--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Wibracje w kabinie przy 1.5 do 2.0 tys obrotow

ODPOWIEDZ
acirian2

Wibracje w kabinie przy 1.5 do 2.0 tys obrotow

Post autor: acirian2 » 7 paź 2016, o 19:42

Witam

Posiadam insignie 2.0 4x4 220km rok produkcji 2008
Mam problem z wibracjami w kabinie. Jak auto stoi wiecej jak 1 dzien nieużywane przez jakis moment nie ma zadnych wibracji po zrobieniu około 30 km wibracje w kabinie wracaja nawet jak auto jest na biegu jalowym i dodam troche gazu wbibruje cala kabina. Pare dni temu wymienialem dwumas na nowy. Myslalem ze z tad wlasnie braly sie te wibracje mialem dodatkowo problem z wibracja kierownicy przy 120 do 140 mechanicy twierdzili ze z autem jest wszystko w porządku niema żadnych luzów i ze to dwumas przenosi wibracje na kierownice i kabine problem pozostal a mechanicy twierdza teraz ze lancuch wraz z napinaczem trzeba wymienic [+ pare czesci nie wiem dokladnie jakie bo nie mowie dobrze po niemiecku i nie zrozumialem ) bo dzwiek i wibracje pochadza jak by z lewej strony silnika. Bardzo prosze o pomoc w zdiagnozowaniu mojego problemu ponieważ kupilem to auto 4 miesiace temu jak mialo 100 tys km teraz ma 106 i zwiedzilem 8 warsztatow i wydalem na nie prawie 3 tys euro dodam ze zbieżność byla robiona 4 razy i kola wyważane 5 razy opony sa nowe tarcze i klocki jak wszystkie warsztaty twierdza sa w dobrym stanie.
Ostatnio zmieniony 7 paź 2016, o 19:50 przez Engine, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o stosowanie polskiej pisowni! - regulamin!

Awatar użytkownika
Engine
Zapaleniec
Auto: BMW F10 525D xDrive
Rok produkcji: 2015
Miasto: Śląsk
Otrzymał  piwo: 8 razy
Kontakt:

Re: Wibracje w kabinie przy 1.5 do 2.0 tys obrotow

Post autor: Engine » 7 paź 2016, o 19:50

Wibracje na kierownicy mogą się brać z samego zawieszenia, np. Tylne tuleje przednich wahaczy (cześć która lubi się w Insigniach zużywać), ale to podczas jazdy. Jeśli chodzi o wibracje kabiny to sprawdź poduszki silnika. Jak są wytrzaskane to wibracje z silnika będą przechodzić na całe auto.

Wysłano z Sony Xperia Z3 przy użyciu Tapatalk

acirian2

Post autor: acirian2 » 7 paź 2016, o 19:56

Tylko czemu wibracje ustepuja gdy auto stoi 1 dzien nieużywane i wracaja po kilkunastu km?

-- 7 paź 2016, o 21:50 --

A i dodam że pare razy odpale auto to czuć wibracje w kabinie o ktorych juz mowilem a czasem uda sie tak ze niema żadnych wibracji. lecz dzieje sie to bardzo rzadko
Ostatnio zmieniony 8 paź 2016, o 05:08 przez Engine, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o stosowanie polskiej pisowni - regulamin!

psajtex
Użytkownik
Auto: Opel Insignia
Kod silnika: A20DTC
Rok produkcji: 2010
Miasto: Głogówek / opolskie
Otrzymał  piwo: 1 raz
Kontakt:

Post autor: psajtex » 7 paź 2016, o 21:13

Nie wiem, czy dobrze kombinuję, ale może złącze elastyczne tłumika tzw. plecionka już nie tłumi drgań i przenosi z silnika na nadwozie? Tylko nie wiem, czy w benzynach występuje.

Oneplus 3 & Tapatalk

Awatar użytkownika
kuba89
Zapaleniec
Auto: Insignia 2.0 T 4x4
Kod silnika: A20NHT
Rok produkcji: 2009
Miasto: Berlin

Post autor: kuba89 » 7 paź 2016, o 21:17

A moze cos z napędem wałków wyrównoważających?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

acirian2

Post autor: acirian2 » 7 paź 2016, o 21:42

Jak siedze w srodku i obroty spadaja drgania wydobywaja sie nad lewarkiem i rozchodza sie po calej desce natomiast jak 2 osoba doda mi gazu i stoje przed silnikiem to po lewej stronie slysze jakby buczenie z metalicznym dzwiekiem (przypomne ze rolki i pasek byly wymieniane poniewaz w 2 rolkach łożyska byly siadniete) Pytajcie panowie odpowiem na pytania.

-- 7 paź 2016, o 22:55 --

Teraz załapalem co mi mechanik mowił dzisiaj bo cos własnie mowil o tych wałkach tylko nie moglem zczaić o jakie wałki chodzi. Sadzicie że faktycznie moze to byc przyczyna? Bo koszt naprawy to 1100 Euro i nie usmiecha mi sie robic tego jak przyczyna moze byc inna
Ostatnio zmieniony 8 paź 2016, o 05:09 przez Engine, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o stosowanie polskiej pisowni - regulamin!

Awatar użytkownika
kuba89
Zapaleniec

Post autor: kuba89 » 8 paź 2016, o 09:26

Wymieniony miales komplet rozrządu, a czy drugi łańcuch i ślizgi wlasnie od tych wałków wyrownowazajacych tez?

acirian2

Post autor: acirian2 » 8 paź 2016, o 09:47

Narazie nie mialem nic wymieniane mechanik tylko zasugerowal ze to lancuch do wymiany wraz ze slizgami. I wlasnie chcial bym zaczerpnac opini czy to faktycznie moze byc przyczyna drgan.
Ostatnio zmieniony 8 paź 2016, o 21:42 przez Engine, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Polska pisownia - regulamin!

Awatar użytkownika
kuba89
Zapaleniec

Post autor: kuba89 » 8 paź 2016, o 09:51

A to takie chrobotanie metal o metal? Zlokalizuj dokładnie to miejsce.

acirian2

Post autor: acirian2 » 8 paź 2016, o 12:27

Na zewnatrz wladnie cos takiego slychac. A wewnatrz trzesie tylko i czasem slysze od strony pasazera tak jak bym plik kluczy od mieszkania wisial gdzies pod maska ale to rzadko dzwoni i nie jest to glosne jak w srodku siedze.

-- 8 paź 2016, o 13:32 --

Na zewnatrz jak stoje przed silnikiem to z lewej strony kolo tych wszystkich rolek i paska. Mniej wiecej srodkowa lewa strona boku silnika jest wlasnie chrobotanie metaliczne jak 2 osoba doda gazu i spadaja obroty do 1600 okolo
Ostatnio zmieniony 8 paź 2016, o 21:42 przez Engine, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Polska pisownia - regulamin!

Awatar użytkownika
kuba89
Zapaleniec

Post autor: kuba89 » 8 paź 2016, o 13:46

To wstaw lepiej do mechanika! Niech robi rozrząd, bo tam nic innego nie może dzwonić

acirian2

Post autor: acirian2 » 8 paź 2016, o 14:04

Ok a czy przez zle pracujacy rozrząd może wystepowac bicie kierownicy? I 2 pytanie czy przy wymianie lancuszków i slizgaczy czy co tam sie wymienia przy rozrządzie wymienia sie te walki wyrownowazace ? Wlasnie wrocilem z trasy i teraz juz nawet w srodku slysze jak stoje na biegu jalowym i obroty spadaja z 2 tys takie cos jak bziuczenie albo zakrecona rolka z rozwalonym łożyskiem w raz z nim wystepuje taki stłumiony rezonans albo wibracje nie wiem jak to fachowo opisac.

Awatar użytkownika
kuba89
Zapaleniec

Post autor: kuba89 » 8 paź 2016, o 15:06

Moim zdaniem trzeba rozebrać rozrząd. Na walkach wyrownowazajacych tez jest łańcuch i ślizgi.
Nie mozesz podjechać do innego fachowca i porównać jego zdanie?

acirian2

Post autor: acirian2 » 8 paź 2016, o 19:29

8 warsztat jest moim zdaniem najlepszy w każdym pozostalym co bylem to musialem sie wracac bo albo zle zrobili albo zrobili 1 rzecz a 2 o ktora prosilem mowili ze jest wszystko ok a nie bylo. W poniedzialek jade do warsztatu zapytac czy gwarancja obejmie mi rozrząd bo wczesniej chcialem zeby mi pokryli dwumas to powiedzieli ze moga zaplacic za naprawe i czesci tylko silnika (czesci ktore pracuja z olejem) nie osprzętu

-- 8 paź 2016, o 20:38 --

Mam jeszcze pytania z tego co widze też masz naped 4x4 czy masz maly problem z przejsciem na wyższy bieg bez szarpania? chodzi mi z 1 na 2 i 2 na 3.czy jak dajesz lewarek na lewo albo prawo czujesz jak by mial sucho i przerywal delikatnie. I ostatnie czy prawda że co 50 tys km wymienia sie olej w mechanizmie róznicowym czy dyfurze nie wiem jak to wytlumaczyc.
Ostatnio zmieniony 9 paź 2016, o 09:07 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par 5 pkt 8

Awatar użytkownika
kuba89
Zapaleniec

Post autor: kuba89 » 8 paź 2016, o 19:46

Takiego czegos z biegami chyba nie mam.
A co do olejów w napędzie to serwis mówi- nie wymieniać. Życie pokazuje, ze Max co 60 tys km.

acirian2

Post autor: acirian2 » 9 paź 2016, o 12:40

A po czym mogę poznać ze olej w napedzie jest do wymiany? lub w skrzyni?

Awatar użytkownika
kuba89
Zapaleniec

Post autor: kuba89 » 9 paź 2016, o 12:48

Po stanie portfela jak sie napęd zepsuje :))

acirian2

Post autor: acirian2 » 22 paź 2016, o 17:15

Witam po przerwie. Podczas mojej nieobecności bylem w warsztacie z 10 razy mechanicy juz sami nie byli pewni czy to lancuch i nie wiedzieli z kad sie biora te wibracje kabiny i caly czas twierdzili ze wymyslam sobie i sam dodaje kosztow i twierdzili ze auto chodzi dobrze ale kazali mi podjechac do opla i sprawdzic. Dzisiaj jednak udalo sie ze odpalilem auto i chodzilo wszystko bardzo cicho i przyjemnie az sie milo jechalo. Od razu podjechalem do warsztatu i pokazalem im jak auto poprawnie dziala. Kazalem wylaczyc i wlaczyc auto po wlaczeniu auta zaczelo glosno trzec po lewej stronie silnika i od razu diagnoza byla 1 lancuch nawet juz nie odpalali powtornie auta zeby doczekac sie wibracji w kabinie.

-- 22 paź 2016, o 18:19 --

Dodam ze po 3 4 odpaleniach auta tarcie lancucha ustaje ale w zamian wracaja silne wibracje w kabinie. Jak sa zainteresowani mam nagrane wideo z poprawnie dzialajacym silnikiem i bez wibracjami w kabinie i z wibracjami.

Bodex

Post autor: Bodex » 22 paź 2016, o 18:30

Wibracje pochodzą prawdopodobnie od drugiego koła dwumasowego , po 2 stronie wału jest koło pasowe gumowo.metalowe to tez,jest dwumasa , lub koło wyrównoważające , tłumik drgań , takie,są jego nazwy.
Zobacz czy nie drży napinacz , przy dobrym będzie stał bez ruchu. Po zdjęciu paska stuknąć w zewnętrzny pierścień i jeśli dźwięk jak w pokrywkę to schrött. Dzisiaj wuększość z aut ma ten tłumik drgañ.

Inny powód to układ wtryskowy , wtryskiwaczy , sterownik pompy,
Czujniki położenia wału

Wysłane z Leżajskiej krainy złotego napoju

acirian2

Post autor: acirian2 » 22 paź 2016, o 21:37

Przy wymianie sprzegla dwumasu i kola zebatego wymieniany byl rownież napinacz i ta rolga na samej gorze co prowadzi pasek (nie wiem jak sie to nazywa) rolka napinacza przed wymiana latala lewo prawo 1, 2 mm wraz z paskiem teraz jest wszystko ok tylko auto chodzi poprawnie przy 10 odpaleniu czasem wiecej. Czy mozesz opisac dokladniej problem z ukladem wtryskowym i sterownikiem pompy? i czy kolo pasowe wymienia sie z lancuchem? Prosze o wyrozumialosc bo to czarna magia dla mnie a chce sie wiecej dowiedziec do kupna tego auta nie interesowala mnie budowa silnika. A zacząłem dopiero jak ubylo mi z konta ponad 3 tys euro w 4 miesiace

-- 27 paź 2016, o 19:18 --

Witam ponownie
Panowie problem nie zostal rozwiązany 3 majstrów z opla sprawdzało auto powiedzieli ze łancuch jest dobry i ze alternator czasem walnie focha i tak głośno pracuje. Wibracje ktore raz sa raz ich nie ma wytłumaczyli ze ten model z silnikiem 2.0 4x4 tak ma.... . Druga sprawa mialem wymieniany docisk dwumas i kolo zebate lecz stuki po nacisnieciu sprzegla wróciły najbardziej je słychać jak przejadę z 10 km po mieście ale gdy uda mi sie odpalic auto i nie wystąpią wibracje moge przejechac nawet 300 km i stuków po wcisnieciu sprzęgła nie bedzie. Proszę o pomoc

-- 2 gru 2016, o 23:08 --

Witam panowie Prosze o szybka diagnoze bo nie wiem co z tym robic. Wymienilem łancuszek rozrzadu i mam pytanie czy mogli mi łancuszek zle załozyc poniewaz wibracje saa jeszcze wieksze silnik buczy niesamowicie a w dodatku ma takie wibracje ze slysze blache od dwumasy opel twierdzi ze poprzedni warsztat zle zalozyl dwumase. Odczowam lekki ubytek mocy po wymianie łancucha.

-- 2 gru 2016, o 23:09 --

oczuwam*

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik benzynowy”