie ma ludzi nie omylnych i każdy popełnia jakieś błędy, tak samo i my nie wiemy wszystkiego ale tym co wiem może komuś pomogę.
-- 29 gru 2016, o 19:22 --
@supi tak to nasza oferta, ale nie zapisałem się na forum po to żeby szukać klientów i promować firmę tylko widząc jak dużo użytkowników dzwoni do nas i opowiada przygody z mechanikami mamy taką chęć pomocy. Oczywiście nie ma ludzi nie omylnych i każdy popełnia jakieś błędy, tak samo i my nie wiemy wszystkiego ale tym co wiem może komuś pomogę.
Ostatnio zmieniony 29 gru 2016, o 22:11 przez auto-pasja, łącznie zmieniany 1 raz.
- supi
- Użytkownik
- Miasto:
Napewno pomocne jest zawsze zdanie praktyka oraz wiedza ile naprawa kosztuje. Uszczelka to oczywiste, natomiast co się z podstawą filtra dzieje?
-
auto-pasja
- Nowicjusz
Tak jak pisałem jest w środku można to nazwać zawór zwrotny co ma za zadanie utrzymanie tego słupa oleju co była mowa o nim pare postów wcześniej sprecyzowałem tylko co odpowiada za to żeby pompa była napełniona przed rozruchem silnika.
-
hubertus
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2,0 cdti
- Miasto:
@auto-pasja popraw te przebiegi bo ktoś faktycznie napisze ci, że bzdury piszesz. Bo liczny kosmiczne powychodziły. A co do opisywanego przypadku oczywiście, że tak mogło być. Bo ciśnienie na wale jakieś było. Sęk w tym, że nie wiesz czy gdyby silnik był na oryginalnych panewkach też by tego nie wytrzymał. Dla mojej siostry ciotecznej w 2,0 tdi ścięło słynny ołówek. Z palącą się kontrolką niskiego ciśnienia oleju pojechała kilka km do mechanika. Silnik oprócz turbo wytrzymał. Tak wiem audi to nie opel. Ale w opisywanym przez ciebie przypadku nie wiesz jak by się zachował silnik na oryginalnych panewkach w takiej sytuacji. Skoro jak pisałem na panewkach smarowanie było. Sory dla mnie to jest nie zrozumiałe. Jak jeden producent tego samego silnika może montować inne panewki dla innej marki? To jak to jest Opel zamawiając u Fiata silniki kazał zamontować gorsze panewki? Dlaczego akurat gorsze panewki. A nie gorsze wtryskiwacze, gorsze tłoki czy gorsze bloki? Dlaczego akurat główne a nie korbowodowe?
-
auto-pasja
- Nowicjusz
Kolego hubertus tak masz racje 2.0 Tdi przy braku napędu pompy olejowej zerwanie tzw. ołówka można przejechać sporo km bez cisnienia oleju tak samo jak w starszych samochodach ale to co napisales dowodzi tylko tego że to co pisalem o jakości panewek to nie brednie wyssane z palca. Myśle że opatrznie zrozumiałeś o co chodzi z tymi silnikami fiat i opel czytając twoje posty wydaje mi się że nie widziałeś silnika fiata 2.0 jtdm , a wiec we fiatowskich silnikach blok jest fiata ze znakami fiat wał korbowy jest fiata ze znakami fiat/lancia panewki są fiata itp. A w oplu blok jest GM ze znakiem GM wał jest GM ze znakiem GM a panewki są GM z numerem GM, numery panewek się nie zamieniają na nr Fiata jak to jest np ze sławną uszczelką smoka zresztą obie są produkowane w Polsce. Są to bliźniacze silniki ale z pewnymi rórznicami tak samo jak we fiacie punto 1.6 jtd. Co do poprzednich postów o przebiegach fiatach i flotowych oplach to chce nadmienić że 2.0 Jtdm pracuje we fiacie ducato jest to bliźniacza jednostka opla 2.0 cdti i się mniej zacierają.A co do przebiegów to od jutra będę robił zdjęcia przebiegów opli w naszym serwisie jutro kolejny pacjent przyjeżdża na lawecie zobaczymy przebieg.
-
Bodex
A ja wam mówię , że niemcy sabotaż robią , oni dbają tylko o swoje , narzędzia , czy materiały tylko germany i ci co tam pracują mają te prace w d...e .
Wiem jak montowaliśmy silniki MTU Mercedesie w Hamburgu to wszystko pod rentgen spawane , ales must gerade .
A jak juz u bauera na biogazowni to mieli to w dupie rury autogenem .
Z jednym majtrem rozmawiałem o moim. Jak sie radio zepsuło , że to radio Bosch i teraz robią scheiße .
A on niee Opel to nie niemiecki , to GM .
To sie go spytałem a kto pracuje w fabryce ? Amerykanie czy niemcy ?
Wysłane z Leżajskiej krainy złotego napoju
Wiem jak montowaliśmy silniki MTU Mercedesie w Hamburgu to wszystko pod rentgen spawane , ales must gerade .
A jak juz u bauera na biogazowni to mieli to w dupie rury autogenem .
Z jednym majtrem rozmawiałem o moim. Jak sie radio zepsuło , że to radio Bosch i teraz robią scheiße .
A on niee Opel to nie niemiecki , to GM .
To sie go spytałem a kto pracuje w fabryce ? Amerykanie czy niemcy ?
Wysłane z Leżajskiej krainy złotego napoju
-
kecraminsignia
- Zapaleniec
- Auto: Astra J ST
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: LDZ
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 17 razy
Szczerze. Wszyscy producenci pogarszają swoje produkty nie tylko Opli ale też producenci laptopów telefonów pralek mikserow przez materialy budowlane butów na plombach do zębów skończywszy. Kiedyś pisałem że są działy inżynierów które zajmują się tym aby danych silnik pracował określoną ilość km i tyle. Każdy chce żyć.
- supi
- Użytkownik
- Miasto:
Bodex daj spokój z MB, bo tam z silnikiem też kilka tematów jest. Poczytaj sobie na ten przykład o rozrządzie silnika, a właściwie całej rodziny M271......... no i ile kosztują nowe części z ASO
Do tego trzeba dołożyć, że w planie serwisowym jest tylko wymiana w razie "potrzeby".........czyli jak już jest po ptokach. Dalej....wałki w silnikach M272 też dobry numer
Z drugiej strony BMW też ma swoje flopy... Nie ma co płakać jak zobaczysz ile kosztują np. wtryskiwacze do A20DTH i silników 2.2 CDI (różne moce) to odetchniesz
Pieza się generalnie wymienia.